Redakce

Pavla Haflantová

redakční zkratka: haf

souhrnná stránka redakceVolby

Hodnocení

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>

(zadáno: 7.3.2013)
Enron - Národní divadlo: 80 %
Výjimečná inscenace s přesvědčivými hereckými výkony a zároveň perfektní výpravou. Téma je tak trošku můj obor, proto oceňuji srozumitelné vysvětlení situace, jejích předpokladů, příčin i následků.

Zpracování po všech stránkách povedené, více takových kousků v Národním!
(zadáno: 18.2.2013)
Višňový sad - Divadlo Husa na provázku: 80 %
Na představení jsem se těšila, spojení jednoho z mých oblíbených režiséru s jedním z mých oblíbených autorů nemohlo zklamat.

Mikuláškova práce s Čechovem dala vyniknout především tragickému rozměru hry. Vedení herců (jako obvykle) naprosto přesné, výkony (nejen) hlavních představitelů byly obdivuhodné. Z mého pohledu inscenace jako celek funguje.

Soukromý tip: stojí za to přečíst si předem buď přímo hru nebo alespoň obsah. Některé použité symboly lze potom spíš rozklíčovat a ocenit, zvláště pro ty diváky, kteří rádi rozumí inscenaci napoprvé skrz naskrz.
(zadáno: 14.2.2013)
Indián v ohrožení (Nová teorie vesmíru) - HaDivadlo: 80 %
Tak nějak mě to...bavilo :)

Na jednu stranu mě štve, že jsem nedokázala pochopit vše, na druhou stranu mě alespoň nerozčilují nepřesnosti ve fyzikálních vtípcích.
Líbil se mi herecký projev Cyrila Drozdy při přednášení a souhra celého souboru v druhé půli.
Závěrečná scéna naprosto lahůdková, Dáda Němeček je scénografický génius a jeho spojení s Havelkou nechť trvá věčně!
(zadáno: 14.2.2013)
Svět v ohrožení - HaDivadlo: 70 %
65%
V inscenaci jsem ocenila především Havelkův inteligentní humor, se kterým poukazuje na několik závažných neduhů západní společnosti - ignorace skutečných problémů při současném podsouvání zástupných, globalizace (a tedy vyžadování shody napříč spektrem) jako brzda akce, spousta tlachání místo akce.

(zadáno: 5.2.2013)
Nenápadný půvab buržoazie - Národní divadlo Brno: 70 %
Chápu, nebo si to přinejmenším myslím, co tím chtěl režisér říci a předvést. Rozhodně nemám pocit, že by sdělení bylo přebito jinými prvky. Také lze pochopit, že pro některé diváky to bylo "moc."

Já jsem dostala přesně to, co jsem čekala - Mikuláškův typický rukopis a perfektní herecké výkony. Možná malinko zklamání, že se mi nedostalo něčeho nového a proto též v rámci redakce podprůměrné hodnocení.
(zadáno: 3.2.2013)
Vlny - Divadlo Cylindr: 50 %
I přes velké množství zajímavých paralel a jiných prostředků (kouzelné kostýmy například) jsem nebyla nijak zasažena.
(zadáno: 21.1.2013)
Polibky - Geisslers Hofcomoedianten: 80 %
75%
Naprosto kouzelná hodinka na premiéře tohoto kabaretu. Vendula Holičková je neuvěřitelně charismatickou a přitažlivou průvodkyní, Ivana Machalová a Martin Bohadlo potom jednotlivé scénky podávají s lehkostí a vtipem, až občas zamrazí.

Ráda zajdu znovu, už teď se těším :)
(zadáno: 18.1.2013)
Naše třída - Divadlo Komedie: 80 %
Ukázka toho, že rasové či národnostní ideologie nerozeznávají ty zlé a ty dobré. Nejsou to cizí vojáci, ale zfanatizovaný dav, který povraždí sousedy, kamarády, dětské lásky ve vlastní vesnici. Obyvatelé, kteří žijí dál, se musí vyrovnat s vlastní vinou, zbabělostí, se svými touhami a posedlostmi. Přežít neznamená zvítězit.

Silná hra, která se určitě dala zrežírovat lépe (bohužel, ten závěr je skutečně příliš zdlouhavý), přesto nelze ignorovat naléhavé sdělení.

