Profil uživatele

Jirkan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 10 % (259)
Pavla Haflantová: 11 % (89)
Anežka Kotoučová: 12 % (108)
Lukáš Dubský: 12 % (179)
Veronika Boušová: 12 % (107)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 5.6.2018)
4.6. 2018: Ze začátku nápaditá inscenace, ze které se ale pro mne trochu vytrácelo napětí. Na druhou stranu někdy poměrně trefně (nebo i drsným humorem) parafrázuje obsah se současnou situací, společností. Symbolů v této inscenaci je až přemíra. Ze začátku rušivá scéna (ale s výborným nápadem) své opodstatnění dostala v samotném závěru. Vedle Martina Pechláta, který hraje po svém a nekopíruje film, zmínit musím Pavlu Beretovou. Její výkon mne překvapil a bavil nejvíce.
Incenace dost naráží na současnou politiku (vajíčková kauza, krizové balíčky...). Ovšem několik chyb divadla: 1) MARKETING - k předpremiéře nejsou programy, divák se nic nedozví o tvůrcích a protagonistech (které nezná), je jako pokusný králík, co vidí nehotovou věc za stejnou cenu jako běžná repríza (a ta cena není malá). 2) OZVUČENÍ - orchestru a pěvců, to došlo rekonstrukcí k chybám v akustice? Měl jsem pocit, jak když se dívám na film a zvuk se trochu opožďuje. Díky tomu nemají někeré scény dost rychlý švih. 3) OBSAZENÍ - pěvci opery či operety společně s "muzikálovníky" v operetě, děsně se to bije...
29.4. 2010: Text je zvláštní, jinak režijní pojetí perfektní, je to "divadlo", spousta zajímavých nápadů od pohybové a interpretační stránky až po scénické pojetí. Hereké výkony také dobré. Věřím, že je to představení, pro herce, fyzicky náročné.
(zadáno: 30.9.2010)
29.9. 2010: Milé, poetické představení o dvou hercích. Kdo čeká velkou romantiku, tak bude potěšen. Kdo čeká hloubavé ruské myšlení, tak se s mírnou nadsázkou dočká ke konci představení.
(zadáno: 12.10.2010)
12.10. 2010: Možná jen 65%. Text je místy docela vtipný či zajímavý. Inscenace ale místy dost vázne. U Dočekala, jako divák, většinou očekávám dráždivější a akčnější režie. Výprava odhaluje celé zákulisí Nové scény a tím se stává jeviště obřím a některé momenty se v něm "topí". Zajimavý je sbor žen a některé nápady davových scén. Celkově si myslím, že koho neosloví téma, není připraven nebo nezná práci E. Jelinek, tak se musí strašně nudit. Pár takových "svátečních" diváků se v hledišti našlo i dnes.
(zadáno: 15.10.2010)
15.10. 2010 (Divadlo v Celetné): Velice vtipná inscenace plná nejen slovního humoru. Vtipné je využití loutek, některé písňové texty a kostýmy. V paměti mi asi uízne samotný nástup tučňáků na Archu, to bylo něco :-). Byl to pro mne příjemný večer plný humoru, který nevyzněl trapně.
(zadáno: 27.1.2011)
27.1. 2011, 21.9. 2011, 5.2. 2016: Jdu s hodnocením dolů. Ta inscenace měla své kouzlo, nadhled, náboj, humor, ironii = šťávu. Ovšem nic netrvá věčně a řekl bych, že už své podstatné má odžito. To, co jsem viděl bylo úplné jiné, trochu mdlé, pomalé a ne tak trefné, ironické... trochu to upadlo a to je škoda.
(zadáno: 22.10.2011)
22.10. 2011: (Nová scéna) - No a přivírám obě oči. Myslím, že J. Mikulášek ukázal na prknech lepší kusy (alespoň pro mne). Výtvarně nápadité. Hudbě se opět nedá nic vytknout. Místy dost (trefně) ironické. Některé obrazy moc pěkné. Herecky vyrovnané (a není malých rolí). Ovšem nejsem si jist samotnou dramatizací textu. Skákání z příběhu do příběhu. Vše se odehrává jako dějepisná freska plná replik. Hutná scénická koláž. Asi to chtělo jiný inscenační klíč.
