Redakce

Lukáš Dubský

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (935)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 8.11.2012)
Úplně mi není jasný režijní záměr - inscenace zůstává někde na půli cesty mezi psychologickým dramatem a mysteriózním hororem. Za nepříliš povedený považuji nápad nechat hrát Hydea několika různými herci, zvlášť když nakonec ty důležité scény stejně odehraje Martin Hrubý. Tradičně povedený výkon Petra Mikesky, zaujme i strohá scéna.
(zadáno: 9.10.2012)
Pro děti na prvním stupni základní školy je to povedená padesátiminutovka. Dospělí se pak budou bavit především dětskými reakcemi.
(zadáno: 3.10.2012)
Průměrná inscenace, která hýří emocemi a na mnoha místech se i daří přenést je přes rampu. Čapkův soukromý život se daří zachytit lépe než atmosféru meziválečného Československa. Příliš se nepovedlo zarámování příběhu Ivanem "Magorem" Jirousem, u kterého s Čapkem najdeme jen opravdu hodně povrchní paralely.
(zadáno: 28.6.2012)
Nepřítel lidu je podle mě jedna z nejlepších Ibsenových her. V Ústí nad Labem se režisér Nuckolls rozhodl už tak atuální hru ještě aktualizovat. Razantně hru zkrátil, zmodernizoval jazyk, některé situace nově vyložil. V lecčems slaví úspěch (narážky na to, jak dnešní média ovládají inzerenti atd.), ale při krácení se také dost věcí nepovedlo. Hlavně z konce není patrná veřejná šikana dr. Stockmanna, nepřítelem lidu se stává jen slovně. J.A. Haidler hraje doktora jako nejistého člověka, který není o své pravdě zcela přesvědčen.
(zadáno: 22.6.2012)
Náročné jak je pro Komedii tradicí, ale tentokrát pro mě o poznání méně zasahující. Martin Finger a Bolek Polívka jsou výteční, tentokrát bych ovšem očekával malinko větší režijní invenci, která by trochu rozbila záplavu textu.
(zadáno: 31.5.2012)
Viděno v TV záznamu. Zajímaví byli Jeništa a Plodková, jinak slabší než Bornova verze v Divadle v Dlouhé.
(zadáno: 20.5.2012)
Vůbec to nebylo tak špatné, jak jsem se obával. Určitě potěší J.Ornest a tradičně I.Chmela, bohužel je pravdou, že pojetí některých postav není až tak šťastné (hlavně O.Veselý). Celkově ale Asanace nenudí, i když ani nepřináší nějaký osvěžující výklad.
(zadáno: 20.5.2012)
Špinarovy režie mám rád, ale tady jeho rukopis není zas tak moc poznat. Hra má celkem zábavný děj, i když je otázkou, jestli satira na Třetí říši může mít dnes u nás takový ohlas, jako měl film (vzniklý ve 40. letech). Dramaturgicky tedy trochu nepřesvědčivá volba. Scénicky dobře řešené, až na zmiňované scény na gestapu,které opravdu vyznovají kvůli té dálce dost divně.
(zadáno: 16.5.2012)
Hra samotná není nikterak originální, ale její zpracování je povedené. A to především díky skvělému výběru hudby a příjemně civilnímu Ivanu Luptákovi. 65%
(zadáno: 18.4.2012)
Inscenace je od základu postavená na výsostném komickém talentu Matouše Rumla v hlavní roli. Je to dost netradiční Moliére hraný tak trochu jako commedia del´arte, místy ovšem až moc tlačící na pilu se snahou vyvolat smích za každou cenu. Poměrně častým jevem je zcizování, komunikace s publikem, částečná improvizace a vůbec je celá inscenace prošpikovaná značným množstvím popkulturních odkazů. 65%
(zadáno: 16.4.2012)
Standardní situační komedie, u které se člověk vcelku pobaví, ale na kterou si za pár týdnů ani nevzpomene. První polovina, kdy jsou představovány jednotlivé postavy je lepší, ta druhá už je trochu moc rozlítaná. Herci si evidentně sem tam něco přidají, ale děje se tak v rozumné míře. U diváků boduje z herců hlavně Václav Svoboda.
