Redakce

Pavel Širmer

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (1639)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 62 63 64 65 66

(zadáno: 10.12.2018)
Nevyzpytatelný J. Kačena na téma vlk v člověku rozehrál sled více či méně (ne)srozumitelných asociací, každý z diváků snad může i některé pochopit. Kačena možná našel specifický styl, jemuž se herci zvládli přizpůsobit. V omezených prostorových možnostech scénograficky dobře řešené, výrazný hudební doprovod. Mě osobně zhruba v polovině přestalo bavit přemýšlet a hledat, co chce „básník říci“. Nepřinášelo mi ani potěšení nasávat energii, která šla z herců a jejich souhry. Představení se pro mě stalo útrpným čekáním na konec. Třeba se ale najdou diváci, které bude tento tvar bavit.
(zadáno: 12.1.2015)
25%. Režisér V. Morávek umí výtečně pracovat ve velkých sálech. To, co se svým týmem dokázal s prostorem historické budovy, bylo výjimečné. Je třeba ocenit nápad vztáhnout francouzskou revoluci k současnosti. Text, určený pro specifickou avantgardní scénu, se však bohužel nepodařilo inscenovat tak, aby v ND fungoval. Snaha o asociace se v nešťastném uchopení a ukřičeném (bezradně působícím) hereckém ztvárnění míjela účinkem, ve výsledku zněly z jeviště pouhé fráze a klišé. Aby se divák v obtížně srozumitelném chaosu vyznal, vytrval a pochopil, k tomu bylo třeba úsilí skoro nadlidské.
(zadáno: 12.8.2014)
25%. Produkce Divadla Artur jsou pro velmi nenáročné publikum, ostatní musí být při sledování značně otrlí. V této inscenaci je laciného a prvoplánového rádobyhumoru opět dost, ale tentokrát se přece jen trochu krotili, takže to nebyl až takový nářez. Občasné (marné) pokusy o poučení vyzněly dosti uboze. Neherec B. Slezáček neumí mluvit ani gestikulovat, na jevišti nemá co pohledávat, ale nebyl tak příšerný jako profesionál B. Polák, jenž naprosto nezvládl nadsázku. Ale vlastně jsem se těšil, až si po roce uprostřed léta opět divadelně „zamasochistím“. A v tomto ohledu jsem nebyl zklamán.
(zadáno: 12.7.2013)
17,642%. Z mého pohledu nepovedený experiment, při jehož sledování je chvílemi těžké uvěřit, že ho vytvořil soubor složený z profesionálů. Snahu o „sdělení“ jsem zde snad objevil, ale v nezvládnuté a nefunkční koncepci se míjela účinkem. Některé diváky by mohlo vyvést z míry, že čtyři muži odehrají zcela nazí téměř celé představení a navazují i kontakt s diváky. Jen odvaha a nadšení k divadlu nestačí.
(zadáno: 28.1.2013)
25%. Snad by nevadilo, že tvůrčí tým v DnV rezignoval na aktualizace a posuny hry, která má dnes problematické vyznění. Postavit však inscenaci na laciném prvoplánovém humoru a prázdném rozehrávání rádoby komických situací je však cestou do pekel. Herci v této koncepci nemohli zaujmout. Přestože se A.Elsnerová k lacinostem neuchylovala, Kateřina v jejím podání přesvědčivá nebyla. Ze začátku, kdy má být Petruchio F.Blažka opilý, bylo sledování interpreta takřka nesnesitelné, po „vystřízlivění“ se utrpení zmírnilo. Inscenační kiks! A co si myslet o tom, že J.Deák tuto hru režíroval již potřetí?
(zadáno: 9.1.2012)
16,58%. Dobré téma, ale nešťastně koncipované. Už samotný textový základ je problematický, režisérce se inscenace vymkla z rukou. Herci nebyli správně směrováni a několik jejich výstupů bylo zoufale trapných. Hudba sama o sobě zajímavá, nicméně zhudebňovat toto téma a ještě v takto postavené inscenaci nepokládám za šťastné řešení (sem tam nějaká hudební vsuvka přispěla ke směšnosti vyznění). Celek pro mě nefungoval a naprosto se minul účinkem. Obávám se, že inscenace v tomto pojetí vzbudí skutečný zájem o osadu a její osud jen v mizivém procentu diváků.
