Profil uživatele

Jirkan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 10 % (259)
Pavla Haflantová: 11 % (89)
Anežka Kotoučová: 12 % (108)
Lukáš Dubský: 12 % (179)
Veronika Boušová: 12 % (107)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 10.12.2017)
9.12. 2017: Poměrně komorní příběh na velkém prostoru s určitým odcizením, chladností, symbolikou, expresivitou a zajímavými hereckými výkony. Není zde nic proti textu či smyslu děje. Baví mne texty, kde se prolínají tak trochu mystické postavy s reálným světem a když se to podaří a funguje to vedle sebe, je se na co dívat.
(zadáno: 9.2.2012)
9.2. 2012: (Žižkovské divadlo) Musím říct, že Jihlava mne velice mile překvapila. Líbí se mi výtvarný nápad scény - ring: místo, kde jde do tuhého; místo, které odděluje "blázny" od "normálních". K tomu (pro mne objev) skvělý Josef Stara, který uměl publiku prodat své emoce. Veřím, že v "plné verzi" na jihlavských prknech to musí být ještě větší zážitek. Jen asi přestávka nebyla třeba a výběr hudby byl pro mne tak trochu rušivý, než aby dokreslovala. Myslím, že se Jihlava v Praze dobře předvedla ;-).
(zadáno: 14.10.2017)
2.10. 2017 - Divadlo Archa: Vladimír Morávek opět zaplnil (nejen) celý sál. V tomto případě o něco přehledněji, než tomu bylo u dřívějších inscenací. Opět se hraje hodně mezi diváky. Je v tom hodně hudby, která se opakuje. Radost byla vidět práci I. Hloužkové, D. Telekyho a dalších. Záměrně nezmiňuji M. Donutila. V hledišti jsem měl z některých diváků pocit, že jsou tam kvůli němu. U některých diváků došlo asi i na překvapení v čem a jak hraje. A v obou případech je to dobře. Mám rád, když zaškatulkovaný herec dokáže nabídnout víc. Němluvě o tématu a aktuálnosti textu.
(zadáno: 26.11.2014)
26.11. 2014: ...a já jsem se bavil taky! Nejsem příznivce realistických výprav, ale zde to sedí. Trik ohledně střídání postav je perfektní a bavilo mne publikum, jak to řeší, o to je to absurdnější. Je to plné hlášek, občas má divák pocit, že je to jedna velká improvizace, ale ve finále to něco do sebe k té svobodě má. Rozhodně příjemný večer a možná bude někdy opakování.
(zadáno: 31.10.2017)
30.10. 2017: Nápaditá divadelní scéna se střetává s minimalistickým herectvím obou protagonistů. A. Talacková má ještě plus v tom, že na začátku, nad ní kývete nevěřícně hlavou, ale s pokračováním v ději pro ní dostanete určité pochopení. D. Bambas překvapí s jakou emocí (agresivitou) dokáže pracovat a jak to dokáže rozehrát. Fyzický souboj, na který na scéně dojde, je tolik propracovaný, že máte strach, jestli už to opravdu není moc. Z. Maryško je pak přesně tím "trapným" komikem (myšleno v dobrém), který tu hrůzu odlehčí a dá ji větší nadhled.
(zadáno: 1.3.2016)
29.2. 2016 - DVC: Trochu jsem se této hostovačky bál, protože scéna Celetné je z mého pohledu malá, ale MDMB si s prostorem perfektně poradilo. Ta inscenace má dvě výhody. Tou první je nápaditý přístup režie a scéna. Tou druhou a mnohem zásadnější jsou výkony P. Mikesky a M. Rumla! Oba už jsem na jevišti několikrát viděl, ale včera to bylo něco, věřil jsem jim to, zobal jsem jim z ruky, bavil mne každý jejich výstup. Dlouho jsem neviděl takové ponoření, přesvědčení, zápal, opravdovost. V dobnu inscenace přijede ještě jednou = doporučuji.
(zadáno: 15.6.2011)
15.6. 2011: Jak toto hodnotit? Moje první osobní setkání s Cirkem La Putika, moje první osobní setkání s novým cirkusem. Nejsem ovlivně původní inscenací. Znám práci R. Nováka z jiných divadel (ať hereckou či pohybovou). Bavil jsem se hodně (ať jsem se smál nebo mi běhal mráz po zádech). Je to ta věc u které se snadno řekne "to musíš vidět". Snad jen to čekání na začátek, nedýchatelno a mačkanice v baru, to nebylo příjemné, ale nemá to vliv na celkový zážitek. Výtvarná stránka je super :-).
