Profil uživatele

Adaben

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Pavla Haflantová: 8 % (5)
Veronika Boušová: 8 % (17)
Iva Bryndová: 9 % (11)
Lukáš Dubský: 9 % (35)
Michal Novák: 10 % (28)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: 1 2 >

(zadáno: 13.1.2016)
Herci (i Uhlířová) podali kvalitní výkon, Dvořák pro mne byl hbitější a snad i výraznější Salieri než Bartoška v Divadle pod Palmovkou před lety, ale trochu mi tam chvílemi se v teatrálnosti ztrácel ten motiv, proč kdysi Forman po shlédnutí jedné londýnské inscenace se rozhodl tuto hru filmovat a proč tedy má tak silné sdělení. Ale představení to jistě není špatné, ale asi jsem čekal ještě o špetku víc.
(zadáno: 7.6.2016)
Dobré, líbila se hlavně první polovina, oproti některým recenzentům mi naopak druhá půle přišla místy nudnější, ale možná za to mohla moje povíkendová pondělní únava. Obdivuhodný Kukura (viděl jsem ho na divadle poprvé), velmi působiví Finger, Uhlířová, i Dadák a další, snad jen ten obsah se v druhé půli nějak opravdu trochu rozptýlil, trochu pro mne snížil laťku z Dostojevského tématu i z úrovně první půle.
(zadáno: 25.3.2015)
Po přestávce se na to dalo koukat a občas i herecky zaujalo, ale první půle vůbec nechytla, opravdu jen ukřičenost, bez vtažení do děje, bez zaujetí něčím,myšlenkou, pocitem, nápadem, herci se snažili, ale nic. V druhé půli to bylo lepší, ale člověk by měl odcházet z divadla přece jen s nějakým příběhem, pocitem očisty a nejen, že byl na atrakci. Škoda.
(zadáno: 1.6.2017)
Líbila se hlavně první polovina hry, která mi přišla svižná a s vtipem, ve druhé půli mne obsah hry a její řešení už poněkud míjelo, či mi přišlo přehnané. Příjemné bylo obsazení J.Štěpničky, A.Švehlíka atd. do rolí stárnoucích vědců.
(zadáno: 11.4.2017)
Slušné představení, ačkoliv Oněgina bych si představoval trochu jinak, a to v obou jeho podobách (ale nejsem ženská), líbily se obě hlavní milovnice a v podstatě jednoduchá a přitom účinně využitá scéna se stoly.
(zadáno: 20.4.2018)
Viděl jsem jen do přestávky (z řady i osobních důvodů), takže mé hodnocení není kompletní. Slušné to bylo do konce prvního dílu, především jeviště vždy prozářily scény s V.Lazorčákovou. Mefistoteles i Faust podle mne zas tak výjimeční nebyli (ale vím, že je to těžké). To, co následovalo ještě před přestávkou z dalšího dílu, mne míjelo. Vůbec si myslím, že se spíš tvůrci měli soustředit na propracování děje 1.dílu, například vysvětlení osvobození Markétky bylo trochu odbyté. Zatím pro mne nejzajímavější a nejvyrovnanější Faust zůstává ten rozhlasový s Cupákem, Hrušínským, Medřickou atd.
(zadáno: 20.9.2016)
Slušné představení, pravda možná se mohlo vytěžit z obsahu i něco víc, ale hra má spád, žádná nuda. Trochu mne jen mrzelo, že hra byla z holandského prostředí přesunuta do českého a holandština zde zůstala jen v dost nevěrohodné řeči v projevu prostitutky. A taky mne vadil dnešní dobový schematismus, že když se dnes někde objeví čtyři kamarádi z mládí, určitě musí být jeden homosexuál. Ale jinak se mi to líbilo, delší dobu jsem Pod Palmovkou nebyl a byl jsem také zvědav, jak se zde po letech objeví J.Langmajer a zklamán jsem nebyl.
(zadáno: 5.1.2017)
Herecké výkony velmi pěkné /včetně staronové tváře v ND Jana Hartla či nové tváře G.Mikulkové/. Je asi otázkou na velkou diskusi, zda u příběhu tak proslulé figury naší kultury se vyplácí mísit fakta s fikcí? Nicméně hra o Němcové určitě do současného ND patří. A scéna se zavěšenými židlemi mně osobně nevadila.
