Profil uživatele

Jirkan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 10 % (259)
Pavla Haflantová: 11 % (89)
Anežka Kotoučová: 12 % (108)
Lukáš Dubský: 12 % (179)
Veronika Boušová: 12 % (107)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 6.2.2011)
6.2. 2011 (Nová scéna): Hra je to rozhodně zajímavá. Jsem rád, že jsem viděl režii M. Taranta, je to perfekní hráč se zvukem a světlem, což na divadlo patří, to se mi hodně líbí. Jen mi přišlo, že je zde velká snaha z toho udělat velký kus a přitom by tomu menší prostor slušel. Škoda málo využité filharmonie. Trochu mne rozčilovala věčně stoupající a klesající stěna. Řada scén je opravdu silná (díky divadelnosti režie). Hodně mne zaujal Josef Bartoň - naprosto civilní projev.
(zadáno: 5.2.2011)
5.2. 2011 (NS), 20.12. 2011 (ŠD): Pro mne velké překvapení, inscenace s divákem "čaruje" už od začátku. Mikulášek opět ukazuje, jak si umí hrát se slovem, pohybem a řadou rekvizit a zaplním tím celé jeviště (s logikou, nikoliv předvádením se). Opět jeho inscenace má silnou výtvarnou stránku. Líbí se mi, že zde není snaha vytvořit V+W, ale že se tu opravdu jedná o obsah. Závidím Brnu tak zdařilé dílo. Z Mikuláškových režií, které jsem již viděl, řadím tuto inscenaci k těm nejlepším.
(zadáno: 2.2.2011)
2.2. 2011: Řada vtipných situací vyplývající z dění na jevišti nebo textu. Některá čísla velmi působivá. Hodně jsem se nasmál (a paradoxně si dlouho budu pamatovat) u velice vtipných dotáček. Trochu jsem měl problém rozumět sborovému zpěvu, možná za to může ozvučení (to je technická drobnost). Z první části jsem měl pocit, že ve "slovním dění" je moc tlačeno na pilu, projev mohl být naprosto civilní a tím více vyniknou zdařilá čísla. Závěrečný potlesk velice dlouhý a skandovaný - že by divácký hit?
(zadáno: 31.1.2011)
31.1. 2011: Dlouho sedím u hodnocení dnešní reprízy. Nevím kolik % dát. Obsazení se mi líbilo, především "divadelnost" Marie Spurné. Text mne bavil, spousta zajímavých nápadů a témat. Řada scén velmi povedených. Jen režie byla příliš "čítanková". Měl by tento text do rukou vzít někdo více "drzí" s dávkou jevištní stylizace jako Morávek, Mikulášek nebo Špinar... a těch zatmívaček, strašně to rozbíjí celistvost a ruší (odvádí) divákovu pozornost. Taže text, obsazení proti režijní interpretaci = mé hodnocení 75% a kousek.
(zadáno: 27.1.2011)
27.1. 2011, 21.9. 2011, 5.2. 2016: Jdu s hodnocením dolů. Ta inscenace měla své kouzlo, nadhled, náboj, humor, ironii = šťávu. Ovšem nic netrvá věčně a řekl bych, že už své podstatné má odžito. To, co jsem viděl bylo úplné jiné, trochu mdlé, pomalé a ne tak trefné, ironické... trochu to upadlo a to je škoda.
(zadáno: 21.1.2011)
21.1. 2011, 20.3. 2011 (Divadlo Archa, Praha): bez mučení přiznávám, že jsem se hodně bavil, bylo to perfektní. Přednáška hodně přesvědčivá, jako bych opravdu ještě chodil na školu, celé to drží C. Drozda. Scénky jsou vtipné, závěr (díra) je velký divácký zážitek (a velký efekt). Děkovačka bouřlivá. Chválím (vedle funkční scény) i hudbu D. Renče.

Myslím, že mají podobné hostovačky smysl, je dobře, že tak dobrá divadla navštěvují Prahu.
(zadáno: 20.1.2011)
20.1. 2011: Samotné Studio má své kouzlo, jednoduchá (kufrová) scéna s kolejí, hromadou bot a oddělená ostnatým drátem od publika podtrhává text. Děj: dva na sobě nezávislé podobné příběhy - obyčejného muže a herečky. M. Hruška srší sportovním duchem (o lásce M. Dobrého ke sportu hodně mluví). Z. Onufráková je pro mne výrazná herečka životních příběhů (jako v NordOst), neuvěřitelný živel, moc mne "baví". Některé scény jsou hodně působivé. Sám příběh ale jiný pohled na válku (jak je to u inscenace Peníze od Hitlera) nepřináší.
