Profil uživatele

Janis

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Helena Grégrová: 12 % (102)
Jiří Landa: 12 % (165)
Lukáš Dubský: 12 % (103)
Michal Novák: 12 % (90)
Pavel Širmer: 12 % (142)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

(zadáno: 26.12.2015)
Rozšafný a hravý kus, úsměvné odlehčení v repertoáru Mahenky (s velkou hereckou příležitostí pro M. Siničáka), které stojí za vidění. Vynikající je hudební doprovod a jeho interpretace hitů prvorepublikové éry. Některé scény velmi vydařené (např. tenisový zápas). V přímém srovnání s tv verzí Saturnina (nedávno na ČT) mi připadá zdejší divadelní zpracování zdařilejší. A mile překvapí, kolik herců NDB (zvl. mužů) dobře zpívá. 65%
(zadáno: 11.12.2015)
45%
Mám podivný pocit, že ceny byly představení uděleny víc z přetrvávající devótnosti vůči zesnulému státníkovi, než kvůli jejím kvalitám.
Je to zvláštní shoda okolností, že právě před udílením (těchto) nových divadelních cen skončilo předávání cen Nadací Alfréda Radoka, jejichž vznik sám Havel kdysi inicioval. No, jsou to paradoxy.
(zadáno: 24.11.2015)
Možná, že by téhle hře a její dynamice přece jenom prospělo, kdyby se tu objevilo o něco víc postav, třeba živý Felix... Takhle bylo nutné, aby H. Maciuchová hrála i ze zákulisí - při změně kostýmu, atd. A musím přiznat, že ani výprava mě nezaujala.
Každopádně výkon H. Maciuchové byl velmi silný, nezpochybnitelný, zanechávající trvající emotivní zážitek.
(zadáno: 19.11.2015)
65%
Křižanova předloha má antické parametry i ambici zařadit se mezi českou divadelní klasiku, k čemuž jí vydařené zpracování může pomoci. Pěkná výprava, dynamická hudba, obě hodné uznání. Pilířem zpracování je souhra hereckých osobností (Bareš, Šulaj, Bumbálek, pohybově brilantní Hřebíček), která na pozadí symbolického dusna a války rozehrává drama z izolované venkovské komunity, kde zlo plodí větší zlo, ponížení a pýcha (Anežčina) je oplácena ponížením, nikdo není jen černý nebo bílý, včetně faráře, a hlavně: ze spirály zla není úniku, snad jen smrtí (to pro ty silnější).
(zadáno: 12.11.2015)
Další totální divadlo K. Polívkové a spol.
Autoři servírují kultivované menu, v němž se text a hříčky prolínají s chody večeře, a vše zvolna graduje k finále, Spectaculu. Velmi pěkná hudba a dramatická práce se světly, stínohrou, odlesky, gesty. Úchvatná scéna jídelny s živými hosty, gastronomie z brněnského Koishi (v Maurerově TOP 100) i čisté herectví Javorského (brilantní v čínské pasáži či jako Fuchsovo alter ego). To vše dělá z fantaskní dramatizace hloubající mj. nad smyslem existence nevšední zážitek.
Přijďte s předstihem a nezapomeňte se soustředit i na text. 85%
(zadáno: 10.11.2015)
68%
I já oceňuji "aktualizaci" hry pomocí nápadu s esemeskami, naopak intimní scény v divadle nemusím, naštěstí byly na opačné straně pódia.
Trochu mi chyběl výraznější závěr s nějakým akcentem, jinak ale férově zpracovaná hra, psaná současným jazykem a přirozeně srozumitelná.
(zadáno: 21.10.2015)
Hudebně velmi zdařilé, velmi jistý živý doprovod. Herecky taky ok, pěkná výprava. Jinak mi ale tahle fraška nesedla, připadala mi nepodařená.
(zadáno: 20.10.2015)
Zcela autentická V. Hlaváčková, výborný O. Veselý, úsporná režie i hudba. Při sledování hry si uvědomíte, jak řemeslně zdatný je PZ dramatik, uvnitř současného čs rybníčku nemá moc konkurence.
Nezvyklá byla častá proměna scén, ale beru ji jako účel vedoucí k filmové rytmizaci, "sledu pohledů." Celek i proto působí chladně, odtažitě, nicméně zrcadlí i Věřino jednání, povahu, a konečně i náš odstup.
Hru nevnímám tak kriticky jako jiní, cením snahu nepsat jen historky z uzavřených lidských okruhů (Knoflíkáři, Příběhy..), ale být zodpovědně zaujatý, vnášet dimenzionalitu. PZ si drží nadstandard.
(zadáno: 18.10.2015)
(zadáno: 18.10.2015)
Vizuálně velmi pěkně zpracované, imaginativní a tajemné.
(zadáno: 18.10.2015)
Brilantní a inspirativní!!
Mnohovrstevnatá hříčka o počátcích (němého) filmu, která dokonalým způsobem využívá právě jeho prostředky (humor, zrychlené až trhavé pohyby, energický hudební doprovod, psané nápisy...), aby připomněla jeho průkopníka a trikovou podstatu jeho filmů. Stejným způsobem, jaký byl i jemu vlastní, tj. hravě a nápaditě. Obdivuji založení tématu: jak se GM (zdánlivě vetchý stařík, který má pořád dost espritu na škádlení ošetřovatelky) i smrt snažil přechytračit tím, co uměl dokonale: hravými tričky...
Fantastická hudba. Divadelní událost, kterou byste neměli minout.
(zadáno: 13.10.2015)
Další z anglických konverzačních komedií, postavených na jednoduché zápletce a inteligentním humoru. Spolehlivá, svěží oddychovka bez trapných scén, s výtečným M. Němcem. Komediální role dobře zvládli i ostatní (hubatá July L. Zedníčkové, matka J. Musilové...). Stojí za vidění.
(zadáno: 5.10.2015)
55%
