Profil uživatele

Janis

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Helena Grégrová: 12 % (102)
Jiří Landa: 12 % (164)
Lukáš Dubský: 12 % (102)
Michal Novák: 12 % (86)
Pavel Širmer: 12 % (139)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

(zadáno: 29.5.2018)
Vynikající ztvárnění Havlovy inscenace, zpočátku sice jakoby kostrbaté (takže nápadně připomene svého autora a jeho způsob projevu), později zapadající do sebe a skládající před našima očima poměrně plastický otisk starých (?) časů.
Opravdu vydařená, poctivá práce celého souboru - díky Vám za večer!
(zadáno: 27.5.2018)
První část stojí na herecké práci zejména H. Čermákové, která svým výkonem utváří celé představení, což je patrné zejména po přestávce, kdy se hra (bez její převažující účasti) propadá do frašky a později snad i trochu do chaosu.
Každopádně velmi silné Euripídovo téma s úpravami zlínských inscenátorů - ty už nám tak nesedly.
Líbilo se mi i ztvárnění role T. Kotrbovou, naopak mužské party mě ničím nezaujaly. Hudební výběr byl pro nás dokonce velkým zklamáním, když neměl jakoukoli souvztažnost k hrané složce. Kostýmy nás rovněž nezaujaly...
(zadáno: 27.5.2018)
(zadáno: 23.5.2018)
(zadáno: 10.5.2018)
Trochu jiné Rozmarné léto, než bylo Menclovo, i když to zdejší se jím inspiruje. Jde ale spíš o volné cirkusové představení, prokládané klaunskými výstupy, což zejména v začátku překvapí. Klauni však předvádějí nejlepší herecké výkony večera, podle mého hodné ocenění, spolu s nimi je zřetelný i M. Bumbálek v roli Majora. Ten má ale nejvíc prostoru na začátku, poté už jsou jeho herecké vstupy rozsahem omezené. Pěkné je i ztvárnění postavy Kateřiny (včetně akrobatických čísel) a také hudební složka.
Jen ten popcorn za 100 Kč bez dokladu (ač jsme o něj žádali) nás překvapil vskutku nemile.
(zadáno: 14.4.2018)
75%
Velmi dobré herecké výkony, v prvé řadě M. Etzlera, který dostal nejvíc prostoru a který se skutečně dokázal velmi uvěřitelně přiblížit typologiím postav-y. Hra má velký potenciál, oceňuji i množství tragikomických momentů, anebo dokonalý a nečekaný závěrečný zvrat, po kterém se i mě na chvíli zmocnil pocit ztráty kontaktu s realitou...
Škoda slabší scénografie, inscenace mohla bodovat ještě výš.
Každopádně jako celek jde o výborný počin a Etzlerovo ztvárnění role bude letos zřejmě patřit k tomu nejlepšímu, co se urodí.
(zadáno: 30.3.2018)
Poetické až trochu snové představení s velmi dobře zvolenými typy hlavních představitelů (Vojta, Terina). Sympatické herecké výkony, vydařená režie, vyrovnané spojení jednotl. složek (hudba, scéna, režie, herectví..) - pro mě milé překvapení.
72%
(zadáno: 27.2.2018)
(zadáno: 9.2.2018)
První část se hodně inspirovala Holíčkovými Kmeny z brněnské Reduty. Vnímám ji ale i jako úlitbu Dejvických, jakousi sebezpytnou očistu, která umožňuje proponentům mainstreamové zábavy uvádět politické téma ve druhé půlce. A ta byla silná a přesně zahraná.
Přesto bylo od herců před přestávkou cítit, že jen "hrají" (civilně působil především T. Jeřábek a snad i M. Myšička) a že - jak ostatně sami připomněli - jim nelze všechno věřit. Což zanechalo šmouhu neupřímnosti na celém představení. Přesto nás druhá půle svým tematem, politickým přesahem a ztvárněním silně zasáhla.
Vstupné 700 Kč.
(zadáno: 21.1.2018)
Uuuh.
