Profil uživatele

Jirkan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 10 % (259)
Pavla Haflantová: 11 % (89)
Anežka Kotoučová: 12 % (108)
Lukáš Dubský: 12 % (179)
Veronika Boušová: 12 % (107)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 4.2.2012)
3.2. 2012: (Divadlo Archa) Moc se mi líbí řešení prostoru a "hraní" mezi diváky. Dojem tu hodně dělá i svícení. Hudebně dobře připravené. Zajímavá je i pohybová stránka. Poklona pro celý soubor, režisér nikoho nešetří. Morávek má opět místy velmi silné emoce. Několik obrazů mi zůstane v paměti. R. Fiala byl hodně přirozený. G. Vermelho je neuvěřitelná a překvapující. E. Vrbková hravá ve výrazech a zajímavý hlas. J. Zadražil vydal ze sebe neuvěřitelnou energii, až jsem se místy bál, aby ho to nezničilo. Možná bych trochu tady ubral.
(zadáno: 5.2.2012)
4.2. 2012: (Divadlo Archa) Nic jsem od představení nečekal a přišlo velmi milé překvapení. Inscenace je plná podařených divadelních nápadů. Měl jsem strach, jestli se budu orientovat v tom množství postav, vše je dost přehledné. První část inscena hýří krásným humorem, v druhé už trochu tuhne úsměv, ale není to nic na škodu. Líbilo se mi pojetí Jana Dítěte, všichni tři představitelé hrají moc hezky. Byl to velmi příjemný večer. Husa opět naplnila celou Archu.
(zadáno: 9.2.2012)
9.2. 2012: (Žižkovské divadlo) Musím říct, že Jihlava mne velice mile překvapila. Líbí se mi výtvarný nápad scény - ring: místo, kde jde do tuhého; místo, které odděluje "blázny" od "normálních". K tomu (pro mne objev) skvělý Josef Stara, který uměl publiku prodat své emoce. Veřím, že v "plné verzi" na jihlavských prknech to musí být ještě větší zážitek. Jen asi přestávka nebyla třeba a výběr hudby byl pro mne tak trochu rušivý, než aby dokreslovala. Myslím, že se Jihlava v Praze dobře předvedla ;-).
(zadáno: 21.2.2012)
21.2. 2012: (Divadlo v Celetné) H. Ibsena má hodně lidí spojeného s významy jako "těžké, náročné texty". Zde soubor ukázal, že tomu tak není. F. Nuckolls pro mne není nějak "výrazný" režisér jako např.: Morávek, Mikulášek a další. Ovšem v této inscenaci se ukázal ve velmi dobrém světle. Výrazná úprava textu držící hlavní myšlenku komunální politiky, příběh plný satirického humoru. Skvělý J. A. Haidler. Funkční scéna a zdařilý (vtipný) nápad "Kotle". Dobrý hudební výběr. Za sebe spokojenost.
(zadáno: 6.3.2012)
6.3. 2012: Na této inscenaci si smlsne publikum, co má rádo metafory na jevišti a publikum orientující se v problematice ekonomiky. Struktuře inscenace a vývarnému řešení se nedá nic zásadního vytknout, ba naopak, bavil jsem se u toho. M. Dočekal mne zde překvapil svým nadhledem, většinou jeho inscenace jdou hodně do hloubky (viděno mnou). Herecky dobré, ale zmíním především J. Dolanského a V. Postráneckého. Inscenaci přeji stále plné hlediště a dlouhý život.
(zadáno: 21.3.2012)
21.3. 2012: Čekal jsem od D. Gombára mnohem surovější inscenaci. Je tu několik velmi pěkných imaginárních obrazů. Dalo by se škrtat a hrát bez přestávky a hlavní dvojce by mohla mít dramatičtější vývoj. Ovšem doporučuji vidět kvůli hereckým výkonům. Nikdo nesleze na delší dobu z jeviště a je radost pozorovat jak mezi nimi funguje "akce a reakce" naprosto přirozeně - nehrají, žijí :-). P. Hřebíčková má (z mého pohledu) největší protiúkol, ale zvládá to skvěle. Dalo by se o této inscenaci diskutovat dlouze... ;-).
