Profil uživatele

Adaben

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Pavla Haflantová: 8 % (5)
Veronika Boušová: 8 % (17)
Iva Bryndová: 9 % (11)
Lukáš Dubský: 9 % (35)
Michal Novák: 10 % (28)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: 1 2 >

(zadáno: 13.1.2016)
Hra zajímavá obsahem (místy i vtipná, byť tragická) a pěkně udělaná. F. Němec se už dopracoval opravdu do mistrovského stadia, kdy jakoby vlastně nic nedělá (na první pohled by ho mohl nahradit leckdo jiný), a přitom je to přesné a z jeho postavy chytíte každou repliku. Na K.Dobrého i Rajmonta i na ostatní si myslím z této inscenace také člověk vzpomene i po letech. Jen asi opravdu škoda, že už není Kolovrat.
(zadáno: 23.11.2017)
Asi paradox vinohradské scény. Hlediště poloprázdné (zaplněné tak z jedné třetiny), představení dlouhé, předlouhé a přitom krásné a vynikající. Jistě by šlo místy o něco zkrátit, ale i tak neměl člověk problém jej vydržet. Výkony herců, a to všech, snad v průběhu hry ještě rostou. A za výkon Gynta by prostě Ondřej Brousek měl dostat Thalii. Obdivuhodné je už jen to, že to hlasově vydrží celé tři hodiny. Ale i dámy a další, či třeba O.Brousek ml. s promluvou nad hrobem jen tak nezmizí z divadel.paměti, a to jsem před 20 lety viděl tuhle řeč pronášet nezapomenutelně Radovanem Lukavským.
(zadáno: 29.4.2014)
Oproti recenzentům se mi střídání žánrů,stylů líbilo. Jediným problémem, ale to je asi věčná bolest této hry, bylo ztvárnění orientu. Za podařenou považuji první a poslední třetinu. Hra se líbila hodně zásluhou trefných výkonů obou hlavních představitelů - Igora Orozoviče a Magdalény Borové, oba podle mne našly v rolích víc, než bych čekal. Slušně tentokrát také vyšel O.Pavelka, z dalších nepochybně přesní byli Vl.Beneš, J.Hartl, R.Mácha. Naopak kupodivu jsem dlouho nemohl tentokrát přijít na chuť T.Medvecké a K.Dobrému. Každopádně Tyl i v roce 2014 uhájil své právo na inscenování.
(zadáno: 23.1.2015)
Líbilo se, herci hrají s nasazením a dobře a politiky nekarikují tak zjednodušeně jako třeba v televizi, jsou tam i dobré nápady. Jediné, co mi vadí, to je to, co mne někdy odhání od Respektu, a to zploštělé psaní (až ideologické) v pohledech na česko-romské konflikty např.ve Varnsdorfu či Naganu 98 (v Respektu jedině jako "Hašek je Bůh"), žel to proniklo i do inscenace.
(zadáno: 3.11.2015)
Inscenace potěšila, zahraná s nasazením a opět se povedly Havelkovy různé vtípky na oživení scén, kvalitu zpěvu posoudit neumím. Jen bych udělal dříve přestávku a lépe to rozdělil a také zastřelení protihráče Faixe na hranici nebylo zcela přesvědčující. A tak přestože děj a filmů ze scénami z protektorátu a z prvních let častušek bylo už hodně, myslím, že se s tím všichni tvůrci a herci utkali se ctí a s nápady, které ještě nenudily.
(zadáno: 22.1.2016)
Pěkné.
(zadáno: 20.9.2016)
Slušné představení, pravda možná se mohlo vytěžit z obsahu i něco víc, ale hra má spád, žádná nuda. Trochu mne jen mrzelo, že hra byla z holandského prostředí přesunuta do českého a holandština zde zůstala jen v dost nevěrohodné řeči v projevu prostitutky. A taky mne vadil dnešní dobový schematismus, že když se dnes někde objeví čtyři kamarádi z mládí, určitě musí být jeden homosexuál. Ale jinak se mi to líbilo, delší dobu jsem Pod Palmovkou nebyl a byl jsem také zvědav, jak se zde po letech objeví J.Langmajer a zklamán jsem nebyl.
(zadáno: 24.1.2017)
A mně se to líbilo. Austenová po filmové podobě přežila v dobrém i divadelní úpravu. Už dramatizace je velmi slušná a samotné inscenaci není skoro co vytknout, ze Špinarových věcí, které jsem viděl, zřejmě nejlepší. Bystrá scéna, výborná hudba. O něco víc se mi líbilo dění do přestávky, hraní na celém jevišti bylo přece jen zvukově trošku slabší. A i když jsem si v hlavní roli dokázal představit i jiné dnešní mladší herečky ND, M.Borová to hraje výborně a ostatní herci mne také nezklamali. A hlavně takové inscenaci se daří spojit to, co člověk u ND očekává, div.podívanou i vyprávění příběhu.