Obskurní kabaret, co si dělá prču z provokativní a ostré Fassbinderovy předlohy. Stěží lze uvěřit, že autoři v čele s režisérem fakticky sdílí Fassbinderův odsudek maloměšťáctví, konzumerismu, popkultury, když sami využívají právě ty prostředky, kterými RWF pohrdal. A když to, co chtěl RWF osvobodit (zprostředkovaně i ústřední dvojici) cíleně zesměšňují, čímž téma nejenže marginalizují, ale předsudky a primitivní maloměšťáctví produkují a utužují, přičemž se ještě skvěle baví.
Demonstrují tak především to, že oni sami hodnoty, za které se RWF s rizikem stavěl, rozhodně nesdílí.
(zadáno: 9.12.2017)
Velmi dobře napsaný příběh se rozjíždí trochu nepřesvědčivě, postupně ale nabývá na dramatičnosti, zvlášť po přestávce. Hra je spíš komorní, s menším obsazením, přesto silou svých emocí dokáže ovládnout prostor velkého jeviště. Zaujal mě výkon T. Davida, který byl do role Carthaga dobře obsazen. Přesvědčivý byl též I. Bareš, líbila se mi i T. Groszmannová, H.T. Briešťanská, překvapila mě A. Stropnická (také dobře obsazená), vynikající byla dětská role A.M. Havířové. Zato stylizovaná bílá scéna byla dle mého příliš neosobní a setrvale umenšovala hloubku dramatu a jeho emocí.
(zadáno: 29.11.2017)
Tradičně slušné zpracování Dlouhé, s ohledem na zdejší vysoká hodnocení jsme čekali událost sezóny. Bohužel příběh je vyprávěn roztržitě, Burešová se snažila udělat z něj taškařici pro "lid" se spoustou ironických citací z pamětnických filmů, což ve spojení s převážně smetanovskou hudbou z Prodanky, symfonií... vychází bizarně. Možná se inspirovala i Nebeského ztvárněním Nory (DpP), zde jsou ale citace odlehčující a svěží. Uznávám, Jirásek je z dnešního pohledu propagandistický až směšný, ale tato dramatizace je spíš průměrná. HB se poslední dobou tak směje jiným, až jí někdy dochází dech.
(zadáno: 21.11.2017)
Velmi zajímavý text, který mě svým tematem i zpracováním oslovil. Ano, souhlasím s názory, že při důraznějším režijním vedení mohl ještě více vyniknout, čemuž nasvědčuje snad i to, že jsme probírali, jak by ho v porovnání s M. Kňažkem zvládl třeba Trojan, Preiss atp.
Ale určitě dobrá volby a silný (a nesporně velmi náročný) herecký výkon.
(zadáno: 14.11.2017)
55%
Hodně se mi líbila scéna a výrazné byly i výkony ženských představitelek - T. Groszmannové, K. Apolenářové a samozřejmě H. Briešťanské. Zklamalo mě ale proškrtání hry, které ji sice zkrátilo na příjemných 1:35h, bohužel ale značně poničilo její strukturu, ubralo jí dějovost i zábavnost. A i ta mravní linka se nakonec stala jednosměrnou a šablonovitou. Takže i když na režie M. Glasera vždy s chutí zajdu, toto zpracování hodnotím jako rozpačité.
(zadáno: 14.11.2017)
Hra stojí na profesionálním herectví V. Cibulkové, které zakrylo i režijní nejistoty. Musím přiznat, že mě herečka dohnala k slzám a sdílela jsem s ní v nejvypjatější scéně její bol jako se skutečnou postavou. Výstupy K. Hrachovcové byly protipólem, bohužel mnohdy těžko slyšitelné, a některé monology působily dojmem, že zapomněla text (ač si to nemyslím). Vsuvky jí na tělo (s kočkou) mi přišly zbytečné.
Jinak ale jedna ze zajímavých premiér sezóny, jen myslím, že misty málo dotažené některé dílčí katarze (např. odhalení homosexuality), zatímco jiné (ta s kočkou) až přepjaté.
