Redakce

Jiří Koula

redakční zkratka: jko

souhrnná stránka redakceVolby

Hodnocení

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>

(zadáno: 14.1.2013)
Arabská noc - Moravské divadlo Olomouc: 80 %
75% Roland Schimmelpfennig se nejspíše mým oblíbeným autorem nestane, nicméně inscenace, již z jeho textu dokázali v Olomouci vykouzlit, je vskutku pozoruhodná.
(zadáno: 14.1.2013)
Bez roucha (za scénou) - Divadlo A.Dvořáka Příbram: 80 %
Ve světle viděného považuji rozhodnutí Jiřího Menzela spojit druhou a třetí část za velmi nešťastné (i když přiznávám, že výsledek tohoto jsem viděl jen v podání Divadla Bez zábradlí, kvalita jehož inscenací obecně nepatří k nejvyšší). Příbram ze hry dostala vše, co se dalo, celek perfektně gradoval a má bránice dostala vskutku pořádně zabrat. Nazkoušet tuto inscenaci tak, aby správně vyzněla, muselo být nesmírně obtížné, o to více těší, že se zadařilo.
(zadáno: 14.1.2013)
Buchty a bohyně - Divadlo Disk: 80 %
Petr Kolečko je bůh... nebo ďábel... nebo něco mezi tím. Hru napsal letošním absolventům KČD na tělo a ti si to náramně užívají, takhle má vypadat komedie.
(zadáno: 14.1.2013)
Kuřačky - Národní divadlo moravskoslezské: 80 %
Velmi zdařilá aktualizace Tří sester, výborná hra přetavená ve výbornou inscenaci, v Ostravě prostě vědí, jak dělat dobré divadlo.
(zadáno: 14.1.2013)
Mein Kampf - Švandovo divadlo: 80 %
Anna Petrželková pochopila Taboriho text balancující na hraně směšného a hrůzného, za což se jí dostalo nepochopení diváků (či aspoň zbytku redakce). Z této hry by dle mého prostě mrazit nemělo, sám autor prvky k tomuto vedoucí poeticky opisuje či rovnou shazuje. To pravé mrazení by měl divák pocítit až po odchodu z divadla ve chvíli, kdy si uvědomí, čemu že se to vlastně smál a jak snadné to bylo.
(zadáno: 14.1.2013)
Na Větrné hůrce - Divadlo Petra Bezruče: 80 %
Pane jo, nikdy by mě nenapadlo, že mě Emily Brontëová může tak bavit. Sylvie Krupanská s Tomášem Dastlíkem si získali výjimečné místo v mém diváckém srdci.
(zadáno: 9.1.2013)
Racek - Divadlo Šumperk: 80 %
Facku bych si měl dát, že jsem původně uvažoval, že tuto inscenaci vynechám, naštěstí prozřetelnost rozhodla jinak. Stavovské divadlo by mělo vypravit autobus a zajet se do Šumperka podívat (nebýt už po derniéře), jak v dnešní době inscenovat Čechova. Živost této interpretace "ruského klasika nudy" snese srovnání snad jen s Kuřačkami Národního divadla moravskoslezského, kterážto hra už je však sama o sobě aktualizační parafrází, Hana Mikolášková docílila téhož bez onoho mezikroku.
(zadáno: 9.1.2013)
Demo Demokracie - Studio Ypsilon: 80 %
Kongeniální pandán Politického kabaretu. Braňo Holiček pokračuje v nekompromisním odhalování a pojmenovávání příčin dnešního neutěšeného stavu této země, navíc přišel na způsob, jak herce postavit před výzvu vypořádat se s pokaždé jinými výchozími podmínkami a dospět k zamýšlenému sdělení. A nutno říct, že "mladá Ypsilonka" se s ní popasovala na výbornou, tudy vede cesta pro tuto scénu.
(zadáno: 22.11.2012)
Na cestě - Divadlo Cylindr: 80 %
84,99% viz blog
(zadáno: 30.9.2012)
Hrdý Budžes - Divadlo A.Dvořáka Příbram: 80 %
Poslední z mých tří letitých restů. Zatímco Brouk v hlavě a Sluha dvou pánů byly nakonec propadáky, Hrdý Budžes si i po letech drží vysokou úroveň, vtipný text se silnou výpovědí, Barbora Hrzánová jako Helenka Freisteinová nezapomenutelná... A Jarmila Vlčková s Liborem Jeníkem jsou zdatnými oporami při tvorbě atmosféry, rozhodně nejde o one woman show.
(zadáno: 21.9.2012)
Glengarry Glen Ross - Činoherní klub: 80 %
84,99% Viděl jsem až obnovenou premiéru a musím říct, že jsem byl nadšen, jde o jednu z inscenací, které člověku vracejí víru, že má smysl chodit do divadla (a že těch s opačným efektem je opravdu dost). Ondřej Sokol rozumí McDonaghovi, to je známo, nyní mám nutkání přidat i Mameta. Překvapením večera pak pro mě bylo zjištění, že Michal Suchánek umí zahrát vážnou roli (byť v drsné komedii).
(zadáno: 21.9.2012)
Na dotek - Divadlo Na Jezerce: 80 %
Jadrný jazyk ve správném kontextu je kombinace, která není k vidění příliš často. V této inscenaci ovšem ano.
(zadáno: 21.9.2012)
Šest tanečních hodin v šesti týdnech - Divadlo Ungelt: 80 %
75% Tanec mě nikdy nelákal a tanečním jsem se vyhnul, tyto soukromé lekce mě ale velmi bavily. Jedna z mála inscenací Divadla Ungelt, jež bych bez váhání doporučil.
(zadáno: 21.9.2012)
Terminus - Divadlo Letí: 80 %
84,99% Nádherně přebásněný silný text s výraznými hereckými výkony, mezi nimiž těžko hledat favorita. Tato inscenace by si zasloužila mnohem větší publicitu.
(zadáno: 21.9.2012)
Tmavomodrý svět (naruby) - Studio Ypsilon: 80 %
Jak přenést z jeviště do hlediště komplexnost jednoho člověka? Braňo Holiček ten správný recept našel a loňští absolventi KALD mu jej pomohli realizovat na výbornou.
(zadáno: 2.5.2012)
Tři zlaté vlasy děda Vševěda - Divadlo Komedie: 80 %
75% Opravdu půvabný a působivý důkaz, že i dětské představení může mít úroveň a z dospělých zaujmout i někoho jiného než "maminy", jejichž intelekt se vlivem hormonů dočasně blíží možnostem jejich ratolestí.
(zadáno: 2.5.2012)
Želary - Městská divadla pražská: 80 %
84,99% Klobouk dolů, tato inscenace dělá čest divadlu jako takovému, až se skoro vtírá myšlenka, že se do MDP tak docela nehodí... Ale to by bylo nefér, berme to jako blýskání se na lepší časy.