(zadáno: 7.6.2017)
Pěkné. I když se mi nezdály být všechny herecké výkony stejně vyrovnané. Čekal jsem trochu možná i větší odstup od původního textu, ale v důsledku to takhle bylo i lepší. Kupodivu stejná slova jsem slyšel při odcházení od jakýchsi středoškoláků. Alois Jirásek i po sto deseti letech od premiéry může být spokojen i pochválen.
(zadáno: 24.10.2017)
A mně se to líbilo. Snad mám na českou klasiku slabost, ale bavil jsem se. A jsem rád, že řada herců si užilo herecké příležitosti Beneš, Němec, Postránecký, Rajmont, Šporková a další. Před už dvaceti lety jsem viděl Klicperovy Tři veselohry v Národním a tehdy mne výrazněji chytla jen "Potopa"(?), také s Postráneckým, pak jsem viděl Hadriana z Římsů a tu inscenaci si už tolik nepamatuji, ale tentokrát myslím se v podstatě vydařil Klicpera celý.
(zadáno: 24.10.2017)
Obsah hry už možná trochu zastaral, bohužel, ale samotná inscenace v Činoherním klubu je podařená.
(zadáno: 18.12.2017)
Povedené představení s dobrými výkony (přesně bych hodnotil tak 75%)Bareše, Řezáče, Vlacha, Postlerové a dalších. Trochu nechápu, proč inscenace měla už derniéru, když bylo vyprodáno a diváci tleskali vestoje. Samotný obsah mne možná ještě víc chytil při prvním seznámení s ní, v nedávné a také povedené inscenaci ve Stavovském divadle, ale to je vcelku pochopitelné.
(zadáno: 6.12.2018)
Topolova hra dnes asi diváky už míjí, hlediště bylo poloprázdné, škoda. Mně se ta hra pořád líbí a představení to je slušné, pravda lepší po přestávce. A nejlepší ve scénách pantatíků, vždyť různí Cihláři, Smrťáci, předsedové i Králové jsou pořád prototypy Čechů. Jen by se dnes schovávali za firemní akci na kolech či teambuildingy. Ale inscenace je lepší tam, kde se drží své doby, než v bezčasí. Bystré bylo obsadit R.Rázlovou do Pražky. Viděl jsem už třetí inscenaci této hry a ona nejvíc podtrhla pragmatičnost postavy.
(zadáno: 4.6.2019)
Pěkná inscenace a působivá, a zdařilé propojení starší, mladší i nejmladší herecké generace současného ND. Ale žel když za Vámi sedí středoškoláci, a úplně celé představení propovídají, tak Vám i tohle podařené představení a Erbenovy verše pokazí.
(zadáno: 11.2.2020)
Váhal jsem, jestli na tohle představení jít. Viděl jsem kdysi představení v Národním divadle s řadou dodnes pamatujících si hereckých detailů. Ale nakonec jsem nelitoval, Krobotova úprava je opravdu dobrá a samotné představení opět svěží, přes délku slušně utíkající, i zde si krásně, přiměřeně libeňskému jevišti poradili s kostelními scénami, a některé postavy oproti Národnímu byly hrány jinak a přitom taky zajímavě(farář atd.),a O.Veselému hlavní figura Rybáře se velmi vydařila. I snad všem ženským představitelkám se jejich role dost povedly. Smysl příběhu Mrštíků na diváka znovu dolehl.
(zadáno: 9.10.2014)
Sice se inscenace nejprve trochu kostrbatě rozbíhala a některé scény by jistě šlo ku prospěchu věci zkrátit (1.výstup šťastlivce nešťastlivce), ale postupně mne hra dostala do děje a herecké výkony zaujaly (V.Beneš, I.Bareš, I.Janžurová, P.Beretová a další). souhlasím ale jedním z redaktorů, že z toho trochu čpěla inspirace současným německým divadlem a ne zcela ku prospěchu, možná by trochu víc klasicky ruského hře neuškodilo. Ale i tak jsem byl mnohem spokojenější než z předchozích moderních adaptací ve Stavo vském jako Tartuffe či Jedenácté přikázání, kde podle mne došlok rozbití děje.