(zadáno: 12.4.2012)
Inscenaci chybí jasnější směřování, režisér Dočekal bohužel moc neví, o čem chce vlastně vyprávět. Stylizace hlavních hrdinů do bezdomovců mě nikterak neurážela, ale o její účelnosti přesvědčen nejsem. Naštěstí herecky je to zajímavé - David Matásek a David Prachař nezklamou. Některé momenty se podařily, ale celkově je to průměr. 55%
(zadáno: 20.3.2012)
Jedna z těch slabších Morávkových režií. Opět je to plné dýmu, křiku, exprese, ale zpracování Bulgakovova slavného románu není ideální. Vypuštěny jsou všechny postavy točící se okolo Varieté, což není nejšťastnější nápad, protože v knize jsou tyto scény jedny z nejzábavnějších. Výklad některých postav je pak vyloženě nepovedený - třeba z Mistra udělal M.Dalecký uječeného neurotika, který do nervového sanatoria opravdu patří. U Wolanda bych čekal, že bude ztvárněn s větším nadhledem. 55%
(zadáno: 4.3.2012)
(zadáno: 3.3.2012)
Zábavná a příjemná inscenace, která má naneštěstí i několik zřetelných nedostatků. Předně: když už je hlavním tématem tramping, měly by alespoň z větší části zaznívat trampské písně! Stejně tak aranžmá hudebních výstupů by nemuselo být v salonním duchu. Rozhodně by se vyplatilo, kdyby si Havelka najal dramaturga, který by dokázal dát prostinkému příběhu jasnější směřování. Jinak ale Boleslav opět nezklamala, co se týče hereckých výkonů, a Kretschmerová s Nakládalovou jsou i excelentní zpěvačky.
(zadáno: 28.2.2012)
Allenův text pojatý groteska. Má to tu výhodu, že herci mohou všechny komické situace ždímat, co to dá. Nevýhodou je, že se ke slovu příliš nedostane téma krize středního věku, které je na mnoha místech textu navozeno.
(zadáno: 26.2.2012)
Bohužel hodně dlouho trvá, než se celá inscenace složená ze tří jednoaktovek rozjede. Do lehkého nadprůměru pak toto dílo vyzdvihují zajímavě pojatá scéna a herecké výkony (hlavně Kristiny Jelínkové a Ladislava Špinera).
(zadáno: 12.1.2012)
Londonova předloha je na divadelní prkna jen velmi těžko převoditelná a hradecká dramatizace se potýká s množstvím problémů. Především s faktem, že Standingův vnitřní svět je v divadelním jazyce až nepříjemně doslovný. Tradičně dobré jsou ovšem herecké výkony (zvláště Vojtěch Dvořák).
(zadáno: 11.12.2011)
Velmi dobře napsaná hra, ale řekl bych že v Plzni se moc nepodařilo využít její potenciál. Hlavně v první polovině byla spousta vtipů jen odříkána, zcela chybělo nějaké pointování. Možná z důvodu, že by pak inscenace byla příliš dlouhá. Herecké výkony spíše průměrné.
(zadáno: 4.12.2011)
Na inscenaci je asi nejzajímavější povedená hudební stránka - naživo hraný rock´n´roll má opravdu říz. Scénáři trochu chybí lehkost a hravost předchozího minimuzikálu Janík, hojahoj zbojník, takže dost scének vyznívá hluše.
(zadáno: 30.11.2011)
Viděno z TV záznamu.
(zadáno: 22.11.2011)
Formálně velice zajímavé dílo. Scéna Marka Cpina je skutečně neotřelá, herecké výkony v groteskním balení jsou povedené. S obsahem už je to trochu horší. Musím říct, že ani jedna z povídek mě tak docela nezasáhla. O úzkosti ze života či osamělosti se tu sice mluví, ale pocitově na mě inscenace tak nepůsobí. Velké množství zatmívaček je retardující, a to přesto, že inscenace trvá jen 80 minut.
(zadáno: 20.11.2011)
Divadelní adaptace z velké části kopíruje svou filmovou předlohu. Z pánské trojice se nejlépe daří M.Zounarovi, který hraje Petrtýla. Filip Tomsa se sice snaží, ale na roli Gustava je prostě příliš mladý, Zbyšek Pantůček je jako Tonda spíše nevýrazný. Z dámské části mě nejvíce zaujala Adéla Gondíková, která má potřebná nadhled. Na agenturní představení se ale jedná o vkusně udělanou záležitost.
(zadáno: 23.10.2011)
Nijak objevná inscenace to není, jednoznačným plusem je ale povedená scéna a výkon Jiřího Štěpničky v roli Shylocka. Dost otravná je celá Bassaniova kumpanie a nejsem si jistý, jestli homosexuální podtóny ve vztahu Antonia a Bassania inscenaci nějak obohatily.