Zcela souhlasím s Michalem Novákem, pokud jde o jmenované herce, i s tím, že zde vyzdvihování není snadné, neboť soubor působí jako vskutku sehraný tým. Ale nutnost oprostit se od nepravděpodobnosti příběhu? Tak s tím jsem problém opravdu neměl, na vlně emocí jsem se vezl od samého počátku.
(zadáno: 2.5.2012)
Doktor Faustus - Divadlo Husa na provázku: 80 %
Skutečná lahůdka, pro leckoho možná poněkud chladné až "mechanické", ovšem pro mě je forma geniálním odrazem Levenkühnova nitra, jenž výměnou za úspěch nesměl milovat.
(zadáno: 2.5.2012)
Ucpanej systém - Dejvické divadlo: 80 %
Je možno napsat k této inscenaci ještě něco originálního? Ani se o to nebudu snažit, prostě zajděte do Dejvického divadla a bavte se.
(zadáno: 2.5.2012)
Wanted Welzl - Dejvické divadlo: 80 %
viz blog
(zadáno: 1.5.2012)
Kiler - A studio Rubín: 80 %
75% Soudě dle ohlasů je atmosféra jednotlivých představení dosti proměnlivá, já měl štěstí a to své si fakt užil. Opravdu velkou výtku mám ale k řešení scény, postavit ji v Rubínu tak, aby vlevo vepředu sedící diváci polovinu inscenace neviděli, to je tedy výkon hodný "mistra".
(zadáno: 1.5.2012)
Masakr v Paříži - Divadlo Disk: 80 %
84,99% Sex a násilí prodává, o tom se můžeme denně přesvědčit... Co se ale stane, když je obojího tolik, až to přestane mít smysl? Jsme schopni brát tato lákadla jako kulisy, popisné prostředky a zaměřit se na "zbytek", tedy příběh? Navíc použití filmových prostředků na divadle nemá chybu. Motto: "Na tohle byste babičku nevzali."
(zadáno: 2.4.2012)
Podoba věcí - TEĎ! Divadlo: 80 %
75% viz blog
(zadáno: 12.3.2012)
V samotě bavlníkových polí - Divadlo Komedie: 80 %
Hra nesmírně náročná na pozornost diváka, již se ale vyplatí udržet. Je vidět, že režisér je výtvarník, výsledkem je obraz nabízející povícero interpretací souvisejících s pojmem metaobchodu... Každý něco chce, každý něco nabízí, byznysem může být obchod, vztah i niterné handlování se svými touhami, inscenace poskytuje souvislosti mezi těmito rovinami i vodítka, jak je odlišit... Vyměnili byste jeden pytel rýže za jiný?

Další stránky hodnocení: << < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>