(zadáno: 16.1.2011)
15.1. 2011 a 1.6. 2011: Je to tak trochu jiná hra, než které Fidlovačka uvádí. Šimák si zase úžasně pohrává s pohybovou stránkou, jeho režie jsou pro mne hravé. Moc se mi líbil nápad s výtahem, diváka to vtáhne dost do děje, víc neprozradím, běžte se podívat. Konec mne uvedl trochu do rozpaků, což byl asi účel. Velice podařený je výběr hudby. Iva Pazderková má záhadné kouzlo jako Doktor S. (početem repríz jenom zraje), ukázala zase jinou polohu svého herectví než "blondýnu", záverečný výstup L. Molínové byl také moc podařený.
(zadáno: 11.12.2010)
10.12. 2010 a 17.12. 2014: Baví mne "speciální" večery Kašpara plné překvapení. V létě Rozmané léto a v zimě Sláva vánoční. Velice vtipný a příjemný večer bez vysokých uměleckých ambicí, ale o to více plný radosti a pohostinosti, dokořeněno přátelskou náladou mezi publikem a jevištěm. Hodnotit jednolivé kusy večera nemá smysl, mám tam ale pár kousků, co opravdu nezapomenu :-). Kdo neviděl, tak až za rok, je vyprodáno :-)
(zadáno: 4.12.2010)
3.12. 2010: Věděl jsem do čeho jdu. Text je proškrtaný, ale kdo z dnešních inscenátorů neškrtá? Pohybově zajímavé a někteří herci překvapují (např. pan Postránecký). Hudba perfektní! Díky formě pro mne v první části trochu chybělo napětí, ale dotvářela jej hudba, druhá část lepší. Paní Červená je opravdová Dáma. Chápu, že forma je tak jiná, že publikum může inscenaci milovat nebo nenávidět, nic mezi tím.
(zadáno: 23.11.2010)
23.11. 2010: Hodně jsem se bavil velice nápaditou a vtipnou režií. Je tam hodně kousků, které mají neuvěřitelný vtip. Když hraje živá hudba, tak je to něco jiného no a hlas I. Chýlkové byl pro mne velice příjemný. Díky té divadelní nápadivosti a obrazotvornosti mi ani nevadilo, že se jedná (v podání souboru) spíše o komorní muzikál (či hudební komedii).
(zadáno: 21.11.2010)
21.11. 2010: Tak jsem zašel na tu inscenaci, která na i-divadle vyvolala malou debatu. Inscenace se mi líbila. Začátek byl perfektní (bavil jsem se hodně u psaní na sklo), pak přišel pád dolů (u toho výslechu to vázlo), druhá půlka byla také podařená. Celkově je text dost popisný, ale dobré pro toho, kdo tu dobu tolik nepamatuje (jako já). Jakub Špalek hrál opravdu hodně dobře.
(zadáno: 20.11.2010)
20.11. 2010 (DPP): Už začátek inscenace diváka pohltí. Text hry je místy dosti vážný, místy komický (někdy až drsně). Dodo Gombár opět postavil inscenaci, kde "vyždímal" z herců co se dalo včetně pohybu a zpěvu. Výkon Jany Tomečkové opravdu stojí za pozornost. Výtvarná stránka inscenace je dost realistická a účelná. Chválím i hudbu. Škoda jen, že tento silný příběh ženy a její rodiny má těsně před derniérou. Bavil jsem se...
(zadáno: 13.11.2010)
12.10. 2010: Velice milá inscenace s oblíbenou hereckou dvojcí, takže vhodné pro (a v hledišti plněné) zájezdy. Bavil jsem se, kniha mi přišla dost ponurá. Chápu, proč je tato inscena jednou z perel repertoáru. Žádná velká hloubka, ale člověk si odpočine a pobaví se... :-).
(zadáno: 2.11.2010)
2.11. 2010: Moc mne vyhovuje ta ponurost inscenace a bodové osvětlení. V první chvíli jsem trochu odsoudil výpravu, ale když jsem potom viděl ten fór, tak se mi začala hodně líbit. Hudba perfektní. Z herců jmenuji: Kolářová, Juřičková, Čapka, Dvořák. Strašně zvláště plyne děj, žádná velká akce, to bylo něco pro mne, bavilo mne to, ale něco malinko mi tam chybělo (možná to ale bylo jen ve mne). Jen jsem si říkal, jaké by to bylo na menším jevišti.
(zadáno: 2.11.2010)
1.11.2010: Hodnocení průměrem: 100% za výpravu, pohybovou a vizuální stránku inscenace, metafory, za herecké výkony celého souboru (ale vyzdvihuji jména Frejová, Vermelho, Čapka, Saez, Hruška, Onufráková...) a za hudbu... + 40% za volbu tématu (to je hodně osobní názor), délku (pro některé diváky neúnosnou), dvojdílnost v jedné sezóně (mělo se počkat na ohlasy a pokračovat dle ohlasů v další sezoně). V náročnosti takový problém nevidím.
