Profil uživatele

Bethrezen

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jiří Landa: 25 % (40)
Kateřina Jírová: 26 % (10)
Michal Novák: 27 % (34)
Pavla Haflantová: 27 % (6)
Helena Grégrová: 28 % (40)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: 1 2 3 > >>

(zadáno: 29.1.2015)
1914 - Národní divadlo: 60 %
Na představení jsem šel s očekáváním že uvidím Wilsona a Wilsona jsem viděl. Hra je postavena jako obvykle na jeho hře se světlem a prostorem a na pojetí rolí. Co lze vytknout je délka. V druhé polovině už člověk pomalu přestane vnímat stále se opakující obrazy. Jako uctění obětí 1. sv.v. a jako připomínka této války hra uspěla, ale v českém prostředí nepřinesla žádné nové objevy či poznatky. To co se zde prezentuje může být asi nové pouze pro američany nebo lidi neznalé historie. Celkově jde o počin který je unikátní a stojí ho alespoň jednou vidět.
(zadáno: 13.12.2016)
407 gramů z Bohumila Hrabala - Divadlo v Dlouhé: 70 %
Představení se mi jako celek líbilo. Pouze některé scénky, například senioři v nemocnici mi dojem z představení poněkud pokazili. Ale scénky ze sběrny na mně dýchly nádhernou hrabalovskou poetikou. Všichni herci hrají s nadšením, ale vyzdvihnout musím hlavně pana Hanuše a pak naprosto rozkošnou Veroniku Lazorčákovou. Oba jako by vypadli z Hrabalových knih. Opět je to jedno z povedenějších představení, které by stálo za to zhlédnout i vícekrát.
(zadáno: 30.3.2016)
Audience u královny - Národní divadlo: 100 %
Naprosto geniální představení. Paní Janžurová zde v roli královny naprosto exceluje a všichni ostatní jí v tom dokonale sekundují, nelze jmenovat nikoho komu by role neseděla. Hra jako taková je složena z jednotlivých audiencí ministrů, které ale nejsou seřazeny chronologicky, takže kdo si nekoupí program nebo se alespoň trochu neorientuje v britských dějinách se může ztrácet. Dialogy jsou velmi kvalitně napsané i zahrané a celkový dojem ještě zlepšuje výborně navržená scéna. Tato hra je klenot, který bych už od vedení činohry ND nečekal a asi se už v budoucnu něčeho takového ani nedočkám.
(zadáno: 2.3.2017)
Dating v osmi - Divadlo v Dlouhé: 80 %
Tohle představení mě naprosto nadchlo a skvěle jsem se bavil. Takhle zábavně a s nadsázkou zobrazit všechno, co si člověk životem nese a co mu pak dokáže řádně zkomplikovat nové seznámení, a to s tam malými scénickými možnostmi, je geniální. Všichni jsou zde naprosto perfektní, nikoho zde nelze vyzdvihnout.
(zadáno: 29.1.2015)
Dokonalé štěstí aneb 1789 - Národní divadlo: 70 %
Už od premiéry a po prvních ohlasech jsem od tohoto představení příliš neočekával a i se obával přezvučení. Možná právě proto mě představení docela mile překvapilo velmi zajímavým využitím jeviště i hlediště ND i když vše bylo lépe vyditelné z míst na balkónech. Problém nastal u prvních řad kde se člověk musí vykroutit hlavu a také ze zadnějších řad na galeriích kde nebylo vidět na předsunuté pódium v hledišti. Pojetí bylo zajímavé a člověk se má stále na co dívat a ani přezvučení nebylo tak hrozné. Celkově jedna z mála zajímavých inscenací činohry ND v poslední době.
(zadáno: 2.3.2017)
Dotkni se vesmíru a pokračuj - Národní divadlo: 70 %
Inscenace mě velmi bavila, a to jak textem a scénou, tak i herecky. Jen role novinářky byla přece jen nějak moc přitažená za vlasy. První polovina byla jednoznačně lepší oproti druhé, která se nějak rozvolnila a vlastně pak celá hra vyzněla do ztracena, a to hlavně vinou škrtů v závěrečné části textu, čímž se ztratilo pár důležitých a vysvětlujících momentů.