Herecky nejlepší Eva Vrbková, líbil se mi též Petr Jeništa.
(zadáno: 18.1.2013)
Ty dvě, které obědvají - Divadlo Cylindr: 60 %
65%
První setkání s Cylindrem, nejspíš nikoliv nejšťastnější volba, přesto jsem si několik momentů velice užila. Hudební doprovod charismatického Andraže Poliče kouzelně podkresluje jednotlivé scény a obě dámy téměř bez rekvizit vyobrazují mnoho různých postav a situací.

Už nyní se ovšem těším na další představení s Natašou Burger! I přes minimalistické herectví dokáže předvést neuvěřitelný rejstřík poloh, pocitů a charakterů, každý její pohled či gesto vydá za celostránkový popis.
(zadáno: 18.1.2013)
Pěna dní - La Fabrika: 70 %
65%
Plusy: scéna (jméno Dády Němečka si zapamatujte!), kostýmy, hudba, herecké výkony Adama Mišíka a Pavla Lišky.
Mínusy: (ne)herecké výkony obou začínajících hereček.

Od premiéry váhám, jak hodnotit. Z představení jsem měla hluboký zážitek, ovšem s klidným svědomím bych návštěvu inscenace doporučila jen divadelním maniakům (redakce apod.).

Současné divadlo se často zaměřuje na formu a sdělení se vytrácí, nicméně v případě surrealismu mixnutého absurdnem je obrazové vykreslení více než žádoucí.
(zadáno: 18.1.2013)
Punk Rock - Divadlo Disk: 70 %
Viděla jsem v obsazení "Josefíková, Anděl, Vaverka" a inscenaci jsem si velice užila. Tentokrát bych vyzdvihla Karla Heřmánka ml., jeho výkon mi utkvěl v paměti nejvíc.

Přestože se nejedná o novinku napsanou přímo pro tento ročník, opět se setkáváme s tím, že mladí hrajou mladé, spolužáci hrají spolužáky, čímž se odbourávají úskalí jiných absolventských inscenací.

Pocitově bych tedy dala 80%, deset ubírám za výběr hry, ať už je za něj zodpovědný kdokoliv.
(zadáno: 17.1.2013)
Dresscode: Amis & Amil - A studio Rubín: 80 %
Skvěle zahraný příběh o setkání, které mohlo být osudové, ale skončilo jen hořkou pachutí. Kdo hledá, nemusí najít. Kdo najde, nemusí udržet. Blízko či daleko, vrituální nebo reálný, to vše je v dnešním světě relativní. Tleskám jak Danielu Špinarovi, tak i oběma hlavním představitelům a děkuji za zážitek.
(zadáno: 13.12.2012)
Demo Demokracie - Studio Ypsilon: 90 %
85%
Geniální...Braňo Holiček výborným způsobem kombinuje tradici Ypsilonky s vlastním stylem a výsledek opět stojí za to!

Víc neprozradím a doufám, že i ostatní hodnotitelé nechají režisérovy trumfy schované v jeho rukávech.
(zadáno: 6.12.2012)
El Príncipe Constante (Vytrvalý princ) - Divadelní společnost Masopust: 80 %
75%
Hra se usadila, herci se sžili s veršovaným textem a já s radostí hodnotím vysoko. Miloslav König se pro takové role snad narodil!
(zadáno: 5.12.2012)
Pestré vrstvy - Divadlo Petra Bezruče: 80 %
Wow! Tohle je Divadlo!

A gratuluji José Jelínkovi k angažmá v takto výjimečném souboru.
(zadáno: 5.12.2012)
iPlay - Divadlo Letí: 40 %
Váhám mezi slovy "banální" a "nesrozumitelné".

Vyprázdněnost dnešní doby je rozhodně aktuálním (a také oblíbeným) tématem, nicméně ztvárnění v iPlay mi nepřišlo ničím obohacující.
(zadáno: 5.12.2012)
Buchty a bohyně - Divadlo Disk: 80 %
Frič svému Kolečkovi rozumí. A Kolečko rozumí tomuto ročníku KČD. Výsledek? Jen lehce mrazivá komedie plná vtipných nápadů a dotažená do roztomilé absurdity.

