Profil uživatele

Klára Tesařová

Jednou větou bych se dala shrnout docela dobře:
„Jsem nesmělá, ale léčím se.“

Odkaz na můj blog plný recenzí na všelijakou kulturu:
blog.idnes.cz
Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Lukáš Dubský: 11 % (23)
Michal Novák: 11 % (22)
Pavel Širmer: 13 % (10)
Jiří Landa: 14 % (36)
Jan Pařízek: 18 % (9)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: 1 2 3 > >>

(zadáno: 15.9.2015)
Splašené nůžky - Městské divadlo Brno: 90 %
Zasazení do brněnských reálií, narážky na divadlo (Herfortová na peroxid apod., z rádia hrají muzikálové hity), ale i rýpání do aktualit obecně... Absolutní absence zdi mezi jevištěm a hledištěm. Všichni táhnou za jeden provaz. Diváci se nebojí interagovat, i kdyby báli, vyšetřovatelé si je s citem rozmluví. Pohltilo mě to tak, že jsem i o přestávce bedlivě hlídala podezřelé na jevišti obehnaném policejní páskou. Totální charakter interakce završen demokratickým rozhodnutím a následným dohráním podle přání většiny. Více možných konců podněcuje do opakovaných návštěv tohohle skvostu.
(zadáno: 28.3.2015)
Mary Poppins - Městské divadlo Brno: 90 %
Tento muzikál by se měl povinně hrát před Vánocemi jako se o Štědrým dnu pokaždý dává v TV Popelka. Když mi zarytému pesimistovi nevadí ono poselství "stačí chtít a rázem vše je možné", tak to už je co říct. Viděno několikrát, pokaždé maga famózní Antalová, oba Bertové jsou supr, ale asi lepší D. Vitázek. Dětské role nezaostávají za dospělými. Úžasná stepařská čísla, jedno dokonce hlavou dolu. Skoro operní výkon L. Bartolšicové. Pohybově, herecky, pěvecky dokonalé dílo. Dala bych 100 %, ale musím si nechal rezervu, kdyby se objevilo něco lepšího. Škoda, že už se to v Brně nehraje.
(zadáno: 1.4.2015)
Charleyova teta - Městské divadlo Brno: 90 %
Viděno dvakrát. Podruhé jsem se bavila snad ještě více než před tím. Excelentní I. Ondříček, role mu sedí jako přišitá. Vrcholem je jeho brazilská píseň. Protože teta Lucia přece pochází z Brazílie pravlasti opic. :-D P. Štěpánovi jdou i komediální role, s A. Novotným představují k sobě skvěle pasující dvojku. Jako ptěšující shledávám fakt, že na každém představení můžeme slyšet nové vtípky, odbourání se apod., takže se baví jak "nováčci", tak "staří mazáci", kteří si to dávají poněkolikáté. Včerejší standing ovation a ovace mluví za vše. Jedna z nej komedií v MdB!
(zadáno: 28.3.2015)
Sluha dvou pánů - Městské divadlo Brno: 90 %
Něco neskutečnýho hlavně ze strany Martina Havelky! Jezdí na skateboardu, plive do předních řad vodu, nabízí diváků chleba na žvýkání, dokonce skáče do první řady, točí s talíři... Sluha jak má být! Ostatní herci rovněž skvěle komunikují s diváky. Musíte to vidět nejméně dvakrát, abyste si to dostatečně užili a vychutnali. Smršť vtípků, gegů a narážek je rychlá a omračující. A na konci vám Havelka věnuje toaleťák, tedy pokud ho hozený do publika chytíte. Co víc si přát? :-D Nedávám sto procent z principu, ale měla jsem chuť je tam mrsknout.
(zadáno: 4.4.2015)
Pokrevní bratři - Městské divadlo Brno: 90 %
Tady bych neváhala dát klidně i 95 %. Bombasticky uchopený silný děj protknutý výraznými hereckými i pěveckými výkony. Aleš Slanina i Dušan Vitázek (u kterého mi tentokrát ani nevadilo jeho přílišné vitázkovství, asi proto, že měl oholené fousy) ze sebe dostaly maximum. Příjemným překvapením byl Stano Slovák v malé roli něčeho jako vypravěče. Závěrečná píseň "Snad to byl jen sen..." mě osobně úplně pohltila, stejně jako celý muzikál. Třikrát velké WOW, WOW, WOW! Věčná škoda, stejně jako u Mary Poppins, že se to již nehraje.
