Profil uživatele

Jirkan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 10 % (259)
Pavla Haflantová: 11 % (89)
Anežka Kotoučová: 12 % (108)
Lukáš Dubský: 12 % (179)
Veronika Boušová: 12 % (107)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 26.3.2013)
26.3. 2013: Z Krále Leara zůstavají v této inscenaci snad jen jména. Celé je to nesrozumitelné. Proti moderní interpretaci klasických textů nic nemám, pokud to má význam, zde se to nedaří. Nenazval bych to ani "alternou". To po přestávce už je úplně něco navíc. Dlouho jsem ale v hledišti nezažil tak mrazivé ticho a o přestávce šepot. Nejlepší na celé inscenaci je hudba Aleše Březiny. Paradoxem celé inscenace je, že v takovém "kusu" někteří členové souboru hodně překvapují svým herectvím. Myslím, že tato interpretace je hodna jiného prostředí pro své působení.
(zadáno: 23.3.2013)
22.3. 2013: "+" Jednoduchá a účelná výprava, využití stínového divadla, hudba, propojení příběhu s životem B. Němcové, způsob vyprávění jednotlivých příběhů, samotné pojetí postavy Babičky, Kristla, Viktorka a Hortenzie, lehkost a místy i humor (např.: scéna na zámku s obrazy je nejlepší místo inscenace). Fidlovačka má nový tvůrčí tým a je to dobře, hned je to znát. Vznikla opravdu rodinná inscenace plná pěkných divadelních nápadů. "-" Velké množství epizodních postav, které se tak mihnou, takže není co hrát a místy je to odříkaný text... ono si to ještě sedne.
(zadáno: 21.3.2013)
21.3. 2013: Bavil jsem se. Humor v této inscenaci není trapný. Myslím, že ta forma se povedla. Od výpravy, přes nápadité projekce, hudbu až po pohybovou stránku inscenace. Začátek propojený s projekcí na mne udělal velký dojem. Obsahově tam jsou slabší místa, která inscenaci rozkolísávají. Nápadů inscenace srší tolik, že ke konci už tolik nepřekvapují. Rozhodně ale stojí za vidění už díky hereckému nasazení a pojetí celé inscenace.
(zadáno: 19.3.2013)
19.3. 2013: Vše podstatné už tu bylo řečeno. Věděl jsem na co jdu, takže se mi líbilo. Ovšem bylo by určitě lepší, kdyby to vzal režijně do rukou někdo jiný, třeba D. Gombár, a více si s tím vyhrál. Je to věc o přání, touze, věrnosti, odhodlání a určitě by bylo lepší to více rozehrát v abstraktním slova smyslu, jako je to třeba u Eskalátoru (který se tak trochu podobá). Ovšem líbí se mi, jak se ŠD hlásí ke svému okolí a myslím, že i přes všechny výhrady se zde profiluje zajímavý soubor. Už se těším na další premiéry.
(zadáno: 12.3.2013)
12.3. 2013: Na jednu stranu jsem se bavil, bylo to zahrané perfektně a myslím, že se podařilo i zakomponování Zeyerova textu. Měl jsem z toho pocit, že celý projekt (jako Kauzy a Zakázané uvolnění) vznikl pro radost z tvorby a pro pobavení diváků. Na druhou stranu tomu něco chybělo, ale pořád nemohu přijít na to, co to bylo. O Špinarově práci v hodnocení dalších jeho inscenací jsem řekl už hodně. Teď je na čase si zajít na nějaký jeho vážnější kus, (povedené) srandy už bylo dost.
(zadáno: 1.3.2013)
1.3. 2013 - Divadlo Hybernia: Byl jsem zvědav, jak se inscenace popasuje s prostorem divadla. Možná by to chtělo trochu zapracovat na zvuku. Ale to, co uvidíte, tomu neuvěříte! Na 3 hodiny jsem se stal dítětem a užíval jsem si to, všemu jsem věřil, nestydím se za to a sledoval jsem to asi s otevřenou pusou. Jmenovat v tomto případě by bylo nevhodné, práce všech byla perfektní a funguje jako celek, ale přeci jen zmíním Moniku Absolonovou, která mne hodně překvapila a Dušana Vitázka - jeho výkon vynikající. Brno pražské muzikálové produkci natrhlo... ;-) Viděl jsem (konečně) muzikál! Bravo!
