Profil uživatele

Jirkan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 10 % (259)
Pavla Haflantová: 11 % (89)
Anežka Kotoučová: 12 % (108)
Lukáš Dubský: 12 % (179)
Veronika Boušová: 12 % (107)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 7.4.2016)
5.4. 2016: Jsem rád, že se mi podařilo sehnat vstupenky a nelituji. Soubor je opravu sehraný a přirozený. Vlastně celé to na mne působilo velmi civilně, bez nějakých výraznějších symbolů či jiných režisérských prezentací. Inscenace je plna i míst, které hrají než mluví, ale krásně vše doplňují. Rozhodně za velkou pozornost stojí Arkadinová a Treplev v druhé části (scéna, kdy chce Treplev po matce vyměnit obvaz), následně je doplňuje Trigorin. To je pro mne pilíř (synonynum) této inscenace.
(zadáno: 22.6.2017)
21.6. 2017 (75%): Asi čtvrté setkání s Rackem a je tak trochu jiné. Škoda jen toho konce, který byl z mého pohledu nevydařený, přitom našlápnuto to mělo dobře. Další otázkou jsou symboly či hledání jiných konotací (především pro neznalého diváka, který se setká s Rackem prvně). Vedle propracované výtvarné stránky a hudby jsou v této inscenaci velmi zajímavé herecké výkony. Pro mne asi nejvíc překvapující (a potěšující) je Arkadinová Kláry Sedláčkové - Oltové. Rozhodně tuto inscenaci nepovažuji za špatnou, jak se píše v některých recenzích.
Vojta Dyk jako herec pozoruhodně roste. S Pavlou Beretovou se báječně dopňují, asi tu vznikl další nerozlučitelný jevištní pár. Nezapomenutelné v inscenaci jsou Runa (J. Tesařová) a Nyola (M. Málková). Hudba se velice povedla. Ti, co inscenací zastracují jen díky tomu, že tam není Sukova hudba, dělají chybu. Scéna je velice zajímavá, neuvěřitelně doplňuje iluzi inscenace. Pokud si chcete užít plně její efekt, pak si kupte listky do posledních řad v přízemí nebo na balkóny.
(zadáno: 24.2.2013)
23.2. 2013: Viděl jsem od J. Deáka několik dramat, která byla lépe inscenována. Začátek slibný, pak to trochu upadá do upovídanosti a řešení okolní situace (je to tolik aktuální?), zlom přichází před přestávkou, druhá část mnohem lepší. Podobný rozpačitý začátek měl i výkon D. Havlové. Jak dojde na "lámání chleba", tak mile překvapuje. Publikum se o přestávce zajímalo o L. Veselého. Líbila se mi přirozenost R. Zacha. Třešničkou celé incenace je D. Kolářová. Hudba až filmová, trochu mám výhrady k scénickému řešení. Dopadlo to lépe než "Zkrocenka", ale bude to ještě dlouhá cesta. (65%)
(zadáno: 16.5.2012)
16.5. 2012: Poslední inscenaci Fidlovačky jsem zde poměrně odsoudil. Tu současnou musím pochválit. Pavel Šimák si pro svou další pražskou režii vybral docela dobrý titul. Komedie, kde také dojde k záměnám, tříská se dveřmi, ale pořád je tu trochu něco víc. Humor zde není křečovitý a trapný. Žádný z herců nevyčnívá a pěkně spolupracují. Situace mají spád a je tu malá detektivní zápletka. Velmi příjemný večer. Sedelo mi to, bavil jsem se :-). (Nehodnotím tím kvalitu textu, ale jevištní tvar).
Celá inscenace moc tlačí na pilu a ta podoba hejtmana s jedním z politiků... Text má humor sám o sobě, proč ho ničit tím, že se budou přidávat fóry. Nějaké pozitivum: výprava a její nápaditost.
(zadáno: 24.3.2011)
24.3. 2011 - Divadlo v Celetné: Revizor v teplákách a mafiánském Casinu! Docela dobrý inscenační nápad. Text dosti aktualizován. Minajev opět přináší rozpohybovanou inscenaci plnou nápadů a zajímavé scénické hudby. Z herců zmíním M. Pospíchala, A. Krausovou a J. Plouhara. Výborná scéna je "příchod Revizora". Jen jsou pro mne místy některé momenty vyhnané až příliš do extrému a ukřičenosti.
(zadáno: 28.11.2013)
28.11. 2013 - Divadlo v Dlouhé: Čekal jsem šílenější rej od Davida Drábka a překvapivě se dost drží dějové linky. Místy je humor na hranici, ale tak už to v jeho inscenacích je. Nápad kabaretu chválím. Část od Richardova snu, přes Shakespeare x Marlowe po "království za koně" = vyvrcholení inscenace. Vedle výpravy a hudebního (i ruchového) doprovodu nelze nezmínit Pavlínu Štorkovou! Bavilo mne i pánské obsazení ženských rolí, a to především Sklenářova Lady Anna. Matěj Anděl - o tom také ještě uslyšíme. Celkově jsem byl mile překvapený a dlouho jsem si "drábkovinu" tak neužil jako dnes.
