Profil uživatele

Jirkan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 10 % (259)
Pavla Haflantová: 11 % (89)
Anežka Kotoučová: 12 % (108)
Lukáš Dubský: 12 % (179)
Veronika Boušová: 12 % (107)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 19.5.2012)
18.5. 2012: Dávám téměř 100%. Pro mne naprostá divadelnost. Výborný nápad pozvat na hostování P. Kheka. Líbí se mi jeho rozehrané režie a Želary to jen potvrzují. Vše začíná u výtvarného pojetí. Zdařilé využití prostoru, Rokoko zrovna není (dle mého názoru) ideální. Pokračujeme přes světla, hudbu, až po herecké výkony. Žádný z výkonu nebyl rušivý (ani ty dětské). Doufám, že MDP najdou ještě příležitost pro tento tvůrčí tým. Viděl jsem v MDP řadu inscenaci, ale tuto řadím k nejlepším.
(zadáno: 16.5.2012)
16.5. 2012: Poslední inscenaci Fidlovačky jsem zde poměrně odsoudil. Tu současnou musím pochválit. Pavel Šimák si pro svou další pražskou režii vybral docela dobrý titul. Komedie, kde také dojde k záměnám, tříská se dveřmi, ale pořád je tu trochu něco víc. Humor zde není křečovitý a trapný. Žádný z herců nevyčnívá a pěkně spolupracují. Situace mají spád a je tu malá detektivní zápletka. Velmi příjemný večer. Sedelo mi to, bavil jsem se :-). (Nehodnotím tím kvalitu textu, ale jevištní tvar).
(zadáno: 30.4.2012)
29.4. 2012 (Nová scéna - České divadlo 2012): Jako "plus" inscenace: škrty v textu, výprava (klobouk dolů před herci, vládnou scéně a ne scéna jim), hudební výběr, práce se světlem, úprava některých drobností (např.: dárek pro Irinu od Čebutykina). Jako "mínus" inscenace: podle mne se inscenace více soustředí na formu než obsah a některé postavy jsou nedokreslené. Chce to jít více do hloubky, Čechov to tam má. Začal bych u sester, z těch to nejvíce zvládá Olga. V druhé půlce večera dochází ke zlepšení, ale něco mi tam stále chybělo.
(zadáno: 23.4.2012)
22.4. 2012 (DPP - České divadlo 2012): Skoro 80%. Téměř vše už tu bylo řečené. Drábek si zase pohrává s absurditou (téměř až Irvingovskou), ironií a humorem. Vše se mu daří vyvážit tak, aby to nebylo trapné. Je to jeho hra s diváky a pokud na tu hru nepřistoupíte, tak Vám to jako celé přijde blbost a otráví Vám to večer (našlo se pár takových). Já na tu hru přistoupil a bavil jsem se... místy něuveřitelně moc... a pak i trochu tuhne úsměv. Herecky velmi vyrovnané.
(zadáno: 18.4.2012)
18.4. 2012: Pro někoho málo dramatický text, upovídanost a místy nepochopenost režijního záměru (včetně obsazení). Pro mne velmi příjemný večer. Líbí se mi interpretace J. A. Pitínského a E. Salzmannová jede v této inscenaci na plné obrátky. Hodně dělá i řešení prostoru. Bavilo mne očekávání reakce T.G.M. (sic jsem věděl, že je to role němá). Moc se mi líbila ta část s podpisy a kostelem. Velmi chválím nápad s "líčením".
(zadáno: 15.4.2012)
15.4. 2012 (Divadlo Archa): Začíná se mi práce J. Mikuláška poslední dobou líbit více. Líbí se mi jeho nápady, přístup k hercům a látce. Více ve svých inscenacích si hraje se symboly a využívá multimediální techniku (pro smysl detailu). Opět ve skvělé výpravě M. Cpina připravil řadu velmi zdrařilých obrazů. Celou tuto práci tentokrát podtrhuje i skvělá hudba P. Hromádky. Herecky vyrovnané, ale nejvíce mne zaujala P. Bučková. Celé "víkendové" hostování považuji za velmi zdařilé :-). Těším se na další!