(zadáno: 27.2.2013)
27.2. 2013: Text je zajímavě postavený, obsahově je to na můj vkus moc velký "americký" příběh, ovšem co se z toho podařilo dostat je "diamantem herectví". Výkonům obou protagonistů nemám co vytknout a líbí se mi, jak se jejich role postupně obrací. Jejich práce je přesná, úpřímná, neošizená a procítěná. Vše podtrhuje (téměř) "nulová" výprava. I režie si s textem pohrává. Mám rád, když není doslovná a podporuje tak diváka k přemýšlení. Zdařilý je i překlad, který působí (na použitou mluvu) přirozeně. Já si večer užil! Jen mi přijde, že přestávka v tomto případě není třeba.
(zadáno: 24.2.2013)
23.2. 2013: Viděl jsem od J. Deáka několik dramat, která byla lépe inscenována. Začátek slibný, pak to trochu upadá do upovídanosti a řešení okolní situace (je to tolik aktuální?), zlom přichází před přestávkou, druhá část mnohem lepší. Podobný rozpačitý začátek měl i výkon D. Havlové. Jak dojde na "lámání chleba", tak mile překvapuje. Publikum se o přestávce zajímalo o L. Veselého. Líbila se mi přirozenost R. Zacha. Třešničkou celé incenace je D. Kolářová. Hudba až filmová, trochu mám výhrady k scénickému řešení. Dopadlo to lépe než "Zkrocenka", ale bude to ještě dlouhá cesta. (65%)
(zadáno: 20.2.2013)
20.2. 2013 - La Fabrika: Opět si Daniel Špinar vzal společenské téma a vážné věci podal tak trochu nevážně. Je tu nadsázka, humor, trochu provokace a satira. Opět se budu opakovat, jak výborně umí pracovat s herci, všichni tři protagonosté si celou tu hodinu a kousek užívají. Jen je vidět, jak se doba rychle posouvá, protože řada "věcí" dnes už funguje trochu jinak, ale to vůbec nic neubírá na velmi příjemném zážitku... Romea a Jůlii už asi uvidím jinak, scénu s chatem jen tak nezapomenu (velmi silná). Reakce publika u polibku Vojtěcha a Lukáše potěšující, publikum také žije! :-)
(zadáno: 17.2.2013)
17.2. 2013 - Divadlo Archa: Dlouho jsem nezažil inscenaci, kterou bych sledoval "jako na trní". Na jednu stranu se mi líbila práce herců. Neuvěřitelně fungují jako tým a měl jsem z nich pocit, že ví o čem hrají. Našel se tu i dobrý situační humor. Na druhou stranu mne režie překvapila svojí dravostí, hrubostí a provokací. Nemám problém s touto interpretací, ale vyvolalo to ve mne řadu otázek, což považuji za další pozitivum. I přes tuto interpretaci řežie myšlenku textu neopouští, to je dobře. Ještě budu chvilku dumat... (Filozofická otázka na zavěr: Má sloužit text režii nebo režie textu?)
(zadáno: 7.2.2013)
7.2. 2013 - Švandovo divadlo: Kabaret, který je lehký, směšný, trapný, děsivý, mrazivý, ironický, drsný, vážný. Daniel Špinar je pro mne jeden z nejzajímavějších režisérů mladé generace a troufám si říci, že více se mu daří v autorském divadle, než interpretaci již napsaného textu. Ta inscenace má řadu moc pěkných nápadů, které nechci (budoucím) divákům prozrazovat. Volba představitelů je zdařilá, ale nejvíce vyčnívá (až neuvěřitelně přesný) Vladimír Marek. Na jeho výstup s lustrem se nedá zapomenout. Finále je opravdu velké, sukces neuvěřitelný. S čím dalším Reduta navštíví Prahu?
(zadáno: 6.2.2013)
6.2. 2013: 85% Asi jsem byl na jiném představení. Díky hodnocení dalších uživatelů jsem moc nečekal a šel jsem jen kvůli tomu, abych viděl, jak si T. Kobr s rolí Netvora poradí. Inscenace mne bavila! Františák má všechny své interpretace tak trochu hrubé, neobroušené, to je jeho rukopis. Taková je i tato inscenace. Není zde nic, co by mi vadilo. Podařený je výběr hudby, který vše dokresluje. Z výkonů jmenuji T. Kobra, F. Čapku a M. Krátkou. ŠD jsem si oblíbil až pod vedením D. Gombára. Líbí se mi práce souboru. (Škoda jen NEVYCHOVANÝCH školáků v hledišti, nevoďte je do divadla!)
