Profil uživatele

Jirkan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 10 % (259)
Pavla Haflantová: 11 % (89)
Anežka Kotoučová: 12 % (108)
Lukáš Dubský: 12 % (179)
Veronika Boušová: 12 % (107)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 31.1.2011)
31.1. 2011: Dlouho sedím u hodnocení dnešní reprízy. Nevím kolik % dát. Obsazení se mi líbilo, především "divadelnost" Marie Spurné. Text mne bavil, spousta zajímavých nápadů a témat. Řada scén velmi povedených. Jen režie byla příliš "čítanková". Měl by tento text do rukou vzít někdo více "drzí" s dávkou jevištní stylizace jako Morávek, Mikulášek nebo Špinar... a těch zatmívaček, strašně to rozbíjí celistvost a ruší (odvádí) divákovu pozornost. Taže text, obsazení proti režijní interpretaci = mé hodnocení 75% a kousek.
(zadáno: 16.2.2011)
16.2. 2011: aktualizovaná inscenace bez historického patosu založená na herectví s minimální scénou. Postavy jsou velkou karikaturou, místy až extrémně vykreslené. Druhá část večera je klidnější. Řada nápadů, které fungují a nejsou trapné. Škrty pro mne jiné, než znám z jiných inscenací této hry. Obdiv mají písně a interpretace. Každý tam má svou světlou chvilku, ale zmíním jména K. Sedláčková-Otlová a J. Wohanka. Určitě to bude divácky přitažlivé, děkovačka skandovaná. (Škoda předsudků ohledně režie, není to pravda).
(zadáno: 9.3.2011)
9.3. 2011 - předpremiéra: neuznávám režírující herce, ale Stropnický opět mile překvapuje. Velice klasické scénické pojetí, modernost pouze ve svícení, zvukových efektech - prostorové (což je u "davu" zážitek) a hudbě. Velká divadelní hravost. Rímský je jiný Caesar, než by člověk čekal, mne se ale moc líbil. Hodně mne převapil v druhé části J. Šťastný. Tato část inscenace je nejsilnější díky zvukových efektům a hereckému nasazení. Smrt Caesara je scénicky výborná. Budu si pamatovat také: J. Strykovou a J. Dvořáka.
(zadáno: 14.3.2011)
13.3. 2011: Divadlo pod Palmovkou - Nemůžu si pomoc, ale Špinar je prostě hráč:-)! Líbí se mi groteskní duch první části a vážnost části druhé. Někteří opět hrají s plným nasazením. Hodně mne překvapila Dana Marková, především v druhé části. Špinar svou inscenaci opět staví na minimální scéně. Dobré jsou zvukové efekty. Trochu jsem se ale nechytal postav, tak nějak jsem si v této inscenaci nenašel "svého hrdinu" (ovšem neříkám, že je to chyba interpretace).
(zadáno: 16.3.2011)
16.3. 2011 - Divadlo v Dlouhé: V Brně vzniklo rodinné představení, které bude bavit. Je vidět, že to baví herce a umí strhnout publikum (důkazem budiž paní, která se smála ve známých místech, klouzala po sedačce a své koleno mučila PET lahví od jemně perlivé vody, 0,5l). Chtělo by to asi trochu ozvučit, ne všichni uzpívají divadlo. Trochu moc se u herectví tlačí na pilu, ubral bych. Nejlépe to podle mne zvládá Jan Mazák. Velice potěšující je hudba. Hodně si budu pamatovat 15. scénu: Voiceband Šprťáků.
(zadáno: 25.3.2011)
25.3. 2011: První polovina se trochu vleče, druhá už má nějaký spád a není tam tolik hluchých míst. Některé scény jsou opravdu vydařené. Líbila se mi Ilona Svobodová. Mirek Hanuš je muž mnoha tváří :-). Výber hudby perfektní. Kostýmy a scéna funkční a nápadité. Je to zvláštní, ale Maškaráda mi sedla více.
