Redakce

Pavla Haflantová

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (350)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 25.11.2011)
Dobře, tak já začnu.

Jediné zklamání bylo pojetí princezny jako znuděné, rozmazlené holky, bez špetky zodpovědnosti nebo zájmu. Lucie Žáčková má na víc (herecky) a je škoda ji takto...osekat, tak :)

Dále už mohu jen chválit: kostýmy a masky nádherné, hudba povedená, říše mrtvých působivá, pan Němec dokonalý zlosyn, Martin a Tončka správně pohádkoví...herce lze skutečně jen chválit. Atmosféra není temná jako ve filmu, ale zase děti z divadla nemají odcházet vyděšené.

Prostě se to povedlo, takže šup do divadla! :)
(zadáno: 16.11.2011)
(zadáno: 16.11.2011)
Odpočívejte v pokoji Mistře. I když to byl boj, povedlo se nám dostat na tuto hru, vidět ji a užít si ji. Vladimír Dlouhý a Michal Dlouhý spolu na jevišti, pro mě poprvé, pro nás všechny naposledy.
(zadáno: 16.11.2011)
Inscenace má silná a slabší místa. Ale ta silná místa jsou prostě natolik výživná (a zapamatováníhodná), že s radostí hodnotím vysoko. A běžím si koupit CD s písněmi právě z této hry!
(zadáno: 16.11.2011)
Před odchodem do divadla jsem se podívala na film a tolik se bála, jak dostane Hádek od Hoffmana na pr**l. Ale ono ne. Hádkův Benjamin je jiný, ale velice přesvědčivý. Ivana Chýlková je bezesporu naprosto přesvědčivá famme fatale. A po pravdě řečeno ? ostatní herci snad nebyli tak výrazní, ale mě vlastně vůbec nezajímali...
(zadáno: 16.11.2011)
Stroboskop na začátku je nepříjemný. Stroboskop na konci vysvětluje a dodává tomu použití smysl. Znepokojivá hra o zlu v ryzí neskryté podobě, o zlu číhajícím ve vnitrozemí afrického kontinentu na nově příchozí. Stanislav Majer dostává velký prostor a ? chvilka napětí ? beze zbytku jej využívá. Další silné postavy v podání pánů Fingera a Zacha dotváří trojúhelník různých stádií duše ? či srdce? ? zasažené zlem pocházejícím snad z jejich samotného nitra.
(zadáno: 22.10.2011)
A mně se to líbilo. A moc!

Skoro mě mrzí, že se cítím být nucena psát komentář jako opozici k ostatním názorům, ale já jsem velmi silně vnímala emoce postav na jevišti. A to je pro mě vždy důvodem hodnotit vysoko - když se na divadlo nedívám, ale když jej vnitřně vnímám.
(zadáno: 24.10.2022)
65%
Inscenace, kde musíte zcela přistoupit na hru tvůrců. Vlastně mě to hodně bavilo sledovat, pomalé tempo nikterak neubíralo na atmosféře. Hodně formální, s vysokým zastoupením techniky a technologií, které ale akorát podtrhovaly celkové vyznění.
Je dost těžké vyjádřit pocit z podobného představení procenty. Nadprůměrně vysoké hodnocení určitě neznamená doporučení širokému publiku.
(zadáno: 28.9.2022)
(zadáno: 17.9.2022)
65%
Nemohu se zbavit pocitu, že jsem viděla méně vydařenou reprízu. Dostala jsem Absolventa s uspokojivými vyrovnanými hereckými výkony. A to je to, s čím mám problém - místy groteskní stylizace nebyla dostatečně vyvážená chemií mezi Benjaminem a jeho dvěma ženami.
Na druhou stranu to může být způsobeno nějakým mým očekáváním, samotné inscenaci nemám co vytknout, velmi mě bavila hudební složka s lehkou připomínkou legendárního filmu.
(zadáno: 14.4.2022)
65%
O přestávce jsem byla poněkud na rozpacích, moderní scénografie rámovala veskrze tradiční až nudné pojetí inscenace. Druhá polovina ovšem celkový dojem velice vylepšila.
Herecky mě nejvíce oslovila Klára Suchá jako Varja.
(zadáno: 15.12.2021)
65%
Potřebovala jsem odstup, abych mohla přemýšlet, co chtěli tvůrci inscenace říct. Skrze až absurdní šovinistické myšlenky O. Weiningera poukazují na skutečnost, že někteří lidé se s podobným nastavením společnosti potýkají i dnes.
Obtížně se mi tvoří procentuální hodnocení. Působivá forma, která i u otrlejšího diváka dokáže vyvolat pozvednuté obočí, možná komplikuje předání sdělení. Obávám se, že inscenace promluví pouze k otevřeným lidem - kteří vlastně tu promluvu nepotřebují. A u těch, kterým snad nastavuje zrcadlo, vyvolá znechucení a utvrzení v jejich názorech. Každopádně podobné projekty mají smysl.
(zadáno: 13.12.2021)
75%
Vtipné, aktuální, s úctou k inspiraci a notnou dávkou osobního vkladu účinkujících. Když byl konec, byla jsem překvapená, že už utekla hodina. Ale ono utnout tok nápadů včas, i to je umění.
Nemůžu se zbavit pocitu, že nemalá část obsahu měla svou insider linii pro zasvěcené, ale to nakonec přispělo k autentickému vyznění.
S tímhle by měl mladý soubor rozhodně pokračovat.
(zadáno: 8.10.2021)
Náročná hra, která na jednu stranu stojí na představiteli hlavní role, na druhou stranu ten potřebuje spolehlivé zázemí v rolích svých parťáků i protivníků.
Žádný problém pro tento velice silný absolventský ročník a tak je výsledkem svižná, zábavná i napínavá inscenace.
(zadáno: 6.10.2021)
Tento typ inscenací mě baví. Svou roli hraje rytmus, v mnoha podobách, v pohybu, přednesu, v tempu celé inscenace. Výsledkem je tvar, který skvěle drží pozornost a baví, přestože spěje k tragickému konci.
(zadáno: 6.10.2021)
Tato hra vyniká skutečně tísnivou severskou atmosférou. Takové to malé městečko, kde je tak nějak všechno špatně. Představení mě hodně bavilo, režisérka dokázala herce dovést k velice přesvědčivým výkonům.
(zadáno: 6.10.2021)
Po více než roce si pamatuji především úvodní monolog, který zmiňuje Jiří Koula. Ale pravda, už ten za to stojí :-)
(zadáno: 6.10.2021)
Tři postavy, tři rozhodčí, tři propletené osudy. Kariéra je spojuje i rozděluje, ale nakonec jsou jeden za všechny, všichni proti nim. Prostě rozhodčí.