Dal bych víc, ale už uběhlo dost času od premiéry, došlo k několika škrtům během repríz a tak by to chtělo zase všechno tvrdě usměrnit, aby z toho nebyl "kýč" jako je Sluha. Už takto přivírám obě oči. (Mnou viděna inscenace R3 asi 6x). Richard III. v podání Krajča je fakt "obluda". Moc se mi líbí scéna s Markétou, Burianová má v tu chvíli celé divadlo v hrsti. Korunovace a válka nemá chybu. Chválím i výpravu a hudební doprovod.
(zadáno: 29.11.2012)
28.11. 2012: Bál jsem se, že budu ovlivněný Dočekalovou inscenací (viděl jsem 8x), ale nestalo se! Pardubický R3 je jiný - proškrtaný na situace a postavy (to není na škodu). Sám R3 zde není obětí, ale tichý manipulátor, taktik. Někdo může polemizovat nad dějovým spádem, ale v dnešní době nemůžete tak okatě dělat "to", co R3, pěkně nenápadně, ať dosáhnete svého a ať nikdo nic nepozná. Výborná je výprava! Povedl se i hudební doprovod! Herecky také chválím. Je tam několik obrazů, které jsou opravdu zdařilé. Jen proč to v hledišti o přestávce prořídlo? Co by rád pardubický dívák?
(zadáno: 22.5.2013)
22.5. 2013, 14.6. 2017: Pro mne Cirk La Putyka profesně jen roste. Je to zatím nejdelší projekt. Dá se říct dva samostatné kusy, takže se to "neokouká". Myslím, že z nového cirkusu je zde toho nejvíc. Pochválit musím i hudbu. Vedle veškeré zábavy, kterou inscenace přináší, Vás to nutí přemýšlet, smát se nebo dojímat se. Zajímalo by mne, kam až chce jednou Rosťa Novák zajít. F A N D Í M !
(zadáno: 3.9.2012)
2.9. 2012: Líbí se mi, jak M. Glaser umí využít potenciálu parku a OH, tato inscenace to jen potvrzuje. Vůbec mi nevadí, že je to tak trochu "filmová podívaná", naopak to považuji za přednost. Režie perfektně zvládá davové scény (požár, trh atd.). Líbí se mi jak i režie rozehrává "intermezza" během otočení. Text je poněkud jednoduchý a co se týče některých postav, tak ty mohou ubrat na své komičnosti a upovídanosti. Konkrétně to nemá cenu rozebírat, jednalo se o derniéru, takže tam určitě bylo pár přídavků :-). (Viděl jsem letos i Radokova Shakespeara, který ve využití parku a OH pokulhává).
Nelíbí se mi jednotlivé obrazy - jako rozsekáné a zbrklé. Je to divadlo, ne film. Jinak některé herecké výkony: smekám.
(zadáno: 3.6.2011)
3.6. 2011: Scénicky jednoduchý, ale an téma náročný text. Vše soustředěno na hereckou akci a stůl znázorňující slavnost. Tok děje podaný tak, aby si divák přišel též na oslavě, hraje se i o přestávce a kontakt s publikem je častý. Z hereckých výkonů vybírám: B. Kodetová, L. Skopalová, M. Dadák, P. Bláha a J. Kukura. Nesedl mi P. Kikinčuk. Nějak začínám propadat Čičvákovu jevištnímu cítění.
(zadáno: 25.3.2012)
25.3. 2012 (Divadlo na Vinohradech - České divadlo 2012): Jihočeský soubor se v Praze, za několik posledních dní, velmi dobře předvedl. Líbila se mi hudební složka inscenace. Herecky velmi vyrovnané. Hned v prvním obraze (macbethovsky laděné) stařenky neuvěřitelně vtáhnou do děje. Při výstupu D. Bambasové s O. Volejníkem Vám trochu tuhne úsměv a až do konce přijde řada dalších zajímavých momentů. Je tu i několik vtipných míst, některé velmi satirické. Musím říct, že mi ten čas v divadle docela rychle utekl.
(zadáno: 15.1.2015)
14.1. 2015: Dramatizace je velmi povedená a líbí se mi nápad udělat inscenaci jednoduchou, zaměřenou na herecké jednání. Bohužel záměr ne zcela vyšel. Zásadním problémem je zvládnutí nářečí. Vzhledem k uchopení inscenace si dovedu představit, že by se nářečí vynechalo. Některé výkony jsou velmi zajímavé, ale jako celek to proplulo a nenechalo to u mne žádný zásah.
(zadáno: 27.6.2011)
27.6. 2011: Dramatizace je podařená a má velký divadelní potenciál, kterého, bohužel, režie nevyužila. Představení jde místy nahoru a prudce dolů. Moc klipovité, řešeno zatmívačkou, která nutí publikum rušit (z podstatné části ho tvoří diváci, co do divadla běžně nechodí). Je tam několik dobrých nápadů, ale ty inscenaci nezachrání. Dobrý přístup k roli má L. Krbová, ale ještě by to něco chtělo. Potenciál textu nejvíce využila B. Poláková. J. Lanmajer šel místy zase moc do extrémního šaškování.
