Profil uživatele

Klára Tesařová

Jednou větou bych se dala shrnout docela dobře:
„Jsem nesmělá, ale léčím se.“

Odkaz na můj blog plný recenzí na všelijakou kulturu:
blog.idnes.cz
Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Lukáš Dubský: 11 % (23)
Michal Novák: 11 % (22)
Pavel Širmer: 13 % (10)
Jiří Landa: 14 % (36)
Jan Pařízek: 18 % (9)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: < 1 2 3 >

(zadáno: 29.3.2015)
Kočky - Městské divadlo Brno: 40 %
Očekávala jsem, že Kočky postrádají děj. Ale stejně. Vůbec mě to neoslovilo a docela i nebavilo. Kostýmy nic moc, inovace na mě jaksi nezabrala. Seděla jsem, koukala jsem, nechápala jsem, koukala jsem a tak pořád dokola. Pak přišla ta slavná písnička Memory v podání A. Antalové. Všichni hrozně tleskali. Pak opět celou dobu nic, až na konci šup, publikum se zvedlo snad při první oponě. Já seděla jako opařená. Asi jsem vadná já. Na děkovačce nejvíc aplaus pro Antalovou, přitom měla jen jednu písničku. Za ten standing ovation dávám takovéhle procenta. Asi jsem vadná já... :-D
(zadáno: 28.3.2015)
Kvítek z horrroru - Městské divadlo Brno: 80 %
Viděno dvakrát. Netradiční muzikál, který nestojí na hereckých výkonech, ale na neživé loutce masožravé květiny. Velká čest loutkovodiči. Jinak humor, parodie i trochu toho strachu (zejména pro dětské diváky). L. Janota mi seděl víc než J. Uličník. Alena Antalová v obou případech výborný výkon, jak je u ní zvykem. Role sadistického zubaře, I. Ondříček působí více děsivě (asi tou holou hlavou), M. Havelka víc komediální, zejména pak v ostatních malých rolí, které představitel této role rovněž zastává. D. Vitázek jako svérázný pacient ? prostě bomba! (i live "dabuje" a zpívá onu rostlinu).
(zadáno: 19.3.2015)
Lakomec - Národní divadlo Brno: 80 %
Jedno velké wow pro Zdeňka Dvořáka. Stará herecká škola se nezapře. Výborná komunikace s diváky, nejenom v předních řadách. Co se týká komunikace s diváky nutno zmínit i Moniku Maláčovou. Totálně mě uhranula. Kostýmy supr, hudba také. Ale improvizace ze strany zkušených mazáků, to se mi líbilo úplně nejvíc. Až na některé méně zdařilé Výtiskovy prupovídky. Harpagon vykreslen dostatečně, zejména dlouhý monolog měl sílu. Z vedlejších rolí vypíchnu Světnicovu služku Klaudii. Asi nejslabší výkon podala Stárková, asi proto, že do hry naskakovala až po přestávce. Jedna z nejlepších činoher v Mahence.
(zadáno: 2.1.2019)
Lakomec - Městské divadlo Brno: 70 %
Pro milovníky Bolka Polívky opět jedinečný kus, pro jeho "nemilovníky" je kupodivu velmi snesitelný a nezastiňuje ostatní postavy, jejichž výkony rozhodně stojí za povšimnutí, jmenovitě Jiří Mach, Alena Antalová, ale i ryze muzikálové osůbky jako Svetlana Janotová, Eliška Skálová nebo Kristian Pekar. Hra má spád a rychle ubíhá. Příjemné představení. Viděno v divadle, ne na Biskupáku.
(zadáno: 1.5.2015)
Les Misérables (Bídníci) - Městské divadlo Brno: 80 %
Přesněji 85 %. Ještě přesněji zde:
http://www.i-divadlo.cz/blogy/klara-tesarova/au-revoir-les-miserables
(zadáno: 28.10.2016)
Limonádový Joe - Městské divadlo Brno: 80 %
Dostala jsem chuť na kolalokovou limonádu! Poctivě odvedená prácička. L. Janota jako vždy k sežrání. Určité vtípky rezonovaly maximálně, jiné pro mě vybublaly do ztracena. Trochu mi tam vadily "modernizace", narušovaly jinak zdařile navozenou atmosféru. Ale jinak pěkný, milý, nejvíc mi vyzněla píseň "Whisky, to je moje gusto". A taky jsem byla překvapená koncem. Nikdy jsem totiž neviděla celý film v kuse, takže nemůžu porovnat. Ale poselství jasné, jak už jsem si u Gazdíkových muzikálu všimla: s úsměvem a dobrou náladou jde všechno hned líp!
(zadáno: 1.5.2015)
Loupežníci - Národní divadlo Brno: 70 %
Netradiční neznamená špatné. Více zde:
http://www.i-divadlo.cz/blogy/klara-tesarova/redutovsti-loupeznici-odeni-v-modernim-havu
(zadáno: 28.3.2015)