(zadáno: 13.12.2016)
Experiment myší ráj - Národní divadlo: 60 %
Od hry jsem očekával už od zveřejnění v repertoáru něco poněkud jiného, ale byl jsem celkem mile překvapen. Pojetí ve stylu vědecké konference naprosto přesně vystihlo neskutečně nudnou atmosféru, která na podobných konferencích panuje. Na druhou stranu je toto pojetí i kamenem úrazu inscenace, jelikož jako skutečná konference opravdu nudí i diváky, kteří na představení přijdou. A nepomůže ani to, že vlastně podává informace poměrně obecně známé, byť zajímavou formou přirovnání demografických údajů lidské společnosti na společnost myší a na její paralely. Celkově ale zajímavý počin.
(zadáno: 13.12.2016)
Heda Gablerová - Divadlo v Dlouhé: 10 %
Pro mne je to tedy způsob, jak Ibsena skutečně nemodernizovat a neposouvat. Celé představení mně přišlo nechutné a až úchylně zvrhlé. Viděl jsem hry od Ibsena v jiných divadlech pojaté i mnohem moderněji, i Eyolfek od pana Nebeského v DvD se mi líbil, ale toto je opravdu přehnané a hlavně hra jaksi ztrácí smysl. Hledat vždy za každou cenu nový výklad a provokující režijní pojetí není vždy výhrou. Z představení jsem odcházel upřímně řečeno zhnusen.
(zadáno: 2.3.2017)
Hovory na útěku - Divadlo v Dlouhé: 20 %
Hra mě vyloženě nudila. Brechtův text není špatný, ale nevím zda se hodí k inscenování na jevišti. A pokus udělat z představení kabaret zařazením naprosto uhozených písní od skupiny The Tiger Lillies mně znechutilo. Naprosto postrádám smysl této kombinace. Toto umělecké směřování Divadla v Dlouhé mi naprosto nesedí a odrazuje mě.
(zadáno: 2.3.2017)
Iluze - Divadlo v Dlouhé: 30 %
Hra mě tak nějak nudila. Text není úplně špatný, ale forma inscenování, kdy jednotlivý herci si předávají vyprávění příběhu mě naprosto nezaujala. Vedlo to spíše k tomu, že člověk ztrácí soustředění a začne se nudit. Lepší než toto pojetí by asi bylo obyčejné scénické čtení.
(zadáno: 29.1.2015)
Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka - Divadlo v Dlouhé: 100 %
Nádherná inscenace která navodí příjemnou vánoční atmosféru. Pavel Tesař exceluje v roli malého chlapce Pavlíka. Výborní jsou i ostatní herci. Představení je velmi živé a je v něm využito mnoho divadelních technik a využit je téměř celý potenciál souboru Divadla v Dlouhé. Je to představení, které si nádherně užijí jak malé děti, tak dospělí. A jak je vidět, užívají si ho i sami herci. Doufám že na repertoáru vydrží co nejdéle. Nejde jinak než dát 100%.
(zadáno: 13.12.2016)
Jako břitva (Němcová) - Národní divadlo: 40 %
Kladně hodnotím zejména kostýmy, scénu a hlavně hudbu. Bohužel co se týče hry samotné, tak si myslím, že jejím největším problémem je už text samotný. Působí dojmem, že byl spíchnut velmi narychlo a velmi podivně. Viděl jsem i mnoho jiných her od autorky, ale tahle je proti ostatním opravdu nepovedená. Jsou to spíše jen k sobě slepené obrázky ze života Němcové, které ale ani sami o sobě nedávají příliš smyslu a už vůbec ne dohromady. Pokud bych si nepřečetl program, tak bych se ve hře naprosto neorientoval a plno věcí bych nepochopil. Ale ani program nevysvětlí všechno pokud téma člověk nezná.
(zadáno: 30.3.2016)
Jedenácté přikázání - Národní divadlo: 30 %
30% dávám v podstatě jen za scénografii, protože to co se na scéně odehrávalo nemělo daleko k sexistickému naprosto sprostému kabaretu. Opravdu nechápu proč do inscenace museli být za každou cenu nacpány sprosté vtipy a různé narážky. Chápu že v nynější době takováto hra, aby vůbec šla uvést, musí projít úpravou a to občas i radikálnější, ale toto je naprosté zneuctění původního textu. Zde jde pouze o to aby se mohl pan Drábek dosytosti "vyblbnout". Než toto, to raději neměla být hra vůbec uvedena.