(zadáno: 16.10.2011)
Nepovedená studentská inscenace, režisérka naprosto selhala. Tematicky neujasněné, bez přesahu. Povrchní a prvoplánový výklad charakterů postav, bez vnitřní propracovanosti, což se přeneslo i do nevěrohodného vyznění vztahů a situací. Marná snaha mladých herců, které režisérka špatně vedla. Čím těžší a komplikovanější postava, tím více patrný režijní deficit a horší herecký výkon (litoval jsem zejména hlavní představitelky, otřesné byly výstupy sboru). Nepovedená scéna, nevhodná hudba. Omyl vhodnější spíše pro uzavřené předvádění v učebnách než pro veřejnou prezentaci.
(zadáno: 11.8.2011)
Na samém začátku inscenace vypadala jako zajímavé moderní uchopení, ale postupně se z ní stala podivná změť, ve které zanikaly myšlenky hry, přebité laciným a prázdným humorem. Posun ve výkladu Izabely jsem nepřijal, I. Jirešová se s ní minula. Nepřesvědčil mě ani R. Stanke. Rozhodující podíl na špatném výsledku měl ale M. Trnavský. Ten sice nebyl špatný v „civilních“ scénách, ale v přestrojení za mnicha (kdy mluvil polským i jiným nářečím) se snahou pobavit předváděl ubohou a trapnou šmíru. Především on přispěl k tomu, že pokládám inscenaci snad za nejhorší počin za dobu existence LSS.
(zadáno: 16.3.2011)
Občas jsem zachytil zajímavou myšlenku a poznal, že i totalitní režim v Rusku má se současností něco společného (pocity ničivé prázdnoty a beznaděje, neschopnost či nemožnost lásky atd.). Myslím, že téma by šlo dobře vztáhnout k dnešku. Režisérce V. Čermákové se to však nepovedlo, její uchopení bylo od základu špatné. Měl jsem pocit, že se ani nesnažila o to, aby se divák zorientoval, chyby byly někdy až školácké. Nepřehledné a těžce srozumitelné dění na jevišti. Osobitě ztvárněné výjevy se k tématu v zásadě hodily, ale v chaotickém zpracování jejich smysl nevyzníval. Navíc únavné a nezáživné.
Pan Smoljak napsal jistě s nejlepším úmyslem (vážnou) hru, ve které se záslužně snaží upozornit na zkreslené vnímání historické postavy Jana Husa. Zajímavý úvodní rozhovor s historikem však po přestávce vystřídá statická, nudná a nezvládnutá inscenace. Pan Smoljak v tom neměl hrát, aby mu při režii zůstal alespoň kousek nadhledu. Anebo ještě raději měl režii svěřit někomu jinému, kdo by nebyl tak zatížen textem. Pana Smoljaka si vážím, ale tentokrát se mu dění na jevišti vymklo z rukou. Každý herec hraje jinak (někdo komicky, někdo vážně), herci předvádí neprofesionální výkony.
(zadáno: 2.8.2013)
13,7926%. Pokoušet se o seriózní hodnocení a konstruktivní hledání chyb nemá v tomto případě smysl. Text je neuvěřitelnou slátaninou. Například pošťačka (nymfomanka) se představuje „Jmenuji se Panenská, Blanka“ a jeviště opouští se slovy „Já frndím“. Realizace a herci nevídanou lacinost ještě umocnili. Tento způsob pokleslé prvoplánové komerční podbízivosti není omluvitelný ani marnou snahou o ironii. Řada okamžiků vyráží dech! Byla to prostě „sračka“, ale taková, až mě paradoxně bavilo sledovat, co je na divadle možné, takže vlastně nelituji. Jednou za rok se něco takového vydržet dá. :-)

Další stránky hodnocení: << < 62 63 64 65 66