Profil uživatele

J.anek

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 11 % (68)
Helena Grégrová: 13 % (78)
Jiří Koula: 14 % (64)
Jiří Landa: 14 % (86)
Lukáš Dubský: 15 % (50)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 4 5 6 7 8 9 10 > >>

(zadáno: 3.2.2016)
Racek - Divadlo Disk: 60 %
Bílé plastové židle, malé jeviště pro Zarečnou - s oponou, která je zároveň projekční plochou, a jakýsi náznak domu, z nějž lze vycházet dvěma dveřmi a jakýmsi bočním průchodem - přičemž ony druhé dveře se snad ani jednou nepoužijí. Scéna studentsky chudá, ale celkem funkční. Režijní vedení dobře "čitelné", ale marná sláva - Čechovem předepsané věkové rozdíly lze jen těžko nahradit snahou. U Hubových Tří sester, které byly v Disku před pár lety uváděny, to tolik nevadilo - tady to tluče do očí. Hodnotit první reprízu se možná nesluší, ale tohle se s dalšími reprízami nezmění.
(zadáno: 3.2.2016)
Stařec, moře a dívka - Západočeské divadlo v Chebu: 90 %
Loutka starce vyrobená z norského dřeva, sítě, fólie, rybářské pruty, něco zvuků, nádherná hudba Evy Vrbkové - a jste u moře. Ze sítě vypadne dívka a začne vás provázet příběhem starým přes půl století. Šetří slovy - vypráví pohybem, tancem, obrazy. Už dlouho jsem se v divadle tolik nebál o papírovou loďku zmítanou mořskými vlnami, už dlouho se mi nestalo, abych byl součástí příběhu. Příběhu starce a moře, příběhu odvahy a vyčerpávajícího boje. A také příběhu dívky, která miluje divadlo - to divadlo, které ji zabíjí - právě tak jako ji udržuje naživu. Křehké i silné, vtipné i vznešené.
(zadáno: 3.2.2016)
Kolonizace - nový počátek - Divadlo Vosto5: 50 %
Muselo to dát hodně práce - po technické stránce jde o obdivuhodnou inscenaci. Tolik zajímavých efektů, obrazů, zvuků! Ale málo platné - tady obdiv končí. Netvrdím, že musí Vosto5 vždycky řešit nějaké závažné téma (jako třeba v Dechovce), ale tady se neřeší nic. Prázdno. Dlouho to vypadá jako parodie na sci-fi, ale není. Svítící náramek je k ničemu, nevyužije se ani jednou, sluchátka spíš překážejí, herci by mohli využít diváků, ale dělají, že jsou v prostoru sami. Rozpaky na většině tváří. Mnozí ještě doufají, že "to" teprve začne, ale nedočkají se. Jen laserová show a sci-fi klišé. Škoda.
(zadáno: 23.1.2016)
Chrtí packa zasahuje - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 60 %
Edukativnost trčí z inscenace na všechny strany. Nápad je to moc dobrý, ale: velká část inscenace se utápí ve tmě (svítí se baterkami a po vzoru Záhady Blair Witch by to mělo být napínavé - ale je to jen zmatek a děti se nudí), Zdeněk Mucha tradičně neumí text (byť je typově obsazen dobře) a jsou posilována všemožná společenská klišé (byť je třeba učitelka Štěpánky Křesťanové roztomilá). Škoda. Už kvůli té sympatické partě - Marek, Petr & šprtka. Vizuál k inscenaci slibuje víc - a je moc hezký.
(zadáno: 23.1.2016)
Plzeň 1953 - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 50 %
Vynikajíci Martin Stránský jako Bohumil Vávra a Jan Maléř jako Josef Větrovec. Jenže - Zdeněk Mucha si nepamatuje text a hraje jaksi lyricko-pateticky, Apolena Veldová a Jana Kubátová zase hrají pro velké divadlo. Možná je to požadavek režiséra - pokud ano, nechápu důvod. Dokudramatu a komornímu prostoru sluší víc civilní herectví. Celé je to hodně schématické, osud Bohumila Vávry se ztrácí. Příšerné je natočené skandování, které je navíc - alespoň podle pamětníků - historicky nepřesné. Záměr jednoznačně chvályhodný, výsledek rozpačitý.
(zadáno: 21.1.2016)
Opilí - Divadlo Disk: 70 %
Text Ivana Vyrypajeva jsem neznal - dokonce ani jméno mi nic neříkalo, takže jsem čekal studentskou legrácku. A vida - ona je to silná generační výpověď. Zatím to nejlepší, co jsem od téhle party viděl - a viděl jsem všechno. :-)
(zadáno: 21.1.2016)
Vanilková džungle - Divadlo NaHraně: 80 %
Skvělý text, vynikající interpretka.