(zadáno: 7.5.2011)
7.5. 2011: Fraška, u které jsem se, po dlouhé době, bavil. Udělat dobrou frašku je problém, většinou to dopadne, že herci jsou v křeči a jen ječí, srší vtip za vtipem, v publikou jsou lidé, co do divadla běžně nechodí a plácají se smíchy do stehen - hrozná představa! Zde jsem byl náhodou a mile překvapen výkony, pojetím. Příjemné délka - divák nevychladne. Řada vtipných situací a nejvtipnější je podle mne scéna. Ta má neuvěřitelný nápad pro tento druh her.
(zadáno: 17.5.2011)
17.5.2011: Tohle je dáma, která Vás nabije energií po náročném pracovním dni. Moc se mi u ní líbí (v této inscenaci) vážné polohy. Ocenit musím práci se světlem, která zde dělá hodně. Vyvrcholení inscenace též velmi zdařilé. Text hodně popisný (dějepisný), na něm by se dalo více pracovat a ještě více ho "polidštit", základ má dobrý. Pak by inscenace více vyzněla jako životní osud (příběh) s kapkou pikantností, ironie a sebekritičnosti a ne dějepisná průprava.
(zadáno: 29.5.2011)
28.5. 2011: Mám rád komorní hry a hrozně těžko se mi hodnotí, divák je hercům blíže, než při "velké" inscenaci, která nabízí potřebný odstup. Co do textu hry, tak se zde nabízí velice surový život dvou lidí a jednoho využitého prostředníka s řadou akčních a i upovídaných situací. Co se hereckých výkonů týče, tak pan Meduna byl pouze využitým prostředníkem,u H. Maciuchové jsem měl ze začátku problém, ale pak to rozjela. Nad všechny vyčnívá perfektní výkon L. Freje. Myslím, že přes své drobné nedostatky velmi působivé.
(zadáno: 23.6.2011)
23.6. 2011: Ze začátku moc klipovité, možná bych pro tuto inscenaci volil mnohem komornější prostor, aby se více vryla pod kůži. Přestávka je něco navíc, vynechal bych ji. Text velice zajimavý co se týče porovnání dvou životních "postojů". Odhaluje postupně životní vrstvy dvou postav a to v reálné rovině, žádná nastavovaná (fantastická) kaše. Oba protagonisté perfektní. Ovšem pan Zindulka se o přestávce hodně řešil, prý jestli už je opravdu tak starý - strčil publikum do kapsy :).
(zadáno: 13.9.2011)
10.9. 2011: Chválu si zaslouží výtvarné pojetí, hudba a zvukový doprovod. Inscenace je plná symbolů, které "sedí" a jsou pochopitelné. Herecky se soustředí inscenace na obsah figur. Bernarda Alba v podání J. Tihelkové není zlá žena, divákům ukáže i svá slabší místa a tím je více pochopeno její chování. Musím zde pochválit její herecký výkon a k němu přidávám další dva: P. Vašková (Martirio), J. Josková (Adéla). Otázkou je, zda publikum stojí o takové drama, já inscenaci považuji za velmi zdařilou.
(zadáno: 15.9.2011)
15.9. 2011: Šel jsem s velkou obavou, režie A. Procházky podle mne tlačí moc na pilu, ale dnes se konalo jen příjemné překvapení. V muzikálu není velkých rolí. Hit, co se Vám vreje pod kůži, je asi jen jeden. Z hereckých výkonů zmíním jména Dasha, P. Stenáčik a O. Brzobohatý, který mne hodně překvapil. Je tu řada nápadů, které jsou vtipné, dojde i na velké muzikálové číslo (Bzobohatý a Norisová). Líbila se mi i práce P. Strouhala. Karlín má zaděláno (konečně) na slušnou inscenaci, určitě se ještě vybrousí, bylo to první uvedení :-).