(zadáno: 13.12.2016)
Kabaret Kainar - Kainar - Divadlo v Dlouhé: 60 %
Celkem povedený kabaret. Soubor divadla v Dlouhé opět exceluje v podání písniček a vytváří tak skvělou atmosféru večera. Představení je zajímavě umístěné v divadelní kavárně, což kabaretu na atmosféře jen přidává. Mínusem je u mně až přehnané množství Krále Ubu, jehož humor mi vůbec nesedí.
(zadáno: 30.3.2016)
Kámen - Národní divadlo: 70 %
Pan Dočekal se tohoto textu režijně chopil zdařile, i když by hra asi vyzněla lépe na menší scéně. V inscenaci se jednotlivé scény odehrávají v různých letech od 2. sv.v. do současnosti, což může někomu přinášet problémy se ve hře orientovat. Když se to člověku povede, promluví k němu text hry v plné síle. Co by šlo výrazně vylepšit je pokus přirovnat české dějiny těm německým, hlavně co se týče překrucování historie staršími generacemi. Toto téma v souvislosti s koncem 2. sv.v. by mělo rezonovat stejně jako v Německu i v Čechách v souvislosti s Benešovými dekrety a odsunem Němců.
(zadáno: 22.3.2017)
Krvavá svatba - Národní divadlo: 30 %
Další věc která se nevydařila. Je to sice vizuálně pěkné, ale právě to naprosto zabije text samotné hry. Výborná je paní Medvecká, ale to se bohužel o ostatních říci nedá. Celé představení působí chaoticky a přeplácaně. Naprosto mimo je smíchání moravských lidovek se španělskými rytmy. Působí to, jako by se režie nemohla rozhodnout a proto tam nechala oboje. Celkově obrovské zklamání. Čekal jsem od pánů Kukučky a Trpišovského mnohem víc. I přes to všechno je to jednou z lepších inscenací ND v poslední době - bohužel.
(zadáno: 30.3.2016)
Láska a informace - Národní divadlo: 60 %
Tato hra má svá silná i slabá místa. Vzhledem k tomu, jak je původně koncipován text hry, tj. bez děje a bez připsání dialogů jednotlivým rolím se paní režisérce podařilo hru pojmout ze zajímavého úhlu jako jakousi detektivku. Musím říct, že jsem se vůbec nenudil, hra mně příjemně vtáhla, takže ani absence přestávky při délce hry vůbec nevadila. Hra je v kontextu premiér ND ze letošek jednoznačně v té lepší polovině, už jen pro úžasně promyšlenou a povedenou scénu.
(zadáno: 30.3.2016)
Les - Národní divadlo: 100 %
Další z ruských děl, které pan Dočekal naprosto vkusně aktualizoval a posunul děj do současnosti. Hra se sice rozjíždí pomaleji, ale to ji neubírá na kvalitě. Ostrovského text je geniální a i v současnosti jde říci i aktuální. Herecky zde excelují paní Janžurová a pánové Orozovič, Bareš a Javorský. Kdo očekává klasickou komedii, bude zde nejspíše zklamán, protože i přes posunutí děje do současnosti, jde spíše o tragikomedii ruského stylu 19. století. Kdo se však nechá vtáhnout do děje, určitě se nudit nebude a bude textem i hereckými výkony nadchnut.
(zadáno: 13.12.2016)
Lhář - Divadlo v Dlouhé: 100 %
Naprosto geniální komediální klasika. Během let jsem představení viděl několikrát a musím konstatovat, že si neustále drží svou úroveň a svěžest. Celé představení je naprosto perfektní, ať už jde o posunutí děje do současných Benátek či herecké výkony a hudbu. Vyzdvihnout musím hlavně pana Vondráčka, na kterém představení stojí a padá. Výborní jsou ale i všichni ostatní herci, kteří mu zdatně sekundují. Nemohu si pomoct, ale na představení vlastně nemám co vytknout. Naprosto skvělá odpočinková komedie na večer. Věčná škoda že představení spěje k derniéře, mohl bych na něj okamžitě znovu.