Divadlo jednoho herce je mi tak nějak z gruntu protivné a podezřelé, a přece jsem viděl pár monodramat, která mě přesvědčila o tom, že má tahle forma právo na existenci. Jen musí onen "jeden herec" disponovat opravdu pořádným charismatem a velkou interpretační jistotou. To je nezbytný předpoklad. A v tomhle směru nemám o Dianě Tonikové žádnou pochybnost.
(zadáno: 21.1.2016)
Úklady a láska - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 70 %
Říkal jsem si co s tou starou německou veteší dneska na jevišti. Říkal jsem si, že ani bezčasí, které je naznačeno scénou i kostýmy, z Úkladů a lásky nadčasový text neudělá. A ono přece.
Jen jedna výhrada: chápu potřebu kontrastu mezi měšťany a privilegovanými, a přece se nějak nemůžu smířit se stylizací manželů Millerových. Nevím, proč je má Luisa ráda, nevím, proč se pro ně (?) obětuje. Někdo ji přece k jejím pevným životním postojům musel vychovat... Všem ostatním postavám ale rozumím dobře. A do Ondřeje Rychlého a Kláry Krejsové se snadno zamilujete - jsou přirození a opravdoví - bravo!
(zadáno: 6.12.2015)
Thrill Me - Spalující vášeň - Divadlo U22: 80 %
V Plzni se mi zdál herecky i pěvecky jistější Lukáš Kunz, tím ale nechci říct, že by Jaroslav Blažek byl špatný. :-) Režie každopádně klukům moc nepomáhá, ani scéna k nim není právě přátelská. Ten podivný nepohodlný útvar uprostřed je úplně k ničemu. Ale příběh je silný a na scénu (Fortuna Hernández - nevím, o koho jde, nikdy jsem tohle jméno neslyšel...) dá brzy zapomenout. Kostýmy naštěstí fungují velmi dobře. Vyprodaná Malá scéna Nového divadla tleskala myslím nadšeně. Já určitě.
(zadáno: 3.11.2015)
Walls & Handbags - Losers Cirque Company: 100 %
Krásnější divadlo o dětství jsem ještě neviděl.
Hravost, vtip a fůra nápadů. A jako bonus akrobatické výkony, při kterých se tají dech. A potlesk vestoje jako samozřejmost. Pro mě jasná inscenace roku.
(zadáno: 2.11.2015)
120 dnů Sodomy - Depresivní děti touží po penězích: 70 %
Souhlasím s hodnocením Pavla Širmera. Ta neochota opustit nápad inscenaci škodí, krácení by prospělo. I závěr by pak byl působivější. Ale nápad je to vážně zatraceně dobrý.
(zadáno: 31.10.2015)
Viktorka Plzeň! aneb Jinak to nevidím - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 70 %
Možná mě budete mít za blázna, ale mně se to líbilo. Na celém tomhle dílku neshledávám vulgárního pranic. Kvůli těm několika silnějším slovům může inscenaci Tomáše Svobody odsoudit leda pokrytec. Někde jsem četl, že kdo nadává sprostě jako dlaždič, je vnitřně krásný a zdravý a je mu moc dobře. Kdo se dívá jen na formu, kdo nevidí za slova, s tím je škoda ztrácet čas. Tenhle argument prostě neberu. Libreto Tomáše Svobody citlivě pracuje s plzeňskými reáliemi i příběhem Viktorky. Ne všechny melodie jsou nezapomenutelné, ale odcházel jsem s ústřední melodií v hlavě - a tak to má u muzikálu být.
(zadáno: 18.10.2015)
Vojcek - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 100 %
Esej o nás (však taky nahý Vojcek přichází od diváků a zve nás do svého světa), esej o společnosti, ve které žijeme a v níž se nějak snažíme obstát. Vynikající je všechno - scéna, hudba, kostýmy, světla, zpěv. Evropské divadlo. Jen aby mu nebylo v Plzni těsno... (více v článku na blogu)
(zadáno: 18.6.2015)
Létající dítě - BuranTeatr: 100 %
Nikdy jsem neviděl lepší divadlo poezie. Geniální inscenace.
(zadáno: 3.6.2015)
Small Town Boy - Divadlo Letí: 80 %
Bravurní herecké (a pěvecké!) výkony - hlavně Erika Stárková a Jiří Böhm. Tuny textu, ve kterém jsem se občas trochu ztrácel, chybí pevnější dějová linka, něco, čeho by se divák mohl chytit. Názory zajímavé, problémy aktuální. Leckdy možná až příliš apelativní, ale ono se to časem srovná. Bavila mě videa, práce se zvukem. Příjemné dvě hodiny života.
