Profil uživatele

Janis

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Helena Grégrová: 12 % (101)
Jan Pařízek: 12 % (109)
Jiří Landa: 12 % (163)
Kateřina Jírová: 12 % (35)
Lukáš Dubský: 12 % (99)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 4 5 6 7 8 9 10 > >>

(zadáno: 22.2.2011)
Je dost těžké tuto hru po tolika reprízách objektivně hodnotit.
(zadáno: 27.9.2015)
U této lehce dekadentní, nesnadné hry oceňuji volbu hudby, nápaditou scénu, tentokrát kapku detailnější, než bývá u Buranu zvykem. Inscenace byla odehrána s velkým nasazením i přesto, že převážně ženský tým byl složen z mladých a mnohdy nových tváří. Oceňuji zaujetí, s jakým se všichni snaží držet vysoký standard Buranteatru a myslím, že se jim to daří.
(zadáno: 27.5.2016)
Překvapení, o jak kvalitní a naléhavou inscenaci jde.
Autor skrz Eichmannův příběh nabízí paralelu k aktuální situaci v Evropě, kdy je tak snadné podpálit nenávist k k lidem jiného náboženství či jiné rasy. I připomínka nuceného exodu masy lidí je pro dnešek platná.
Současně zkouší hledat kořeny zla, když v Eichmannovi ukazuje na typy "obyčejných" a všedních lidí, "jedněch z nás," našich sousedů, kteří při znejistění společenských hodnot obnaží zcela odlišnou tvář, zvrátí morálku společnosti, manipulují emocemi většiny tak, že zvrhlé se stane akceptovanou (ač jimi vždy sdílenou) normou.
(zadáno: 22.3.2014)
Hudebně velmi vkusně napsané, režijně také vydařené, slušná scénografie.
Klasická pohádka, upravená a inscenovaná s humorným nadhledem. Ostatně ve kterém jiném muzikálu by mohly hlavní postavy, trpaslíci (i když tady jsou to spíš trpajzlíci), tak příšerně tančit, a ještě za to získat potlesk. I to, že nejzápornější postava macechy (při naší repríze v podání J. Apolenáře) sklidila největší ovace, svědčí o tom, že tenhle rodinný muzikál nezklame ani děti, ani rodiče.
Gratuluji MDB, že dokázalo vyprodukovat tak vydařenou věc jen z "domácích zdrojů." Oprávněně patří k doporučeným tipům.
75%
(zadáno: 11.10.2010)
85%
Vtipné a skvěle zahrané. Téma a zpracování ideální pro současného diváka, uvyklého televizní zábavě, nekonečným seriálům, soap operám a reklamě s Horstem Fuchsem, ale snad si ho užijí i náročnější konzumenti. Herci patrně inscenaci dodali další upgrade, především Miroslav Táborský mě tentokrát zcela dostal. Doporučuji.
Hodně ale záleží na divácké atmosféře při konkrétním představení, při opakované návštěvě (na Palmovce) bylo prezentování vtipných skečů slabší než při první návštěvě.
(zadáno: 7.7.2014)
Hodnoceno na základě tv záznamu.
(zadáno: 16.9.2015)
Na hře je najzajímavější originální koncept a varietní děj, plný zábavných gagů a pohrávající si s divákem. Hodné obdivu jsou výkony herců (I Ondříček si svůj díl zábavy skutečně vychutnal). Po první části s detektivní zápletkou spěje hra ke konci dík dobrému vedení a organizační práci policisty Rosického:-)
Divácky vděčný a dobře zahraný kousek (včetně improvizací). Nejvíc mě bavilo sledovat, jak byli herci v některých chvílích "na prášky" anebo (smíchy?) odrovnaní z některých diváckých reakcí, posunu ve hře, nebo se jim z neústupných diváků (jimž museli přizpůsobit děj) rosilo čelo.
(zadáno: 11.10.2010)
Složitější a komplikovanější téma, které stojí za shlédnutí, doporučuji ale spíš pro náročnějšího a vytrvalého diváka.
(zadáno: 12.5.2015)
Několikahodinová nuda, rozbředlost, destruovaná předloha. Co všechno se dá udělat z Ibsena a s Ibsenem... Ten, a taky třeba Filip Topol se dost možná ošívají v hrobě.
To nejhorší z mnou shlédnutých představení z poslední doby. Ale jeden velký klad (tedy kromě výkonu Venclovské a dobrého ztvárnění určité snové atmosféry): konečně jednou mám kandidáta na propadák roku.
