Profil uživatele

Jirkan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 10 % (259)
Pavla Haflantová: 11 % (89)
Anežka Kotoučová: 12 % (108)
Lukáš Dubský: 12 % (179)
Veronika Boušová: 12 % (107)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 29.5.2011)
28.5. 2011: Mám rád komorní hry a hrozně těžko se mi hodnotí, divák je hercům blíže, než při "velké" inscenaci, která nabízí potřebný odstup. Co do textu hry, tak se zde nabízí velice surový život dvou lidí a jednoho využitého prostředníka s řadou akčních a i upovídaných situací. Co se hereckých výkonů týče, tak pan Meduna byl pouze využitým prostředníkem,u H. Maciuchové jsem měl ze začátku problém, ale pak to rozjela. Nad všechny vyčnívá perfektní výkon L. Freje. Myslím, že přes své drobné nedostatky velmi působivé.
(zadáno: 17.10.2011)
17.10. 2011: Škoda, že se režie soustředí více na taneční lekci, než na jednotlivé osudy a problémy žen. Texty autorky jsou dosti (žensky) pichlavé a zde se to vytrácí, dobrý náznak je u scény Lilian hledající brýle, některé momenty Anny a pár dalších. Minajev má přitom velmi dobré nápady. Prolog s loutkou, ženy napodobujicí chrliče, závěrečná Umírající labuť, to patří k hezkým okamžikům inscenace. Obdiv všem představitelkám za fyzický výkon. Hvězdou večera je pro mne E. Elsnerová. Chce to méně snahy o nauku tance pro lepší %.
(zadáno: 30.9.2011)
30.9. 2011: Chválím nápaditost scény. Š. Pácl našel řadu zajímavých míst, které se snaží rozehrát. Z herců jmenuji L. Juřičkovou, J. Strykovou a M. Zahálku. Ovšem jako celek: Už dlouho jsem neviděl na Vinohradech předpremiéru, která by měla tolik chyb! Místy jsem držel palce v křeči, aby to nějak dopadlo. Závěr je hodně rozpačitý. Některé situace nedořešené. Chce to více času na zkoušení. Snad se incenace ohraje. Vedení by mělo zvážit cenu vstupného na předpremiéry, pokud budou toto předvádět.
(zadáno: 17.9.2014)
17.9. 2014: Derniéra se asi hodnotit nedá objektivně, protože nálada inscenace je jiná a možná s několika vtípky, které jsou někdy méně, někdy více viditelné pro publikum. V podobné férii se nesl určitě i dnešní večer. Rozhodně to byla vtipná podívaná, která mne bavila. Určitá aktualizace a stylizace je přesně tak akorát. Moc se mi líbil úvod Z. Hadrbolcové a scéna s předložením důkazů pro Oregona.
(zadáno: 30.10.2010)
30.10. 2010: Něco mi tam chybělo. Text má na to, aby byla inscenace více drzá a šokující. Přišlo mi, že je zde snaha udržet to ve snesitelné míře. Výtvarně zajímavá inscenace, ovšem technicky nepraktická - ty přestavby strašně trhají slušný děj. Začátek trochu vázne, výstupem v galerii se to rozjede. Druhá půlka a rozuzlení už jsou dobré. Herecké výkony místy kolísavé. (I tak se mi Kašpar začíná víc a víc líbit.)
(zadáno: 3.3.2012)
3.3. 2012: Fraška = velký počet dveří a předvídatelný děj s jasnou zápletkou v rychlé akci a většinou o něvěře... Zde jsou ale problémy. I. část je špatná a moc popisuje, chybí ji tempo. Další obrazy II. části natahované, ale je tu zlepšení ve spádu děje. Chyba je na straně textu a i režie. Nejvíce komický potenciál využívá Martina Randová už od svého nástupu. Děkovačka na Fidlovačce "3x a dost" je opravdu málo, zažil jsem tu bouřlivější ovace. Jednalo se o první veřejnou reprízu. Proti samotnému žánru nic, herecky (fyzicky) "dřina".