(zadáno: 25.3.2012)
25.3. 2012 (Divadlo na Vinohradech - České divadlo 2012): Jihočeský soubor se v Praze, za několik posledních dní, velmi dobře předvedl. Líbila se mi hudební složka inscenace. Herecky velmi vyrovnané. Hned v prvním obraze (macbethovsky laděné) stařenky neuvěřitelně vtáhnou do děje. Při výstupu D. Bambasové s O. Volejníkem Vám trochu tuhne úsměv a až do konce přijde řada dalších zajímavých momentů. Je tu i několik vtipných míst, některé velmi satirické. Musím říct, že mi ten čas v divadle docela rychle utekl.
(zadáno: 5.4.2012)
5.4. 2012 (ZDJC): Nad textem a dramaturgicko-režijním pojetím této inscenace by se dalo diskutovat dlouze. Pro mne, jako pro diváka, některá místa v první části večera trochu váznou, druhá část je mnohem zdařilejší. Výraznou stránkou inscenace je její výtvarné pojetí. Dámské obsazení inscenace je naprosto trefné, byla radost šechny tři ženy pozorovat, perfektní práce! Pánové trochu zaostávají, v druhé části dojde ke zlepšení. Už pro ty výkony stojí za vidění, proto hodnotím vysoko.
(zadáno: 18.4.2012)
18.4. 2012: Pro někoho málo dramatický text, upovídanost a místy nepochopenost režijního záměru (včetně obsazení). Pro mne velmi příjemný večer. Líbí se mi interpretace J. A. Pitínského a E. Salzmannová jede v této inscenaci na plné obrátky. Hodně dělá i řešení prostoru. Bavilo mne očekávání reakce T.G.M. (sic jsem věděl, že je to role němá). Moc se mi líbila ta část s podpisy a kostelem. Velmi chválím nápad s "líčením".
(zadáno: 15.7.2012)
13.7. 2012: nádraží Praha Bubny: Měl jsem trochu strach, aby nebylo představení rušeno okolím a vůbec. Naopak, vznikla tu velmi zajímavá kulisa z projíždějících vlaků. Režie využívá i prostoru kolem "hracího" vagonu, to přidává jen na autentičnosti děje. Obsazení se zde povedlo. Byla radost se dívat na řadu hereckých výkonů. Některé z nich: D. Pfauserová, R. Zima, D. Sitek, R. Přibil a R. Valenta. Škoda, kdyby projek po 14ti reprízách byl zapomenut. Je to po dlouhé době "plenérové" divadlo, které zaslouží pochvalu. (Souhlasím částečně i některými názory redakce portálu).
(zadáno: 3.9.2012)
2.9. 2012: Líbí se mi, jak M. Glaser umí využít potenciálu parku a OH, tato inscenace to jen potvrzuje. Vůbec mi nevadí, že je to tak trochu "filmová podívaná", naopak to považuji za přednost. Režie perfektně zvládá davové scény (požár, trh atd.). Líbí se mi jak i režie rozehrává "intermezza" během otočení. Text je poněkud jednoduchý a co se týče některých postav, tak ty mohou ubrat na své komičnosti a upovídanosti. Konkrétně to nemá cenu rozebírat, jednalo se o derniéru, takže tam určitě bylo pár přídavků :-). (Viděl jsem letos i Radokova Shakespeara, který ve využití parku a OH pokulhává).
(zadáno: 25.9.2012)
24.9. 2012 - Divadlo v Celetné: Mám téměř stejný názor jako uživatel "Lukasd", takže se opakuji :-). Drábek opravdu NEnapsal text, který by koulařku Milenu "znemožnil". Drasticky humorná (satirická) místa vyvažují i místa vážnější (a později některá vyustí v komiku). Jen jestli to nebyla moc velká porce :-). Závěrečný koncert P. Kotvalda jsem trochu dramaturgicky nepobral, vnímal jsem to jako něco navíc. Pavla Tomicová = miláček publika. Jiří Zapletal by v první půlce mohl trochu ubrat. Reakce narvaného divadla a závěrečná děkovačka ukazují, že na tom kusu dramatiky něco je. Podařilo se to.
(zadáno: 25.9.2012)
25.9. 2012: Už u dřívějších inscenací D. Gombrára jsem se zmiňoval, jak se mi líbí jeho obrazová tvořivost, práce s pohybem, zvukem... Tato inscenace toho využívá ve velkém (a především ve velmi povedeném závěru). Vznikl rozhodně zajímavý divadelní tvar, za to pochvala, debata na závěr je zajímavá a doporučuji. O tom, že je to "něco jiného", svědčí už fakt, že já byl spokojený a můj doprovod úplně zklamán (takový rozdíl už tu dlouho nebyl). Jinak se 100% přidávám k souhlasu s M. Novákem.