(zadáno: 23.1.2015)
22.ledna. Výborný a silný Dvořák, silná druhá polovina, ostatní herci měli většinou některé dobré chvíle, ale jakoby je neudrželi po celou dobu role a proto také chování jejich postav není vždy zřejmé. A bohužel první dvě scény byly dlouhé a až nudné, i když ta první s hromádkami oblečení začala nápaditě, ale pak prostě zdlouhavé. A také trochu myslím zůstal nedotažený ve vyznění poslední obrat v ději. Stará inscenace, která je dostupná na DVD, má myslím tyhle dvě první scény pro diváka schůdnější. Ale jinak Dvořák dokázal i při dlouhém mlčení držet hlediště v napětí.
(zadáno: 6.12.2018)
Topolova hra dnes asi diváky už míjí, hlediště bylo poloprázdné, škoda. Mně se ta hra pořád líbí a představení to je slušné, pravda lepší po přestávce. A nejlepší ve scénách pantatíků, vždyť různí Cihláři, Smrťáci, předsedové i Králové jsou pořád prototypy Čechů. Jen by se dnes schovávali za firemní akci na kolech či teambuildingy. Ale inscenace je lepší tam, kde se drží své doby, než v bezčasí. Bystré bylo obsadit R.Rázlovou do Pražky. Viděl jsem už třetí inscenaci této hry a ona nejvíc podtrhla pragmatičnost postavy.
(zadáno: 18.3.2019)
Některé scény jsou velmi pěkné, některé herecké výkony působivé /Mikluš, Prachař, Batěk, i třeba hlavní mladí hrdinové/, ale v ději jsem se ztrácel a těžko říct, jestli bych se odvážil jiným inscenaci doporučit ke shlédnutí.
(zadáno: 21.2.2017)
Pěkná inscenace, má příjemné tempo, velmi dobří oba hlavní představitelé, v některých dalších rolích už to někdy trochu skřípalo.
(zadáno: 26.5.2017)
Zajímavá hudba, vizuálně určitě pěkná scéna, hecům asi také těžko něco vytýkat, ale tak nějak představení na efekt, ne vtáhnutí do děje, do postav, do příběhu, škoda.
(zadáno: 9.10.2014)
(zadáno: 4.6.2019)
Pěkná inscenace a působivá, a zdařilé propojení starší, mladší i nejmladší herecké generace současného ND. Ale žel když za Vámi sedí středoškoláci, a úplně celé představení propovídají, tak Vám i tohle podařené představení a Erbenovy verše pokazí.
(zadáno: 27.4.2016)
Nepochopil jsem. A tak jsem sledoval jen jednotlivé scény a slušné výkony herců /Matásek,Polišenská aj./ a čekal jsem nějaké pro mne pochopitelné rozuzlení a nedočkal se. A přemýšlel, jestli to celé představení stojí za to, dostat loď na jeviště Nové scény apod. Kdybych to představení neměl v rámci předplatného, tak bych na něj nešel.
(zadáno: 9.10.2014)
Sice se inscenace nejprve trochu kostrbatě rozbíhala a některé scény by jistě šlo ku prospěchu věci zkrátit (1.výstup šťastlivce nešťastlivce), ale postupně mne hra dostala do děje a herecké výkony zaujaly (V.Beneš, I.Bareš, I.Janžurová, P.Beretová a další). souhlasím ale jedním z redaktorů, že z toho trochu čpěla inspirace současným německým divadlem a ne zcela ku prospěchu, možná by trochu víc klasicky ruského hře neuškodilo. Ale i tak jsem byl mnohem spokojenější než z předchozích moderních adaptací ve Stavo vském jako Tartuffe či Jedenácté přikázání, kde podle mne došlok rozbití děje.
(zadáno: 7.6.2017)
Pěkné. I když se mi nezdály být všechny herecké výkony stejně vyrovnané. Čekal jsem trochu možná i větší odstup od původního textu, ale v důsledku to takhle bylo i lepší. Kupodivu stejná slova jsem slyšel při odcházení od jakýchsi středoškoláků. Alois Jirásek i po sto deseti letech od premiéry může být spokojen i pochválen.
