Profil uživatele

Janis

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Lukáš Dubský: 11 % (115)
Jiří Landa: 12 % (166)
Michal Novák: 12 % (96)
Pavel Širmer: 12 % (149)
Helena Grégrová: 13 % (106)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 14.5.2017)
Oceňuji vyrovnané herecké výkony, a koneckonců i mírně odlišný, civilnější výklad, než jaký představila Dlouhá...
Groteskně-ironická režie H. Burešové mě ale chytla trochu víc, ačkoli zdejší Krejčího pojetí dalo zase větší prostor herecké kreativitě, a musím říct, že J. Kaluža, M. Čapka i Š. Krupa byli skutečně vynikající. Chybělo mi snad jen víc hudby, které tady bylo vskutku pomálu.
(zadáno: 14.5.2017)
Ano, Šulajův Dr. Stockmann působí velmi idealisticky a rozevlátě, v prvních chvílích mě to trochu překvapilo, ale proč ne. Osobně se mi v téhle ibsenovce hodně líbila K. Zetelová, P. Hromádka, a nejvíc snad David Vaculík (hlavně v roli Aslaksena).
Nicméně herecky opět velmi vyrovnané, jak jsme u Slováckého divadla zvyklí, režijně také zdatně uchopeno, "interpretační" vsuvky mi přišly osvěžující a vstřícné k publiku.
Díky za večer.
(zadáno: 16.5.2017)
Oceňuji pobavenou ironii, se kterou režisér mnoho scén zpracoval, a myslím, že se tím manželským dramatem (ze současného pohledu možná už jen "manželským dramatem") docela pobavil. Pro mě to byl (nejen) díky němu a výborné (a pro mě dosud skoro neznámé) Tereze Dočkalové vydařený večer.
Souhlasím s názorem K Jírové, i na mě udělala tahle inscenace Palmovky podobně silný dojem.
(zadáno: 31.5.2017)
Braňo Holíček má talent vytvořit svěží a zábavný, a vlastně i mladistvý divadelní tvar.
Líbilo se mi to dnes hodně.
75%
(zadáno: 20.7.2017)
viděno v tv záznamu
(zadáno: 9.2.2018)
První část se hodně inspirovala Holíčkovými Kmeny z brněnské Reduty. Vnímám ji ale i jako úlitbu Dejvických, jakousi sebezpytnou očistu, která umožňuje proponentům mainstreamové zábavy uvádět politické téma ve druhé půlce. A ta byla silná a přesně zahraná.
Přesto bylo od herců před přestávkou cítit, že "jen hrají" (civilně působil především T. Jeřábek a snad i M. Myšička) a že - jak ostatně sami připomněli - jim nelze všechno věřit. Což zanechalo šmouhu neupřímnosti na celém představení. Přesto nás druhá půle svým tematem, politickým přesahem a ztvárněním silně zasáhla.
Vstupné 700 Kč.
(zadáno: 14.4.2018)
75%
Velmi dobré herecké výkony, v prvé řadě M. Etzlera, který dostal nejvíc prostoru a který se skutečně dokázal velmi uvěřitelně přiblížit typologiím postav-y. Hra má velký potenciál, oceňuji i množství tragikomických momentů, anebo dokonalý a nečekaný závěrečný zvrat, po kterém se i mě na chvíli zmocnil pocit ztráty kontaktu s realitou...
Škoda slabší scénografie, inscenace mohla bodovat ještě výš.
Každopádně jako celek jde o výborný počin a Etzlerovo ztvárnění role bude letos zřejmě patřit k tomu nejlepšímu, co se urodí.
(zadáno: 8.10.2018)
85%
Velmi kvalitní a vyrovnané představení, a to nejen herecky. Ačkoli režie pojala dílo spíš klasicky, nepochybně bude patřit k nejzajímavějším premiérám sezóny. Celkem neobvykle působící postava Lízala v podání Norberta Lichého. Vynikající hudba, skvěle souznící s dramatem, působící tradičně a přesto velice moderní. Tleskám.
(zadáno: 21.11.2018)
Hra o hlubokém lidském osamění, se kterou není snadné se ztotožnit a která zanechává až trochu bolestnou emoci.
Moc se mi líbilo spojení s autorskou Fajtovou hudbou.
(zadáno: 24.5.2019)
Rozumím, že mladá generace nemůže sdělení této hry a tedy její kvalitu dost dobře pochopit... Ale svým způsobem je to moc dobře.
My jsme inscenaci velmi ocenili, ačkoli 1. půle mohla být v mírně svižnějším tempu. Opravdu dobré byly herecké výkony, režie, hudba, scéna. A pro mě (po několikáté návštěvě představení JD) i pozitivní zjištění, že dnes zdaleka neplatí, že nejlepší divadla jsou ta v Praze nebo Brně. Naopak. Mediálně nejznámější scény se můžou inspirovat vyrovnaností a kvalitou, která je běžně k vidění na ostravských scénách, v Hradišti, Kr. Hradci nebo v ČB.
Takže dík za večer!
(zadáno: 30.12.2019)
Půvabné a rozpustilé dílko, které je nepochybně osvěžením repertoáru brněnského ND. Ačkoli jde o nenáročný kus, může zdatně doplnit ty vážnější pilíře reperoáru. Pěkné byly herecké výkony (nejvíc se mi asi líbil pyroman Martina Siničáka a Cherry Isabely Smečkové Bencové), vydařila se i scénografie. Jen možná někdy prospěje méně ukřičeného projevu, který je z prken současných scén tak často slyšet (ačkoli ano, rozumím, do blázince trocha řevu přirozeně "patří").