(zadáno: 25.10.2017)
Na tomhle kusu byla asi nejlepší předloha, kterou všichni znali a z jejíž kvality dramatizace NDB těží. Přesto, že herecké výkony byly kvalitní, se mi bohužel nelíbila ani struktura této dramatizace, ani režijní zpracování. První půle ještě přijatelná, po přestávce už dost nudné. Legátové pevní a svébytní horalé se tady změnili vesměs v primitivy a opilce, trpící své ploché životy na podivné a mentálně izolované periferii... No, škoda.
(zadáno: 15.10.2017)
Dovedu si představit, že příběh velmi dobře funguje na plátně, tady byla první půle trochu suchopárná a úplný závěr (po hlasování) trochu useknutý nebo možná málo emotivně vygradovaný....
Rozhodně ale dík za nové a zas trochu jiné téma, které nabízí krátký vhled do toho, jak fungují soudy a právo a vyvolává důležité otázky, které Vás nenechají lhostejnými.
Naprosto vynikající byla tentokrát Eva Novotná, překvapila mě i Klára Apolenářová, která v NDB nedostává příliš příležitostí, což je zjevně škoda.
(zadáno: 3.10.2017)
"Modernizace" WS určená pro FCB generaci, bez sdělení a užšího vztahu k předloze. Většina postav se dřív či později projeví jako regulérní psychopati, v čele s Hamletem a Ofélií. Hamlet bez mrknutí oka přechází z hysterických do zcela klidových scén, zjevně postrádá skutečné emoce, nerespektuje nikoho a nic, nemá zábrany, vraždí, ač totéž tvrdí (zde bez důkazů) o jiných. Jako kladní hrdinové tak nakonec vyšli Polonius a Claudius (oba herecky nejlepší), tomu jsme s postupujícím dějem děkovali za rozhodnutí Hamleta zabít a zbavit se té stvůrky.
Nahý závěr, snad bonbónek pro režiséra, unavuje.
(zadáno: 20.7.2017)
viděno v tv záznamu
(zadáno: 9.6.2017)
Skoro 2hodinový nedramatický text, monolog (byť deklamován 5 identitami) se line pozvolna a místy snad i zbytečně rozvláčně. Ale od alkoholové epizody skvělé K. Valůškové už se karty více odkrývají, což napomohlo i spádu děje.
Finále se mi ale hodně líbilo, a to se vším všudy.
Herecké výkony velmi koncentrované, všechny dámy byly velmi přitažlivé a krásné, i v nevděčných polohách. Ten večer stál za to, díky.
(zadáno: 31.5.2017)
Braňo Holíček má talent vytvořit svěží a zábavný, a vlastně i mladistvý divadelní tvar.
Líbilo se mi to dnes hodně.
75%
(zadáno: 16.5.2017)
Oceňuji pobavenou ironii, se kterou režisér mnoho scén zpracoval, a myslím, že se tím manželským dramatem (ze současného pohledu možná už jen "manželským dramatem") docela pobavil. Pro mě to byl (nejen) díky němu a výborné (a pro mě dosud skoro neznámé) Tereze Dočkalové vydařený večer.
Souhlasím s názorem K Jírové, i na mě udělala tahle inscenace Palmovky podobně silný dojem.
(zadáno: 14.5.2017)
Pro mě zklamání.
(zadáno: 14.5.2017)
Ano, Šulajův Dr. Stockmann působí velmi idealisticky a rozevlátě, v prvních chvílích mě to trochu překvapilo, ale proč ne. Osobně se mi v téhle ibsenovce hodně líbila K. Zetelová, P. Hromádka, a nejvíc snad David Vaculík (hlavně v roli Aslaksena).
Nicméně herecky opět velmi vyrovnané, jak jsme u Slováckého divadla zvyklí, režijně také zdatně uchopeno, "interpretační" vsuvky mi přišly osvěžující a vstřícné k publiku.
Díky za večer.

Další stránky hodnocení: < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>