Edit: Inscenace je hrána ve dvou alternacích a každá nabízí hodně odlišné pojetí postav. Určitě stojí za to vidět obě verze!
(zadáno: 10.2.2020)
Do puntíku mohu podepsat blog Lukáše Holubce. Hra je svým tématem nadčasová a nebylo třeba takové doslovnosti, aby byla analogie všem zřejmá.
Vynikající herecké výkony, výborně frázovaný rap Dana Kranicha a působivá scéna.
(zadáno: 1.12.2019)
Zrodila se nám tu zjevně kontroverzní inscenace. Mám štěstí, že patřím do skupiny těch, kterým se líbí.
Především první polovina úžasně buduje atmosféru a dává dostatek prostoru nahlédnout do složitého Einarova nitra. Hudební čísla vhodně zvolená a umístěná, scéna s písní Girls and Boys byla pro mě vrcholem inscenace.
Po přestávce se ústřední dvojice rozděluje a tím se bohužel tříští celistvost inscenace. I když bych v tom možná dokázala najít režijní záměr, celkový dojem to u mě sráží.

Výkon Dana Krejčíka fenomenální.
(zadáno: 17.11.2019)
Groteskní inscenace o míru a blahobytu pro všechny. Dostatek jídla pro všechny, na věčné časy! Odkud? Ale, kdo by se ptal. A kdyby se někdo přeci jen ptal, čeká ho cesta do ráje - do Masoráje!
Velice nadějný činoherecký ročník předvedl vyrovnané výkony, stejně jako mnozí další i já musím vyzdvihnout Jindřišku Dudziakovou a Vojtu Vodochodského.
(zadáno: 30.5.2019)
Musím říct, že text mi přišel nápaditý a zajímavý - nikoliv dějem, ale množstvím nicneříkajících vět a celých dialogů. A to myslím v dobrém. Nejvíce se to projevuje v rozsáhlých promluvách manažera Douga, který za použití opravdu mnoha slov neřekne nikdy nic konkrétního.
Herecké výkony vyrovnané. Závěr poněkud neurčitý (takže diváci i celkem dlouho čekali s potleskem).
(zadáno: 4.5.2019)
Myslím, že velice dobře provedená klasika pro tu část diváků, která se nepohrne na veršované drama do Národního. Hudba Ondřeje Brzobohatého je opravdu kouzelná, některé árie mě nadchly. Stejně tak mě velice potěšil výkon Ernesto Čekana.
Jediná výtka směřuje ke špatné srozumitelnosti některých textů - především u sborových scén a také při příliš hlasitém reprodukovaném doprovodu na loutnu, přes který prostě nebylo zpěv slyšet.
(zadáno: 22.2.2019)
75%
Dle komentářů mají jednotlivá představení kolísavou kvalitu. Já měla včera štěstí. Výkon Ládi Hampla byl soustředěný a vášnivý. V jednu chvíli mi přišlo, že představení trochu ztrácí dech a jede tak nějak totéž stále dokola. Ale pak došlo na zpěv a mě to všechno začalo obrovsky bavit. A najednou konec. Rozhodně příjemně strávená hodinka a půl.
(zadáno: 6.2.2019)
Olemu je 25 let a ocitl se na životní křižovatce, kterou však sám vidí jako slepou, nikam nevedoucí uličku. Ole se nevzdává, hledá cestu, zkouší si ji proházet míčem, protlouct kladívkem. Má dost času. Čas totiž neexistuje...
Zábavná jednohubka, jsem ráda, že jsem ji stihla zhlédnout.