(zadáno: 30.1.2013)
30.1. 2013: Vydařené obrazy střídají obrazy nepřesvědčivé. Kdyby se celá inscenace nesla v duchu "četnického čísla z druhé části" nebo "cesty zpět do kláštera", pak by to bylo určitě lepší. Vše začíná u výtvarného řešení, které je až moc kýčovité (na můj vkus). Některé role jsou, dle PR divadla, obsazeny jako "bonbónek". Pochválit musím Z. Herfortovou, Z. Koliandrovou. T. Trapl vzal na sebe roli komika večera - a zvládá to dobře. R. Coufalová je milé překvapení po herecké i pěvecké stránce. Drží svou Denisu na uzdě a nepřehrává. Inscenace nese laskavý i satirický humor, snad si vše sedne.
(zadáno: 25.1.2013)
25.1. 2013: La Putyka = vyzkoušíme si, co můžeme, kam až zajdeme, co na to divák; UP´END´DOWN = funguje to a dejme tomu hlubší děj; Slapstick Sonata = teď vylepšeme techniku a pokusíme se zajít dále, přitvrdíme, to dáme = tak vnímám inscenace tohoto souboru. Začínám mít pro tento soubor velkou slabost. Je vidět, že je to baví a dělají to proto, že chtějí. Dnes jsem se bavil a užíval jsem si to, bylo to moc fajn. Některá čísla dech beroucí, jiná opravdu vtipná (ne trapná), další dojemná. Čas rychle utekl. Jen tak dál a držím palce!
(zadáno: 23.1.2013)
23.1. 2013: Líbila se mi scéna, je nápaditě využitá a jeji perspektiva s využitím dětí je vtipná. O některých režijních aranžmá mohu mluvit stejně. Nejlépe celou inscenaci zvládá Ondřej Pavelka. Dnešní repríza byla zvláštní i záskokem A. Talackové za P. Beretovou, toho využilo několik hereckých kolegů :-). To, že hra není téměř uváděna, má asi svůj důvod a pokud se rozhodne divadlo o oživení textu, tak osvědčený režisér nestačí, musí k tomu být soubor. Podobně jako u inscenace Radoka jsem měl pocit, že tak trochu herci neví, tápou a někteří tak trochu hrají za sebe (bez kolegů).
(zadáno: 22.1.2013)
22.1. 2013: Milé překvapení a rovnou přiznávám - chci nášup, ještě kousek, bylo to málo :-). Práce Lenky Vágnerové místy popírá základní fyzikální zákony gravitace. Vizuální zážitek, který Vás upoutá. Výborné výkony. Místy mi to připomíná práci souboru "Philippe Genty". Vážnost střídá i velmi vydařená komika. Ivan Acher připravil zajímavý hudební podklad. Určitě doporučuji zajít, nemá cenu to více popisovat, každý si tam najde své a po svém si to vyloží.
(zadáno: 9.1.2013)
9.1. 2012: Hra o sobě zajímavá, líbila se mi. Provedení v podání Kašparů není špatné, alě něco tomu chybí. Chyběl mi tak trochu boj se skutečností, kolem které se to točí. Vždyť s takovou věcí se nedá jen tak smířit a brát ji tak, že je! Inscenace se musí ohrát, aby trochu dozrála (a s ní i představitelky Anity a Lulu) a určitě to bude lepší. J. Potměšil byl v začátku slabší, ale pak se rozehrál. Co nechápu v tomto kusu je přestávka. Proč ji mít jen kvůli přestavbě? Uvidíme, co udělá s inscenací čas.
(zadáno: 8.1.2013)
8.1. 2013: Scéna, světla, aranžmá je naprosto perfektní, opravdu přímo až operní. Herecké výkony nejsou tak špatné. Dobrou práci odvádí K. Winterová, K. Dobrý, J. Dolanský a především Vl. Javorský. Obsahově to pokulhává, může za to (dle mého) autor a i režisér. Je tam několik pěkných obrazů (např. válka), ale žádá si to více. Je to škoda, vznikla by tak v Národním divadle velká inscenace. Nelituji ale toho, že jsem zašel. Pro soubor určitě musela být práce s D. Radokem zajímavá. Děkovačka je opravdu špatně řešená, škoda.