(zadáno: 9.1.2014)
9.1. 2014: Myslím, že má Kašpar ve svém repertoáru kousek, který se povedl. Ta inscenace má (co do obsahu) vše - humor, soucit, drsnost, brutalitu, odvahu... a to vše v úsporné výpravě a povedeném světle, což podtrhuje výkony protagonistů. Líbí se mi rozdělení charakterů postav a herecké nasazení (pojetí). Závěr je opravdu ve velkém stylu. Jak jednoduché, ale plné! Veršovaný text k tomuto tématu je hodně zajímavý, zvláštní, působivý. Celé to má zvláštní punc (i přes různá drobná kolísání)... Ještě budu o tom přemýšlet..."kurva drát"...
(zadáno: 9.1.2013)
9.1. 2012: Hra o sobě zajímavá, líbila se mi. Provedení v podání Kašparů není špatné, alě něco tomu chybí. Chyběl mi tak trochu boj se skutečností, kolem které se to točí. Vždyť s takovou věcí se nedá jen tak smířit a brát ji tak, že je! Inscenace se musí ohrát, aby trochu dozrála (a s ní i představitelky Anity a Lulu) a určitě to bude lepší. J. Potměšil byl v začátku slabší, ale pak se rozehrál. Co nechápu v tomto kusu je přestávka. Proč ji mít jen kvůli přestavbě? Uvidíme, co udělá s inscenací čas.
(zadáno: 30.3.2016)
29.3. 2016: Zajímavý projekt, který byl ale pro mne trochu nahoru a dolu. Jsou tam místa, která jsou trefná, výstižná a divadelně vydařená a místa, která jsou trochu na sílu. (Za jeden z nejlepších momentů považuji schování se do skříní před kantorkou.) Přes mé výtky se nemění názor, že o Kateřině Dvořákové, Veronice Popovičové a Františkovi Hniličkovi ještě uslyšíme. Ti určitě najdou uplatnění na prknech, které znamenají svět.
(zadáno: 24.3.2016)
18.3. 2016: Překvapivě hravé a vtipné! Výstupy En.drua mne hodně baví (a to co dokáže, je fakticky umění). Začátek hodně mystický a vlastně když nad tím tak přemýšlím, není tam pro mne hluchého místa. Když jsem u těch překvapení, tak mne i překvapuje soubor svým smyslem a dispozicí pro tanec, což nápaditě doplňuje akrobacii. Je pravda, že zde je toho tance trochu více než v jejich dalším projektu, ale jinakost je vítána a nenudí :-). Těším se na další nový kus.
(zadáno: 13.4.2012)
13.4. 2012, 15.2. 2013 (Divadlo Archa): Teda toto jsem nečekal! Anna Petrželková má hravou představivost a tvoří krásné situace. Skvěle pracuje s hudbou. V tomto případě narazila i na moc dobře napsaný text. Inscenace Vás pobaví, ale místy i naskakuje "husí kůže". Ivana Hloužková předvedla neuvěřitelný herecký výkon! Už její příchod na jeviště značil, že to bude hodně dobré. Hluboce smekám! Děkovačka bouřlivá a na činohře křičet "bravo" jsem už dlouho neslyšel. To nemluvím o tom nadšení publika po představení v šatně.
(zadáno: 5.4.2015)
3.4. 2015: Možná dobře, že jsem od premiéry počkal. Je to zážitek! Sama hra je dobře napsaná a když se kolem ní sejde parta, jako v tomto divadle, pak i přes téma (které je drsné) máte dobrý pocit, že to byl fajn večer, protože to prožijete s herci. Lucka Žáčková pro mne není neznámou herečkou, ale zde mne hodně překvapila! Výborný také Jan Hájek. Ovšem perfektně je doplňuje Marika Procházková, bez ní by to tak nešlapalo. (Jen škoda, že s motivem vlaku se nepracuje více, třeba při zatmívačkách).
Rozhodně to nutí k zamyšlení a musím říct, že si s tím realizační tým hodně vyhrál. Inscenace je plná zajimavých prvků.