(zadáno: 16.10.2012)
16.10.2012: Musím uznat, že činohra ND překvapila, dlouho se mi nestalo, abych odešel tak spokojený. Velmi nápaditá (a přitom jednoduchá) scéna. Režie přinesla řadu pěkných nápadů a přehlednost děje do velmi zajímavého textu. Herecky pěkné, především R. Mácha a jeho přerod (záskok za I. Bareše). L. Žáčková se asi pro podobný druh dramatiky narodila. Jmenoval bych asi další tři herce (není tu ale tolik prostoru). První půlka je vtipná (mohla by mít ale rychlejší tempo), u druhé už tak trochu tuhne úsměv. G. Tompa byl pro ND rozhodně zajímavý a "osvěžující" výběr. Řadím mezi: doporučuji.
(zadáno: 15.11.2012)
14.11. 2012: Radek Balaš ukázal, že umí režírovat hudební inscenace a veřím, že i tento kus nějakou dobu na prknech Vinohrad vydrží. Základ je příjěmně vtipný, komedie, která opravdu baví a je doplněná o řadu pěkných scénických nápadů (viz.: už zmiňovaný výstup B. Polákové). Zpěvu jsem se nebál, věděl jsem do čeho jdu. Trochu jsem se obával orchestrace převedené tak trochu do popu, ale dopadlo to dobře. Nechci hodnotit jednotlivé výkony, soubor totiž odvedl velký kus práce a někteří opravdu příjemně překvapují.
(zadáno: 21.11.2012)
21.11. 2012: Nečekejte nějakou hru s přesahem do vnitra dnešní společnosti, tohle je večer, co Vás má pobavit! To ještě podtrhuje skutečné prostředí baru. Samotné protagonistky si to celé užívají s publikem. Dnes padlo i několik hlasitých komentářů jako "jo, to znám / ty vole / a je to tady", což přidává na autenticitě přítomnosti "tady a teď", a to bylo fajn. Autorům se to povedlo, jen škoda, že si nepamatuji všechny ty hlášky, a že ji bylo! Hra má své určité hranice a humor zde je příjemný, ne vyhrocený do úplné frašky.
(zadáno: 29.11.2012)
28.11. 2012: Bál jsem se, že budu ovlivněný Dočekalovou inscenací (viděl jsem 8x), ale nestalo se! Pardubický R3 je jiný - proškrtaný na situace a postavy (to není na škodu). Sám R3 zde není obětí, ale tichý manipulátor, taktik. Někdo může polemizovat nad dějovým spádem, ale v dnešní době nemůžete tak okatě dělat "to", co R3, pěkně nenápadně, ať dosáhnete svého a ať nikdo nic nepozná. Výborná je výprava! Povedl se i hudební doprovod! Herecky také chválím. Je tam několik obrazů, které jsou opravdu zdařilé. Jen proč to v hledišti o přestávce prořídlo? Co by rád pardubický dívák?
(zadáno: 6.12.2012)
6.12. 2012: Mne se zase poetika celé inscenace líbí. Myslím, že naraží na řadu aktuálních témat a cestou domů jsem o inscenaci přemýšlel (to u mne nedovede každá). Pravda je, že některé situace jsou předvídatelné a trochu jsem se bál konce, aby nebyl kýčovitý, směřovalo to k tomu, ale naštěstí se tak nestalo. Několik obrazů je docela i "drsných". Výtvarná a hudební stránka výrazná - prostě Jařab. Herecky také dobré, pro soubor to musí být další zajímavá zkušenost.
(zadáno: 6.2.2013)
6.2. 2013: 85% Asi jsem byl na jiném představení. Díky hodnocení dalších uživatelů jsem moc nečekal a šel jsem jen kvůli tomu, abych viděl, jak si T. Kobr s rolí Netvora poradí. Inscenace mne bavila! Františák má všechny své interpretace tak trochu hrubé, neobroušené, to je jeho rukopis. Taková je i tato inscenace. Není zde nic, co by mi vadilo. Podařený je výběr hudby, který vše dokresluje. Z výkonů jmenuji T. Kobra, F. Čapku a M. Krátkou. ŠD jsem si oblíbil až pod vedením D. Gombára. Líbí se mi práce souboru. (Škoda jen NEVYCHOVANÝCH školáků v hledišti, nevoďte je do divadla!)