(zadáno: 1.3.2016)
Povedené. A svižné představení, dobří herci/Polívka,Beneš,Mácha atd./ a působivá Pidrmanová. A je dobře, že ND uvádí v povedených úpravách i už pozapomenuté klasické hry /nyní Manon, nedávno Modrý pták/. Je to o úroveň lepší než předchozí Tartuffe, Král Lear, či Jedenácté přikázání, kde jsem byl na rozpacích. Jen - ale je to problematické psát - jestli by Špinar neměl šetřit sex. doslovností či svým sex.výkladem vztahů, přece jen to Nezvala zbytečně místy přebíjelo než podtrhovalo. A některé spíše starší divačky v jevišti to zjevně zbytečně otrávilo, když jinak šlo o hezké divadlo.
(zadáno: 9.2.2018)
Moderní pojetí je nápadité, má své silné stránky, ale také své stíny. Tak trochu, čeho je příliš, je někdy příliš. Pavlu Beretovou jako herečku oceňuji, její Maryšu si budu pamatovat. T.Medvecká se chopila Lízalky zajímavým způsobem, Strouhalka M.Stehlíkové je výborná, dobří jsou i pánové. Ale nechat Maryšu ve spodním prádle je pro mužské oko osvěžující, jenže když to trvá desítky minut, celé kouzlo se ztrácí. A po svatbě je ztrát víc. Herci se v hospodě víc plazí, než zaujmou dialogy apod. Viděl jsem předchozí provedení v ND s Pavlicovou hudbou a Štěpničkou, Somrem a to mne chytlo víc.
(zadáno: 24.10.2017)
A mně se to líbilo. Snad mám na českou klasiku slabost, ale bavil jsem se. A jsem rád, že řada herců si užilo herecké příležitosti Beneš, Němec, Postránecký, Rajmont, Šporková a další. Před už dvaceti lety jsem viděl Klicperovy Tři veselohry v Národním a tehdy mne výrazněji chytla jen "Potopa"(?), také s Postráneckým, pak jsem viděl Hadriana z Římsů a tu inscenaci si už tolik nepamatuji, ale tentokrát myslím se v podstatě vydařil Klicpera celý.
(zadáno: 22.1.2016)
Pěkné.
(zadáno: 25.4.2017)
Kvalitní představení, pěkná scéna, a zajímavé herecké výkony. Možná jsem čekal, že bude více využita hudba. Kdysi jsem tuto Harwoodovu chytrou hru viděl ve Stavovském s Němcem, Donutilem a výborným Mrkvičkou v menší roli, a tehdejší dojem mne přivedl, abych tuhle hru viděl ještě jednou a zklamán jsem určitě neodešel. I když první dojem ze hry byl přece jen silnější.
(zadáno: 18.12.2017)
Povedené představení s dobrými výkony (přesně bych hodnotil tak 75%)Bareše, Řezáče, Vlacha, Postlerové a dalších. Trochu nechápu, proč inscenace měla už derniéru, když bylo vyprodáno a diváci tleskali vestoje. Samotný obsah mne možná ještě víc chytil při prvním seznámení s ní, v nedávné a také povedené inscenaci ve Stavovském divadle, ale to je vcelku pochopitelné.
(zadáno: 12.12.2017)
Ostrovní Tři sestry. Už je to žel po několikáté v ND (Nebeského Lear atd.), kdy je zbytečně dlouhé první jednání a pak po přestávce jen takový dodatek, byť v tomto případě i zvládnutý. Hra má jistý spád, nápaditou scénu, herci hrají zajímavě a téměř každý má své silné scény (Preissová při tancích, Pavelka nad urnou, všechny sestry svým nasazením atd.), ale stejně jsem se nějak víc do děje nepropadl, úplně mne to nechytilo. Viděl jsem i ve Stavovském zdařilejší inscenace irských her. A ta sprostá mluva od sester mne v podstatě míjela, ani nedráždila, ani nepřitahovala, poněkud prázdnota.

Další stránky hodnocení: 1 2 >