(zadáno: 17.3.2018)
16.3. 2018: Na jednu stranu jsem měl trochu problém se dostat do děje. Na straně druhé musím uznat, že je to zajímavá inscenace tím, jak dokáže využít svou scénu na malém prostoru. Co ale hlavně hodnotím na této inscenaci pozitivně jsou herecké výkony "nové herecké generace". Často se setkávám s názorem, že mladí herci nemají to "kouzlo" jako dřív, ale ono to dá nějakou práci a potřebuje to čas a o lidech z této inscenace určitě uslyšíme. Jejich práce mne hodně bavila.
(zadáno: 12.1.2017)
11.1. 2017: Tak trochu prapodivná pointa z prostředí dámské herecké šatny s obdivuhodnými výkony všech protagonistek. Jejich herecká práce v prázdném prostoru funguje jako přirozený rozhovor, kterého jste, jako divák, tajným svědkem. Samotný závěr pak ukáže, že jste v divadle (a začne se scénicky něco dít). V tomto směru je to velmi pěkná práce. Text sám obsahuje ostré, milé a i vtipné momenty, ovšem místy také klišé. Nabízí se ale otázka, jestli to tak náhodou není i v běžném životě. Taky předpokládám, že je to kus, který diváka přitáhne spíše obsazením než obsahem (titulem).
(zadáno: 1.2.2017)
30.1. 2017 - Divadlo Archa: Pro mne osobně tak trochu bez přesahu, abych šel s některou z postav nebo s dějem. Na druhou stranu to, co se dělo na jevišti se mi líbilo a dobře se na to dívalo. Velmi jednoduchá scéna a velmi dobré herecké výkony. Pitínského stylizace a práce s pohybem mne vždy bavila. Ve finále jsem byl překvapený jak dlouhá ta inscenace je, uteklo to. Je to velkoformátová inscenace (s dobrým výběrem hudby).
(zadáno: 6.3.2018)
5.3. 2018 (85%): Je tu kontroverzní téma, které funguje, rezonuje, překvapuje. Některá "vtipná místa" mi vtipná úplně nepřišla, protože jejich obsah (síla) má poměrně dost velké následky, ale neznamená to, že s tím nesouhlasím, naopak. O to více si jeden tu záklaní myšlenku uvědomí. Pak je tu fakt, že bych něco takového od Jezerky nečekal (a co na to tradiční divák?). Sama inscenace je v některých významech dost popisná a doslovná, ale opět: nějak to základní myšlence neublíží. Hodně jsem o této inscenaci přemýšlel. Ondřeje Kavana jsem několikrát viděl, ale tedy velmi mile překvapil.
(zadáno: 8.6.2017)
7.6. 2017: Pokud by mé hodnocení mělo být jen o textu, pak je nižší. Za mne trochu košaté i přes niternou hloubku. Hodnocení zvyšuje přístup všech tří herců. U Z. Bydžovské je zajímavé pozorovat, jak se nechá strhnout výkonem D. Krejčíka a jdou spolu "ruka v ruce". Já se ovšem nechal výkonem D. Krejčíka strhnout také! Naprosto! Velmi pozitivní hodnocení jeho práce je tu téměř v každém komentáři a já tuto řadu jen rozšiřuji a přemýšlím, co ještě bych k tomu dodal, abych se neopakoval.
(zadáno: 15.10.2010)
15.10. 2010 (Divadlo v Celetné): Velice vtipná inscenace plná nejen slovního humoru. Vtipné je využití loutek, některé písňové texty a kostýmy. V paměti mi asi uízne samotný nástup tučňáků na Archu, to bylo něco :-). Byl to pro mne příjemný večer plný humoru, který nevyzněl trapně.
Je tam několik velice zajímavých nápadů...
(zadáno: 4.12.2010)
3.12. 2010: Věděl jsem do čeho jdu. Text je proškrtaný, ale kdo z dnešních inscenátorů neškrtá? Pohybově zajímavé a někteří herci překvapují (např. pan Postránecký). Hudba perfektní! Díky formě pro mne v první části trochu chybělo napětí, ale dotvářela jej hudba, druhá část lepší. Paní Červená je opravdová Dáma. Chápu, že forma je tak jiná, že publikum může inscenaci milovat nebo nenávidět, nic mezi tím.
