Profil uživatele

Bethrezen

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jiří Landa: 25 % (40)
Kateřina Jírová: 26 % (10)
Michal Novák: 27 % (34)
Pavla Haflantová: 27 % (6)
Helena Grégrová: 28 % (40)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: < 1 2 3 >

(zadáno: 30.3.2016)
Kámen - Národní divadlo: 70 %
Pan Dočekal se tohoto textu režijně chopil zdařile, i když by hra asi vyzněla lépe na menší scéně. V inscenaci se jednotlivé scény odehrávají v různých letech od 2. sv.v. do současnosti, což může někomu přinášet problémy se ve hře orientovat. Když se to člověku povede, promluví k němu text hry v plné síle. Co by šlo výrazně vylepšit je pokus přirovnat české dějiny těm německým, hlavně co se týče překrucování historie staršími generacemi. Toto téma v souvislosti s koncem 2. sv.v. by mělo rezonovat stejně jako v Německu i v Čechách v souvislosti s Benešovými dekrety a odsunem Němců.
(zadáno: 30.3.2016)
Jedenácté přikázání - Národní divadlo: 30 %
30% dávám v podstatě jen za scénografii, protože to co se na scéně odehrávalo nemělo daleko k sexistickému naprosto sprostému kabaretu. Opravdu nechápu proč do inscenace museli být za každou cenu nacpány sprosté vtipy a různé narážky. Chápu že v nynější době takováto hra, aby vůbec šla uvést, musí projít úpravou a to občas i radikálnější, ale toto je naprosté zneuctění původního textu. Zde jde pouze o to aby se mohl pan Drábek dosytosti "vyblbnout". Než toto, to raději neměla být hra vůbec uvedena.
(zadáno: 30.3.2016)
Modrý pták - Národní divadlo: 80 %
Scénicky a herecky naprosto podmanivé provedení této filozofické pohádky. Kaňkovský i Štorková jsou v rolích malých dětí skvělí stejně jako všichni ostatní. Každý si zde najde něco co ho zaujme, a to malé děti i dospělí. I když byl původní text krácen a některé postavy vynechány, není to vůbec poznat a na smysluplnosti inscenace to vůbec neubírá. Scéna i kostýmy jsou velmi povedené a perfektní bylo i použití živé hudby v představení. Toto představení dokáže člověka nadchnout, vtáhnout do děje a dovést k zamyšlení. Nezbývá než doufat, že pan Pácl bude v tomto režijním stylu v ND pokračovat.
(zadáno: 30.3.2016)
Les - Národní divadlo: 100 %
Další z ruských děl, které pan Dočekal naprosto vkusně aktualizoval a posunul děj do současnosti. Hra se sice rozjíždí pomaleji, ale to ji neubírá na kvalitě. Ostrovského text je geniální a i v současnosti jde říci i aktuální. Herecky zde excelují paní Janžurová a pánové Orozovič, Bareš a Javorský. Kdo očekává klasickou komedii, bude zde nejspíše zklamán, protože i přes posunutí děje do současnosti, jde spíše o tragikomedii ruského stylu 19. století. Kdo se však nechá vtáhnout do děje, určitě se nudit nebude a bude textem i hereckými výkony nadchnut.
(zadáno: 30.3.2016)
Audience u královny - Národní divadlo: 100 %
Naprosto geniální představení. Paní Janžurová zde v roli královny naprosto exceluje a všichni ostatní jí v tom dokonale sekundují, nelze jmenovat nikoho komu by role neseděla. Hra jako taková je složena z jednotlivých audiencí ministrů, které ale nejsou seřazeny chronologicky, takže kdo si nekoupí program nebo se alespoň trochu neorientuje v britských dějinách se může ztrácet. Dialogy jsou velmi kvalitně napsané i zahrané a celkový dojem ještě zlepšuje výborně navržená scéna. Tato hra je klenot, který bych už od vedení činohry ND nečekal a asi se už v budoucnu něčeho takového ani nedočkám.
(zadáno: 30.3.2016)
Strasti života - Národní divadlo: 50 %
Hra stojí hlavně na výkonech pana Štěpničky a paní Bouškové. Oba předvedli úžasné výkony, dokázali vtáhnout do děje. Problémem hry je spíše slabší text, který by si zasloužil trochu rozvinutí, a to hlavně na konci hry. Hra celkově nijak výrazněji nezaujala. Co bylo ale něco naprosto příšerného byla doprovodná hudba, která působila jako by narychlo někdo vyběhl před budovu, sebral prvního opilce na ulici a nechal ho nahrát a nazpívat písničky do představení. Už jen pro tuto "hudbu" musím ubrat procenta, jelikož spíše než aby doprovázela, tak člověka ode hry odtrhávala.