(zadáno: 13.12.2016)
Lidská tragikomedie - Divadlo v Dlouhé: 70 %
Zdařilé provedení Klímova nelehkého textu. I kostýmy a scéna jsou velmi podařené. Jen třetí část je poněkud zdlouhavá a úplně nesouzním s vyzněním hry. A i přes nelehké filozofické myšlenky a tragikomické vyznění jsem se groteskním a občas až fraškovitým podáním skvěle bavil.
(zadáno: 13.12.2016)
Malý princ - Národní divadlo: 20 %
Po dlouhém očekávání přišlo neskutečné zklamání. Výtvarně je inscenace velmi podařená a stejně i obsazení pana Baťka, ale to je asi tak vše. Z poetiky knihy opravdu mnoho nezůstalo. Příběh byl tak nějak podivně pokroucen a ztratil tím původní vyznění. Naprosto upozaděna byla postava lišky, což je pro mě naprosto nepochopitelné. A to už vůbec nemluvím o všudypřítomném ječení, pískání, skučení a všem možném ruchu a trapným narážkám na současné dění. Celkově režisérem naprosto zprzněné představení a zároveň i druhá promarněná příležitost Laterny po Podivuhodných cestách Julesa Verna.
(zadáno: 6.3.2016)
Manon Lescaut - Národní divadlo: 0 %
Něco tak odporného jsem dlouho neviděl. Mohla to být nádherná inscenace. Z počátku to tak i vypadá, ale pan Špinar z představení udělal nechutný gay-sado-maso kabaret, viz scéna v Duvalově domě. Co se týče kostýmů a chování sboru, tak se pan Špinar nejspíše inspiroval při návštěvách určitých klubů, protože jinak si to nedovedu vysvětlit. Manon Lescaut určitě do budovy ND patří, herci se snaží a podávají výborné výkony. Ani scéna není vysloveně špatná. Bohužel vše kazí dění za nimi a trapná exhibice pana režiséra. Tělesná láska k této hře tematicky patří, ale co je moc to je příliš!!!
(zadáno: 29.1.2015)
Mikve - Národní divadlo: 90 %
Jedno z představení na které se jen tak nezapomíná. Jde o moc zajímavý vhled do odlišné kultury, které člověka nejen zaujme, ale i přiučí. Velmi mě zaujala scéna kdy klasické kulisy přebíhali do zdí tvořených lanky. Co zde musím říci je, že zde ani nelze jmenovat někoho kdo by zde herecky vinikal, všechny herečky zde byly naprosto skvělé! Hře ubírají jen nepatrné detaily jako délka a občas trochu nepřehlednost, ale to jsou jen detaily, které se sem vlastně i hodí.
(zadáno: 21.6.2019)
Misantrop - Národní divadlo: 0 %
Kdyby šlo dát i méně než O% tak neváhám. Další důkaz naprosté neschopnosti současného ND. Naprosto nechápu jak tohle mohou vydávat za Moliéra! Kdyby alespoň napsali že jde o inscenaci inspirovanou Misantropem tak to ještě lze pochopit, ale tohle už zavání klamáním diváka. Už to začíná vypadat, že současní režiséři aby se mohli vyjádřit, tak musí totálně zprznit klasickou hru, jelikož prostě neumí napsat svou vlastní, a proto se tuto zrůdnost snaží schovat za hru jinou. Je mi opravdu líto vidět pana Javorského snažit se hrát, když režisér jen hází klacky pod nohy.
(zadáno: 13.12.2016)
Mnoho povyku pro nic - Divadlo v Dlouhé: 40 %
Toto představení u mne patří jednoznačně k tomu slabšímu z Divadla v Dlouhé. Byť je posunutí děje do současnosti celkem zdařilé, tedy až na menší nesrovnalosti, ztratila hra tak nějak na živosti a bohužel i vtipnosti. Helena Dvořáková a Marek Němec zachraňují co lze, ale ani to nestačí. A co je u mně vrchol nevkusu a trapnosti jsou výstupy policistů, které do celé koncepce představení vůbec nezapadají. Tato inscenace se jim v Dlouhé opravdu příliš nepovedlo, opravdu je to mnoho povyku pro nic.

Další stránky hodnocení: 1 2 3 > >>