Redakce

Michal Novák

redakční zkratka: mys

souhrnná stránka redakceVolby

Hodnocení (1067)

Filtrování hodnocení:    
   

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 39 40 41 42 43

(zadáno: 2.6.2018)
Nejvíce bych tomto monstrprojektu vytknul pramalou empatii vůči dětskému divákovi a režijně nezvládnuté vedení účinkujících. Režie sleduje jiný cíl - „vyrábět“ show. Vulgarity a neuhlídaná exprese jsou zřejmě součástí tvůrčího pocitu, že tak to má být. Neúnosná délka představení, pitomé aktualizační vsuvky, nevhodný prostor studené ratejny, nebo fotograf, co ho pořadatel nechal pobíhat v zorném poli, to jsou další drobnosti, které způsobují nejedno rozčarování v řadách diváků. Velmi dobře Emou Mikeškovou vedený orchestr nebo herecky světlejší okamžiky (L. Ondruš) nejspíše zůstanou zapomenuty.
(zadáno: 14.10.2017)
V teoretické rovině (viz odpovědi Vojtěcha Bárty ve zpravodaji NW) cítíme zdatnost a posedlost tématem, v praktické je to fiasko. Od zavádějící název přes nedůslednou dramaturgii až po režii, která nezná základy řemesla. Divák je ponechán v ustavičném tápání, není se čeho chytit. Téma (život a dílo šumavského umělce „s démony“ Josefa Váchala) by mohlo jistě být dostatečně nosné, kdyby scénář měl koncepčnější podobu a režie vedla Jakuba Folvarčného po cestě budování konkrétní nepřibližné postavy. Inscenace se po celou dobu zasekává v pokusech o abstraktní vyjadřování. Těžkopádnost nudila.
(zadáno: 8.7.2016)
Když se hovoří o nezvládnutém žánru, indicií většinou je sklouznutí úplně jinam. V případě této gangsterky do frašky. Ruku na srdce, hra Rogera Mortimera není žádný klenot a sáhnout po takové, tomu nerozumím. Právě v nekvalitě hry je příčina, proč ten jevištní zamotanec (samozřejmě dopředu tušený) tak dezertoval od proklamovaných anotací. S tvarem si neví rady ani školácká režie ani technicky nedobří herci. Když se na jevišti objeví Alexandr Minajev v epigonském výstupu a la inspektor Colubmo, zmar tohoto počinu je podtržen dokonale. Diváci se ovšem baví…
(zadáno: 12.9.2015)
Skladba čtyř mikrokomedií pro letní večery by mohla fungovat, kdyby každý z příběhů neměl tak jalové pointy. Protagonista mužských postav bohužel ty své figury opět modeloval stylem „ubavit diváka k smrti“. Vždyť je to nekoukatelné.
(zadáno: 8.3.2015)
Trapas festivalu Malá inventura. Punková performance (a také výtvarná instalace) jako by snad ani nechtěla, aby přihlížející porozuměl a nemyslel si snad, že je zřejmě o tom, co v NoDu vydrží pojistky. Výtvarně sošný Krusha existenciálně pádí chaosem, výtvarná působivost se záhy mění na bezradnost a v závěru trapnost. Krushovi rozhodně nepomohli ani „spoluautoři“ tohoto „divného divadla“. Alternativa pro alternativu je a bude něčím zcela zbytečným.
(zadáno: 11.11.2014)
Ve zpravodaji festivalu …příští vlna/next wave… se režisér projektu vymezil proti českému publiku chválou publika tvořeného zahraniční (turistickou) klientelou. Zůstanu v té skupině diváků, která předvedené, po mém soudu často přihlouplé skeče či fackovací způsob komunikace s divákem neadoruje. Kabaret zaštítěný velkým jménem se proměnil v nesourodou snůšku výstupů, které jen tu a tam a dejme tomu asociovaly existenciální nálady Kafkova díla. Nejzajímavější nakonec byla intermezza, jidiš písně v interpretaci Hany Frejkové, ty jediné totiž respektovaly pravidla žánru.
(zadáno: 11.9.2014)
Neuvrhovat postavy hry do sfér nejbanálnějšího trapna (jako v předchozích hrách) je hlavní devíza tohoto oddechového letního projektu. Inzitní divadelní styl arturovců však i nadále zůstává zážitkem svého druhu. +10 % za snahu představit text s poselstvím, -10 % za to, jak školený herec Braňo Polák nezvládá zahrát nadsázku.
(zadáno: 28.2.2013)
Programové odpoutání od taneční formy a přesnosti k jakoby ležérní banalitě ještě pořád může být tvůrčí. Deadline, bezesporu „velké téma“ odrážející, jak postupujeme životem, je však podáno s takovou dramaturgickou impotencí, prostorovou bezradností a choreografickou prázdnotou, že takové divadlo pozbývá jakéhokoli smyslu.
(zadáno: 10.7.2011)
Minimalismus nezkoumající, ale rovnou ubíjející. Žáby se, na rozdíl např. od Mlejnku, nepovedly.
Dobrá volba, strašné provedení. Dramaturgie měla zjevně dovolenou. Smetl mě uragán neuhlídané exprese a defilé rakví umořilo. (více v článku na blogu)
(zadáno: 2.8.2013)
Snažím se (marně) hledat konstruktivní připomínky a analyzovat, proč večer skončil unaveným potleskem. Byl jsem totiž svědkem ne rozverné komedie tak akorát na léto, ale "divadla", které se snaží diváka ubavit k smrti. Prostředky k tomu použité byly laciné, prvoplánové a nezřídka i velmi hloupé či "vykrádající" kdeco. Tak snad jen, že méně by znamenalo více (ať jde o litanie textu, do kterého nikdo nemá srdce zasáhnout, nebo opakovaní fórů) a že část účinkujících herců by se měla ptát sebe sama, kde je hranice trapna a zdali se nepohybují hluboko za ní.
(zadáno: 9.3.2013)
Ještě tak rozumím záměru (vtipu), aby si herci zahráli kretény non plus ultra. Problém je v tom, že se tak děje v hodně blbé (i blbě napsané) hře, která si pro fóry chodí do poslední cenové. Režisér Osiřelého západu (!) si neví rady s dialogy ani s prostorem, často ani s pointami situací, a hlavně kolegovi Suchánkovi zapomněl vysvětlit, že tohle a tohle na divadle nikdy nebude fungovat a že mnoho zajíců, myslivcova smrt. Vše přispívá k tomu, že každá z postav ztrácí jakoukoli uvěřitelnost, punc outsiderství je očouzen i zjevnou bezradností herců, jež jsou navíc svázáni mikroporty.
(zadáno: 27.8.2012)
Příběhová slepovánka rozvíjená současně třemi autory je sama o sobě plná bezduchosti a dialogy jsou banální tak, až se divíme, od jakých mistrů pera pochází. Vše dorazila hodně špatná dramatizace. Bezduchost se promítla i do této komedie - ataky bránice pomrkávají hlavně z přehrávaných momentů. Někde vzadu se krčí také její absurdní rozměr, s ním však nepracuje nikdo. Inscenace si kodrcá „bez režiséra“ a někteří herci předvádějí takové brikule, až to hraničí s trapností. Když je humor tahán z paty a přehrává se do mrtě, vzniká paskvilné divadlo beze špetky smyslu. Jenže ono je myšleno vážně!
(zadáno: 14.10.2011)
Božemuj... "Vůně voní" "Lidi, máte se mít rádi" "Nebem letí i náš svět" ...Přeju též mastnou pokutu za zaprasení vozů metra černým výlepem samolepek.

Další stránky hodnocení: << < 39 40 41 42 43