(zadáno: 13.4.2012)
13.4. 2012, 15.2. 2013 (Divadlo Archa): Teda toto jsem nečekal! Anna Petrželková má hravou představivost a tvoří krásné situace. Skvěle pracuje s hudbou. V tomto případě narazila i na moc dobře napsaný text. Inscenace Vás pobaví, ale místy i naskakuje "husí kůže". Ivana Hloužková předvedla neuvěřitelný herecký výkon! Už její příchod na jeviště značil, že to bude hodně dobré. Hluboce smekám! Děkovačka bouřlivá a na činohře křičet "bravo" jsem už dlouho neslyšel. To nemluvím o tom nadšení publika po představení v šatně.
(zadáno: 10.4.2012)
10.4. 2012: Herecky protagonistům nemám co vytknout, možná se mi ani nechce. To je totiž inscenace na kterou jdete kvůli nim a víte, že to bude příjemný večer. Stalo se tak. Hra samotná je trochu problém. Její přeskakování a režijní střihy trochu narušují celý děj. Přitom řada scén má tak slušně nakročeno a "chytí" diváka. Obsahově nic, co by nějak překvapilo.
(zadáno: 5.4.2012)
5.4. 2012 (ZDJC): Nad textem a dramaturgicko-režijním pojetím této inscenace by se dalo diskutovat dlouze. Pro mne, jako pro diváka, některá místa v první části večera trochu váznou, druhá část je mnohem zdařilejší. Výraznou stránkou inscenace je její výtvarné pojetí. Dámské obsazení inscenace je naprosto trefné, byla radost šechny tři ženy pozorovat, perfektní práce! Pánové trochu zaostávají, v druhé části dojde ke zlepšení. Už pro ty výkony stojí za vidění, proto hodnotím vysoko.
(zadáno: 3.4.2012)
3.4. 2012 (Divadlo v Celetné): Šel jsem kvůli tomu, že je to Mikulášek s Bezruči, ale nic jsem nečekal a přišlo jen velké překvapení. Moc se mi to líbilo a zobal jsem všem protagonistům z ruky (v čele se S. Krupanskou a T. Vilišovou a T. Dastlíkem). Režie mne hodně překvapila. Mikulášek zachovává svoji stylizaci a metaforické promlouvání, ale herci mají mnohem větší prostor na "rozehrání se". Řada obrazů je opravdu velmi emotivních (až někdy drsných). Inscenace má dobrý spád. Víc takových kousků v Praze, prosím. Dávám skoro 100%.
(zadáno: 25.3.2012)
25.3. 2012 (Divadlo na Vinohradech - České divadlo 2012): Jihočeský soubor se v Praze, za několik posledních dní, velmi dobře předvedl. Líbila se mi hudební složka inscenace. Herecky velmi vyrovnané. Hned v prvním obraze (macbethovsky laděné) stařenky neuvěřitelně vtáhnou do děje. Při výstupu D. Bambasové s O. Volejníkem Vám trochu tuhne úsměv a až do konce přijde řada dalších zajímavých momentů. Je tu i několik vtipných míst, některé velmi satirické. Musím říct, že mi ten čas v divadle docela rychle utekl.
(zadáno: 22.3.2012)
22.3. 2012 (Nová scéna): Text, který není na situace nějak akční (v dnešní rychlé době). Líbí se mi překlad a neměl jsem problém s pár sprostými slovy (jiní diváci to vidí jinak). Další velké plus za práci M. Cpina a za hudební výběr. Jan Hušek je pro mne velký objev, moc se mi líbila jeho práce! Hned za ním jmenuji D. Bambasovou a J. Dvořáka. Ostatní nějak nezaostávají za jmenovanými. Závěr jsem čekal trochu jiný, takže mne hodně (a mile) překvapil. M. Glaser vybral dobrou hru. Mne se moc líbilo. Považuji za jednu z NEJ premiér sezony!