Tomuhle muzikálu asi nejvíc uškodil slabší a rozplizlý děj, osobně mi lehce vadil i nedotažený překlad (viz samotný titul). Oceňuji ale vizuální stránku a scénografii, stejně jako výborné herecké výkony J. Uličníka (Nemotorus), L. Vlčka (Furius), J. Musilové (Titanie) nebo některých dětí (S. Pálová...). A těší mě vytrvalost v hledání titulů pro nejmladší obecenstvo.
Výkon J. Gazdíkové nevnímám tak negativně jako někteří přispěvatelé, v herecké pozici byla obsazena dobře, na druhou stranu je přirozené, že diváci muzikálu očekávají stoprocentní výkony především v pěveckých partech.
(zadáno: 27.9.2015)
U této lehce dekadentní, nesnadné hry oceňuji volbu hudby, nápaditou scénu, tentokrát kapku detailnější, než bývá u Buranu zvykem. Inscenace byla odehrána s velkým nasazením i přesto, že převážně ženský tým byl složen z mladých a mnohdy nových tváří. Oceňuji zaujetí, s jakým se všichni snaží držet vysoký standard Buranteatru a myslím, že se jim to daří.
(zadáno: 22.9.2015)
75%
Několik málo základních myšlenek knihy ilustrují autoři velkým množstvím příkladů - vtipných gagů, odlehčených bonmotů. Škoda jen, že tolik času a legrácek bylo potřeba na ilustraci spíš méně ideí z Talebovy knihy. Ačkoli rozumím, že takto si je opravdu všichni zapamatují. Budiž tedy.
Jinak považuji tuhle inscenaci za vydařenou a zábavnou, zajímavou, režisérsky dobře zvládnutou, celkově vkusně udělanou. Líbila se mi i hudba a ok byla i jednoduchá, účelná scéna.
Velmi slušný počin Reduty, který má esprit, a který - doufám - je jen jedním z dobrých kroků nové dramaturgie.
(zadáno: 16.9.2015)
Na hře je najzajímavější originální koncept a varietní děj, plný zábavných gagů a pohrávající si s divákem. Hodné obdivu jsou výkony herců (I Ondříček si svůj díl zábavy skutečně vychutnal). Po první části s detektivní zápletkou spěje hra ke konci dík dobrému vedení a organizační práci policisty Rosického:-)
Divácky vděčný a dobře zahraný kousek (včetně improvizací). Nejvíc mě bavilo sledovat, jak byli herci v některých chvílích "na prášky" anebo (smíchy?) odrovnaní z některých diváckých reakcí, posunu ve hře, nebo se jim z neústupných diváků (jimž museli přizpůsobit děj) rosilo čelo.
(zadáno: 6.9.2015)
Konečně podařená věc v NDB.
Velmi dobrá I. Hloužková, která do NDB patří. B. Výtiskovi se omlouvám, před prvním zvratem se mi zdálo, že přehrává;-), po něm ukázal naopak nejlepší kontrast v psychologii postavy.
Výborně zvolená i napsaná předloha, daří se (místy skvěle) navodit svíravou atmosféru amerického psycha (mně osobně chybělo jen trochu víc hudebního podkresu), ukázat bezmoc oběti tváří v tvář všednosti, přesvědčivosti a nerozpoznatelnosti psychopata.
Kus lze každému bez výčitek doporučit. Až si sednou drobné detaily (psáno z předprem.), hra nabere na autenticitě i v začátku.
(zadáno: 31.7.2015)
35%
Bizarní pokus o jakousi lidovou "drábkovštinu" byl pro mě po přestávce už jen utrpením. Hned scéna ve slipech upozornila, že kus se nebude dít v měšťanské Padově, ale (dle míry pokleslosti, způsobu uvažování i projevu postav) v nejnižších vrstvách společnosti, mezi spodinou v pravém slova smyslu.
Zaujal mě R. Zach, M. Kern, J. Černý, ale taky otisk režisérova misogynství. Vlastně i míra trapnosti, kterou se inscenace bez obalu prsí, zvlášť když její autor neváhal veřejně řešit J. Hrušínského + Na Jezerce za úroveň tamější divadelní produkce, ačkoli ji - jak řekl současně - vůbec nezná.
(zadáno: 21.7.2015)
Parodie na Romea a Julii vyznavače klasického pojetí a veršovaného textu spíš zklame. Tady jde hlavně o to bavit se a moc nepřemýšlet.
I mě to celkem bavilo, nebýt prvních 35min. s hromadnými scénami. Ty byly roztříštěné, křečovité, nesrozumitelné (radši nepočítám do hodnocení).
Výborný J.Sklenář, který se zkušeně pohyboval na hraně tragédie-parodie. Výtečná i N.Konvalinková. Vizuálně zajímavé, glassovské hudební variace ale nesedí. Osobně lituji talentovaného M.Slámu (Montek), jemuž zbyly v textu 2věty + nošení Dany B. Akcent byl přenesen jinam, k mladým pitvořícím se hercům (Cina, aj.)
(zadáno: 15.6.2015)
Velmi intenzivní, energické představení, které ze sebe sálá Isteníkovu (a nejen jeho) neutuchající energii. Režijně i herecky silné, zaujaté, s dobře vypointovanými gagy a odlehčeními, Buran prostě umí. A umí si i poradit (viz scéna) s finančními omezeními, které má, umí je přetavit ve svůj prospěch.
Vzhledem k tomu, že při námi shlédnuté repríze počasí dokonale korespondovalo s názvem hry (což mělo za následek naše postupné totální vyčerpání), není mi vůbec jasné, jak mohli herci hrát stále se 110%-ním nasazením...
(zadáno: 8.6.2015)
Monodrama, které určitě není pro každého. Pominu-li výhrady k předloze, které mám, tak autorské zpracování bylo výborné, profesionální: skvělá byla komentovaná videoprojekce, scéna zpěvu, herecké uchopení, vlastně i scéna s fotografem a další...