(zadáno: 19.3.2017)
Bítls - Městské divadlo Brno: 90 %
Brněnští Bítls bombí betálnou bžundu. Nejlepší inscenace sezóny 2016/2017. Vychytejte zejména alternaci Brychta, Fiala a Herajt. Dál Vitázek, Janota, Milfajtová, Isteník... Ale víte co? Běžte na to bez ohledu na alternace. Budete se zaručeně celých 2 hodiny a 45 minut smát. VAROVÁNÍ: inscenace je silně návyková stejně jako hity Beatles!
(zadáno: 16.6.2017)
Žítkovské bohyně (krev je krev) - Městské divadlo Brno: 80 %
Příběh je zpracovaný opravdu hutným a silným způsobem. Pokud člověk nečetl předlohu, bude se od něj chtít náročný výkon. Orientace v ději je však možná pro čtenáře předlohy i pro zcela neznalé. Svetlana Janotová podává perfektní výkon. Scéna ladí s nádechem hry. Absence mužů, kromě jednoho, Vojtěch Blahuta, přináší kýžené výsledky. Celkově moc povedený, ač na diváky dost náročný, kus.
(zadáno: 1.3.2017)
The Naked Truth – Odhalená pravda - StageArtCz: 80 %
Tyč může být někdy bič. Velmi kvalitní hra. Ale také velmi náročná hra. Herečky si nehrají na pooldance tanečnice. Ony ty tanečnice opravdu jsou. Za tou velkou dřinou se skrývá pětice (šestice) příběhů. Odhaluje se, co má být odhaleno. Odkrývá a ukazuje se, že bychom měly (i měli) bojovat vždy a všude. Zde se boj vydařil. Prostě: zvedněte zadky a vyrazte do divadla. Stojí to za to.
(zadáno: 2.1.2019)
Něžná: pohybové sólo pro dva - BuranTeatr: 80 %
Surové. Intenzivní. Maximálně podané výkony Vaculčiakové i Tchelidzeho. Jiskření mezi nimi a pohybové hrátky jsou velmi promyšlené, netradiční a inovativní. Fantastická inscenace podle povídky s podtitulem fantastická.
(zadáno: 1.3.2017)
Premiérareprízareprízaderniérapremiéra - HaDivadlo: 80 %
Popsatelné nepopsatelno. Nepopsané popsatelno.
(zadáno: 20.1.2018)
Ženy na pokraji nervového zhroucení - Městské divadlo Brno: 80 %
Španělsko. Rytmus. Hroucení. Tanec. Korida. Ženy, které by si z fleku lupli pár tabletek Neurolu. Místo nich vám ale o svých trablech povídají. Zpívají, Hrají. Kubismus na vás dýchá každým coulem. Průvodce D. Vitázek nemusí jít po chuti všem, ale jinak bravurní výkon L. Bergerové. Rovněž S. Milfajtová i E. Skálová se vám vryjí paměti. Stejně jako huba míchající jazz-rock spolu s madridskými rytmy. Celkově je hra silně antistresová. Pokud máte problémů nad hlavu, s tím, že jste sami na pokraji nervového zhroucení pomalu s pilulkou v ruce, běžte na Ženy. Ukážou, že v tom nejste samy!
(zadáno: 20.1.2018)
Teror - Národní divadlo Brno: 80 %
Interaktivní hra. Má zejména kouzlo, pokud nevíte, o jaký případ se jedná. Iluze soudu dokonalá, ač vážná. Sice by diváci měli posuzovat ryze objektivně, ale myslím, že se do jejich rozhodnutí promítá hodně charismata herců, kteří ztvárňují obhájce a obhájkyni, zejména M. Siničák. Je fajn, že se Reduta vydala mravním a filozofickým směrem. Že z přemýšlení nad hodnotou lidského života vytvořila inscenaci, která donutí člověka opravdu se zamyslet. A taky nás učí o toleranci, že i když většina sálu hlasuje jinak než vy, neznamená to, že jsou o nic horší či lepší lidé. Teror je prostě povedl.