Je trochu nefér vyzdvihovat konkrétní herce v dobře vyváženém souboru, nicméně již podruhé mě zaujali Matěj Nechvátal a Marie Poulová.
(zadáno: 5.12.2012)
Deník 1959-1974 - Tygr v tísni: 80 %
Po dvou zhlédnutích dávám 75%.

Zajímavá osobní výpověď o době, kterou bychom si měli stále připomínat.

Fandím mladým divadelníkům a jejich mimoškolním projektům, které dělají proto, že v tom vidí nějaký smysl.
(zadáno: 26.11.2012)
Deštivé dny - Divadlo Ungelt: 70 %
Bezprostředně po představení jsem chtěla dát 80%, ale již dnes, následující den, celkový dojem upadá. Oba představitelé hrají typově velice podobné role jako v jejich předchozí spolupráci Láska a porozumění. Jak zajímavé by bylo jim to prostě prohodit...?
Zpět k Deštivým dnům - inscenace má slušně vystavěnou atmosféru, několik mrazivých momentů, pár smutných scén, velice se mi líbila závěrečná scéna Davida Švehlíka.
Divák ví dlouho dopředu, že "tohle nemůže dobře dopadnout," přesto je možných konců vícero a nezbývá, než si počkat na ten autorův...
(zadáno: 19.11.2012)
Svěcení jara - Divadlo Disk: 80 %
75%, nicméně s použitím nápomocné tabulky se musím přiklonit k "zážitek". Určitě se nejedná o inscenaci pro každého (kolik takových je?), ale letošní se KALD předvedl v nejlepším světle.
Čím je inscenace pobuřující? Originální myšlenkou doslovně předvést to, co ve folklóru zůstává pouze naznačeno - ženy touží po muži za každou cenu a muži si berou, co se jim zlíbí.
A tato myšlenka, jakkoliv může znít v 21. století absurdně, dokáže v DISKu vyvolat v někom emoce, v jiném mrazení, místy pobavení a každopádně zajímavý divadelní zážitek!
(zadáno: 19.11.2012)
Helverova noc - Divadelní spolek Kašpar: 70 %
Vynikající výkon Petra Lněničky, bohužel Monice Zoubkové to vyšlo méně a hlavně v závěru bych čekala citlivější podání.
(zadáno: 12.11.2012)
Deadalos aneb Podivuhodný let - A studio Rubín: 70 %
75%
Tak alespoň derniéru jsem stihla. Vynikající výkon Pavla Rímského coby pyšného Deadala, kterého dostihne jak vlastní svědomí, tak anticky boží trest.
(zadáno: 9.11.2012)
Kalibův zločin - Slovácké divadlo Uherské Hradiště: 70 %
75%
Formálně perfektní inscenace, výborně zahrané hostující představení v Komedii. Vedle výkonů pochválených jinými komentáři musím jmenovat Pavla Majkuse, který byl sice civilnější než stylizované hlavní figury, ale přesto přesný ve výrazu a velice dojemný.
(zadáno: 1.11.2012)
Columbo - Vražda na recept - Divadlo U Hasičů: 60 %
Na obnovené premiéře bylo slyšet nápovědu stejně často jako herce. To je veliká škoda, ale věřím, že tato chyba bude záhy odstraněna.

Josef Laufer má nastudovaného Columba v podání Petera Falka perfektně, každé gesto, tón hlasu, mimika, vše připomíná nejznámějšího představitele. Dr. Flemming Jaromíra Dulavy je trochu obtížně dešifrovatelný - člověk neví, zda jej chápat, odsuzovat, jestli milenku miluje, či využívá. Třeba je to tak ale správně.

Celkově, pokud jste každý díl Columba viděli několikrát, tato inscenace Vás nemusí zklamat.
(zadáno: 1.11.2012)
Kuřačky - Národní divadlo moravskoslezské: 80 %
Typově perfektně obsazené role, výborně zahrané. Scéna i hudba slouží k umocnění výsledného dojmu.

Tři sestry jsou mou srdeční záležitostí, na tuto inscenaci jsem byla tedy velice zvědavá. Anna Saavedra zručně aktualizovala při současném zachování čechovovské atmosféry. Některé motivy jsou posunuté, jiné nahlížené optikou dnešní doby, ale celek opravdu funguje a Kuřačky nelze než vřele doporučit.

Další stránky hodnocení: << < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>