Profil uživatele

Jirkan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 10 % (259)
Pavla Haflantová: 11 % (89)
Anežka Kotoučová: 12 % (108)
Lukáš Dubský: 12 % (179)
Veronika Boušová: 12 % (107)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 23.6.2011)
23.6. 2011: Ze začátku moc klipovité, možná bych pro tuto inscenaci volil mnohem komornější prostor, aby se více vryla pod kůži. Přestávka je něco navíc, vynechal bych ji. Text velice zajimavý co se týče porovnání dvou životních "postojů". Odhaluje postupně životní vrstvy dvou postav a to v reálné rovině, žádná nastavovaná (fantastická) kaše. Oba protagonisté perfektní. Ovšem pan Zindulka se o přestávce hodně řešil, prý jestli už je opravdu tak starý - strčil publikum do kapsy :).
(zadáno: 15.6.2011)
15.6. 2011: Jak toto hodnotit? Moje první osobní setkání s Cirkem La Putika, moje první osobní setkání s novým cirkusem. Nejsem ovlivně původní inscenací. Znám práci R. Nováka z jiných divadel (ať hereckou či pohybovou). Bavil jsem se hodně (ať jsem se smál nebo mi běhal mráz po zádech). Je to ta věc u které se snadno řekne "to musíš vidět". Snad jen to čekání na začátek, nedýchatelno a mačkanice v baru, to nebylo příjemné, ale nemá to vliv na celkový zážitek. Výtvarná stránka je super :-).
(zadáno: 8.6.2011)
8.6.2011: Výtvarně a hudebně podařená isncenace. Pitínský připravil řadu hezkých výstupů, ale řada jich je také "mrtvých". Ovšem neříkám, že je to režijně-dramaturgická chyba. Řada otázek pro mne nedostala odpovědí. Nesedl mi samotný text (ale chvilky měl pěkné). Možná to více mělo co říct v době vzniku. Pojetí maškar mne hodně bavilo. Z herců zmiňuji: I. Janžurová, F. Kaňkovský, R. Mácha, Vl. Beneš. Poetiku Pitínského mám rád, ale něco tomu chybí.
(zadáno: 3.6.2011)
3.6. 2011: Scénicky jednoduchý, ale an téma náročný text. Vše soustředěno na hereckou akci a stůl znázorňující slavnost. Tok děje podaný tak, aby si divák přišel též na oslavě, hraje se i o přestávce a kontakt s publikem je častý. Z hereckých výkonů vybírám: B. Kodetová, L. Skopalová, M. Dadák, P. Bláha a J. Kukura. Nesedl mi P. Kikinčuk. Nějak začínám propadat Čičvákovu jevištnímu cítění.
(zadáno: 30.5.2011)
30.5. 2011: Jdu s hodnocením hodně vysoko. Mám rád druh této dramatiky a myslím, že se v Divadle v Dlouhé podařila hodně pěkná inscenace. Počátek toho je už ve využití sálu, což má své kouzlo, následuje výtvarné řešení a pak samotné herecké výkony. Ze všech čtyř herců zmíním především Helenu Dvořákovou a Marka Němce - smekám před výkony této dvojce! Pro mne jeden z největších divadelních (činoherních) zážitků této sezony. Určitě zajdu (minimálně) ještě jednou. (P.S.: dokonce se mi i dobře sedělo :-)).
(zadáno: 29.5.2011)
28.5. 2011: Mám rád komorní hry a hrozně těžko se mi hodnotí, divák je hercům blíže, než při "velké" inscenaci, která nabízí potřebný odstup. Co do textu hry, tak se zde nabízí velice surový život dvou lidí a jednoho využitého prostředníka s řadou akčních a i upovídaných situací. Co se hereckých výkonů týče, tak pan Meduna byl pouze využitým prostředníkem,u H. Maciuchové jsem měl ze začátku problém, ale pak to rozjela. Nad všechny vyčnívá perfektní výkon L. Freje. Myslím, že přes své drobné nedostatky velmi působivé.
