Profil uživatele

Jirkan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 10 % (259)
Pavla Haflantová: 11 % (89)
Anežka Kotoučová: 12 % (108)
Lukáš Dubský: 12 % (179)
Veronika Boušová: 12 % (107)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

6.3. 2010; 21.6. 2010: Muzikál z jiných rukou, než je Juraj Deák a hned se to projevilo. Vzhledem k tak trochu kabaretnímu rázu se snaží soubor probořit bariéru kukátkového hlediště. Je vidět, že si to soubor upravil na tělo. Asi nejvíc publikum zaujal Marek Holý a jeho Karel G., Z. Vejvodová a M. Šťastná. Pozor, ani o přesávce Vás představení nenechá chladnými! Podle reakcí má Fidlovačka zaděláno na hit. Jo a důležité: nesrovnávat s muzikálem "Rebelové" - ten vznikl mnohem později!
14.4. 2010: Inscenace co nejde proti strsti textu, snaží se rozehrát opravdové divadlo a je tam řada nápadů. Nasmál jsem se hodně při zabijačce. Po chodbách se mluvilo o tom, jak je to roztomilé. Jiní tvrdí, že je to lepší než film.
1.4. 2010: Je divné, že je tato incenace derniérována. Je tam řada vtipů dokazující práci A. Procházky, prostě jeho rukopis, některé jsou hodně podařené. Mile mne překvapila M. Hrubešová a L. Rybová. Vydra je neuvěřitelný komik. Prostě dopočinkové divadlo pro diváka. Jen to nechutně silné ozvučení... Celkově by HDK mělo zamyslet nad svým repertoárem, volbou repertoáru a nad svou prací.
(zadáno: 8.10.2010)
8.10. 2010: Pro mne velmi milé překvapení. První půlka mne ohromně bavila. Rozdělování království je podařené. V druhé bylo pár (pro mne) "hluchých" míst, ale i tak hodnotím inscenaci velice vysoko. Některé recenze píší, že je to nuda, ale jako divák to netvrdím, naopak, pro mne je to zdařilá inscenace, která se řadí k těm lepším v ABC za poslední 3 roky. Herecké výkony jsou dobré. Ještě zmíním jednoduchou a účelnou scénu a perfektní hudbu. Určitě zajdu ještě jednou... :-)
(zadáno: 24.10.2010)
23.10.2010 -(výlet z Prahy). Scénografii text nabízí velký prostor. Harpagon schovává vše ve kříních na zámek (televize, kde běží Strýček Skrblík, oblečení, nádobí...). Vše střeží el. ohradník a el. pes. Spousta vtipných (ne trapných) nápadů vycházející z textu či situace. Z toho nejznámějšího monologu jsem měl husinu. Herecky perfektní. Publikum se bavilo. Děkovačka dlouhá. Zajímavé, jak Špinar boduje na oblasti výrazněji než v Praze.
(zadáno: 20.11.2010)
20.11. 2010 (DPP): Už začátek inscenace diváka pohltí. Text hry je místy dosti vážný, místy komický (někdy až drsně). Dodo Gombár opět postavil inscenaci, kde "vyždímal" z herců co se dalo včetně pohybu a zpěvu. Výkon Jany Tomečkové opravdu stojí za pozornost. Výtvarná stránka inscenace je dost realistická a účelná. Chválím i hudbu. Škoda jen, že tento silný příběh ženy a její rodiny má těsně před derniérou. Bavil jsem se...
(zadáno: 20.1.2011)
20.1. 2011: Samotné Studio má své kouzlo, jednoduchá (kufrová) scéna s kolejí, hromadou bot a oddělená ostnatým drátem od publika podtrhává text. Děj: dva na sobě nezávislé podobné příběhy - obyčejného muže a herečky. M. Hruška srší sportovním duchem (o lásce M. Dobrého ke sportu hodně mluví). Z. Onufráková je pro mne výrazná herečka životních příběhů (jako v NordOst), neuvěřitelný živel, moc mne "baví". Některé scény jsou hodně působivé. Sám příběh ale jiný pohled na válku (jak je to u inscenace Peníze od Hitlera) nepřináší.
(zadáno: 21.1.2011)
21.1. 2011, 20.3. 2011 (Divadlo Archa, Praha): bez mučení přiznávám, že jsem se hodně bavil, bylo to perfektní. Přednáška hodně přesvědčivá, jako bych opravdu ještě chodil na školu, celé to drží C. Drozda. Scénky jsou vtipné, závěr (díra) je velký divácký zážitek (a velký efekt). Děkovačka bouřlivá. Chválím (vedle funkční scény) i hudbu D. Renče.

Myslím, že mají podobné hostovačky smysl, je dobře, že tak dobrá divadla navštěvují Prahu.
(zadáno: 14.3.2011)
14.3. 2011: Moc jsem se bavil, nečekal jsem, že inscenace bude mít tolik humoru. Povedená a funkční je scéna. Líbí se mi přechody jednotlivých obrazů. Kostýmy jsou také podařené. Herecké výkony nějak hodnotit nechci, asi bych tu mluvil o každém. Snad jen zmíním, že překvapením byl pro mne O. Sokol. Byl jsem fakt z celého večera nadšený, užil jsem si to.