(zadáno: 3.6.2015)
Spring Awakening / Probuzení jara - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 90 %
Plzeňská inscenace je skvělá díky obrovské energii všech účinkujících. Překvapením je pro mě choreografie Lukáše Vilta, moc mě bavila.
Scéna je docela funkční - dvě konstrukce proti sobě, čtyři postele na kolečkách. Jen mi připadá zbytečné to neustálé šplhání po konstrukcích, které se ke hře využívají minimálně. A taky se herci při tom neustálém stěhování postelí docela nadřou - občas to ale vytvoří obraz, který zatraceně stojí za to!
Hvězdou inscenace pro mě byl Pavel Režný. Na muzikály chodím minimálně, neznal jsem ho. Talent jako hrom. Výborný Josef Hruškoci, bravurní Karolina Gudasová.
(zadáno: 26.5.2015)
Srpen v zemi indiánů - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 70 %
Výborná hra, poctivá inscenace.
(zadáno: 20.5.2015)
Cejch - Západočeské divadlo v Chebu: 90 %
Tahle inscenace má řadu chyb, lze k ní mít desítky drobných výhrad, ale z jeviště se na vás valí neuvěřitelná energie, touha vypovědět příběh, zaujmout k němu stanovisko a poučeně se vyjádřit k dnešku. Téhle odvaze tleskalo vstoje vyprodané (!) chebské divadlo a já se rád přidal. Inscenace, jakých je málo.
(zadáno: 26.4.2015)
Žena jako druh - Jihočeské divadlo Č. Budějovice: 60 %
Celkem svižná konverzační komedie s nepůvodním námětem je plná banalit a klišé. Není divu, že se Joanna Murray-Smithová v ČR skoro nehraje. Nominace na nejlepší komedii roku 2009 (v rámci Olivier Awards) je pro mě dost nepochopitelná. Ale byla to konec konců jen nominace... Inscenaci kraluje Bibiana Šimonová - je noblesní, krásná, vtipná, sarkastická, okouzlující. Zasloužila by si lepší text.
(zadáno: 5.4.2015)
Othello, benátský mouřenín - Národní divadlo: 90 %
Tuška se rozčiluje kvůli rasistickým vtipům. Obávám se, že nepochopila klíč k celé inscenaci. Škoda, protože je to zážitek. Živočišná Magda Borová, krásný Igor Orozovič, kluzký David Prachař a autentický Karel Dobrý. Skvělá scéna. Ale když někdo nechce porozumět, tak prostě neporozumí. Ten povyk kolem Špinara nedovedu pochopit - já jsem nadšený a moc se těším.
(zadáno: 29.3.2015)
Caligula - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 60 %
Existenciální drama o diktátorovi, o neomezené moci a její absurditě se koná tak nějak nevzrušivě. Nebudí hrůzu ani jiné emoce. Vypadá dobře, má lákavý design, ale uvnitř je tak trochu prázdno, emoční pusto. Problém vidím v režii, nejednotné stylizaci a několika nehercích. Škoda, protože Martin Stránský podává soustředěný a ukázněný výkon. A výborní jsou Ondřej Rychlý a Jan Holík. A jsem nadšený z toho, že si konečně někdo všiml technických možností jeviště Velkého divadla. :-)
(zadáno: 18.3.2015)
Amerika - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 30 %
Tak trochu sterilní inscenace o zlém světě, kde jsou na sebe lidi zlí. Nevkusná nefunkční scéna, nelogická (alespoň pro mě) závěrečná animace, podivné kostýmy. Já vlastně ani nevím, o čem to je. Vykastrovali Kafku...
(zadáno: 22.2.2015)
Jednotka intenzivní lásky - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 60 %
Obávám se, že nikoli "plzeňský Moliere", ale divadelní verze Zdeňka Trošky. Bez urážky. Nějak mi to srovnání sedí líp. Většina Procházkových her/inscenací z mysli čtenáře/diváka rychle vyšumí - jako to šampaňské, kterým se připíjí v závěru "Jednotky". A přece to celé vzbuzuje respekt. Procházka je skvělý řemeslník, výborně pointuje, na rozdíl od Trošky je trapný jen výjimečně. Diváci se baví a tleskají, ale do týdne už nebudou vědět, čím se "Jednotka" liší od ostatních Procházkových her. A liší se vůbec? Je to celé tak za 50%. Pět navíc za scénografické překvapení, pět za Štěpánku Křesťanovou.
(zadáno: 18.2.2015)
Čert tě vem! - Divadlo Alfa: 80 %

Další stránky hodnocení: << < 4 5 6 7 8 9 10 > >>