(zadáno: 30.3.2016)
Láska a informace - Národní divadlo: 60 %
Tato hra má svá silná i slabá místa. Vzhledem k tomu, jak je původně koncipován text hry, tj. bez děje a bez připsání dialogů jednotlivým rolím se paní režisérce podařilo hru pojmout ze zajímavého úhlu jako jakousi detektivku. Musím říct, že jsem se vůbec nenudil, hra mně příjemně vtáhla, takže ani absence přestávky při délce hry vůbec nevadila. Hra je v kontextu premiér ND ze letošek jednoznačně v té lepší polovině, už jen pro úžasně promyšlenou a povedenou scénu.
(zadáno: 30.3.2016)
Podivuhodné cesty Julese Verna - Národní divadlo: 30 %
Tato hra až neskutečně utrpěla změnou režiséra nedlouho před uvedením. Takto až schizofrenickou hru jsem dlouho neviděl. Scény filmu který se během hry jakoby natáčí jsou pěkné a scéna s kapitánem Nemo na před koncem hry je něco úžasného, jakoby kniha ožila. To se ale už nedá říct o druhé části představení, to je o štábu který film jakoby natáčí. Trapný a ubohý humor pana Drábka zde naprosto převážil a představení totálně odrovnal. Je vidět co vymýšlel on, a co zůstalo po minulém režisérovi. Tato hra měla neskutečný potenciál, ale stala se z ní jen další přisprostlá Drábkova exhibice.
(zadáno: 30.3.2016)
Sluha dvou pánů - Národní divadlo: 20 %
V porovnání s televizním záznamem šla úroveň hry neskutečně dolů až na úroveň oplzlé exhibice pana Donutila. Toho jsem nikdy nepovažoval za úžasného herce ale co předvádí zde je mírně řečeno nevkusné. Bohužel si toto představení najde diváky, kteří aplaudují ve stoje a náramně se touto estrádou baví. Nebyli jsme jediní, kdo odcházel otráven. Hra byla dobrou komedií, ale tak před 10 až 15 lety, než panu Donutilovi popustili uzdu a nechali ho se takto uboze předvádět. Těch 20% procent dávám ostatním hercům, kteří byli mnohonásobně lepší než pan Donutil, ale ani ti už hru nezachrání.
(zadáno: 6.3.2016)
Spolu / Sami - Národní divadlo: 40 %
Tato inscenace mě nějak naprosto minula. Nemůžu o ní říct že je vyloženě špatná, ale... Sám text není příliš silný, a režie tomu nepřidala. Kvůli oddělení herců od publika jsem se nějak do hry nedokázal vžít. Na rozdíl od jiných režií pana Špinara mě ale ani nijak neurazila, což je výrazné plus. Bohužel ale celkově slabý průměr.
(zadáno: 6.3.2016)
Zemětřesení v Londýně - Národní divadlo: 50 %
Na poměry ND a pana Špinara poměrně dobré představení. V první části nápaditá scéna, v druhé části vystřídaná scénou naprosto čistou. Herecky všemi dobře zvládnuté, ale co mě naprosto uzemnilo, je geniální Lucie Polišenská navlečená v růžové teplákové soupravě, která ve své roli naprosto exceluje. Inscenace má však Achillovu patu, a to režii. Chápu, že hru bylo vzhledem k délce nutné proškrtat a zkrátit. V první části to ani tak nevadilo, ale v druhé ano. Hru jsem si přečetl a ve druhé části chybí dle mého hodně podstatné pasáže, které by hře daly potřebné vyznění, které ale v této režii nemá.
(zadáno: 6.3.2016)
Ohlušující pach bílé - Národní divadlo: 100 %
Naprosto excelentní představení! Všichni herci, a to opravdu všichni jsou úžasní. V inscenaci ani nelze někoho vyzdvihnout. Takto si představuji čisté herectví. Vidět toto představení je neskutečný zážitek. Člověka ze hry až mrazí. Více ani nelze napsat, tohle člověk prostě musí vidět. Lze litovat jen jednoho, že jsem to viděl až na Nové Scéně, a ne původně v divadle Kolowrat.