28.2. 2011 - deriéra - zvyšuji hodnocení, inscenace mne dostala, škoda, že jsem viděl jen 2x. Lucie Juřičková výborná. Kladně hodnotím výtvarnou a pohybovou stránku. Dostala mne scéna, kdy Kaa přitáhne svou už "starou" matku za ruku, vláčí ji po zemi. Hodně dělá text, ten se fakt povedl (včetně překladu). Jen je to inscenace u které musí divák myslet a to se teď v divadle nenosí... což je škoda...
(zadáno: 1.10.2011)
1.10. 2011: Světem žen se tentokrát hodně baví i muži (překvapivě). Fidlovačka má další titul, který bude plnit hlediště. Obsazení je velmi dobře zvoleno. První výstup má M. Doležalová a přišlo mi, že je dost nervózní, ale během večera se vyhrála a uvolnila se. Její matka, I. Pazderková, byla ze všech tří hereček nejpřirozenější. Postava E. Balzerové řeší podobné problémy jako jiná její (monologová) postva. Nápad s fotorámečkem je pěkný a líbí se mi, že to není jen "řachanda" a jsou ve hře místa, kdy publiku tuhne úsměv.
(zadáno: 17.8.2015)
16.8. 2018: Inscenace využívající plně princip OH, kouzlo parku a jeho proměn podle potřeb situace. Jen by se trochu lépe mohlo pracovat s hloubkou parku a světlem (jako v jiných inscenací téměř stejného tvůrčího týmu = Robin Hood, Macbeth...). Řada scén je efektních, mají nápad, spád nebo humor. Ovšem dost to celé shazuje až přílišná lidovost, dvojsmyslnost a hraní na diváka. Za mne má Martin Glaser větší smysl a představivost pro divadlo. Herecky několik zajímavých výkonů, jiné skřípou na hraně taškařice. Kdo to drží a táhne je Taťána Kupcová!
AKTUALIZACE 25.3.2010: Jedna z nejlepších inscenací, které Fidlovačka připravila. Už jsem ji viděl 3x. Viděno 16.1., 10.2., 11.6. 2009 a 24.3. 2010. Obsazení sester je dobře zvolené. A. Černá si publikum podmaní a Z. Vejvodová je více a více zajímavější. M. Randová si hodně užívá poslední výstupy a k tomu všemu řada dalších zajímavých hereckých výkonů. Inscenace jde z "vykreslenosti" do "současnosti". Závěrečný obraz sester je opravdu dojemný. Děkovačka byla vždy dlouhá.
(zadáno: 30.4.2012)
29.4. 2012 (Nová scéna - České divadlo 2012): Jako "plus" inscenace: škrty v textu, výprava (klobouk dolů před herci, vládnou scéně a ne scéna jim), hudební výběr, práce se světlem, úprava některých drobností (např.: dárek pro Irinu od Čebutykina). Jako "mínus" inscenace: podle mne se inscenace více soustředí na formu než obsah a některé postavy jsou nedokreslené. Chce to jít více do hloubky, Čechov to tam má. Začal bych u sester, z těch to nejvíce zvládá Olga. V druhé půlce večera dochází ke zlepšení, ale něco mi tam stále chybělo.
(zadáno: 1.10.2016)
30.9. 2016: Závěrečného monologu z reproduktoru je škoda (i přes odkaz na Rajmontovu inscenaci). Anfisa v této inscenaci je jiná a tím se vytrácí i některé motivy této postavy. Na druhou stranu mohu jen chválit: velmi dobře upravený text, dotažení některých nápadů (jako vidlička Soleného, klíče Kulygina...). Všechny herecké výkony jsem sledoval s velkou chutí (ale zdůrazňuji V. Lazorčákovou a V. Postráneckého). Nemám pocit, že by tu šlo něco proti textu nebo významu. Vydařená tragikomedie.