(zadáno: 9.10.2014)
(zadáno: 14.11.2014)
ale jo, bavil jsem se a herci vesměs využili dobře napsaných Čapkovských postav. Řada věcí se však nepovedla, především Tulákovi přepis textu naprosto uškodil. Seškrtat text o nejznámější tulákovy monology je na úrovni zločinu, či aspoň hříchu, to je jako hrát Hamleta bez "Být,nebýt" či Cyrana bez balkónové scény. Prostě neomluvitelná chyba. Také proto se nepovedl i závěr a vyzněl tak nijak oproti textu bratří Čapků. A vůbec viděl jsem na začátku 90 let Krobotovu inscenaci s Kemrem, Hrzánovou, Kostkou, Postráneckým, a z té úplně jinak mrazilo. Smích a strach dohromady, alespoň z 2.dějství.
(zadáno: 23.1.2015)
22.ledna. Výborný a silný Dvořák, silná druhá polovina, ostatní herci měli většinou některé dobré chvíle, ale jakoby je neudrželi po celou dobu role a proto také chování jejich postav není vždy zřejmé. A bohužel první dvě scény byly dlouhé a až nudné, i když ta první s hromádkami oblečení začala nápaditě, ale pak prostě zdlouhavé. A také trochu myslím zůstal nedotažený ve vyznění poslední obrat v ději. Stará inscenace, která je dostupná na DVD, má myslím tyhle dvě první scény pro diváka schůdnější. Ale jinak Dvořák dokázal i při dlouhém mlčení držet hlediště v napětí.
(zadáno: 10.12.2015)
Šrámek vedle Čapka a Hrubína a snad Topola používá podle mne z českých dramatiků nejpřesnější jazyk, zřejmě vůbec nejpřesnější, a proto jej stojí zato hrát, i když asi dnes nebude takový trhák jako jiné tituly. Trochu si nejsem jistý, jestli všichni herci byli režisérem přesně vedeni k využití této Šrámkovy přednosti, některé repliky podle mne zbytečně zapadly, a možná že šlo i trochu proškrtat úvodní scénu. A na pár místech i výrazivo zkusit omladit. Snad by i Šrámkovi dnes slušely komornější scény stejně jako K.Čapkovi. Ale i tak z toho vyšlo slušné, ne-li pěkné představení.
(zadáno: 13.1.2016)
Herci (i Uhlířová) podali kvalitní výkon, Dvořák pro mne byl hbitější a snad i výraznější Salieri než Bartoška v Divadle pod Palmovkou před lety, ale trochu mi tam chvílemi se v teatrálnosti ztrácel ten motiv, proč kdysi Forman po shlédnutí jedné londýnské inscenace se rozhodl tuto hru filmovat a proč tedy má tak silné sdělení. Ale představení to jistě není špatné, ale asi jsem čekal ještě o špetku víc.
(zadáno: 1.3.2016)
Povedené. A svižné představení, dobří herci/Polívka,Beneš,Mácha atd./ a působivá Pidrmanová. A je dobře, že ND uvádí v povedených úpravách i už pozapomenuté klasické hry /nyní Manon, nedávno Modrý pták/. Je to o úroveň lepší než předchozí Tartuffe, Král Lear, či Jedenácté přikázání, kde jsem byl na rozpacích. Jen - ale je to problematické psát - jestli by Špinar neměl šetřit sex. doslovností či svým sex.výkladem vztahů, přece jen to Nezvala zbytečně místy přebíjelo než podtrhovalo. A některé spíše starší divačky v jevišti to zjevně zbytečně otrávilo, když jinak šlo o hezké divadlo.
(zadáno: 7.6.2016)
Dobré, líbila se hlavně první polovina, oproti některým recenzentům mi naopak druhá půle přišla místy nudnější, ale možná za to mohla moje povíkendová pondělní únava. Obdivuhodný Kukura (viděl jsem ho na divadle poprvé), velmi působiví Finger, Uhlířová, i Dadák a další, snad jen ten obsah se v druhé půli nějak opravdu trochu rozptýlil, trochu pro mne snížil laťku z Dostojevského tématu i z úrovně první půle.
(zadáno: 21.6.2016)
Kvalitní inscenace, patří k tomu lepšímu, co na NS uvádějí. Pěkné výkony hereček, ale i herců /Bidlas aj./,ale výtky bych směřoval k vlastní hře. Do přestávky se mi to zdálo až textově přetížené, "příliš not", až se do děje člověk úplně nedostal. Nevím, jestli by šly dialogy proškrtat, ale bylo prostě až moc slov i klipů. Další problém - u inscenací ND opakovaný - přestávka přijde docela pozdě, ale po ni už jen 20-25 minut jakoby dohrávačky. Vím, že to i v této inscenaci stejně v Traxlerovi působí i logicky, právě takto děj rozdělit. Jenže z hlediska diváka to zcela nefunguje.

Další stránky hodnocení: 1 2 >