(zadáno: 19.12.2012)
18.12. 2012: Výpravou je to snaha o velkou klasiku, která u mne moc nefungovala. J. Deák to servíruje s naprosto jasnou představou. Ty, diváku, si sedni, bav se a nepřemýšlej, není třeba nějak provokovat tvou fantazii, tady je jasná freska. Některé nápady dobré, jiné moc laciné. Příjemné bylo setkání Kateřiny a Petruccia. A. Elsnerová si na jevišti s F. Blažkem opravdu rozumí, to mne bavilo. Pochválit musím i H. Vagnerovou. Otázkou je závěrečný monolog Kateřiny - mají ta slova o podřízenosti žen mužům v dnešní době co říct? Není to přeci jen už trochu jinak?
(zadáno: 17.12.2012)
16.12. 2012 - Divadlo Komedie: Výborný nápad inscenace je udělat ze všech postav alegorii zvířat - z frašky bajku. Ovšem u toho celá inscenace končí. Dlouho se mi nestalo, abych takto hercům nevěřil, přišlo mi to prázdné a chyběl tomu komediální drive. Celá inscenace si hrála na vtipnou, ale nadařilo se to naplnit. Bylo tomu jen na několika málo místech. Herecky mohu pochválit jen L. Zahradnickou, Z. Velena a Š. Opršálkovou.
(zadáno: 9.12.2012)
8.12. 2012: Z prvu jsem se zalekl barevně hýřící výpravy, ale nakonec to svůj účel plní. Vidět stejné situace vnímané vždy jiným temperamentem je zábavné, publikum se bavilo. Bavil jsem se nápady, jako třeba otřes domu, když někdo bouchne dveřmi, jak jednoduché a vtipné. Je vidět, že si tuto inscenaci užívají i herci (a obsazení není malé). Na druhou stranu je to nová věc, která se musí ohrát. Temperament a spád to má, ale některé repliky jsou přehrávané. Inscenaci ovládají především Flegmatici (rodina Dřímotů) a Marie Doležalová jako melancholická Irena. Věřím, že se to ohraje a sedne si to.
(zadáno: 6.12.2012)
6.12. 2012: Mne se zase poetika celé inscenace líbí. Myslím, že naraží na řadu aktuálních témat a cestou domů jsem o inscenaci přemýšlel (to u mne nedovede každá). Pravda je, že některé situace jsou předvídatelné a trochu jsem se bál konce, aby nebyl kýčovitý, směřovalo to k tomu, ale naštěstí se tak nestalo. Několik obrazů je docela i "drsných". Výtvarná a hudební stránka výrazná - prostě Jařab. Herecky také dobré, pro soubor to musí být další zajímavá zkušenost.
(zadáno: 30.11.2012)
29.11. 2012 - Divadlo v Dlouhé: Já jsem trochu na rozpacích, možná to byl záměr inscenátorů. Na jednu stranu jsem se bavil. Smál jsem se některým situacím a některým slovním hříčkám. Na druhou stranu některé situace a slovní hříčky v této inscenaci jsou dost na hraně. Drábkova razantní úprava je fakt "úlet" jako celá výprava (myslím to v dobrém). Herecky pěkné, soubor i ukázal jakou má hlasovou sílu. Dámská část souboru ale inscenací vévodí. Jiří Zapletal by mohl trochu ubrat, někdy méně znamená více. Co se mi ještě hodně na inscenaci líbí je hudba a role andělů.
(zadáno: 29.11.2012)
28.11. 2012: Bál jsem se, že budu ovlivněný Dočekalovou inscenací (viděl jsem 8x), ale nestalo se! Pardubický R3 je jiný - proškrtaný na situace a postavy (to není na škodu). Sám R3 zde není obětí, ale tichý manipulátor, taktik. Někdo může polemizovat nad dějovým spádem, ale v dnešní době nemůžete tak okatě dělat "to", co R3, pěkně nenápadně, ať dosáhnete svého a ať nikdo nic nepozná. Výborná je výprava! Povedl se i hudební doprovod! Herecky také chválím. Je tam několik obrazů, které jsou opravdu zdařilé. Jen proč to v hledišti o přestávce prořídlo? Co by rád pardubický dívák?
(zadáno: 21.11.2012)
21.11. 2012: Nečekejte nějakou hru s přesahem do vnitra dnešní společnosti, tohle je večer, co Vás má pobavit! To ještě podtrhuje skutečné prostředí baru. Samotné protagonistky si to celé užívají s publikem. Dnes padlo i několik hlasitých komentářů jako "jo, to znám / ty vole / a je to tady", což přidává na autenticitě přítomnosti "tady a teď", a to bylo fajn. Autorům se to povedlo, jen škoda, že si nepamatuji všechny ty hlášky, a že ji bylo! Hra má své určité hranice a humor zde je příjemný, ne vyhrocený do úplné frašky.