(zadáno: 18.1.2012)
18.1. 2011: K začátku inscenace mám výhrady. Líbí se mi jednoduchost výpravy a využití světel, proti tomu jsou některé textové pasáže až moc popisné a nezáživné. Oživení přináší až proměna postele v loď a Hrbáč s Kulhavcem. Pak přichází razantní změna, která inscenaci posouvá. Skvělá práce p. Němce, Máchy, Mrkvičky. Baví mne moc jednoduché jevištní triky. (Vnímám jako "rodinné" představení, kde cílem není "velká" umělecká ambice, ale možnost strávit čas s rodinou ve společnosti = přivírám oči).
(zadáno: 16.5.2012)
16.5. 2012: Poslední inscenaci Fidlovačky jsem zde poměrně odsoudil. Tu současnou musím pochválit. Pavel Šimák si pro svou další pražskou režii vybral docela dobrý titul. Komedie, kde také dojde k záměnám, tříská se dveřmi, ale pořád je tu trochu něco víc. Humor zde není křečovitý a trapný. Žádný z herců nevyčnívá a pěkně spolupracují. Situace mají spád a je tu malá detektivní zápletka. Velmi příjemný večer. Sedelo mi to, bavil jsem se :-). (Nehodnotím tím kvalitu textu, ale jevištní tvar).
(zadáno: 27.5.2012)
27.5. 2012: Teda, byla to opravdu plná show. Inscenačně tak, jak si asi divák, který není každý týden v divadle, představuje. Osobně bych uvítal větší jednoduchost. Herecké a pavěcké výkony na slušné úrovni (vede Dasha). Režie se soustředí na efekt, než samotnou situaci. Problémem célé inscenace je také špatné nazvučení, až to za uši trochu tahá. Chtělo by to i rychleší práci se železnou oponou, která trochu diváky dnes mátla...
(zadáno: 12.9.2012)
12.9. 2012: Nevidím to tak černě. Problém je především ve využití hudby, ubral bych. Sbor by potřeboval trénink na rytmus přednesu. Vzhledem k pojetí to chce více exprese v mluvě i pohybu, nebál bych se emoce více zdůraznit. Toho využívá R. Chvalová. Začátek trochu rozpačitý, po nástupu Andromaché přišel zlom, kdy i sbor perfektně pracuje s pohybem a hlasem a to se udrží až do konce. Pochvalu si zaslouží i Jindra Janoušková. Zdena Bittlová je místní "star", děkovačka to jen potvrdila (přidávám se). Výtvarná stránka zdařilá. Obdiv, že si regionální divadlo troufá na takovou inscenaci.
(zadáno: 8.1.2013)
8.1. 2013: Scéna, světla, aranžmá je naprosto perfektní, opravdu přímo až operní. Herecké výkony nejsou tak špatné. Dobrou práci odvádí K. Winterová, K. Dobrý, J. Dolanský a především Vl. Javorský. Obsahově to pokulhává, může za to (dle mého) autor a i režisér. Je tam několik pěkných obrazů (např. válka), ale žádá si to více. Je to škoda, vznikla by tak v Národním divadle velká inscenace. Nelituji ale toho, že jsem zašel. Pro soubor určitě musela být práce s D. Radokem zajímavá. Děkovačka je opravdu špatně řešená, škoda.
(zadáno: 30.1.2013)
30.1. 2013: Vydařené obrazy střídají obrazy nepřesvědčivé. Kdyby se celá inscenace nesla v duchu "četnického čísla z druhé části" nebo "cesty zpět do kláštera", pak by to bylo určitě lepší. Vše začíná u výtvarného řešení, které je až moc kýčovité (na můj vkus). Některé role jsou, dle PR divadla, obsazeny jako "bonbónek". Pochválit musím Z. Herfortovou, Z. Koliandrovou. T. Trapl vzal na sebe roli komika večera - a zvládá to dobře. R. Coufalová je milé překvapení po herecké i pěvecké stránce. Drží svou Denisu na uzdě a nepřehrává. Inscenace nese laskavý i satirický humor, snad si vše sedne.