(zadáno: 6.3.2016)
Po sametu - Národní divadlo: 0 %
Toto je divadlo? Divadlo v ND? Herci nemají co hrát, v podstatě recitují články, a to nijak dobré články. A také nějak nesedí tvrzení, že jde o nezaujatý pohled na dobu po revoluci. Nevím proč by toto mělo být inscenováno. Toto nepatří ani na Novou Scénu. Člověk, aby se bál, co přijde příště. Odcházel jsem zhnusen a unuděn. Zcela chápu režiséra v tom, co se dá shrnout pod rčení "Hlavně nedávat přestávku, nebo nám utečou".
(zadáno: 6.3.2016)
V rytmu swingu buší srdce mé - Národní divadlo: 100 %
Pro milovníky swingu je toto báječné představení, ale nejen pro ně. Je sice dlouhé a děj je naroubován na texty písní, ale nic není uděláno násilně. Melody Makers jsou jako vždy úžasní, ale co musím zvláště vyzvednout je nejenom herecké ale i pěvecké a muzikální nadání herců ND, zvláště Beretové a Orozoviče. Skvělou roli má zde pan Dobrý. Skvělý nápad pana Havelky zrealizovat toto představení v budově ND, je velmi zvláštní slyšet swing v této budově, ale rozhodně sem toto představení úžasně zapadá. Jediné mínus může být pro někoho délka.
(zadáno: 6.3.2016)
Manon Lescaut - Národní divadlo: 0 %
Něco tak odporného jsem dlouho neviděl. Mohla to být nádherná inscenace. Z počátku to tak i vypadá, ale pan Špinar z představení udělal nechutný gay-sado-maso kabaret, viz scéna v Duvalově domě. Co se týče kostýmů a chování sboru, tak se pan Špinar nejspíše inspiroval při návštěvách určitých klubů, protože jinak si to nedovedu vysvětlit. Manon Lescaut určitě do budovy ND patří, herci se snaží a podávají výborné výkony. Ani scéna není vysloveně špatná. Bohužel vše kazí dění za nimi a trapná exhibice pana režiséra. Tělesná láska k této hře tematicky patří, ale co je moc to je příliš!!!
(zadáno: 29.1.2015)
Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka - Divadlo v Dlouhé: 100 %
Nádherná inscenace která navodí příjemnou vánoční atmosféru. Pavel Tesař exceluje v roli malého chlapce Pavlíka. Výborní jsou i ostatní herci. Představení je velmi živé a je v něm využito mnoho divadelních technik a využit je téměř celý potenciál souboru Divadla v Dlouhé. Je to představení, které si nádherně užijí jak malé děti, tak dospělí. A jak je vidět, užívají si ho i sami herci. Doufám že na repertoáru vydrží co nejdéle. Nejde jinak než dát 100%.
(zadáno: 29.1.2015)
Tři mušketýři - Divadlo v Dlouhé: 100 %
Zpočátku jsem se obával propojení Tří mušketýrů s tím, že je děj ukazován očima malé dívky, která si tuto knihu čte v 60. letech a děj se různě prolíná. Nakonec mě ale představení nadchlo, propojení úžasně funguje a člověk se náramně baví. Děj se i přes propojení s 60. lety drží velmi věrně původní předlohy a i písně od Beatles dodávají spád. Scéna jako dvorek činžáku vůbec nijak nevadí a skvěle sekunduje úžasným kostýmům mušketýrů i dalších postav. A co se týče hereckých výkonů, jsou všechny skvělé, tak jak je v Dlouhé obvyklé. Tato hra je po třetím zhlédnutí srdcovou záležitostí.
(zadáno: 29.1.2015)
Slečna Jairová - Divadlo v Dlouhé: 90 %
Hra u které jsem zpočátku nevěděl co očekávat mě nejen příjemně překvapila, ale přímo nadchla. Je to jedna z her na které nestačí jít pouze jednou aby si člověk všiml a vychutnal všechny podrobnosti. Scéna je naprosto úžasná a je až s podivěm jak výborně je vymyšlená a funkční. Na čem ale hra stojí jsou herecké výkony a to všech bez rozdílu. Co zde ale skutečně pobaví jsou výstupy poživačného vikáře Kalifáše, kterého hraje Jan Vondráček a který děj velmi zábavně oživý. Divadlo v Dlouhé a jeho soubor zde opět nezklamaly a přinesly skvělý a podnětý zážitek.