(zadáno: 21.1.2018)
Uuuh.
Obskurní kabaret, co si dělá prču z provokativní a ostré Fassbinderovy předlohy. Stěží lze uvěřit, že autoři v čele s režisérem fakticky sdílí Fassbinderův odsudek maloměšťáctví, konzumerismu, popkultury, když sami využívají právě ty prostředky, kterými RWF pohrdal. A když to, co chtěl RWF osvobodit (zprostředkovaně i ústřední dvojici) cíleně zesměšňují, čímž téma nejenže marginalizují, ale předsudky a primitivní maloměšťáctví produkují a utužují, přičemž se ještě skvěle baví.
Demonstrují tak především to, že oni sami hodnoty, za které se RWF s rizikem stavěl, rozhodně nesdílí.
(zadáno: 2.1.2014)
Že tahle klasika bude servírována trochu jinak a režisér se rozhodl si z Tyla utahovat, je jasné od prvního komicky přepjatého výstupu Medvecké. Jeho přístup mě nakonec na Dudákovi z ND bavil asi nejvíc, spolu s návrhy kostýmů a snad i pelmelem vizuálních stylů, sestavených scénografií.
Přesto by inscenaci nejvíc ze všeho pomohlo prokrácení, aktualizace, idea. Už od poloviny se dost vleče, pro mě slušná nuda. Ani herecké výkony nezaujaly, dětem nedoporučuji.
Shrnuto: nejzábavnější je tady Pitínského pokus o "drábkovštinu," kterou nám hází jako udičku, na niž se máme chytit. Ale není to málo?
(zadáno: 19.2.2014)
U téhle inscenace mě zklamalo režijní vedení, tak slušně napsaná předloha dává mnohem větší možnosti pro zpracování. Hnutí citů, vyjadřovaná konstantně halasným křikem a vzrušenou chůzí, to je pro mě osobně přiliš prvoplánový a ve své podstatě ne-uvěřitelný záznam lidského nitra.
Hudební motiv, scéna, kostýmy, propagační plakát... to všechno ale vkusné, povedené a líbilo se.
(zadáno: 29.9.2014)
Komorně pojatý, ale sympatický, humorně odlehčený a výtvarně a režijně vydařený muzikál (černobílé retro s inspirací komiksem a snad i Jessií). Vyniká komediální talent A. Slaniny i J. Apolenáře, pěvecké a pohybové výkony R. Vojtka i pěkné gangsterské/ stepařské scény. Tradičně výborný M. Isteník v (pro něj netradičně) menší roli. Určitě stojí za vidění, a to i pro děti od cca 10 let.
(zadáno: 11.10.2010)
Při představení seděly děti (které se měly v rámci inscenace účastnit tajemným putováním divadelními zákoutími) v hledišti s lucerničkami a skřítkovskými čapkami, rodiče s nejmenšími, nesamostatnými dětmi byli posazeni na průběžný balkon. Před ním byly ovšem zataženy závěsy pro potřeby dění na jevišti, takže tito nešťastní diváci téměř celou první část inscnace nic neviděli, jen slyšeli, ač byli též platící.
Podivná nedomyšlenost a mimořádný trapas.
Nevím, bylo už to od té doby napraveno?
(zadáno: 19.6.2018)
45%
Zájezdová revue pro nenáročné publikum...s předlohou nemá mnoho společného, snad jen schematickou dějovou kostru, úroveň humoru je ale zcela jiná.
A představení taky není pro děti, ty by se dost nudily...
(zadáno: 5.2.2015)
Mně se tahle žoviální a lehce pokleslá hudební fraška, pohrávající si s Moliérovou předlohou, líbila. A na rozdíl od L. Dubského si myslím, že režisér chtěl Tartuffa inscenovat právě takhle nevázaně, jako frašku, je to Moliére.
Velmi příjemná živá, trochu šantánová hudba, oceňuji i sebeironizujíci odstup a úhel pohledu, nebo to, jak zjednodušeně a současně lehce, zábavně a uvolněně byla tahle klasika vykuchaná a převyprávěná. Docela osvěžující v porovnání s jinými - málem už zkostnatělými - interpretacemi.
Takže fajn dílko, dík.
(zadáno: 11.10.2010)
Skvělé spojení hudby, výborných hereckých výkonů a zajímavého příběhu... Tohle je pro mě stále nejlepší představení Dejvických. (Viděli jsme obsazení se Z. Stivínovou nebo V. Křížovou v roli Lucie Rosen.)