(zadáno: 2.1.2019)
Milenci nebes - Národní divadlo Brno: 80 %
Pro mě osobně byli Milenci nebes pohlazením na duši. Amslerova režie mi ani v největším nevadí, netradiční využití nejrůznějších rekvizit. Poselství, které na mě dýchlo z představení bylo velmi milé. Občas se objevily nevyvážené herecké výkony, ale celkový dojem z představení je více než dobrý. Na Mahenku si troufnu říci, že nadprůměrný.
(zadáno: 19.5.2019)
Horská dráha - Divadlo Bolka Polívky: 80 %
Intimní inscenace. Výkony hlavních představitelů jsou realistické, občas Milan Kňažko působil až příliš sebevědomě na lva salónů. Hra má velmi dobrý spát, jen její kontinuitu narušuje přestávka. Kdyby nebyla, tak by představení gradovalo daleko silněji. Jinak pro diváky, kteří neznají pointu, je Horská dráhou opravdovou horskou dráhou.
(zadáno: 19.3.2015)
Lakomec - Národní divadlo Brno: 80 %
Jedno velké wow pro Zdeňka Dvořáka. Stará herecká škola se nezapře. Výborná komunikace s diváky, nejenom v předních řadách. Co se týká komunikace s diváky nutno zmínit i Moniku Maláčovou. Totálně mě uhranula. Kostýmy supr, hudba také. Ale improvizace ze strany zkušených mazáků, to se mi líbilo úplně nejvíc. Až na některé méně zdařilé Výtiskovy prupovídky. Harpagon vykreslen dostatečně, zejména dlouhý monolog měl sílu. Z vedlejších rolí vypíchnu Světnicovu služku Klaudii. Asi nejslabší výkon podala Stárková, asi proto, že do hry naskakovala až po přestávce. Jedna z nejlepších činoher v Mahence.
(zadáno: 1.5.2015)
Mrtvé duše - Městské divadlo Brno: 80 %
Thálie pro Isteníka právem! Více zde:
http://www.i-divadlo.cz/blogy/klara-tesarova/mrtve-duse-ozivaji-v-mestskem-divadle-brno
(zadáno: 26.5.2015)
Ostrov pokladů - Městské divadlo Brno: 80 %
85 % když hraje L. Janota (z jeho provedení Bena mě mrazí, jen si na to vzpomenu), 80 % když hraje A. Slanina, který na můj vkus moc kašle. Jako Fanny byla nejlepší Holišová, na druhé místě Vaňková. P. Štěpán je právem na všech plakátech, ale i J. Zedníček není k zahození. Kluci jsou tak nastejno, Dalecký i Hrdlička mají každý své jedinečné kouzlo. M. Havelka sice nezpívá jako nějaký mistr, ale dává do své role něco navíc, co L. Kolář i přes preciznost ve zpěvu i projevu nemá a nikdy nebude mít. L. Janíková líp zpívá, J. Musilová líp hraje. D. Vitázkovi Bones sedl ale neskutečně!
(zadáno: 18.4.2015)
Mučedník - HaDivadlo: 80 %
Podrobnější komentář v recenzi, viz(te) sekci ?Recenze/blogy?... (více v článku na blogu)
(zadáno: 28.3.2015)
Kvítek z horrroru - Městské divadlo Brno: 80 %
Viděno dvakrát. Netradiční muzikál, který nestojí na hereckých výkonech, ale na neživé loutce masožravé květiny. Velká čest loutkovodiči. Jinak humor, parodie i trochu toho strachu (zejména pro dětské diváky). L. Janota mi seděl víc než J. Uličník. Alena Antalová v obou případech výborný výkon, jak je u ní zvykem. Role sadistického zubaře, I. Ondříček působí více děsivě (asi tou holou hlavou), M. Havelka víc komediální, zejména pak v ostatních malých rolí, které představitel této role rovněž zastává. D. Vitázek jako svérázný pacient ? prostě bomba! (i live "dabuje" a zpívá onu rostlinu).