(zadáno: 25.5.2011)
25.5. 2011, 3.5. 2013: Původní podtitul "Roxanin poslední sen" inscenaci více sluší. Už "předehra" je takto emočně podána. Morávek je mág v aranžmá postav a jeviště, krásné obrazy. Kohoutův text není zatížený patosem a má švih. Režie se celkově soustředí na jiné momenty příběhu, než je u režií této hry zvykem. Nejslabší stránkou inscenace je ozvučení. Scénická hudba je (pro mne) zajímavější, než ta "zpěvná", ale i ta má své výborné momenty. Je to v současnosti 4 pražský Cyrano a liší se, což je dobře. Děkovačka byla překvapivě dlouhá.
(zadáno: 24.5.2011)
23.5.2011: Měl jsem z této inscenace (vzhledem k jejímu věku) trochu strach, ale konalo se jen překvapení. Prostor divadla už má své kouzlo. Dokreslení se tu tvoří zajímavou zvukovou kulisou (např. smuteční hostina). Výkony herců vyrovnané a příjemné, přesto z nich něco zmíním: M. Myšička démonicky zaplňuje prostor, R. Fidlerové malé jeviště sluší a rozumí si s ním, Jitka Ježková byla pro mne příjemným hereckým překvapením. Neměl jsem nějak pocit, že by se čas na inscenaci podepsal, naopak - stále funguje.
(zadáno: 17.5.2011)
17.5.2011: Tohle je dáma, která Vás nabije energií po náročném pracovním dni. Moc se mi u ní líbí (v této inscenaci) vážné polohy. Ocenit musím práci se světlem, která zde dělá hodně. Vyvrcholení inscenace též velmi zdařilé. Text hodně popisný (dějepisný), na něm by se dalo více pracovat a ještě více ho "polidštit", základ má dobrý. Pak by inscenace více vyzněla jako životní osud (příběh) s kapkou pikantností, ironie a sebekritičnosti a ne dějepisná průprava.
(zadáno: 14.5.2011)
14.5. 2011: Začátek byl plný symbolů, což se mi líbilo, pak to trochu začalo váznout, přítom text je pěkný. Chvíli před přestávkou přišel zvrat a druhá polovina byla emoční smršť. Příjemným překvapením pro mne byla Veronika Žilková, velké vážné role ji sluší, škoda, že je hraje tak málo. Vedle ní velkým plus incenace je Veronika Divišová, která je neuvěřitelně přirozená. Její závěrečný výstup s V. Žilkovou byl hodně silný, dojemný. Myslím, že je to nová dětská divadlení hvězda!
(zadáno: 7.5.2011)
7.5. 2011: Fraška, u které jsem se, po dlouhé době, bavil. Udělat dobrou frašku je problém, většinou to dopadne, že herci jsou v křeči a jen ječí, srší vtip za vtipem, v publikou jsou lidé, co do divadla běžně nechodí a plácají se smíchy do stehen - hrozná představa! Zde jsem byl náhodou a mile překvapen výkony, pojetím. Příjemné délka - divák nevychladne. Řada vtipných situací a nejvtipnější je podle mne scéna. Ta má neuvěřitelný nápad pro tento druh her.
(zadáno: 1.5.2011)
30.4. 2011: (téměř 95%) Po několika hostování v Praze jsem soubor navštívil na domácí scéně. Velké uznání za velice zdařilý pokus přenesení filmu na jeviště jako vlastní drama, které s filmem nesrovnáváte. R. Král a Z. Julina odvádí na jevišti neuvěřitelný výkon (odměnou jim byl velký potlesk). Z žen zaujme E. Novotná (Anežka) a M. Hradská (Marie). Několik dech beroucích scén (jako hospodská rvačka, smrt Anžeky...). Scéna možná zbytečně "megalomanská", ale funkční. Doporučuji milovníkům velkých dramat.