(zadáno: 15.10.2017)
Dovedu si představit, že příběh velmi dobře funguje na plátně, tady byla první půle trochu suchopárná a úplný závěr (po hlasování) trochu useknutý nebo možná málo emotivně vygradovaný....
Rozhodně ale dík za nové a zas trochu jiné téma, které nabízí krátký vhled do toho, jak fungují soudy a právo a vyvolává důležité otázky, které Vás nenechají lhostejnými.
Naprosto vynikající byla tentokrát Eva Novotná, překvapila mě i Klára Apolenářová, která v NDB nedostává příliš příležitostí, což je zjevně škoda.
(zadáno: 20.7.2017)
viděno v tv záznamu
(zadáno: 27.5.2018)
První část stojí na herecké práci zejména H. Čermákové, která svým výkonem utváří celé představení, což je patrné zejména po přestávce, kdy se hra (bez její převažující účasti) propadá do frašky a později snad i trochu do chaosu.
Každopádně velmi silné Euripídovo téma s úpravami zlínských inscenátorů - ty už nám tak nesedly.
Líbilo se mi i ztvárnění role T. Kotrbovou, naopak mužské party mě ničím nezaujaly. Hudební výběr byl pro nás dokonce velkým zklamáním, když neměl jakoukoli souvztažnost k hrané složce. Kostýmy nás rovněž nezaujaly...
(zadáno: 9.12.2017)
Velmi dobře napsaný příběh se rozjíždí trochu nepřesvědčivě, postupně ale nabývá na dramatičnosti, zvlášť po přestávce. Hra je spíš komorní, s menším obsazením, přesto silou svých emocí dokáže ovládnout prostor velkého jeviště. Zaujal mě výkon T. Davida, který byl do role Carthaga dobře obsazen. Přesvědčivý byl též I. Bareš, líbila se mi i T. Groszmannová, H.T. Briešťanská, překvapila mě A. Stropnická (také dobře obsazená), vynikající byla dětská role A.M. Havířové. Zato stylizovaná bílá scéna byla dle mého příliš neosobní a setrvale umenšovala hloubku dramatu a jeho emocí.
(zadáno: 4.11.2012)
První část trochu delší a náročnější, přece jen už tak často nanavštěvuji IV. cenovou. Druhá část hru hodně vytáhla, zejména díky Trojanově výkonu, který tu dominuje a který zvýšil mé hodnocení inscenace minimálně o 10%. Velmi autentický byl ve své roli Hynek Čermák, divadlu hodně prospělo angažování nových tváří - M. Pechláta a Petra Vrška a koneckonců i větší prostor pro domácí herce, kteří se v jiných inscenacích DD objevují míň, mám na mysli Janu Holcovou. Jen nevím, zda by hra byla stejně úspěšná, kdyby byly vynechány vodopády vulgarit, jimž se diváci smějí a které tvoří asi 1/4 textu.
(zadáno: 24.1.2014)
65%
K hodnocení J. Landy chci jen na okraj říct, že na mě působila Z. Adamovská suverénně a P. Štěpánek proti svému typu především na začátku představení. Pak se moje vnímání jejich postav postupně přetáčelo a Štěpánek mi připadal stále uvěřitelnější (spolu s tím, jak jeho postava obhroublého a nevzdělaného, zdánlivě primitivního týpka obnažuje svoje boly a ukazuje, že vnější buranství je taky obranná maska), Adamovská naopak méně... Její Betty byla příliš předvídatelná.
Jinak ale fajn věc, jen konec podle mého málo dramaticky vystavěný, příliš náhlý.
(zadáno: 4.4.2017)
75%
Typická režie O. Havelky s akcentem na hudební složku, s jemným humorem, s příležitostmi pro mladé členy souboru. Hostování v NDB se povedlo, výborný byl I. Orozovič, nečekaně skvělá M. Borová ve vedlejší roličce. Musím ocenit, že autoři téhle zpěvohry přes lehce nostalgický podtón udrželi určitou atmosféru prvorepublikových filmů (jak už bylo jinými dobře připomenuto). A to nejen jejím tempem, které se zdá v naší vystresované době snad pomalé, ale i určitým barvotiskovým optimismem a lehkou šablonovitostí, též typickými pro pamětnické filmy.
Myslím, že tuhle "práci" si užívají i herci.

Další stránky hodnocení: << < 4 5 6 7 8 9 10 > >>