(zadáno: 4.10.2020)
Moderně a nezvykle transformovaný příběh stojí zejména na společné recitaci herců, kteří musí diváka zaujmout buď touto skupinovou a těžko dramatizovatelnou deklamací, anebo v krátkých individuálních partech, na velmi malém prostoru. I přes složitější formu, která asi není úplně pro každého, považuji tuto inscenaci za jednu z nejlepších v NDB z poslední doby a zatím nejlepší Páclův zdejší kus. Trochu mi připomněl náročná divadelní hledání K. Polívkové v HaDi. Z herců mě zaujal P. Kubes a Hana T.B. Velmi přitažlivé bylo představení i po výtvarné stránce, a myslím, že ho chci vidět znova.
(zadáno: 5.6.2021)
77%
Velmi dobré obsazení a vyrovnané, koncentrované výkony všech, stejně jako citlivě vyjádřené emoce, to jsou hlavní devizy tohoto muzikálu MDB. Lukáš Vlček byl velmi autentickým Rochesterem, a to jak po herecké, tak po pěvecké stránce, a snad mu jeho suverenita přinese víc významnějších rolí. Výborná byla i A. Antalová, O. Studénka nebo třeba Petra Šimberová v roli Helen, ale i všichni další včetně vynikající company.
Tento muzikál vystavěný na klasickém literárním bestseleru má ambici být jedním z hlavních taháků budoucí sezony.
(zadáno: 4.9.2022)
Tohle se opravdu povedlo. Výborné představení, díky za něj. Velmi aktuální téma, herci hrají s obrovským nasazením - všichni bez výjimky. Skvělá je i scéna, režijně též dobře zvládnuté... Představení jsme viděli zkraje sezóny, takže drobné výhrady promíjím a můžu dát nadstandardní hodnocení a těšit se, že se bude inscenace líbit těm, kterým ji budu s potěšením doporučovat.
85%
(zadáno: 18.10.2022)
Obrovské herecké nasazení, které se tak často nevidí... skvělá inscenace.
(zadáno: 18.11.2022)
Protože mám v paměti dávné uvedení Matky pražského ND s Janou Štěpánkovou, které bylo spíš pateticky zpracované, překvapilo a potěšilo mě velmi civilní a místy i odlehčené brněnské zpracování, a to už od prvních momentů. Scéna již tradičně výborná, stejně jako T. Groszmannová, která roste s každou další rolí. Herecky vůbec velmi vyrovnané, přesto chci zmínit ještě výkon T. Šulaje ve vedlejší roli otce, který ho zvládl jaksi nenápadně, ale o to brilantněji.
Hra se právem těší velkému zájmu diváků, nelze než doporučit.
75%
(zadáno: 2.12.2022)
Výborné zpracování NDB povýšilo Havlovu hru na současný, absurdně zábavný kus. Určitá přepjatost a humorná nadsázka textu je velmi srozumitelná pro mladé publikum, a odráží se i v hereckých projevech a v expresivně pojaté scéně (která se dobou vzniku jen inspirovala, protože dobovou realitu úplně věrně odrážejí snad jen hrnečky na kafe a držák na ubrousky, ó ano, a ještě tchynin jazyk). Havel také do textu vložil (formou monologů autora) mnohé své zásadní myšlenky.
Každopádně velmi mile zpracováno, příjemně strávený večer. Představení považuji za jeden z nejlepších činoherních kusů NdB poslední doby.
(zadáno: 11.10.2010)
75%
Trochu úchylné téma, jak se později vyjeví, a taky náročná hra. Určitě není pro každého, ale stojí za vidění.
(zadáno: 11.10.2010)
Zábavná komedie, vtipné a tak trochu kabaretní. Oceňuji nasazení herců a jejich výkony.
(zadáno: 11.10.2010)
Logicky především hudební věc, velmi pěkně výtvarně udělaná. Délka přijatelná i pro děti (cca 1 hod.), mně osobně ale rozkouskování mše do oddělených části, mezi kterými jsou taneční čísla, mluvený text apod., přece jenom trochu rušilo. Na rozdělení původně kompaktního tvaru je ale koncept tohoto představení postaven...
(zadáno: 11.10.2010)
Komorní a kultivované představení s tradičně spolehlivými výkony herců, racionální a nekomplikovanou dějovou linkou, které určitě doporučím.
(zadáno: 21.10.2010)
Tradičně vynikající výkony zejména mužské části souboru Dejvického divadla. Trochu složitější téma s ne právě jednoduše interpretovaným závěrem, hra mi nepřipadala úplně kompaktní, takže hodnocení jde spíš za herci než za hrou samotnou.
(zadáno: 7.11.2010)
Skvělé herecké výkony, zvláště vynikající Jaroslav Plesl. Příjemné staromilské téma, ale děj trochu moc útržkovitě zpracovaný, podle mě ke škodě věci, vznikla tak i občasná hluchá místa. To, co funguje ve filmu, může být v divadle matoucí. Hitchcockovské citace i hudba jsou pěkné a navozují komorní atmosféru starých černobílých filmů, některé vtipné nadhozy - Ptáci v samém závěru - mi přišly už laciné.