(zadáno: 6.4.2011)
5.4. 2011, 27.10. 2013 - Divadlo Archa: Morávek se mi spíše líbí v práci na vlastních adaptacích než při režii již napsaných her. Tato inscenace rozhodně nikde nevázne, je opět plna metafor, hudby a zvuků, emoce na naprostém vrcholu. Skvělé herecké výkony. Líbí se mi i kostýmy. Závěr opět strhující. Byl to zase jeden pěkný zážitek z hostovačky a po delší pauze něco pěkného od Morávka. / Za dva roky inscenace dozrála jako víno, nepřišla mi už tak trvdá. Z pravidelného navševování Husy v Praze přicházím některým členům souboru více na chuť. Těším se příště.
(zadáno: 31.3.2011)
31.3. 2011: Scénicky to není špatné, najdou se tam "špinarovské chvilky" (a to Špinar v médiích strašil). Text má povedenou zápletku, ovšem ne plně využitou herci. Docela dobrá je Šplechtová, Burianová. Zajímavý je Bánovec. Většina ale nehraje, mají 2:30 hod. křeč. Donutil - vrchol trapnosti (Matásek ho dohání), ale lidi se jimi baví a plácají se do kolen. Asi 50% publika nepochopilo o co v inscenaci jde (z toho 25% ani nevědělo na co jdou, hlavně, že je to s Donutilem). Škoda toho pitvoření, zajímalo by mne, zda je s výsledkem režie spokojena.
(zadáno: 29.3.2011)
29.3. 2011: Myslím, že v ABC se podařila výjimečná inscenace a to díky perfeknímu obsazení (a to nejen u hlavních rolí). Hned na začátku Vás pobaví L. Skořepová a pak to jede až do konce. Před šesticí hlavních dam smekám. Srší neuvěřitelnou energií a publikum jim "zobalo" z ruky, bylo to přirozené hraní. Konečně Komedie s velkým "K", která není trapná, křečovitá a o kopání do zadku. Smál jsem se i cestou domů. (Výprava slabší a jedna paní o přestávce - po focení dam - říkala, že je to na ní moc...)
(zadáno: 28.3.2011)
27.3. 2011 - Divadlo pod Palmovkou: Líbilo se mi výtvarné řešení isncenace. Zajímavá je práce se symboly (např.: "plazící se muž"), hudba a zvukové efekty. Každý z herců má své místo, kde má možnost vyniknout. Trochu jsem se ale místy neorientoval v textu a pojetí "starých" na záčátku mne přišlo příliš křečovité.
(zadáno: 25.3.2011)
25.3. 2011: První polovina se trochu vleče, druhá už má nějaký spád a není tam tolik hluchých míst. Některé scény jsou opravdu vydařené. Líbila se mi Ilona Svobodová. Mirek Hanuš je muž mnoha tváří :-). Výber hudby perfektní. Kostýmy a scéna funkční a nápadité. Je to zvláštní, ale Maškaráda mi sedla více.
(zadáno: 24.3.2011)
24.3. 2011 - Divadlo v Celetné: Revizor v teplákách a mafiánském Casinu! Docela dobrý inscenační nápad. Text dosti aktualizován. Minajev opět přináší rozpohybovanou inscenaci plnou nápadů a zajímavé scénické hudby. Z herců zmíním M. Pospíchala, A. Krausovou a J. Plouhara. Výborná scéna je "příchod Revizora". Jen jsou pro mne místy některé momenty vyhnané až příliš do extrému a ukřičenosti.
(zadáno: 21.3.2011)
21.3. 2011 a 11.11. 2011: Zvyšuji hodnocení z 80% na základě navštívení další reprízy. Vrátil jsem se a musím říct, že inscenace zraje. Herecké výkony moc pěkné (zmíním Frejovou a Čapku v čele inscenace). Hodnotil jsem negativně P. Hřebíčkovou - již našla své místo v inscenaci, zaujala mne. Koncepce nápaditá. Svojí "ohraností" je inscenace více ironická. Lépe jsem pochopil význam II. části. Několik diváků o přestávce opět odešlo. (Za velké "+" souboru považuji nováčky P. Děrgela a M. Krátkou).