(zadáno: 14.10.2015)
Je třeba zabít Sekala - Národní divadlo Brno: 80 %
Františák po dvou průserech (Havel v zemi čeledínů <tohle "jen" napsal> a Rozbitý džbán) se na můj vkus opravdu vyšvihl. Fakt. Bez ironie. Silný příběh, silné herectví, žádná modernizace. Scéna vzdušná, přitom je jí plno. Rychle se mění. Do děje maximálně vtahující atmoška, zejména díky I. Barešovi. Tak vyšperkovanou zápornou postavu, přitom bez přehrávání, jsem dlouho neviděla. T. Šulaj podává duchaplnou a barvitou postavu, ale Bareš je Bareš. Výborná hudba, skoro až filmová. Promakané vedlejší postavy: wow pro D. Hřebíčka a M. Bumbálka. Tahle hra prostě dokáže přenést emoce. Na všechny.
(zadáno: 3.5.2018)
Vitka - Divadlo Husa na provázku: 80 %
Netradiční, neotřelé a své. Představení má dobrý spád a nenudí. Téma svádí k feministickým výkřikům, kterým se ale představení dobře vyhýbá. Kromě výkonu T. Marečkové stojí i za zmínku mistrně vybarvený Martinů Dušana Hřebíčka. Plus za živý hudební doprovod a použití rekvizit netradičními způsoby.
(zadáno: 28.10.2016)
Limonádový Joe - Městské divadlo Brno: 80 %
Dostala jsem chuť na kolalokovou limonádu! Poctivě odvedená prácička. L. Janota jako vždy k sežrání. Určité vtípky rezonovaly maximálně, jiné pro mě vybublaly do ztracena. Trochu mi tam vadily "modernizace", narušovaly jinak zdařile navozenou atmosféru. Ale jinak pěkný, milý, nejvíc mi vyzněla píseň "Whisky, to je moje gusto". A taky jsem byla překvapená koncem. Nikdy jsem totiž neviděla celý film v kuse, takže nemůžu porovnat. Ale poselství jasné, jak už jsem si u Gazdíkových muzikálu všimla: s úsměvem a dobrou náladou jde všechno hned líp!
(zadáno: 13.1.2017)
Zamilovaný Shakespeare - Městské divadlo Brno: 80 %
Zamilovaného Shakespeara si nejde nezamilovat! Zatím nejlepší činohra sezóny 2016/2017. Zrežírováno s lehkostí, s lehkostí i zahráno. Příjemné, oddechové a hlavně VTIPNÉ. Klasičtí činoherci aka Štěpán, Antalová, Jícha apod. doplněni ústřední muzikálovou dvojicí Vitázek + Janotová. Občas jde poznat, že nejsou zvyklí umluvit celé hlediště bez portů dostatečně nahlas, ale zas zároveň to mezi nimi neskutečně jiskří. Scéna super. Nebyla to jen scéna. Byla to FUNKČNÍ scéna. + živý mini orchestr na levém předním balkóně. + super děkovačka. Stanovi Slovákovi i Městskému Shakespeare prostě sluší.
(zadáno: 4.4.2015)
Brouk v hlavě - Městské divadlo Brno: 80 %
Viděno před docela delší dobou, ale pořád mám na to pěkné vzpomínky. P. Štěpán v dvojroli samozřejmě precizní jako vždy. Velká čest I. Ondříčkovi za jeho odvahu (jděte se podívat a pochopíte). Neuvěřitelné výstupy paní Herfortové. Příchody a odchody, na kterých je to celé založené, načasovány velmi přesně. A ten L. Kolář, který dal se svou střelnicou mé bránici hodně zabrat! Jedna z nejpovedenějších činoherních komedií MdB spolu s Dokonalou svatbou, Slouhou dvou pánů, Jménem nebo Charleyovou tetou...
(zadáno: 1.5.2015)
Les Misérables (Bídníci) - Městské divadlo Brno: 80 %
Přesněji 85 %. Ještě přesněji zde:
http://www.i-divadlo.cz/blogy/klara-tesarova/au-revoir-les-miserables

Další stránky hodnocení: 1 2 3 > >>