Opravdu oceňuji snahu realizovat tyhle divácky nesnadné kusy, navíc způsobem, který necílí na prvoplánovou zábavnost, neohromuje dekadentní vizualitou, nepodpírá se berličkami hudby.
Autoři jdou docela těžkou cestou, která vůbec není ve zdejším prostředí běžná, naopak. Tudíž ani nepřináší snadné body a lehké úspěchy. Ale o tom by to mělo být.
75%
(zadáno: 1.6.2015)
Tahle inscenace měla pro mě nulovou výpovědní hodnotu. Tedy až na novinku v podobě ujištění, že umřu - tak dík za informaci.
Odosobněný, chladný kus, který nedojme (viz V. Rogalewicz) a nemá schopnost emocionálně zasáhnout (ne náhodou se ke zvolenému tématu staví tak nezúčastněně). I proto se zakrývá efektní, přepjatou vizualitou, poutá divákovu pozornost ironizováním, pózuje, eklekticky pracuje s hudbou. Pro mě dokonalý divadelní kýč.
Osobně oceňuji především vynikající výkon M. Koniga (jeho herectví začínám líp vnímat a obdivovat), výborná byla i D. Kaplanová a lehce ďábelský J. Žáček.
(zadáno: 12.5.2015)
Několikahodinová nuda, rozbředlost, destruovaná předloha. Co všechno se dá udělat z Ibsena a s Ibsenem... Ten, a taky třeba Filip Topol se dost možná ošívají v hrobě.
To nejhorší z mnou shlédnutých představení z poslední doby. Ale jeden velký klad (tedy kromě výkonu Venclovské a dobrého ztvárnění určité snové atmosféry): konečně jednou mám kandidáta na propadák roku.
(zadáno: 4.5.2015)
Dramatizace Gogolovy vynikající předlohy vůbec není špatná, jen místy koketuje s podbízivostí a primitivním humorem, což jí podle mého nesvědčí, podobně jako nevýrazné obsazení.
Až na Michala Dlouhého, který umí dát některým scénám punc jiné ligy.
Velmi silně působí závěrečný výstup Ichareva a karetní scény: ač mají omezené dialogy, hudba skvěle buduje napjatou atmosféru.
Sehraným hercům by pomohlo trochu pevnější vedení, méně přehrávání (byť zde jen nevýrazné a jen občas), uřvanosti, víc civilnosti. Tam, kde tomu tak bylo, bylo i představení silnější a koncentrovanější.

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>