(zadáno: 24.2.2013)
23.2. 2013: Viděl jsem od J. Deáka několik dramat, která byla lépe inscenována. Začátek slibný, pak to trochu upadá do upovídanosti a řešení okolní situace (je to tolik aktuální?), zlom přichází před přestávkou, druhá část mnohem lepší. Podobný rozpačitý začátek měl i výkon D. Havlové. Jak dojde na "lámání chleba", tak mile překvapuje. Publikum se o přestávce zajímalo o L. Veselého. Líbila se mi přirozenost R. Zacha. Třešničkou celé incenace je D. Kolářová. Hudba až filmová, trochu mám výhrady k scénickému řešení. Dopadlo to lépe než "Zkrocenka", ale bude to ještě dlouhá cesta. (65%)
(zadáno: 17.9.2013)
17.9. 2013: Líbí se mi, že představení jde od začátku do konce úrovní výše. Jen jsem mírně nepobral její úplný závěr. Jinak je tam mnoho zajímavých nápadů, myšlenek a pravd. Něco mi tam ale trochu chybělo (nebo tam bylo něčeho moc?). Možná se mi to rozleží v hlavě a přijdu na to.
(zadáno: 15.10.2013)
15.10. 2013: Jako problém vidím samotný text. Inscenace by obstála na postavách Maura a Augusta a na větším prohloubení jejich vztahu. To další kolem je už jen takový obal, který děj navíc zjednodušuje. Luboš Veselý je, dle mého, na roli moc mladý. Jinak herecky se mi to líbilo. Je milé vidět M. Holého a Z. Vejvodovou (je to ale malá role) v jiné inscenaci, než je fraška nebo hudební komedie. J. Plouhar celému textu docela dost pomohl. Chválím práci N. Deákové. Inscenace jako taková je zdařilá, výborná práce je zde se světlem a především se zvukem (vedle vedení herců) = proto lepší hodnocení.
(zadáno: 5.12.2013)
4.12. 2013: Trochu vybočující z toho, co se běžně v MDP tvoří. Ne moc povedená dramatizace, která popisuje a s režijní koncepcí založenou na obrazech, pohybu a emocích se trochu tříští. Náročný kus pro herecký soubor, chtělo by to trochu více času, místy byla nejistota. Perfektní po výtvarné a hudební stránce. Z herců mne zaujal Robert Hájek, Jan Mašek, Jitka Smutná. Veronika Kubařová si nechala to nejlepší až na (téměř) samotný závěr, ale pěkné. Uvažuji, že tomu dám čas, aby se to "ohrálo" a půjdu ještě jednou, ale nechci v publiku nevychované školáky!!!
(zadáno: 1.3.2014)
1.3. 2014: Nezdařená výprava s nedotaženým nápadem. D. Ratajský a M. Randová hrají na hraně komiky, ale vědí co dělají, takže to funguje a baví, toto se ale nepovedlo u D. Háka, to je hodně špatné. Výraznou posilou souboru je A. Krejčíková. M. Doležalová ze sebe chrlí neuvěřitelné (a příjemné) množství energie, ale musí si to ještě sednout, je to velký úkol. Určitě dobrý tah, inscenace není nějak novátorská, pohrává si s humorem. Tento titul určitě nějakou dobu hlediště bude plnit, to je přesně ta Fidlovačka, kterou mají věrní diváci rádi (soudě podle ohlasů hlediště). (65%)
(zadáno: 26.4.2014)
24.4. 2014: Nejsem příznivcem komedií, kde se masově publikum mlátí do stehen, řve smíchy a přitom to mnohdy nefunguje a je to prvoplánové. Co se dá říct i o této inscenaci: vše, co je v ní řečeno, je všeobecně známo, tak proč to publikum tak baví? Protože je zde něco zdařilého: komunikace a vzájemná interakce nabízí mnohem více pro publikum a asi i pro herce (Jan Holík). Občas vzniknou nečekané situace, které okoření i další reprízy. Pokud se sejde publikum, určitě je to legrace. Doporučuji podobný kus navštívit s partou přátel či kolegů, dva jsou možná málo pro kýžený výsledek.