(zadáno: 1.3.2015)
28.2. 2015 - Švandovo divadlo: David Drábek má obrovskou fantazii a umí pracovat se situací a slovem a někdy v dost absurdní rovině, ale vlastně dává to smysl. Líbí se mi hlavní motiv. Navíc má tahle hra v sobě určitou hořkost. První polovna se ale vleče a moc povídá. Druhá už má nějakou hodnotu a spád a není to jen takové plácání pro pobavení. Jiří Zapletal by měl své herectví krotit, jeho projev je místy dost za hranicí únosnosti. Na druhou stranu práce Pavlíny Štorkové je nepřehlédnutelná a nezapomenutelná, na tuhle herečku v ND se těším!
(zadáno: 12.6.2014)
11.6. 2014: Poměrně vtipný hudební kabaret s trochou cynismu, ale tak, že to neuráží, navíc tak trochu něco do sebe něco má, což je bonus navíc. Bavil jsem se a to díky především zdařilému hereckému obsazení, proto nikoho nejmenuji a beru to jako kolektivní práci. Je to tak trochu jiný pohled na jednu ze zásadních postav "dějin" (?) s nadhledem a zasazení do tohoto divadla je jen žádoucí.
(zadáno: 18.4.2015)
15.4. 2015, 17.6. 2015, 16.12. 2015: Na začátku jsem si říkal, že to už tady bylo 1000x! Sprostá mladá holka a zadumaný autor... Naštěstí (pro diváky) ten příběh nabere jiný směr. Bylo příjemnou hrou oba protagonisty sledovat a dumat nad tím, zda jsou svou postavou nebo postavou z řešeného textu... je ona vůbec skutečná nebo jen přelud, iluze, múza? Výborná práce a když se sejde i dobré publikum, je to zážitek. Svou druhou reprízu jsem si užil o něco více...
29.4. 2010: Text je zvláštní, jinak režijní pojetí perfektní, je to "divadlo", spousta zajímavých nápadů od pohybové a interpretační stránky až po scénické pojetí. Hereké výkony také dobré. Věřím, že je to představení, pro herce, fyzicky náročné.
(zadáno: 16.9.2015)
16.9. 2015: Pro někoho až příliš expresivní podání, které občas nešetří ani jadrným jazykem. Pro někoho i absurdní děj. Chápu, každému podle chuti. Já jsem spokojen. Bylo pár míst, u kterých mi unikal trochu význam. Druhá část inscenace je trochu nastavovanou kaší, dalo by se škrtat. Určitá dravost je místy zcizena vystoupením z role. Výtvarně perfektní inscenace. Bavil mne Jan Meduna a tou pomyslnou třešní dortu je Helena Dvořáková!
Klasický Morávek, ale líbí se mi jeho práce...
(zadáno: 17.2.2013)
17.2. 2013 - Divadlo Archa: Dlouho jsem nezažil inscenaci, kterou bych sledoval "jako na trní". Na jednu stranu se mi líbila práce herců. Neuvěřitelně fungují jako tým a měl jsem z nich pocit, že ví o čem hrají. Našel se tu i dobrý situační humor. Na druhou stranu mne režie překvapila svojí dravostí, hrubostí a provokací. Nemám problém s touto interpretací, ale vyvolalo to ve mne řadu otázek, což považuji za další pozitivum. I přes tuto interpretaci řežie myšlenku textu neopouští, to je dobře. Ještě budu chvilku dumat... (Filozofická otázka na zavěr: Má sloužit text režii nebo režie textu?)
(zadáno: 6.3.2014)
5.3. 2014: Kašpaři mají (co do rozsahu a obsazení) další velký projekt a celkem příjemný. Neinovují. Některé nápadité výstupy podporující tragikomičnost příběhu. Celkem svěží inscenace, čas mi v hledišti rychle utekl. K první půlce mám drobnější výhrady, ale nic zásadního, co by kazilo dojem. Několik zajímavých hereckých výkonů (pojetí postav), ale zmíním L. Jůzu, který dostal velkou roli a hodně toho využil a M. Steinmasslovou - její Raněvská je sobecká (a trochu arogantní), viděl jsem už 3 zpracování Višňového sadu a zde je Raněvská jiná, což je velmi přínosné (příjemné).
(zadáno: 17.6.2018)
17.6. 2018: Přílišná stylizace kostýmů na první dobrou prozrazují charaktery postav. Řada scén či výstupů pouze načrtnuta povrchně. Jindy, kdy se to střetává s antikou, je to až směšné. Špatný výkon D. Matáska. To je všechno pomyslná jedna miska vah. Pak je tu vydařená scéna, hudba. Zajímavá K. Winterová. Využitá příležitost J. Strykovou. Velmi zajímavá dramaturgická práce (škrty, když si pročtete text v programu). A to vše ještě podtrženo překvapením do jak politického textu se D. Špinar pustil... celek ale rozpačitý.