(zadáno: 29.3.2011)
29.3. 2011: Myslím, že v ABC se podařila výjimečná inscenace a to díky perfeknímu obsazení (a to nejen u hlavních rolí). Hned na začátku Vás pobaví L. Skořepová a pak to jede až do konce. Před šesticí hlavních dam smekám. Srší neuvěřitelnou energií a publikum jim "zobalo" z ruky, bylo to přirozené hraní. Konečně Komedie s velkým "K", která není trapná, křečovitá a o kopání do zadku. Smál jsem se i cestou domů. (Výprava slabší a jedna paní o přestávce - po focení dam - říkala, že je to na ní moc...)
(zadáno: 3.6.2011)
3.6. 2011: Scénicky jednoduchý, ale an téma náročný text. Vše soustředěno na hereckou akci a stůl znázorňující slavnost. Tok děje podaný tak, aby si divák přišel též na oslavě, hraje se i o přestávce a kontakt s publikem je častý. Z hereckých výkonů vybírám: B. Kodetová, L. Skopalová, M. Dadák, P. Bláha a J. Kukura. Nesedl mi P. Kikinčuk. Nějak začínám propadat Čičvákovu jevištnímu cítění.
(zadáno: 15.6.2011)
15.6. 2011: Jak toto hodnotit? Moje první osobní setkání s Cirkem La Putika, moje první osobní setkání s novým cirkusem. Nejsem ovlivně původní inscenací. Znám práci R. Nováka z jiných divadel (ať hereckou či pohybovou). Bavil jsem se hodně (ať jsem se smál nebo mi běhal mráz po zádech). Je to ta věc u které se snadno řekne "to musíš vidět". Snad jen to čekání na začátek, nedýchatelno a mačkanice v baru, to nebylo příjemné, ale nemá to vliv na celkový zážitek. Výtvarná stránka je super :-).
(zadáno: 25.6.2011)
24.6.2011: Verze Racka je "komorní ve velkém prostoru", text není tak proškrtaný, takže podává maximální vysvětlení na otázku "proč". Nevyužívá se tolik "prázdného" sálu, když se sedí na jevišti, ale spíše možností jeviště, tím je prostor ještě uzavřenější. Dobré jsou herecké výkony. Za silný moment považuji výstup v druhé části J. Dolanského a T. Medvecké a T. Medvecké a D. Prachaře. Naopak, nejslabší (také v druhé části) je výstup J. Dolanského a M. Borové. Považuji za úspěšnou inscenaci z letošních činoherních premiér ND.
(zadáno: 27.9.2011)
27.9. 2011: Jdu s hodnocením vysoko než asi ostatní (o tom i divadlo asi je). Věděl jsem do čeho jdu, pozoruji práci P. Gábora. Řekl bych, že jeden z jeho nejlepších počinů na místním jevišti. Vše podrhuje i práce J. Cillera a Vl. Franze. Inscenace mne nenudila a nepřišla mi zdlouhavá. Hodnotím samostatně, neporovnávám s knihou, každý máme jinou fantazii. Z herců nepřehlédnete R. Fidlerovou, Vl. Čech dostal konečně "nepolitickou" roli, ale všechny na jevišti válcuje J. Smutná. Téměř nesleze z jeviště a role ji hodně sedla, byla radost ji pozorovat.
(zadáno: 1.10.2011)
1.10. 2011: Světem žen se tentokrát hodně baví i muži (překvapivě). Fidlovačka má další titul, který bude plnit hlediště. Obsazení je velmi dobře zvoleno. První výstup má M. Doležalová a přišlo mi, že je dost nervózní, ale během večera se vyhrála a uvolnila se. Její matka, I. Pazderková, byla ze všech tří hereček nejpřirozenější. Postava E. Balzerové řeší podobné problémy jako jiná její (monologová) postva. Nápad s fotorámečkem je pěkný a líbí se mi, že to není jen "řachanda" a jsou ve hře místa, kdy publiku tuhne úsměv.
(zadáno: 11.10.2011)
11.10. 2011: (85%) Do Divadla Palace běžně nechodím, mám rád jiný repertoár. Na tuto inscenaci jsem se nechal zlákat tímto portálem, no a dobře jsem udělal. Scéna je opravdu perfektní. Některé obrazy díky tomu hodně podařené, nečekal jsem, že protagonisté občas budou dělat takové psí kusy. Vše věrohodně zvukově podbarveno. Oba protagonisté hrají skvěle (troufám si říct, že chvílemi si to vzájemně okoření :-)). Mluví se o L. Rybové a přehrávání, mne to sedlo, k civilnímu výkonu H. Čermáka to dokresluje humor, který je zde příjemný.