(zadáno: 16.9.2011)
16.9. 2011: Inscenaci rozhodně pomohlo její výtvarné řešení. Režijně, se podle mého názoru, soustředí na srozumitelnost děje, než na "situaci střídající situaci" tak, aby se divák nepřestal smát. Občas bylo volnější místo, ale byla to první repríza, to se ještě ohraje. Nezapomenutelní jsou M. Holý a T. Bebarová (včetně jejich rozpětí hlasu :-)). Bebarová se touto inscenací vrací, po delší době, do premierových inscenací DNF a je to dobře, má obří komický talent a publikum to baví. Divácky vděčná inscenace, příjemný večer.
(zadáno: 21.10.2011)
21.10. 2011: To není špatná inscenace. Výtvarné pojetí trochu nedotažené, ale kuchyň považuji za dobrý jevištní nápad. Herecky dobré. I. část inscenace dost popisuje a snaží se být maximálně realistická. II. už více využívá metafor a je více divadelní, líbila se mi. Ovšem nevím, zda publikum bude mít o Hrubína zájem. Závěr: nejsem nadšený, ani otrávený, má to i podařené momenty. Potenciál inscenace má. (Neplést si název inscenace s válečným děním, jako dnes někteří diváci, prosím.)
(zadáno: 23.11.2011)
23.11. 2011: Scénicky (výprava, hudba, světlo) dobré. Veronika Kubařová hraje s obrovským nasazením, neuvěřitelně střídá polohy herectví, ale drobek bych ubral. Martin Písařík ji skvěle sekunduje, tvoří "uvěřitelný" pár. Jen jsem trochu měl problém na začátku, než se to rozjelo, ale jako celek: inscenace, kterou mohu doporučit. V divadle bylo několik diváků, co znají film moc dobře, tak byl občas rušivý srovnávací komentář. Divadlo by mělo ale obsahově zapracovat na programech. Poslední dobou nic moc, přitom grafiku mají propracovanou.
(zadáno: 19.1.2012)
19.1. 2012: (75%) Nejsem (komerčně) muzikálový fanda. Zde jsem se nechal utáhnout na tvůrce. Pravda, trochu podléhají produkci. Hudebně se mi představení líbí. Pěvecky si na dnešní reprízu stěžovat nemohu, došlo i na několik hezkých překvapení. Pohybově (vč. akrobacie) dobré. Řada povedených nápadů (viz.: sochy). Herecky některá místa pěkná, někde není co hrát. Pár obrazů trochu vyznělo kýčem, to trochu kazí dojem. Přes nedostatky slušný muzikál, kde se něco děje. (Je tu i otázka, zda máme podmínky na muzikálovou tvorbu bez kompromisů).
(zadáno: 15.2.2012)
15.2. 2012: Ten text opravdu něco do sebe má a líbilo se mi jeho střídání ve vtipné a vážné poloze. Myslím, že se inscenátorům podařilo najít dost míst, které to ještě vše podkreslují. Všichni protagonisté hrají velmi dobře. Každý dostal místo, kde mohl strhnout publikum a musím říct, že místy se to hodně povedlo. Škoda, že už byla derniéra.
(zadáno: 15.3.2012)
15.3. 2012: (5. setkání s DK - viz.: hodnocení "Proces"). Tentokrát jsem si vybral inscenaci podle obsazení. Byl jsem zvědav na práci paní Kolářové se souborem. Inscenace mne dosti překvapila: místy baví, místy hodně mrazí. Je to drsné a přinutí to k zamyšlení. Prvně jsem tu v hledišti zažil i díváky, kteří tento druh divadla "neberou", zvláštní. Ze všech na jevišti musím především vystihnout R. Zacha, V. Hybnerovou (neuvěřitelně pohybově zdatnou) a (opět) G. Míčovou. Ta umí diváka dostat.
(zadáno: 10.4.2012)
10.4. 2012: Herecky protagonistům nemám co vytknout, možná se mi ani nechce. To je totiž inscenace na kterou jdete kvůli nim a víte, že to bude příjemný večer. Stalo se tak. Hra samotná je trochu problém. Její přeskakování a režijní střihy trochu narušují celý děj. Přitom řada scén má tak slušně nakročeno a "chytí" diváka. Obsahově nic, co by nějak překvapilo.