(zadáno: 30.10.2010)
30.10. 2010: Něco mi tam chybělo. Text má na to, aby byla inscenace více drzá a šokující. Přišlo mi, že je zde snaha udržet to ve snesitelné míře. Výtvarně zajímavá inscenace, ovšem technicky nepraktická - ty přestavby strašně trhají slušný děj. Začátek trochu vázne, výstupem v galerii se to rozjede. Druhá půlka a rozuzlení už jsou dobré. Herecké výkony místy kolísavé. (I tak se mi Kašpar začíná víc a víc líbit.)
(zadáno: 24.10.2010)
23.10.2010 -(výlet z Prahy). Scénografii text nabízí velký prostor. Harpagon schovává vše ve kříních na zámek (televize, kde běží Strýček Skrblík, oblečení, nádobí...). Vše střeží el. ohradník a el. pes. Spousta vtipných (ne trapných) nápadů vycházející z textu či situace. Z toho nejznámějšího monologu jsem měl husinu. Herecky perfektní. Publikum se bavilo. Děkovačka dlouhá. Zajímavé, jak Špinar boduje na oblasti výrazněji než v Praze.
(zadáno: 15.10.2010)
15.10. 2010 (Divadlo v Celetné): Velice vtipná inscenace plná nejen slovního humoru. Vtipné je využití loutek, některé písňové texty a kostýmy. V paměti mi asi uízne samotný nástup tučňáků na Archu, to bylo něco :-). Byl to pro mne příjemný večer plný humoru, který nevyzněl trapně.
(zadáno: 12.10.2010)
12.10. 2010: Možná jen 65%. Text je místy docela vtipný či zajímavý. Inscenace ale místy dost vázne. U Dočekala, jako divák, většinou očekávám dráždivější a akčnější režie. Výprava odhaluje celé zákulisí Nové scény a tím se stává jeviště obřím a některé momenty se v něm "topí". Zajimavý je sbor žen a některé nápady davových scén. Celkově si myslím, že koho neosloví téma, není připraven nebo nezná práci E. Jelinek, tak se musí strašně nudit. Pár takových "svátečních" diváků se v hledišti našlo i dnes.
(zadáno: 8.10.2010)
8.10. 2010: Pro mne velmi milé překvapení. První půlka mne ohromně bavila. Rozdělování království je podařené. V druhé bylo pár (pro mne) "hluchých" míst, ale i tak hodnotím inscenaci velice vysoko. Některé recenze píší, že je to nuda, ale jako divák to netvrdím, naopak, pro mne je to zdařilá inscenace, která se řadí k těm lepším v ABC za poslední 3 roky. Herecké výkony jsou dobré. Ještě zmíním jednoduchou a účelnou scénu a perfektní hudbu. Určitě zajdu ještě jednou... :-)
(zadáno: 5.10.2010)
5.10. 2010: Nikdy jsem nevyhledával režie pana Pokorného (jeho několik inscenací jsem viděl a jako divák říkám "nic moc pro mne"), ale toto se hodně povedlo. Máte pocit, jako když nahlížíte do té "nechutné" jídelny v továrně, do toho až hororová hudba připomínající práci velkých stojů a dobré herecké výkony. Jana Pidrmanová byla pro mne velkým překvapením, měl jsem z ní až místy husí kůži. Už dlouho jsem z krátkého představení neměl tak silný zážitek.
(zadáno: 5.10.2010)
4.10. 2010: byl to příjemný zážitek, příběh je dojemný, humorný, vážný, romantický... rozhodně jedna z inscenací, která stojí za vidění...
(zadáno: 30.9.2010)
29.9. 2010: Milé, poetické představení o dvou hercích. Kdo čeká velkou romantiku, tak bude potěšen. Kdo čeká hloubavé ruské myšlení, tak se s mírnou nadsázkou dočká ke konci představení.
(zadáno: 16.9.2010)
15.9. 2010 (Divadlo v Celetné), 4.7. 2013 (Hrad Kost) - tak tohle jsem opravdu nečekal! Hostovací štaci Boleslavského souboru v Praze jsem zakončil touto hrou a od začátku do konce ji sledoval tak, že jsem téměř místy nedýchal :-). Je to vyjímečné představení. Perfektní je vizuální stránka inscenace (pohyb, světlo, zvuk). Druhá půlka má neuvěřitelný spád. Rozebírat jednotlivé herecké výkony nechci, protože je to opravdu hodně kolektivní práce. Rozhodně řadím mezi inscenace, které chci vidět znova!