(zadáno: 21.3.2012)
21.3. 2012: Čekal jsem od D. Gombára mnohem surovější inscenaci. Je tu několik velmi pěkných imaginárních obrazů. Dalo by se škrtat a hrát bez přestávky a hlavní dvojce by mohla mít dramatičtější vývoj. Ovšem doporučuji vidět kvůli hereckým výkonům. Nikdo nesleze na delší dobu z jeviště a je radost pozorovat jak mezi nimi funguje "akce a reakce" naprosto přirozeně - nehrají, žijí :-). P. Hřebíčková má (z mého pohledu) největší protiúkol, ale zvládá to skvěle. Dalo by se o této inscenaci diskutovat dlouze... ;-).
(zadáno: 15.3.2012)
15.3. 2012: (5. setkání s DK - viz.: hodnocení "Proces"). Tentokrát jsem si vybral inscenaci podle obsazení. Byl jsem zvědav na práci paní Kolářové se souborem. Inscenace mne dosti překvapila: místy baví, místy hodně mrazí. Je to drsné a přinutí to k zamyšlení. Prvně jsem tu v hledišti zažil i díváky, kteří tento druh divadla "neberou", zvláštní. Ze všech na jevišti musím především vystihnout R. Zacha, V. Hybnerovou (neuvěřitelně pohybově zdatnou) a (opět) G. Míčovou. Ta umí diváka dostat.
(zadáno: 6.3.2012)
6.3. 2012: Na této inscenaci si smlsne publikum, co má rádo metafory na jevišti a publikum orientující se v problematice ekonomiky. Struktuře inscenace a vývarnému řešení se nedá nic zásadního vytknout, ba naopak, bavil jsem se u toho. M. Dočekal mne zde překvapil svým nadhledem, většinou jeho inscenace jdou hodně do hloubky (viděno mnou). Herecky dobré, ale zmíním především J. Dolanského a V. Postráneckého. Inscenaci přeji stále plné hlediště a dlouhý život.
(zadáno: 3.3.2012)
3.3. 2012: Fraška = velký počet dveří a předvídatelný děj s jasnou zápletkou v rychlé akci a většinou o něvěře... Zde jsou ale problémy. I. část je špatná a moc popisuje, chybí ji tempo. Další obrazy II. části natahované, ale je tu zlepšení ve spádu děje. Chyba je na straně textu a i režie. Nejvíce komický potenciál využívá Martina Randová už od svého nástupu. Děkovačka na Fidlovačce "3x a dost" je opravdu málo, zažil jsem tu bouřlivější ovace. Jednalo se o první veřejnou reprízu. Proti samotnému žánru nic, herecky (fyzicky) "dřina".
(zadáno: 29.2.2012)
28.2. 2012: Bylo to moje první setkání se souborem, nechal jsem se utáhnout na ukázky, které jsem měl možnost najít na internetu. Inscenace se mi moc líbila. Scénicky a tématicky zajímavá a výkony všech protagonistů velmi zdařilé. Hodně zde dělá trefné využití animace. Veřím, že si vyberu ještě další inscenaci souboru, jejich práce mne začíná zajímat ;-).
(zadáno: 21.2.2012)
21.2. 2012: (Divadlo v Celetné) H. Ibsena má hodně lidí spojeného s významy jako "těžké, náročné texty". Zde soubor ukázal, že tomu tak není. F. Nuckolls pro mne není nějak "výrazný" režisér jako např.: Morávek, Mikulášek a další. Ovšem v této inscenaci se ukázal ve velmi dobrém světle. Výrazná úprava textu držící hlavní myšlenku komunální politiky, příběh plný satirického humoru. Skvělý J. A. Haidler. Funkční scéna a zdařilý (vtipný) nápad "Kotle". Dobrý hudební výběr. Za sebe spokojenost.
(zadáno: 15.2.2012)
15.2. 2012: Ten text opravdu něco do sebe má a líbilo se mi jeho střídání ve vtipné a vážné poloze. Myslím, že se inscenátorům podařilo najít dost míst, které to ještě vše podkreslují. Všichni protagonisté hrají velmi dobře. Každý dostal místo, kde mohl strhnout publikum a musím říct, že místy se to hodně povedlo. Škoda, že už byla derniéra.