(zadáno: 23.4.2012)
22.4. 2012 (DPP - České divadlo 2012): Skoro 80%. Téměř vše už tu bylo řečené. Drábek si zase pohrává s absurditou (téměř až Irvingovskou), ironií a humorem. Vše se mu daří vyvážit tak, aby to nebylo trapné. Je to jeho hra s diváky a pokud na tu hru nepřistoupíte, tak Vám to jako celé přijde blbost a otráví Vám to večer (našlo se pár takových). Já na tu hru přistoupil a bavil jsem se... místy něuveřitelně moc... a pak i trochu tuhne úsměv. Herecky velmi vyrovnané.
(zadáno: 30.4.2012)
29.4. 2012 (Nová scéna - České divadlo 2012): Jako "plus" inscenace: škrty v textu, výprava (klobouk dolů před herci, vládnou scéně a ne scéna jim), hudební výběr, práce se světlem, úprava některých drobností (např.: dárek pro Irinu od Čebutykina). Jako "mínus" inscenace: podle mne se inscenace více soustředí na formu než obsah a některé postavy jsou nedokreslené. Chce to jít více do hloubky, Čechov to tam má. Začal bych u sester, z těch to nejvíce zvládá Olga. V druhé půlce večera dochází ke zlepšení, ale něco mi tam stále chybělo.
(zadáno: 7.6.2012)
6.6. 2012: Fandím celému projektu. Všichni mají můj velký obdiv. Ovšem co se týče této prvotiny, tak ano, vtipné, hravé, bavil jsem se, ale jejich druhý kousek mám rád více. Možná je to tím, že je více dějový. Tady trochu trvalo, než to nabralo obrátky, aby se tajil dech. Ovšem trampolína nebo tanec s kabelkou jsou výborná čísla. Těším se na další inscenaci ;-).
(zadáno: 15.6.2012)
14.6. 2012: Spíše filozofie než silná dějová katarze, mne to nevadí, mám to rád. Aby byla inscenace divácky atraktivní, tak ji režie naplnila řadou symbolů, které jsou více či méně čitelné. Perfektní je práce se světlem. Zmiňovaná slepice je sice "předepsaná", ale zde spíše rušivá (podle reakcí publika a také jak je vidět i v jiných komentářích). Kolik diváků ví, o čem mluvil Herzl s Markétkou, když mu předala dar? Herecky velmi pěkné. Zmíním především perfektního F. Čapku. Velkým překvapením je P. Hřebíčková - k nepoznání a dechberoucí! Uvidíme, zda si incenace najde místo na repertoáru ŠD.
(zadáno: 28.6.2012)
28.6. 2012: Já bych tuto inscenaci tak černě neviděl. Nečekal jsem nic podle ohlasů, tak se mohlo konat jen překvapení. Neříkám, že jsem z toho odvázanej a nadšenej, ale přijal jsem celou inscenaci tak, jak je. Pravda je, že některé výstupy jsou zdlouhavé. Řada nápadů je vtipných, ale pozor, je to tenký led. Líbí se mi hudba. Z herců vévodí K. Winterová. Prosím, nesrovnávejte s Wilsonovou prací. Výpravou by to k tomu mohlo provokovat, ale Wilson pracuje jinak, na tom si založil image. V současné době je "volné jeviště" a ostrá světla trend, brzo přijde jiný...
(zadáno: 23.7.2012)
21.7. 2012: Radok se ujal hry výborně. Řada nápadů je vtipná a neopakuje se. Humor není nucený a trapný (až na pár dvousmyslů, které jsou spíše kořením). Bavil jsem se u "podivných bytostí přenášející ovce". Velkou pochvalu si zaslouží Zuzana Stavná. Jak řekl pán vedle mne: "ta hrála nejvíc". Na druhou stranu Radok ne úplně využívá příležitostí a možností parku a OH, což je na škodu. Pak inscenace působí staticky. (Četl jsem i řadu názorů, které srovnávají tuto inscenaci s Macbethem, který asi nasadil ve využití prostoru laťku moc vysoko). Byl to ale příjemný večer :-).