Profil uživatele

Honzy

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Pavla Haflantová: 10 % (24)
Jiří Koula: 15 % (48)
Jiří Landa: 15 % (141)
Michal Novák: 16 % (102)
Helena Grégrová: 17 % (101)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

(zadáno: 20.1.2014)
Nejnovější premiérou v historické budově ND je v režii J.A.Pitínského báchorka STRAKONICKÝ DUDÁK.Bývá již pravidlem, že pan režisér hry vytváří po svém.Dá se říci,že hru J.K.Tyla inscenuje s určitou nadsázkou.Jde o to zda-li divák tuto "hru" přijme nebo ne.V hlavní roli Švandy je obsazen nový člen činohry ND Igor Ozorovič.A svého debutu se zhostil výborně.I výkony F.Kaňkovského(Vocilka)a M.Borové(Dorotka)je nutné vyzdvihnout.Zajímavě a neotřele působí scénografie i kostýmy.Vznikl nový pohled na naší národní klasiku a určitě vyvolává velkou polemiku.Psáno z odpol.premiéry 19.1.14 Hodnocení 70%
(zadáno: 18.2.2014)
Špinarova inscenace HAMLETA určitě oslovuje svým moderním zpracováním široké spektrum diváků.Režie staví hlavně na hereckých výkonech a ty jsou ve většině rolí výborné.Především mladý Patrik Děrgel exceluje v roli Hamleta a věříte mu každé slovo i gesto.Nastudování Hamleta pro tak mladého herce je velkou příležitostí a té se zhostil bezchybně.O něco hůře působí Ofelie v podání Z.Onufrákové.Zde platí,že v hereckém výrazu méně znamená více.Za zmínku stojí též výborný překlad Jiřího Joska, i když by neuškodilo ,hlavně v první části hry, seškrtat více text.Hodnocení 70%.
(zadáno: 28.3.2015)
V ČR čtvrté uvedení super muzikálu A.L.Webbera v NdM v Ostravě dopadlo vcelku dobře.Je vidět významná režijní práce P.Gazdíka.Vyzdvihnout je třeba výborné hudební nastudování,včetně zvládnutí sborových scén.Nápaditá je choreografie L.Holánkové.Výprava i kostýmy dobře evokují děj muzikálu. V hlavní roli obsazená H.Fialová se vypořádala s Evitou se ctí,ve zpěvu by měla odstranit místy operetní výraz.Obsazení T.Savky není nejvhodnější,byť se jako Che dost snaží.V roli Peróna M.Školout podává standardní výkon. V alternativním obsazeni může být ovšem vše jinak? Repríza ze 4.4.2014
(zadáno: 28.5.2014)
Absolventské představení katedry alternativního divadla HODNÍ CHLAPCI vyprávějící neotřelým způsobem o násilí v každém z nás v divadle Disk je rozhodně chválihodným počinem.Inscenace působí kompaktně a výběr hudby dobře koresponduje s jednotlivými scénami. Některé scény sice nevyzněly na 100% ale jako celek "chlapci" přináší umělecky kvalitní a také emocionální zážitek.Psáno z reprízy 27.5.2014
(zadáno: 29.9.2014)
V ČR poprvé uvedená inscenace německého autora Mariuse von Mayenburga MUČEDNÍK v divadle DISK spíše než komedií je hrou na vážné téma.Hlavní dospívající hrdina Benjamin hledá odpovědi v Bibli,vykládá si ji "nějak" po svém.To samozřejmě vyvolává konfliktní situace v jeho životě.V hlavní roli se představil Tomáš Havlínek a zhostil se s ní na úrovni.Jeho herectví působí autenticky a lze mu věřit.V ostatních rolích(některé jsou alternovány)již tak přesvědčivě nevyznívají.Přesto hra jako celek je kompaktní a předkládá divákovi vážná témata,která ho nutí k zamyšlení.Psáno z reprízy 26.9.14 Hodn.70%.
