Redakce

Kateřina Jírová

redakční zkratka: kac

souhrnná stránka redakceVolby

Hodnocení (304)

Filtrování hodnocení:    
   

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>

(zadáno: 10.6.2016)
Veselá taškařice, promyšlených vtípků a poučených animací a stínového divadla. Inscenace si neklade vyšší cíl, než pobavit, a tento záměr naplňuje excelentně. Zhlédnuto na festivalu 32. Skupova Plzeň.
(zadáno: 9.6.2016)
75% Jiří Jelínek opět vybudoval brilantní inscenaci založenou na slovních hříčkách. Zhlédnuto na festivalu 32. Skupova Plzeň.
(zadáno: 9.6.2016)
75% Inscenace na motivy Hemingwayovy proslulé novely. Pohled na dané téma ryze dívčí a křehký. Inscenace nabízí mnoho dechberoucích obrazů, jako je vznášející se papírová loďka na rozbouřeném moři, nebo souboj rybáře a samice mečouního merlina, která prohraje svůj boj o život. Inscenace je založena na fyzickém divadle, mluvené slovo se také používá, ale slova nemají příliš velkou váhu. Škoda, že visutá hrazda není nijak využita. Zhlédnuto na festivalu 32. Skupova Plzeň.
(zadáno: 9.6.2016)
Klasický příběh o prostopášníkovi a svůdci Doni Anny v novém provedení. Buchty a loutky, v této inscenaci pouze jako "pánská jízda", předvádí svoji verzi slavného příběhu. Vidíme marionety, i "živáky" s obrovskými maskami na hlavě. V pekle nakonec skončí nejen vysoce postavený Don Šajn, ale i lidový Kašpárek. Zhlédnuto na festivalu 32. Skupova Plzeň.
(zadáno: 23.5.2016)
75%. Pozoruhodné zaměnění ženských a mužských rolí, což, pokud jde o profesi, je v dnešní době jedno. Jan Vondráček měl pozoruhodné oční stíny. S podpatkama na mě nikdo neměl. Titulní hrdinka, po historických zkušenostech, raději držena za sklem, jako ve vězení. Její soustavné blití rozhodně soucit nevyvolá. Ani grcka, vržená proti sklu, nevyvolá otázky "Tobě je špatně?", natož "Ty jsi bledá a každou chvíli se ti udělá špatně, nejsi ty těhotná?" M. Hanuš se pro červený saténový župan se zlatými výšivkami narodil. Dr. Brack je na jeviši jediný živý.
(zadáno: 12.3.2016)
V roce 2016 lze už jen říci, že se jedná o standartní inscenaci pro děti do tří let. Cílová skupina reagovala naprosto přesně, starší diváci tápali.
(zadáno: 20.11.2015)
Tentokrát se nejedná o divadlo, ani "tradiční" Kabaret v Kroužkově kavárně. Vlastně je to koncert s písněmi Skoumala a Vodňanského. Koncert se odehrává na velkém jevišti, a orchestr budí dojem, že chce vyvolat dojem velkých jazzových orchestrů, jaký teď už provozuje jen Ondřej Havelka. Koncert doplňují kresby J. Milfajta, které se projikují na zadním prospektu. Jednalo se o velmi příjemný večer, a při premiérové děkovačce vystoupil i J. Vodňanský s písní Pověz, miláčku. Pamětníci a nostalgici plakali.
(zadáno: 7.11.2015)
Inscenaci se na premiéře příliš nedařilo. Procenta dávám spíše za téma a kostýmní ztvárnění.
(zadáno: 18.10.2015)
Pěkná pohádka z dalekých krajin. Tvůci hodně pracují s obrazy a imaginací. Trochu vadí klopotné vypravěčství Aničky Duchaňové, která si zachovává svůj svéraz vždy a všude. Zhlédnuto na Skupově Plzni International.
(zadáno: 3.10.2015)
Milá inscenace o neveselých věcech. V růžových kulisách se pohybuje hlavní hrdinka a další dvě ženské postavy v roztomiloučkých biedermeierovských šatičkách a lokýnkách. Pánské kostýmy jsou zase celkem zdařile stylizovány trochu jako fešné vojenské uniformy. Není však úplně jasné, zda kladenští pojímají inscenaci jako parodii, nebo její sdělení myslí vážně. Hlavní hrdinka je pořád sympatická, i když začne být jasné, kde se bere tolik mrtvol. Pokud dojde v textu na vážnější místa, inscenátoři vše začnou zlehčovat, znevažovat a couvat od tématu hry. Zhlédnuto na Mezinárodním festivalu DIVADLO. (více v článku na blogu)
(zadáno: 3.10.2015)
Trochu nesourodá inscenace vzdávající hold němé grotesce a jejím protagonistům. Jedná se o maňáskové divadlo, s kterým divadlo Alfa od premiéry Tří mušketýrů slaví největší úspěchy. Je vidět, že precizní práce s maňásky je souboru vlastní. Nejlépe se to projeví např. když dva maňásci zkoušejí ve filmových ateliérech milostnou scénu. Také režisér Tomáš Dvořák opět vymyslel spoustu loutkových vtípků. Přesto mix loutková honička Chaplina, Friga, Laurela a Hardyho s policisty, konflikt se „starým“ cirkusem a opravdická filmová groteska moc nefunguje.