(zadáno: 7.2.2013)
7.2. 2013 - Švandovo divadlo: Kabaret, který je lehký, směšný, trapný, děsivý, mrazivý, ironický, drsný, vážný. Daniel Špinar je pro mne jeden z nejzajímavějších režisérů mladé generace a troufám si říci, že více se mu daří v autorském divadle, než interpretaci již napsaného textu. Ta inscenace má řadu moc pěkných nápadů, které nechci (budoucím) divákům prozrazovat. Volba představitelů je zdařilá, ale nejvíce vyčnívá (až neuvěřitelně přesný) Vladimír Marek. Na jeho výstup s lustrem se nedá zapomenout. Finále je opravdu velké, sukces neuvěřitelný. S čím dalším Reduta navštíví Prahu?
(zadáno: 17.2.2013)
17.2. 2013 - Divadlo Archa: Dlouho jsem nezažil inscenaci, kterou bych sledoval "jako na trní". Na jednu stranu se mi líbila práce herců. Neuvěřitelně fungují jako tým a měl jsem z nich pocit, že ví o čem hrají. Našel se tu i dobrý situační humor. Na druhou stranu mne režie překvapila svojí dravostí, hrubostí a provokací. Nemám problém s touto interpretací, ale vyvolalo to ve mne řadu otázek, což považuji za další pozitivum. I přes tuto interpretaci řežie myšlenku textu neopouští, to je dobře. Ještě budu chvilku dumat... (Filozofická otázka na zavěr: Má sloužit text režii nebo režie textu?)
(zadáno: 23.3.2013)
22.3. 2013: "+" Jednoduchá a účelná výprava, využití stínového divadla, hudba, propojení příběhu s životem B. Němcové, způsob vyprávění jednotlivých příběhů, samotné pojetí postavy Babičky, Kristla, Viktorka a Hortenzie, lehkost a místy i humor (např.: scéna na zámku s obrazy je nejlepší místo inscenace). Fidlovačka má nový tvůrčí tým a je to dobře, hned je to znát. Vznikla opravdu rodinná inscenace plná pěkných divadelních nápadů. "-" Velké množství epizodních postav, které se tak mihnou, takže není co hrát a místy je to odříkaný text... ono si to ještě sedne.
(zadáno: 10.4.2013)
10.4. 2013 - Švandovo divadlo: Štěpán Pácl překvapuje! Líbí se mi, jak k poměrně naivnímu textu přistupuje s kabaretní lehkostí, to v této inscenaci dělá hodně. Herecké výkony vyrovnané a moc pěkné. Pochválit musím i scénu a kostýmy. Třešničkou na moravském zákusku je hudba Jakuba Kudláče v živém provedení. Ano, jsou tam pro mne, jako pro diváka, místa, u kterých (kdyby to bylo možné) bych zmáčkl tlačítko na ovladači a přetočil je, ale jako celek působí inscenace velmi příjemně. Byl to fajn večer a mohu doporučit.
(zadáno: 15.4.2013)
14.4. 2013 - Divadlo Archa: Věc, která určitě stojí za vidění. Po vizuální stránce velmi zajímavé a poutavé. Zde se uplatňuje rčení "méně někdy znamená více". Líbí se mi pohybové pojetí Václava Kuneše a interpretace účinkujících je na velmi vysoké úrovni. Kdo bude pozorně sledovat, najde v tomto kousku i humor. Jinak mne na těchto inscenacích baví, že si pod tím můžete představovat, co chcete a záleží na Vaší aktuální náledě. Jednou Vám to může přijít jemné, jindy (pokud zajdete znova) třeba drsné :-).
(zadáno: 21.4.2013)
20.4. 2013, 5.3. 2016 (Divadlo Archa): Vl. Morávek není režisér pro každého. Vždy na jeho inscenacích v publiku potkám diváky, co se baví a i takové, co jsou "otrávení". Zde patřím ke skupeně "baví se". Divák je středem a pořád se kolem něj něco děje, nikdy nevíte, kde kdo vyleze. Hraje se i na balkóně, na chodbě... Archa plná Hmyzu! To vše doplňuje perfektní hudba. Kostýmy S. Z. Hanákové jsou nápadité. Herecky je to soustředěné a obdivuhodné, každý dostane prostor pro "předvedení se", proto konkrétně jmenovat nechci. Oh, Jaká podívaná!... a ani nevadí to krácení o mravence...