(zadáno: 9.11.2014)
Americký muzikál ADDAMSOVA RODINA baví v pražském HdK diváky.Předst.má vtip,spád a jako rodinný muzikál má ambice být úspěšný.Režisér A.Procházka přenesl kouzlo originálu na prkna karlín.divadla.Z představitelů je třeba vyzvednout výbornou D.Šinkorovou,J.Dulavu,P.Děrgela i J.Feča v dětské roli.Výborná je scéna D.Dvořáka i kostýmy S.Hanákové.Horší je již hudební vyznění muzikálu.Hudba tohoto muzikálu není moc výrazná a herecká složka ční nad hudební.Přesto orchestrace i provedení s dirig.M.Kumžákem je bezchybné.Překlad A.Nováka je podařený,vadí jen místy české aktualizace.Předprem.večer 1.11.14
(zadáno: 18.11.2014)
Klasický muzikál HELLO, DOLLY! v MdB má svoje kvality.Výborné kostýmy, zajímavou scénu i bezchybnou orchestraci včetně sborů a tudíž nabízí příjemný divácký zážitek.Vadou na kráse je ovšem obsazení hlavní role I. Vaňkové, která Dolly hraje málo energicky a i po hudební i herecké stránce žádná sláva.To dvojice A.Slanina i V.Blahuta jako obchodní příručí byli výborní.Též I.Ondříček vystřihl Horáce Vandegeldera nově a po svém a nebyl špatný.Hallo, Dolly bude mít v únoru 2015 derniéru, tak je poslední šance se na tento kvalitní muzikál přijít podívat.Psáno z odpol.reprízy 15.11.2014 Hodnocení 70%.
(zadáno: 24.11.2014)
MdB uvedlo velmi brzy od původní londýnské premiéry "duchařský" muzikál The Ghost (DUCH).Nutno dodat,že se podařilo nastudovat muzikál kvalitně a divák se může ponořit do napínavého děje,s detektivní zápletkou a zaposlouchat se do hudebního zpracování, ikdyž ne příliš výrazného.Hlavní roli dobře vystihl A. Slanina.Jemu sekundovala, bohužel nevýrazně,jak herecky,tak i pěvecky, I.Odehnalová.Zápornou roli si zahrál O.Studénka.Zaujal i duch v podání I.Ondříčka.Dobrá je choreografie, moderní scéna i světelný design.Pokud máte rádi sladkobolný příběh,Duch je tu pro Vás.Repríza odpol.22.11.14Hodn.70%
(zadáno: 20.12.2015)
České premiéry výborného muzikálu A.L.Webbera-Whistle Down the Wind se zhostilo MdB se ctí.V režii P.Gazdíka sledujeme mysteriozní příběh z americké Luisiany o muži,kterého považují za Ježíše.Povedlo se přenést tento jímavý příběh na prkna brněnského divadl, sice s minimem divadelních prostředků,ale muzikál neztrácí nic ze svého poselství.Pochvalu zaslouží práce s dětmi a z hlavních představitelů je výborný P.Mach v roli Muže.Zdárně se zhostila role Vlaštovky Kateřina M.Fialová.Ohromnou práci odvedl orchestr MdB v čele s dirigentem D.Kalouskem.Pískání po větru rozhodně stojí za vidění.20.12.15
(zadáno: 1.2.2016)
Broadwayský muzikál TITANIC doplul do MdB. Nutno dodat,že s úspěchem.Muzikál bez ústřední písně je mozaikou jednotlivých lidských osudů.Přesto zaujme svým scénickým zpracováním.Režisér Moša děj poněkud zkrátil (což není právě plusem) ale podařilo se mu ve zkratce nastínit osudy jednotlivých postav a ve fatální chvíli poukázat na jejich chování.Divák se tak stává účastníkem tragické plavby.Výborné je hudební nastudování díla,choreografie i zajímavé technické řešení scény.Z velkého výčtu postav je nutné pochválit D.Vitázka, A.Slaninu,R.Coufalovou.Výborné byly i sezpívané sbory.Repríza 31.1.16
(zadáno: 18.4.2017)
Muzikálová verze BALADY PRO BANDITU M.Štědroně a M.Uhdeho v režii M.Schejbala v provedení činohry Divadla A.Dvořáka v Příbrami se může pyšnit
zdařilou režií,výbornými a přesvědčivými výkony celého souboru v čele s Pavlem Batěkem a Annou Fixovou.Přidáme-li živý orchestr,prožijeme 2 hodiny dojímavého příběhu Nikoly Šuhaje loupežníka a jeho velké lásky Eržiky a potažmo dalších postav známého příběhu.Hodnocení 70% ze dne 16.4.2017
(zadáno: 15.1.2018)
Nedáte si gazpacho aneb ŽENY NA POKRAJI NERVOVÉHO ZHROUCENÍ v divadle Na Fidlovačce Vás s jistotou zaujme.Inscenace v muzikálovém hávu,bohužel s absencí žívého orchestru,ale s hudbou Davida Yazbeka rozehrává příběh o ženách a mužích z Madridu 90.let.V bláznivém a temperamentním dění v roli Pepy I.Pazderková,jejího milence Ivána hraje bravurně L.Vlček a neméně dobrá byla i jeho manželka Lucía N.Drabiščáková.V roli jejích syna překvapil L.Adam.Muzikál je režírován ve vysokém tempu a dojde i na emoce.Na Fidlovačce mají titul,který Vás pobaví i rozesměje.A to není v dnešní době málo.Repríza13.1.18
(zadáno: 28.1.2018)