(zadáno: 4.11.2011)
4.11. 2011: Bavil jsem se, ale narazil jsem i na diváky, kteří neví na co jdou, a tak trochu je to otrávilo. Pohled na dějiny divadla formou kabaretu zajímavý nápad. Čistý kabaret to ovšem není. Některá místa trochu tlačí, ale je to spíše textem. Herecké nasazení je velké, troufám si říct, že to soubor baví. Řada vtipů nápaditá. Některá místa opravdu zajímavá (i vážná nebo hodně ironická). Perfektní hudba. T. Pavelka prozradil na začátku, že došlo k několika škrtům, tak se nebojte a běžte na tak trochu jiné dějiny divadla :-).
(zadáno: 26.11.2011)
25.11. 2011: Možná několik diváků bude srovnávat s velkou inscenací, ale Fidlovačka má jiné možnosti herecké i technické a podle toho hodnotím já. Líbí se mi orchestrace O. Brouska. Hudba není nařvaná. Scénicky jednoduché. Pohybově podařené a vtipné. Skvělé herecké akce! Zmíním O. Malého, D. Ratajského, M. Holého. Pojetí Higginse je jiné, nevím jak hodnotit. M. Hanuš = neuvěřitelná energie, silný hlas, bavil mne. B. Mošnová = herecký talent, velmi příjemný hlas. Hodně mne překvapila a moc se mi líbila. Fandím ji. Doporučuji :-).
(zadáno: 29.11.2011)
29.11.2011: 1) Inscenace opravdu vyžaduje maximální koncentraci. Líbí se mi uchopení textu a protagonisté. Nejvíce si budu pamatovat M. Fingera a J. Černého. Řada "dech beroucích" obrazů. Místy plné textu, kde se musí udržet pozornost. Super práce se stíny. Líbilo se mi to. 2) Divadlo Komedie sleduji několik let, ale osobně jsem ho nevyhledával. Začal jsem ho navštěvovat až teď. Vybral jsem si několik inscenací, než soubor ukončí činnost. Myslím, že je to velká škoda. Jsem rád, že je to specifický soubor, o tom také (mimochodem) divadlo je.
(zadáno: 4.12.2011)
3.12. 2011: Dvě odlišné postavy v jednom večeru, dva velké úkoly. První postavu M. Hofmann zvládá s velkou soustředěností. Jeho opilec je podařený, ovšem nikoliv lítosti publika hoden. Ukazuje jiné herecké polohy, než je u něj zvykem. Považuji tento monolog jako doplněk a konfrontaci druhé části večera, která je nesporně mnohem podařenější. Obrovský podíl na tom má (němá) Marika Šoposká, která ukazuje, že není malých rolí. Hofmannův zastavárník je zde "odpornější" než Stavrogin v Běsech ve stejném divadle. Líbilo se mi.
(zadáno: 11.12.2011)
10.12. 2011: (Divadlo Archa) Tak tady se Morávek asi nejvíce vyřádil ze všech jeho inscenací, které jsem viděl. Hrozně se mi líbí řešení prostoru, o to více jsou některé výstupy intenzivní. Janáčkovsky laděné. Morávek řadu výstupů emočně opět vyhrotil, což mne nevadí (ale někdo to rád nemá). Místy se toho dělo tolik, že jsem se trošku ztrácel. Soubor si zašlouží pochvalu za hlasovou výbavu (především E. Vrbková, I. Hloužková, G. Vermelho j.h. a T. David). Dojem na mne udělal Martin Havelka, skvělý výkon.
(zadáno: 12.12.2011)
12.12. 2011: Drsné, parodické, ironické, pravdivé, směšné, trefné, šokující, kruté, překvapující, zvláštní, fungující. Komzumní společnost, peníze a média, jak vděčné. Trochu mne volba Divadla v Dlouhé překvapila, takový druh textu bych zde nečekal. Jedna z nejlepších Mikuláškových režií (opět s dokonalou vizuální stránkou). Herci hrají hezky, ale zmíním M. Turkovou - pro mne vždy jedna hereček "z davu", ale dnes mne hodně zaujala. Mne se líbilo, ale prvně se mi v Dlouhé stalo, že několik diváků odešlo během představení...
(zadáno: 16.12.2011)
15.12. 2011: (2. setkání s DK - viz.: hodnocení "Proces"). Líbila se mi nálada, jakou inscenace v publiku probudila. Text je hodně zajímavý. Martin Finger je opravdu dobrý herec. Nejprve jsem si říkal, jak je to hrozná postava (co do vlastností), ale ve finále mi jeho konce(možná) bylo líto. G. Míčová mu je vyrovnanou hereckou partnerkou. Doufám, že mi vyjde i další výběr inscenace.
(zadáno: 12.1.2012)
12.1. 2012: Nic jsem od inscenace nečekal, lákalo mne téma a tvůrčí tým. Dobře jsem udělal, že jsem šel. Bohatá vizuální podívaná, která je místy hořká, směšná, ironická, laskavá, milá, drsná... psychologická, sociologická... Rozhodně to stojí za vidění. Je vidět, že každý z protagonistů dal do inscenace něco ze sebe a líbí se mi jejich přístup.