(zadáno: 9.2.2012)
9.2. 2012: (Žižkovské divadlo) Musím říct, že Jihlava mne velice mile překvapila. Líbí se mi výtvarný nápad scény - ring: místo, kde jde do tuhého; místo, které odděluje "blázny" od "normálních". K tomu (pro mne objev) skvělý Josef Stara, který uměl publiku prodat své emoce. Veřím, že v "plné verzi" na jihlavských prknech to musí být ještě větší zážitek. Jen asi přestávka nebyla třeba a výběr hudby byl pro mne tak trochu rušivý, než aby dokreslovala. Myslím, že se Jihlava v Praze dobře předvedla ;-).
(zadáno: 5.2.2012)
4.2. 2012: (Divadlo Archa) Nic jsem od představení nečekal a přišlo velmi milé překvapení. Inscenace je plná podařených divadelních nápadů. Měl jsem strach, jestli se budu orientovat v tom množství postav, vše je dost přehledné. První část inscena hýří krásným humorem, v druhé už trochu tuhne úsměv, ale není to nic na škodu. Líbilo se mi pojetí Jana Dítěte, všichni tři představitelé hrají moc hezky. Byl to velmi příjemný večer. Husa opět naplnila celou Archu.
(zadáno: 4.2.2012)
3.2. 2012: (Divadlo Archa) Moc se mi líbí řešení prostoru a "hraní" mezi diváky. Dojem tu hodně dělá i svícení. Hudebně dobře připravené. Zajímavá je i pohybová stránka. Poklona pro celý soubor, režisér nikoho nešetří. Morávek má opět místy velmi silné emoce. Několik obrazů mi zůstane v paměti. R. Fiala byl hodně přirozený. G. Vermelho je neuvěřitelná a překvapující. E. Vrbková hravá ve výrazech a zajímavý hlas. J. Zadražil vydal ze sebe neuvěřitelnou energii, až jsem se místy bál, aby ho to nezničilo. Možná bych trochu tady ubral.
(zadáno: 19.1.2012)
19.1. 2012: (75%) Nejsem (komerčně) muzikálový fanda. Zde jsem se nechal utáhnout na tvůrce. Pravda, trochu podléhají produkci. Hudebně se mi představení líbí. Pěvecky si na dnešní reprízu stěžovat nemohu, došlo i na několik hezkých překvapení. Pohybově (vč. akrobacie) dobré. Řada povedených nápadů (viz.: sochy). Herecky některá místa pěkná, někde není co hrát. Pár obrazů trochu vyznělo kýčem, to trochu kazí dojem. Přes nedostatky slušný muzikál, kde se něco děje. (Je tu i otázka, zda máme podmínky na muzikálovou tvorbu bez kompromisů).
(zadáno: 18.1.2012)
18.1. 2011: K začátku inscenace mám výhrady. Líbí se mi jednoduchost výpravy a využití světel, proti tomu jsou některé textové pasáže až moc popisné a nezáživné. Oživení přináší až proměna postele v loď a Hrbáč s Kulhavcem. Pak přichází razantní změna, která inscenaci posouvá. Skvělá práce p. Němce, Máchy, Mrkvičky. Baví mne moc jednoduché jevištní triky. (Vnímám jako "rodinné" představení, kde cílem není "velká" umělecká ambice, ale možnost strávit čas s rodinou ve společnosti = přivírám oči).
(zadáno: 12.1.2012)
12.1. 2012: Nic jsem od inscenace nečekal, lákalo mne téma a tvůrčí tým. Dobře jsem udělal, že jsem šel. Bohatá vizuální podívaná, která je místy hořká, směšná, ironická, laskavá, milá, drsná... psychologická, sociologická... Rozhodně to stojí za vidění. Je vidět, že každý z protagonistů dal do inscenace něco ze sebe a líbí se mi jejich přístup.