Profil uživatele

Janis

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Lukáš Dubský: 11 % (115)
Jiří Landa: 12 % (166)
Michal Novák: 12 % (96)
Pavel Širmer: 12 % (149)
Helena Grégrová: 13 % (106)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 31.5.2013)
První část pro mě neuvěřitelně až nesnesitelně dlouhá, vše podstatné z této hry mohlo být řečeno během 30 minut, které následovaly po přestávce.
Výtvarně poutavé, snivé a zajímavé.
(zadáno: 27.6.2013)
Odlehčená komedie "o lásce" s příjemnými hereckými výkony.
Líbil se mi nezvyklý výběr hlavní herecké dvojice a oceňuji herectví Jana Potměšila, který se tu představil v nové, zajímavé poloze. Ivana Chýlková tradičně dobrá, zábavná i Jana Stryková ve svých rolích.
55%
(zadáno: 22.10.2013)
Muzikál, kde nikdo není za hl. sólistu, zvládli v MDB slušně. Škoda viditelného rozdílu mezi 1. a 2. částí, mezi muži a ženami: poměrně hodně dívek zejm. v úvodních tanečních partech budí dojem, že i soutěžící StarDance by to zvládli líp. Scéna hodně průměrná a např. herecký(!) výkon Antalové tak slabý, že mi vůbec nešlo na rozum, proč se děkuje jako hlavní hvězda.
Nejvíc se mi líbili Studénka, Vitázek, Mazák, celkově tu muži ženy výkony o dost převýšili. Hudební nastudování výborné. Divadlu ale zjevně chybí taneční mistr, který by kultivoval detaily pohybu.
Trochu málo po Poppins.
(zadáno: 2.1.2014)
Že tahle klasika bude servírována trochu jinak a režisér se rozhodl si z Tyla utahovat, je jasné od prvního komicky přepjatého výstupu Medvecké. Jeho přístup mě nakonec na Dudákovi z ND bavil asi nejvíc, spolu s návrhy kostýmů a snad i pelmelem vizuálních stylů, sestavených scénografií.
Přesto by inscenaci nejvíc ze všeho pomohlo prokrácení, aktualizace, idea. Už od poloviny se dost vleče, pro mě slušná nuda. Ani herecké výkony nezaujaly, dětem nedoporučuji.
Shrnuto: nejzábavnější je tady Pitínského pokus o "drábkovštinu," kterou nám hází jako udičku, na niž se máme chytit. Ale není to málo?
(zadáno: 30.1.2014)
Směs nesouvztažných scén. Pro mě bohužel jen prázdná exhibice, nuda, kýč.
Autorský tým Viceníková, Štědroň by asi objasnil (viz ČT), že to je jen "smutným obrazem toho, že tento divák není otevřený a není schopen přistoupit na jejich cestu," protože dělají výhradně "moderní, progresivní, konfrontační a angažované divadlo" a dělají ho "netradičně, tudíž se bohužel setkávají i s negativní kritikou" nebo s tím, "že se to nějaké babičce nelíbilo," protože je zvyklá konzumovat jen "chlácholivé inscenace většiny českých divadel.."
Ano ano, rozumím, dík za vysvětlení, to bude nejspíš můj případ.
(zadáno: 7.4.2014)
Ač je inscenace skvěle herecky obsazena, úplně se nevyvedla. Hlavní vinu na tom má podle mého nejistá režie. Talentovaní herci a krásné herečky se snaží, Chmela místy přináší i svou "partičkovskou" polohu, přesto je 3x se opakující (a proměňující) záznam návštěvy dvou manželských párů trochu nad síly realizátorů. Ano, bylo to vtipné, jen jsme se do zábavy museli i lehce nutit. Taky ale roztržité, nedotažené, rozpačité. Rezovské struktuře i humoru tohle zpracování ublížilo.
Bohužel, musím hodnotit jako typické zájezdové představení. "Matoucí" je s ohledem na to jen obsazení.
(zadáno: 9.11.2014)
(zadáno: 10.1.2015)
Štěstí, že inscenace se hraje už tak dlouho. Jinak by se mi skutečně asi nepodařilo potlačit to silné nutkání snížit hodnocení o dalších 10%. To kvůli scéně postavené opravdu mimořádně sterilně, bez snahy poskytnout divákovi i nějaký výtvarný či vizuální prožitek.
(zadáno: 2.2.2015)
Oceňuji účast T. Šulaje, roli v NDB si vysloužil dávno.
Hra vyšla jako "Opráski sřeckí hystorje," zkazka o ignorantovi pro ignoranty. Děj redukován na zákl. téma (jeho předestření trvá předlouhých 1:35) a egosvět 1 osoby. Autoři se plně soustředí na zábavnost, vnějškovost, strojenost: přepjatá gesta, patos, hysterický pohyb. Vrostlé myšlení reklamy. O obsah (slov) okázale nejde. Oidipús (jak mohla ta karikatura prospět Thébám?) je odhrkává, přehlušován hudbou, hluky, látkou na hlavě.. Přihlouplé metafory "krev na rukou, rozsvítilo se..."