(zadáno: 26.7.2015)
Dva roky od premiéry se mi dílko jevilo jako svěží, jako dělané na letní večer. Hru už autor napsal velmi rozverně, ale tenkrát možná stačilo jen vtáhnout do hry osla jako symbol bujarosti, aby si Titanice užila, neboť, jak známo, osel má nářadí až na zem. Stále opakované kopulační pohyby mladých už pak vadily i mně. Výstup řemeslníků byl celkem povedený. Zásadní otázka, proč Titanie nemá svou kabelku, zavěšenou proklatě nízko v rozkroku, v barvě přelivu, zůstává stále nezodpovězena. Z. Stavná krásně zpívá a N. Šneiderová je nejpružnější elfka.
(zadáno: 15.7.2015)
Standartní kousek BAL. V roli ledního medvěda exceluje Vít Brukner.
(zadáno: 14.3.2015)
Příjemně plynoucí kabaret, který navic trvá přijemných 75 minut. Připomenutí Havla z dob jeho mládí, kdy ještě nebyl celebritou. I na J. Kašpara se dostalo. Molitanové poleno coby Univerzál bylo velmi vtipné.
(zadáno: 22.2.2015)
Divadlo jedné herečky Aničky Duchaňové, nyní již praxí poučené, jak hrát v každém prostoru pro rozjívené děti. Práce s loutkou dobrá, písničky lepší. Zhlédnuto na festivalu Malá inventura.
(zadáno: 13.9.2014)
Zdařilé dokumentární divadlo, pivo, ženy, zpěv. Zhlédnuto na Mezinárodním festivalu DIVADLO.
(zadáno: 13.9.2014)
Krásné pohybové divadlo, mladí nadšení herci dosud nepoznamenaní realitou, a silné texty lidových písní, ke kterým není co dodat. Shlédnuto na Mezinárodním festivalu DIVADLO.
(zadáno: 13.9.2014)
75% za herecké výkony a režii. Shlédnuto na Mezinárodním festivalu DIVADLO.
(zadáno: 25.8.2014)
Tato ptákovina je neuvěřitelná i v kontextu běžných ptákovin hochů z Vosto5. Pyrotechnické efekty, důstojná přítomnost olympských bohů, a v přírodním amfiteátru na Letní Letné představení doplnil i ohňostroj, symbolizující Titány. V závěru představení se bohové vzepjali k heroickému boji s Titány, které chvíli před tím vypustil Zeus z Tartaru. Boje se zúčastnil i Dionýsos, přestože má modrou knížku. (Z olympských bohů byli přítomni jen čtyři, ostatní se omluvili, např. Athéna byla v Athénách, Hádés byl na cvičáku s Kerberem, Hera se natírala na plech, apod.)
(zadáno: 24.8.2014)
Roztomilá komorní inscenace, hraná zčásti v iluzívním loutkovém divadle. Návětrná část hlediště si musí dávat pozor na sněhostroj v roli vánicového děla.
(zadáno: 5.7.2014)
Na přehlídce inscenací Studia Damúza v rámci festivalu Loutkářská Chrudim, bylo toto představení přeci jen trochu slabší. Trio dam Vaňousová, Čičmanová, Vítková předvedlo standartní představení pro děti, trochu připomínající Paskudárium pezinského souboru Piki. Úžasný byl spirálovník ušatý, nudle jak lodní lana i tři vši, které si ve vlasech nečesané Helenky zřídily Karaoke bar.
(zadáno: 5.7.2014)
75% Shlédnuto přehlídce inscenací Studia Damúza v rámci festivalu Loutkářská Chrudim. Živel Johana Vaňousová tentokrát vystoupila v roli rozumné ukázněné herečky, která usměrňovala živelného Tomsu Legierského. Výtečný byl souboj zlé čarodějnice Černé rukavice a detektiva Lupy. Černá rukavice působila jako rodná sestra Chucka Norise, a detektiv Lupa jako třtina ve větru se klátící.
(zadáno: 5.7.2014)
75% Na přehlídce inscenací Studia Damúza v rámci festivalu Loutkářská Chrudim vynikající představení.
(zadáno: 1.6.2014)
Inscenace je určena pro děti od dvou let, a proto má jednoduchý děj a mnoho se toho nenamluví. Leckteré taškařice pro batolata se nějakým dějem nezabývají. Proto je velmi sympatické, že si tvůrci dali práci vymyslet jednoduchou hříčku přístupnou dětem, která se už dá považovat za divadelní inscenaci. Zhlédnuto na festivalu Dítě v Dlouhé.
(zadáno: 29.5.2014)
Velmi zdařilé edukačně, a i o rodičovské vině. Dopis v alfabatě (jen tak dál, není jen azbuka či sypaný čaj!), i netušená vina, kterou provázejí Eurynie. A jak to teda tenkrát vlastně bylo? Pro děti až příliš mnoho slov. Opravdu je nutné zcela zřetelnou Pallas Athénu J. Vaňousové montovat do jednooborové Afrodíté? Zhlédnuto na festivalu Dítě v Dlouhé 2014.

Další stránky hodnocení: << < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>