Travolta je nezaměnitelný,to se ukázalo v novém uved.HOREČKY SOBOTNÍ NOCI v MdB.Velice profesionálně nastudované dílo,výborná režie,dobře zvládnutá choreografie jednotlivých tanečních čísel,dobrý výkon Kristiana Pekara,který prakticky nesejde z jeviště.Ale bohužel muzikálu ještě chybí větší jiskra,která chytne více za srdce.Chyba je v chudé předloze,kde činoherní výstupy působí jako uměle vsazené do děje a moc nezapadnou do celkového tanečně-hudebního tempa.I nové hudeb.aranže se příliš nepovedly.Nicméně jde o pěknou podívanou s dobrými herec.výkony(Vlček,Janotová,Smička).Repríza 27.1.18 odpol
(zadáno: 30.11.2018)
MdB uvádí,tentokrát na komornější činoherní scéně,kult.muzikál RENT,který vyniká režijním přístupem S.Moši.Podařilo se mu vyjádřit hlavní poselství tohoto náročného muzikálu,a to touhu jednotlivých postav po lásce a také vlastní sílu,kterou musí vynaložit ve svých nelehkých osudech.Rent je uváděn v novém českém překladu.Čeština muzikálu nevadí,ale já bych upřednostnil orig.anglickou verzi.Z hereckých výkonů nutno vyzdvihnout především A.Slaninu,D.Vitázka,H.Holišovou (pozor na přehrávání lesbické postavy) ale i K.Pekara a D.Rymeše.Všem se Rent sice nelíbí,stojí však za vidění.Repríza 29.11.2018
(zadáno: 1.3.2019)
Erbenova KYTICE v ND v režii SKUTRu má své klady i zápory.K mínusům lze přičíst ne vždy adekvátní hudba a zpěv s folklórními prvky,pohybová kreace (Orozovič,umrlci,Polišenská),statické obrazy (Němec),kostýmy ne vždy v souladu s dějem,diskutabilní obsazení Janžurové.Nicméně klady převyšují zápory.Dobré činoherní výkony Preissové,Orozoviče,Fialové,Medvecké,Bouškové,Máchy.Výborná scénografie,světelný design + režijní vedení,prolínání jednotlivých balad v inscenaci.Nutno dodat,že Kytice jako celek působí kompaktně a uvádění ve Zlaté kapličce jí sluší.Psáno z I.premiéry 28.2.2019
(zadáno: 15.9.2019)
Pokud máte rádi Moliéra jděte do DIVADLA NA VINOHRADECH na komedii ŠKOLA ŽEN.Pobaví Vás vtipně veršovaný český překlad J.Žáka,herecké výkony především hlavní pětky T.Pavelky, T.Terberové, D.Benedikta, M.Holého a S.Postlerové.Hlavním tahounem hry je T.Pavelka,který prakticky neopustí jeviště a především mu role stárnoucího muže opravdu sedí.Pochválit je třeba i hudbu O.Brouska, funkční scénu i kostýmy.Moderní herecké prvky jsou do komedie včleněny vkusně a nenásilně.Takže pobavit se Školou žen máte možnost v Praze na Vinohradech.Repríza 14.9.2019 Hodnocení 70%.
(zadáno: 16.9.2019)
První repríza po premiéře muzikálu WICKED(Čarodějka)v Goja Music Hall se povedla.Především díky vynikajícím výkonům hlavních představitelů Markéty Peškové,Nikoly Ďuricové a Petra Ryšavého.Pochválit je třeba živý orchestr a hudební aranžmá,proto zvukový sound,i díky velkému pěveckému sboru za scénou,je velmi dobrý.Škoda,že scéna neodpovídá originální produkci,problém je,že sledujete Čarodějku částečně v kulisách Fantoma opery i s původním lustrem uprostřed hlediště.Bohužel se "šetřilo" i na kostýmech.Nutno dodat,že hlavně po umělecké stránce je tento super muzikál velmi okouzlující.Repr.15.9.19
(zadáno: 2.11.2019)
Muzikál P.Collinse TARZAN uváděný v div. Hybernia je příjemný spektákl určený dětem,tak i dospělým.Režisérovi L.Vaculíkovi se podařilo skloubit všechny složky muzikál. atributů do atraktivní podívané.Jde o vkusnou a nápaditou scénu,kostýmy,světelný design.Důležitou složkou je dobře hrající orchestr pod vedením D.Kaprase. S výběrem herců je třeba souhlasit,všichni se svých rolí zhostili bez chyb.(Gránský,Vojtková,Šemík,Hořínková)I když se avizovaná akrobacie nekoná a diváci za drahé vstupné musí sedět ve velice nepohodlných sedadlech(kdy dojde k výměně?),lze tento muzikál doporučit.Repr.1.11.19
(zadáno: 13.12.2019)
Americké drama SMRT OBCHODNÍHO CESTUJÍCÍHO v divadle Abc v réžii M.Dočekala je postaveno především na výborných hereckých výkonech.Ty se týkají hlavně otce a syna Donutilových,Z.Kronerové a V.Dvořáka.Škoda, že se nenaplnily ambice vytvořit 100% činoherní divadlo.Jde o to, že se nepodařilo diváka více zapojit do děje a přenést emoce.Místy hra ztrácí tempo, zvláště v hojných retrospektivách.Celkově i závěr dramatu není bohužel vrcholem inscenace.Moderní scénografie nepůsobí vždy funkčně.Přesto tato hra patří k lepším kusům uváděných v Mdp.Psáno z předpremiéry 13.12.2019 Hodnocení 70%.