Nezamýšlený autoportrét jedné (divadelní) generace.
(zadáno: 11.12.2015)
45%
Mám podivný pocit, že ceny byly představení uděleny víc z přetrvávající devótnosti vůči zesnulému státníkovi, než kvůli jejím kvalitám.
Je to zvláštní shoda okolností, že právě před udílením (těchto) nových divadelních cen skončilo předávání cen Nadací Alfréda Radoka, jejichž vznik sám Havel kdysi inicioval. No, jsou to paradoxy.
(zadáno: 13.11.2016)
Zvláštní, jak často šla hudba proti tomu, co a jak se hrálo...
A to ostatní: ano, jak už bylo řečeno - několikátá variace téhož. Takže kdyby vám předem neřekli, že to je o lásce, vůbec to nerozpoznáte....
(zadáno: 14.5.2017)
Pro mě zklamání.
(zadáno: 14.11.2017)
55%
Hodně se mi líbila scéna a výrazné byly i výkony ženských představitelek - T. Groszmannové, K. Apolenářové a samozřejmě H. Briešťanské. Zklamalo mě ale proškrtání hry, které ji sice zkrátilo na příjemných 1:35h, bohužel ale značně poničilo její strukturu, ubralo jí dějovost i zábavnost. A i ta mravní linka se nakonec stala jednosměrnou a šablonovitou. Takže i když na režie M. Glasera vždy s chutí zajdu, toto zpracování hodnotím jako rozpačité.
(zadáno: 27.5.2018)
První část stojí na herecké práci zejména H. Čermákové, která svým výkonem utváří celé představení, což je patrné zejména po přestávce, kdy se hra (bez její převažující účasti) propadá do frašky a později snad i trochu do chaosu.
Každopádně velmi silné Euripídovo téma s úpravami zlínských inscenátorů - ty už nám tak nesedly.
Líbilo se mi i ztvárnění role T. Kotrbovou, naopak mužské party mě ničím nezaujaly. Hudební výběr byl pro nás dokonce velkým zklamáním, když neměl jakoukoli souvztažnost k hrané složce. Kostýmy nás rovněž nezaujaly...
(zadáno: 19.2.2020)
Tomáš Dianiška se mi zdá být Troškou českého divadla.
Inscenace mi přišla konformní, plytká a povrchní, sestavená z nehlubokých skečovitých výstupů, ke konci už i dost nuda.
(zadáno: 29.4.2020)
(zadáno: 20.9.2020)
Dobré herecké výkony, opravdu vydařená scénografie a myslím, že i režie.... ale ten kus šel absolutně mimo mě a vůbec mě nezaujal a nebavil...
Takže nízké hodnocení tentokrát vůbec nejde za zpracováním, ale za autorem, mně osobně to připadalo - jak už napsal někdo přede mnou - jako slátanina.
(zadáno: 29.5.2022)
V inscenaci vystupují vlastně jen figury bez emocí (což zesiluje tichý projev, mikroporty), neschopné vzájemné komunikace, které se jen vzájemně využívají a škodolibě si ubližují. Tak kompletní sestava psychopatů ale v reálu nemůže existovat.
A tak jako nejsou postavy schopny komunikovat mezi sebou, nedokáže bohužel jeviště navázat spojení s hledištěm. Náznak propojení snad probleskne skrz "fórky," na které reagují hl. mileniáloví odkojení lety, jež se tvůrci snaží nasvítit kriticky.
Ale jako celek to prostě nefunguje, snad i proto, že nelze brát vážně kritiku toho, z čeho nohy tvůrců vyrůstají a z čeho jejich celé dílo vědomě téží.
(zadáno: 8.1.2023)
Téma hry předem lákalo, ale eklektická scéna jako první z úvodních vjemů trochu překvapila (nejvíc asi plyš, který tak kontrastuje s tématem války). Ale nakonec ji beru, barevnost je originální a využití zástěny pro zobrazení vzdálených scén války nápadité a velmi působivé.
Vlastní dramatizace není jednoduchá, v první části ani nedrží moc při sobě. Pilíři hry jsou herecké výkony starších mužských bardů (včetně nejvýraznějšího T. Šulaje), zaujala mě ale i postava Hostivíta v podání H. Drozdové.
Na scéně ovšem bylo i dost hereckých deklamací namísto přesvědčivého projevu, jejich aktérům to moc nevěřím. A i to pro mě ubírá hře na zásahu.
(zadáno: 11.10.2010)
Dost nesrozumitelně napsané, snaha po originalitě a zábavě za každou cenu, pro mě i přes výkony herců, zejména Nely Boudové, zklamání.