(zadáno: 29.1.2015)
Mikve - Národní divadlo: 90 %
Jedno z představení na které se jen tak nezapomíná. Jde o moc zajímavý vhled do odlišné kultury, které člověka nejen zaujme, ale i přiučí. Velmi mě zaujala scéna kdy klasické kulisy přebíhali do zdí tvořených lanky. Co zde musím říci je, že zde ani nelze jmenovat někoho kdo by zde herecky vinikal, všechny herečky zde byly naprosto skvělé! Hře ubírají jen nepatrné detaily jako délka a občas trochu nepřehlednost, ale to jsou jen detaily, které se sem vlastně i hodí.
(zadáno: 29.1.2015)
Racek - Národní divadlo: 100 %
Naprosto unikátní hra! Moderní posunutí hře vůbec neuškodilo, spíše naopak. Umístění hlediště na jevišti Stavovského divadla byl zajímavý nápad a přinesl zajímavý a bezprostřednější kontakt s herci. Je zdenádherně vidět, jak jsou Čechovovi hry nadčasové a stále aktuální. Herecké výkony jsou naprosto excelentní, musím vyzdvinout zejména výkony pana Němce, Dolanského a Mrkvičky a pak zejména výkon paní Medvecké. Odcházel jsem naprosto uchvácen.
(zadáno: 29.1.2015)
Pán z Prasečkova - Národní divadlo: 100 %
Už jméno paní Burešové jako režisérky vzbudilo velké očekávání a to se ještě zvýšilo spojením Moliérovi hry s úžasnou hudbou Jeana Baptista Lullyho. A Hra očekávání nejen naplnila ale i překonala. I když je text poněkud slabší než jiné Moliérovi hry, jde i tak o skvělou komedii u které se člověk příjemně pobaví. Hře přidávají i skvělé kostými a zajímavě pojatá scéna. Vyzdvihnout také musím herecký výkon pana Postráneckého, ale i ostatní herci své role zahráli skvěle. Dále také to, že hudba byla naživo a ne ze záznamu. Je to jedna z nejvydařenějších inscenací ND v poslední době.
(zadáno: 29.1.2015)
1914 - Národní divadlo: 60 %
Na představení jsem šel s očekáváním že uvidím Wilsona a Wilsona jsem viděl. Hra je postavena jako obvykle na jeho hře se světlem a prostorem a na pojetí rolí. Co lze vytknout je délka. V druhé polovině už člověk pomalu přestane vnímat stále se opakující obrazy. Jako uctění obětí 1. sv.v. a jako připomínka této války hra uspěla, ale v českém prostředí nepřinesla žádné nové objevy či poznatky. To co se zde prezentuje může být asi nové pouze pro američany nebo lidi neznalé historie. Celkově jde o počin který je unikátní a stojí ho alespoň jednou vidět.
(zadáno: 29.1.2015)
Naši furianti - Národní divadlo: 80 %
Obsazení a herecké výkony jsou výborné a člověk se skvěle baví. Scéna je pojata velmi zajímavě a živě. V kontextu repertoáru činohry ND jde o skvělou inscenaci na kterou rozhodně stojí zajít.
(zadáno: 29.1.2015)
Strakonický dudák - Národní divadlo: 0 %
Naprosto příšerná, nudná a neuctivá inscenace klasické české hry. Pan režisér Pitínský vytvořil svým hledáním nových výkladů a pojetí naprostý mišmaš, který hlavně nudí. Střídání klasické a moderní scény a kostýmů je naprosto nevyhraněné a spíše ukazuje, že pan režisér vlastně neví co chce. A co nelze absolutně pochopit je to, že ND může tuto inscenaci doporučit jako vhodnou pro děti! Naprosto nedoporučuji za návštěvu této inscenace utrácet peníze.
(zadáno: 29.1.2015)
Ze života hmyzu - Národní divadlo: 10 %
Už od koupě vstupenek jsem neměl na toto představení přehnané očekávání a inscenace odpovídala přesně očekáváním. Naprosto vulgární a sprosté představení nehodné uvedení v ND! Naprosté zneuctění a trapná parodie na dílo bratří Čapků! Nevím co chtěl pan Špinar ukázat tímto trapným předěláním a pojetím! Už jenom naprosté předělání role Tuláka, který se tam spíše jen motal a ztratil jakýkoli smysl, o provádění dějem už vůbec nemluvě. Jediné co lze vyzdvyhnout je velká snaha některých herců. 10% dávám pouze proto, že jsem těsně předtím viděl i Strakonického dudáka a ten je ještě větší katastrofa.

Další stránky hodnocení: < 1 2 3 >