Redakce

Kateřina Jírová

redakční zkratka: kac

souhrnná stránka redakceVolby

Hodnocení (304)

Filtrování hodnocení:    
   

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

(zadáno: 11.6.2016)
Tedy, čekala jsem více. Principy jsou použité i v jiných inscenacích, v čele s vysoko nad horizontem čnějícím Havelkovým Méliésem. Jan Kohout s pomocí stříbrného plátna obstará všechny role, včetně roztomiloučkého King Konga. Bonusem je vstup do zákulisí filmových kouzel a triků. Hlavně pozor na ty dráty, doktore Frankensteine! Zhlédnuto na festivalu 32. Skupova Plzeň.
(zadáno: 1.4.2012)
Apelativní politický kabaret, celkem slušně vystavěný, s ústřední kabaretní písní.
(zadáno: 17.9.2017)
Tradiční Adámkův inscenační postup, tentokrát doplněný o komorní orchestr, a dokonce s harfou! Herci jsou oblečeni jakoby antický chór, ale v malém prostoru nepotřebují ozvučující masku, tak mají jen nabělené tváře. Opět se setkáváme s herci Boca Loca Lab, ke kterým v této inscenaci přistupuje kontratenor Jan Mikušek. Recituje se, hraje se světly a hudbou, zkrátka, jak jsme zvyklí. Jen tak dál!
(zadáno: 3.10.2015)
Milá inscenace o neveselých věcech. V růžových kulisách se pohybuje hlavní hrdinka a další dvě ženské postavy v roztomiloučkých biedermeierovských šatičkách a lokýnkách. Pánské kostýmy jsou zase celkem zdařile stylizovány trochu jako fešné vojenské uniformy. Není však úplně jasné, zda kladenští pojímají inscenaci jako parodii, nebo její sdělení myslí vážně. Hlavní hrdinka je pořád sympatická, i když začne být jasné, kde se bere tolik mrtvol. Pokud dojde v textu na vážnější místa, inscenátoři vše začnou zlehčovat, znevažovat a couvat od tématu hry. Zhlédnuto na Mezinárodním festivalu DIVADLO. (více v článku na blogu)
(zadáno: 22.5.2019)
Broučkům je nejlepší utrhat krofky.
(zadáno: 6.5.2018)
Ač tuto inscdnaci režíroval Jiří Jelínek, inscenace vpodstatě navazuje na inscenaci Karel - táta vlasti. I zde je příběh zjednodušen až malinko trochu "jako pro blbý". Ale pro chlapce je tam spousta bojů, takže tato část publika byla spokojena. Podle mě tam bylo málo princezen. Inscenace je interaktivní, s hezkými loutkami a zpěvy.
(zadáno: 14.9.2012)
Zdařilý přepis známé pohádky. Akorát ta liška mohla dopadnout lépe. Zvláště u svobodomyslných prarodičů.
(zadáno: 13.9.2013)
75% viz blog Shlédnuto na MF DIVADLO Plzeň.
(zadáno: 22.5.2019)
Slavná lužicko-srbská pověst, skvěle zfilmovaná, a předlohu jsem i několikrát četla (chtěli jsme ji kdysi zdramatizovat pro loutkové divadlo). Inscenace je dostatečně temná a strašidelná, výborná práce se světlem, do poloviny běží vše podle představ starší části publika, ale v polovině jakoby spadne řemen a dál už je to docela nuda. Mladší část publika odměnila herce ovacemi ve stoje. Zhlédnuto na festivalu Dítě v Dlouhé.
(zadáno: 14.6.2018)
Inscenace téměř nevyužívá divadelní prostředky, takže jako rozhlasová hra by dozajista vyzněla lépe. Na jevišti sedí ve třech bazéncích čtyři herci, a tu lépe, tu hůře, vyprávějí historky různých lidí. Nejlépe vyzněla historka jednatřicetileté Maji, která si přála v noci klid a dobře se vyspat. Její sousedé však každý večer pořádají mejdan, a koupají se v bazénu. Maja poslechne své Zlé já, a hodí do bazénu fén pod proudem. Vyhodí pojistky v celé ulici, a v nastalém blackoutu jde konečně v klidu spát.
(zadáno: 15.9.2016)
75% Příjemná relaxační podívaná pro děti jakéhokoliv věku. Stáváme se součástí moře, kolem plují medúzy, moře šumí, a ještě k tomu jsou pěkné verše.
(zadáno: 13.9.2014)
75% za herecké výkony a režii. Shlédnuto na Mezinárodním festivalu DIVADLO.
(zadáno: 10.6.2013)
Vzhledem ke stoupající hvězdě souboru si dovolím několik rýpavých poznámek: Čertovská kvidoule je jejich prvotina, na které je to vidět. Spousta věcí je nedotažená, pouhý text aktovku nespasí, je třeba se alespoň nějak při recitaci pohybovat, když už ne hrát. S prvotinou by se možná dostali na Jiráskův Hronov ve druhém či třetím pořadí. První, kabaretní půlka je mnohem živější a zábavnější než aktovka. Přesto – práce s jazykem je vskutku bravurní. A jazz možná lepší, než v Kabaretu Kainar-Kainar. A Orozovič je talent. Kabaret 60%, aktovka 40%.
(zadáno: 3.10.2015)
Trochu nesourodá inscenace vzdávající hold němé grotesce a jejím protagonistům. Jedná se o maňáskové divadlo, s kterým divadlo Alfa od premiéry Tří mušketýrů slaví největší úspěchy. Je vidět, že precizní práce s maňásky je souboru vlastní. Nejlépe se to projeví např. když dva maňásci zkoušejí ve filmových ateliérech milostnou scénu. Také režisér Tomáš Dvořák opět vymyslel spoustu loutkových vtípků. Přesto mix loutková honička Chaplina, Friga, Laurela a Hardyho s policisty, konflikt se „starým“ cirkusem a opravdická filmová groteska moc nefunguje.
(zadáno: 10.11.2010)
Na Jelinekovou až příliš srozumitelné pro běžného diváka :-)
(zadáno: 15.9.2015)
75% Komorní rytmika z tvůrčí dílny Jiřího Adámka. Pro "velký" sál Malé scény Nového divadla v Plzni byl však výzkum zvukomalby příliš titěrný. Opět jsem se kochali zněním různých slov, opět bylo vše promyšlené a procítěné. Avšak oproti prvním inscenacím (laboratořím) už nic nového, pokud tedy nepočítám velkou jemnost, která se v daném prostředí ztrácela a k jejímuž zachycení bylo třeba velkého soustředění. Dodatek: tato dílna je provozována jednou, max. dvakrát za rok, a proto byly vstupenky na MFD podpultové zboží, a režiséra neustále pronásledovaly vstupu chtivé zástupy.
(zadáno: 24.5.2012)
Na ČK trochu slabé.
(zadáno: 1.6.2013)
Inscenace volně inspirovaná knihou Karla Čapka Dášeňka čili Život štěněte, patří ke zdařilým kusům Jiřího Jelínka. Tentokrát vznikl v kamenném divadle, a byl i dramaturgován, což u běžných Jelínkovštin není zvykem. Loutky i Jelínkova poetika zůstaly. Dášeňku tam ale nehledejme. Děti se psíma kusama dobře bavily, takže jim doufám ušla druhá rovina inscenace, a to osobní život autora a jeho ženy. Jejich problematický vztah vyšel v této inscenaci velmi nelichotivě.

Další stránky hodnocení: < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>