(zadáno: 17.12.2019)
Nejnovější nastudování Shakespearovy komedie JAK SE VÁM LÍBÍ se povedlo a divákům se "líbí".Jde o u nás méně uváděné dílo s poněkud spletitým dějem.Střídmá režie J.Deáka podtrhuje vyznění velmi dobrého překladu Martina Hilského.K tomu přispívá i dobrá scénografie,kostýmy a v neposlední řadě i hudební část,kterou složil P.Malásek.Z hereckých výkonů je třeba pochválit fungující dvojici Marka Adamczyka a Šárku Vaculíkovou.Z dalších herců byli dobří Dan.Bambas a Jar.Satoranský.Pokud máte rádi komedii o lásce a o svobodě,tak je tato hra správnou volbou.Psáno z reprízy 17.12.19
(zadáno: 7.1.2020)
Uvedení Jiráskovy pohádkové LUCERNY v Mahenově divadle v Brně je dobrým skutkem.Potvrdilo se, že divadlo nepotřebuje žádné experimenty, stačí střídmou režii nechat prostřednictvím postav hry znít krásnou češtinu, podtrženou dobovými kostýmy i působivou scénografií.K dobrému výsledku lze přičíst i začlenění smyčcového sextetu.Pokud máte rádi klasickou činohru, tak Lucerna je pravou volbou.Psáno z reprízy 6.1.2020 Hodnocení 70%.
(zadáno: 23.1.2020)
Dostojevského BRATŘI KARAMAZOVI v Disku hrají v klasické úpravě E.Schorma a nutno dodat, že úspěšně.Jde zde o vyvážené herecké výkonu, především pánské části obsazení.(dámy jsou zde trochu jen "do počtu") Největší pozornost na sebe upoutává Pavel Čeněk Vaculík v roli starého otce.Vypadá to, že nám vyrůstá nový herecký talent.K vyznění hry přispívá i funkční scénografie a v neposlední řadě i živá hudba.Hraje se bez přestávky,drama má spád a stojí za shlédnutí.Psáno z předpremiéry 22.1.2020 Hodnocení 70%.
(zadáno: 31.8.2020)
První uváděný hudební titul v MdB v nové sezoně 2020-21 GRAND HOTEL zaujal především svým komplexním nastudováním.Výborná scénografie,kostýmy jen podtrhly výtečné vyznění tohoto muzikálu.Pochvalu si zaslouží celý soubor,kterému se podařilo skloubit jak pěvecké,taneční i herecké výkony v jeden celek.Výborní byli hlavní představitelé L.Janota,R.Jícha,M.Sedláčková,A.Slanina.Velmi dobře se zhostlili své převážně taneční úlohy T.Smička a P.Földeši.Bezchybný výkon předvedl i orchestr MdB pod vedením F.Šterbáka.Muzikál Grand Hotel Brnu opravdu sluší.Hodnocení 70%.
(zadáno: 20.11.2011)
Slušné představeni, ale zase to žádná bomba není!!!Slabé herecké výkony pánských rolí.
(zadáno: 1.12.2011)
Ano,je to tady slavný americký muzikál po čase opět v Praze.Činohru divadla Pod Palmovkou režíroval Stanislav Moša.Petry Jungmanová a Doležalová i Radek Zima a Jan Teplý se snaží,ale bohužel to neníto pravé.Muzikálu chybí štáva,sexepeal i spád.Na těchto prvcích je ovšem muzikál postaven.Zde to moc nefunguje.nemá to koule.Je to zkrátka těžký úkol pro soubor tohoto divadla výborně hrát,zpívat i tančit a stepovat.Oceňuji však dobrý,současný překlad Ivo T.Havlů.Celkový výsledek i dojem je matný.Bohužel to potvrzuje i hudba hraná na playback.Škoda.

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>