(zadáno: 24.4.2018)
22.4. 2018 - Divadlo Archa: Ve velmi krátké době jsem se přesvědčil, jak jsou režie J. A. Pitínského nápadité v propojování různých textů, stylů, žánrů a fungují jako celek. Když k tomu připočítáte velmi dobré herece, jako v tomto případě, pak je to divadelní zážitek. Matka baví a jiskří, Služka je dějově trochu utahaná, Panna překvapila. Trávím to ještě dlouho, abych byl schopen přesněji vyjádřit pocit z toho, co jsem viděl a zažil ten večer...
Trochu jiné, než by někdo čekal. Někdo dokonce i řekl, že tak trochu studentské představení, ale nenudí, naopak, já se bavil celou dobu... :-)
(zadáno: 8.1.2013)
8.1. 2013: Scéna, světla, aranžmá je naprosto perfektní, opravdu přímo až operní. Herecké výkony nejsou tak špatné. Dobrou práci odvádí K. Winterová, K. Dobrý, J. Dolanský a především Vl. Javorský. Obsahově to pokulhává, může za to (dle mého) autor a i režisér. Je tam několik pěkných obrazů (např. válka), ale žádá si to více. Je to škoda, vznikla by tak v Národním divadle velká inscenace. Nelituji ale toho, že jsem zašel. Pro soubor určitě musela být práce s D. Radokem zajímavá. Děkovačka je opravdu špatně řešená, škoda.
(zadáno: 12.9.2012)
12.9. 2012: Nevidím to tak černě. Problém je především ve využití hudby, ubral bych. Sbor by potřeboval trénink na rytmus přednesu. Vzhledem k pojetí to chce více exprese v mluvě i pohybu, nebál bych se emoce více zdůraznit. Toho využívá R. Chvalová. Začátek trochu rozpačitý, po nástupu Andromaché přišel zlom, kdy i sbor perfektně pracuje s pohybem a hlasem a to se udrží až do konce. Pochvalu si zaslouží i Jindra Janoušková. Zdena Bittlová je místní "star", děkovačka to jen potvrdila (přidávám se). Výtvarná stránka zdařilá. Obdiv, že si regionální divadlo troufá na takovou inscenaci.
(zadáno: 8.4.2018)
6.4. 2018: Zdařilé propojení třech textů... přehlednost, spád, ořezáno na minimum a přesto to funguje... Mírová konference, opuštěný vagon kdesi, koncertní sál... politika, rodinné vztahy, pomsta... Pitínský... neotřelost, emoce, drama... děsivě aktuální... maximálně využitý chór... H. Čermáková, J. Tomečková, T. Kotrbová, M. Bačíková, J. Drgová, E. Daňková, M. Kalužíková a M. Marcilisová = které jiné divadlo má tak výraznou dámskou šatnu... škoda těch neobsazených míst... škoda těch, co o přestávce opustí divadlo... ZÁŽITEK!

(Často se v poslední době inscenují antická dramata...)
(zadáno: 2.8.2017)
1.8. 2017 (Stalin): Divadelní zážitek povýšený tím, že se odehrával v netradičním prostředí - na Letné u Stalina. Michal Balcar nápaditě (a mnohdy velmi vtipně) pracuje s kolemjdoucími. Jaká je asi verze pod střechou? Pak je tu jeho nasazení, charisma a schopnost zaujmout v docela rušném prostoru. V neposlední řadě je tu zajímavá dramaturgická volba. Oproti jiným letním divadelním produkcím, které nabízejí hlavně zábavu, bylo příjemné si večer takto zpestřit. Těším se na další setkání se strašnickými...
(zadáno: 14.5.2011)
14.5. 2011: Začátek byl plný symbolů, což se mi líbilo, pak to trochu začalo váznout, přítom text je pěkný. Chvíli před přestávkou přišel zvrat a druhá polovina byla emoční smršť. Příjemným překvapením pro mne byla Veronika Žilková, velké vážné role ji sluší, škoda, že je hraje tak málo. Vedle ní velkým plus incenace je Veronika Divišová, která je neuvěřitelně přirozená. Její závěrečný výstup s V. Žilkovou byl hodně silný, dojemný. Myslím, že je to nová dětská divadlení hvězda!