(zadáno: 17.3.2011)
17.3. 2011: Hra je hodně zajímavá, scénicky skvěle řešená a přehledná. Trochu by se ještě škrtat dalo. Herecké výkony velice dobré, vyberu jen několik: Eliška Balzerová se místy ukazuje v "jiném světle" než ji z tohoto jeviště znám. Ondřej Brousek herecky roste, jen tak dál. Ovšem mou pozornost nejvíce strhnul výstup Zuzany Vejvodové, to bylo "divadlo", také si zasloužila jediný potlesk na otevřené scéně (jen škoda, že na děkovačce nebyla přítomna, ale nemoci neporučíte). Určitě ještě zajdu znova.
(zadáno: 16.3.2011)
16.3. 2011 - Divadlo v Dlouhé: V Brně vzniklo rodinné představení, které bude bavit. Je vidět, že to baví herce a umí strhnout publikum (důkazem budiž paní, která se smála ve známých místech, klouzala po sedačce a své koleno mučila PET lahví od jemně perlivé vody, 0,5l). Chtělo by to asi trochu ozvučit, ne všichni uzpívají divadlo. Trochu moc se u herectví tlačí na pilu, ubral bych. Nejlépe to podle mne zvládá Jan Mazák. Velice potěšující je hudba. Hodně si budu pamatovat 15. scénu: Voiceband Šprťáků.
(zadáno: 14.3.2011)
14.3. 2011: Moc jsem se bavil, nečekal jsem, že inscenace bude mít tolik humoru. Povedená a funkční je scéna. Líbí se mi přechody jednotlivých obrazů. Kostýmy jsou také podařené. Herecké výkony nějak hodnotit nechci, asi bych tu mluvil o každém. Snad jen zmíním, že překvapením byl pro mne O. Sokol. Byl jsem fakt z celého večera nadšený, užil jsem si to.
(zadáno: 14.3.2011)
13.3. 2011: Divadlo pod Palmovkou - Nemůžu si pomoc, ale Špinar je prostě hráč:-)! Líbí se mi groteskní duch první části a vážnost části druhé. Někteří opět hrají s plným nasazením. Hodně mne překvapila Dana Marková, především v druhé části. Špinar svou inscenaci opět staví na minimální scéně. Dobré jsou zvukové efekty. Trochu jsem se ale nechytal postav, tak nějak jsem si v této inscenaci nenašel "svého hrdinu" (ovšem neříkám, že je to chyba interpretace).
(zadáno: 9.3.2011)
9.3. 2011 - předpremiéra: neuznávám režírující herce, ale Stropnický opět mile překvapuje. Velice klasické scénické pojetí, modernost pouze ve svícení, zvukových efektech - prostorové (což je u "davu" zážitek) a hudbě. Velká divadelní hravost. Rímský je jiný Caesar, než by člověk čekal, mne se ale moc líbil. Hodně mne převapil v druhé části J. Šťastný. Tato část inscenace je nejsilnější díky zvukových efektům a hereckému nasazení. Smrt Caesara je scénicky výborná. Budu si pamatovat také: J. Strykovou a J. Dvořáka.
(zadáno: 16.2.2011)
16.2. 2011: aktualizovaná inscenace bez historického patosu založená na herectví s minimální scénou. Postavy jsou velkou karikaturou, místy až extrémně vykreslené. Druhá část večera je klidnější. Řada nápadů, které fungují a nejsou trapné. Škrty pro mne jiné, než znám z jiných inscenací této hry. Obdiv mají písně a interpretace. Každý tam má svou světlou chvilku, ale zmíním jména K. Sedláčková-Otlová a J. Wohanka. Určitě to bude divácky přitažlivé, děkovačka skandovaná. (Škoda předsudků ohledně režie, není to pravda).