(zadáno: 17.8.2010)
16.8.2010 (Celetná): Přemýšlel jsem dlouho kolik % dát. Začátek je možná až moc klipový a plný krátkých příchodů a odchodů ze scény. Julie se ze svého dlouhého spánku probouzí jako by nic, což je škoda. Na druhou stranu strohost inscenace je dobrá pro mladého diváka. Ruml a Kubařová je velice šikovný pár u kterého je vidět sehranost a pochopení. K. Frydecká je živel se srdcem na dlani, Teprt měl ze všech nejlepší přednes. Bojové scény berou dech. Hudba velice zdařilá. Scénu hodnotit nemohu (do Celetné se vešel jen nepatrný zlomek výpravy).
(zadáno: 25.11.2013)
24.11. 2013: Celá inscenace má místa velmi zdařilá a překvapivá, místa velmi klasická, která nejsou nějak novátorská. Příležitost pro celý ročník = každý si z ročníku mohl tu "kládu" postav R + J vyzkoušet, čímž se nabízí řada hereckých poloh a tím více je inscenace zajímavá. Výtvarná, pohybová a hudební stránka je hodně zdařilá. Bavil jsem se celou dobu. Tento text je velké klišé a řada inscenátorů si na něm vylámala zuby, ať se jedná o klasické nebo novátorské pojetí. To nemohu tvrdit u této inscenace, ta funguje! (cca 87% :-))
(zadáno: 27.2.2015)
27.2. 2015 - Švandovo divadlo: Nejprve se to tvářilo jako Drábkova taškařice plná nápadů a slovního humoru, ale pak tuhne úsměv a dochází na vypovídající hodnotu s dotažením příběhů jednotlivých postav. To mne hodně překvapilo a možná o to více jsem si inscenaci užíval. Opakovaně zde budu blahořečit práci Darka Krále a k němu tentokrát přidám perfektní Julii Marie Poulové. Nechtěl jsem tomu záměru inscenace moc věřit, ale funguje to (87%).
(zadáno: 2.7.2015)
1.7. a 10.7. 2015, 5.8. 2016, 24.8. 2018 : Mne to bavilo! Nejprve je to pubertální, s nadsázkou, ale kdo pozorně poslouchá, pořád je tam podtext a postupně to houstne. Finále dojemné a nápadité. V inscenaci je řada zajímavých nápadů, které dotváří celkový obraz (někdy vtipně, jindy dojemně). Tak trochu celé jako sen. Scéna vhodně řešena pro převoz na jiné místo. Nápaditá hudba a choreografie a velmi dobrý výběr ústřední dvojce (jako Julie T. Voříšková). V kontextu celého projektu za mne inscenace, která mění můj názor na LSS.
(zadáno: 6.9.2013)
5.9. 2013: Místy jsou velmi příjemné divadelní nápady, nad kterými se může divák jen radovat, to ale právě "vyvažují" místa, která nejsou tak vybroušená, to trochu sráží na hodnocení, není to úplně vyvážené. Velmi hezky se zde pracuje s pohybem a hlasem. Musím pochválit herecké výkony, myslím že si soubor zaslouží více divácké pozornosti a doufám, že o některých členech ještě uslyšíme.
(zadáno: 24.10.2016)
23.10. 2016: V představení jsou memonety, které hodně baví, překvapují nebo z nich mrazí. Hodně dělá také to, jak je celá akce pojmuta a řešena v prostoru. V souboru se objevují zajímavé osobnosti i ze zahraničí. Dámská šatna tentokrát vede. Práce s loutkami byla "živá". Představení je děláno na zakázku s ruznými opatřeními: dvě části, počet účinkujících... to na zážitku neubírá, jen v první půlce jsem úplně nesouhlasil s anotací. V druhé aktéři ukážou opravdu to nejlepší ze sebe.
(zadáno: 17.10.2014)
16.10. 2014: Hra sama o sobě mne hodně bavila. Je barvitá, od zamyšlení proč R & G jsou a co se od nich čeká přes filozofické úvahy hodné Stopparda interpretované s nadhledem obou protagonistů, kteří na sebe neuvěřitelně slyší, takže jejich souhra je dokonalá. Tohle je přesně ta komedie s chytrým humorem, které trochu postrádám i v dalších divadlech. Občas to v té linii humoru zakolísá, ale to se dá omluvit. Určitě se přidám mezi další diváky, kteří mohou říct "viděl/a jsem to dvakrát" (nebo více krát).
(23.7. 2009, 19.7. 2010) Na léto to pravé, přestávka super... Perfektní je scéna, nápady loutek. Předestavení je odhlehčené, plné vtipných písní. Celé divadlo se vlasně proměňuje na ten večer v lázně a jako program k inscenaci si můžete koupit lázeňské oplatky. Doporučuji pro letní pobavení a jako rodinné představení :-).