Mary Poppins - Městské divadlo Brno: 90 %
Tento muzikál by se měl povinně hrát před Vánocemi jako se o Štědrým dnu pokaždý dává v TV Popelka. Když mi zarytému pesimistovi nevadí ono poselství "stačí chtít a rázem vše je možné", tak to už je co říct. Viděno několikrát, pokaždé maga famózní Antalová, oba Bertové jsou supr, ale asi lepší D. Vitázek. Dětské role nezaostávají za dospělými. Úžasná stepařská čísla, jedno dokonce hlavou dolu. Skoro operní výkon L. Bartolšicové. Pohybově, herecky, pěvecky dokonalé dílo. Dala bych 100 %, ale musím si nechal rezervu, kdyby se objevilo něco lepšího. Škoda, že už se to v Brně nehraje.
(zadáno: 2.1.2019)
Milenci nebes - Národní divadlo Brno: 80 %
Pro mě osobně byli Milenci nebes pohlazením na duši. Amslerova režie mi ani v největším nevadí, netradiční využití nejrůznějších rekvizit. Poselství, které na mě dýchlo z představení bylo velmi milé. Občas se objevily nevyvážené herecké výkony, ale celkový dojem z představení je více než dobrý. Na Mahenku si troufnu říci, že nadprůměrný.
(zadáno: 1.5.2015)
Mrtvé duše - Městské divadlo Brno: 80 %
Thálie pro Isteníka právem! Více zde:
http://www.i-divadlo.cz/blogy/klara-tesarova/mrtve-duse-ozivaji-v-mestskem-divadle-brno
(zadáno: 18.4.2015)
Mučedník - HaDivadlo: 80 %
Podrobnější komentář v recenzi, viz(te) sekci ?Recenze/blogy?... (více v článku na blogu)
(zadáno: 28.3.2015)
My Fair Lady (ze Zelňáku) - Městské divadlo Brno: 70 %
Viděna obnovena premiéra. Pěvecky samozřejmě P. Štěpán, herecky a charismatem M. Havelka. Radka Coufalová perfektně ovládla brněnský hantec. Má překvapivě velký komediální potenciál. Oceňuji zařazení baletního souboru do představení i živý orchestr posazení tentokrát na úroveň jeviště, takže diváci jim doslova vidí pod ruce. Drobnosti dělají celek, J. Mach válí na kolečkových bruslích, kamínky v ústech hlavní představitelky, hýbající se plamínek u stroje na správnou výslovnost s kolabující Lízou, bezvadně vygradovaná scéna s dostihy. Klasicky opět za alternaci M. Havelky + 10 %.
(zadáno: 2.1.2019)
Něžná: pohybové sólo pro dva - BuranTeatr: 80 %
Surové. Intenzivní. Maximálně podané výkony Vaculčiakové i Tchelidzeho. Jiskření mezi nimi a pohybové hrátky jsou velmi promyšlené, netradiční a inovativní. Fantastická inscenace podle povídky s podtitulem fantastická.
(zadáno: 15.9.2015)
Noc na Karlštejně - Městské divadlo Brno: 60 %
Podrobněji v recenzi, když rozkliknete sekci Recenze/blogy. (více v článku na blogu)
(zadáno: 1.3.2017)
O myších a lidech - Městské divadlo Brno: 60 %
Ocenila bych přestávku (hraje se dvě hodiny v kuse). Viděno v únoru, tj. celkem hodně chladno venku, po půlce hry bylo v sále vydýcháno až hanba. Pokud se člověk spíše soustředí na to, že se mu každou chvíli udělá špatně, tak to kazí celkový dojem z celkem kvalitně odvedené činohry, která je ale místy rozvleklá a pokud znáte pointu, budete zívat nejen z děsného vzduchu díky nevětrání. Více oceňuji výkon Ondřeje Studénky než Jakuba Uličníka. Plus za živého psa na jevišti. Jinak jestli se to bude dávat i na jaře a v létě, s tím, že nějaká chytrá hlava v průběhu nevyvěrá, tak tam všichni padnou.
(zadáno: 1.10.2015)
Ó, Brno! - Studio Marta: 60 %
Nevšední koncept. Mladí herci a herečky plní elánu, jak je v Martě zvykem. Ano, byl to spíš takový impresionismus. Občas jsem se chytala v narážkách na Brno, občas jsem byla úplně vedle z toho, co mi chtěli mlaďoši sdělit. Protože byla hra v podstatě o ničem, jak podotkla při odchodu ze sálu cca 40ti až 50ti letá divačka, čas od času jsem se přistihla, že nedávám pozor. Jo a přišlo mi, že si tu moji pozornost vynutili až příliš hlasitou hudbou. Ale jinak plno podnětných nápadů, rozpohybováno, rozezpíváno... Prostě když se snažíte v 90 minutách ukázat všechno, co umíte, bude těžko stravitelné.
(zadáno: 26.5.2015)
Ostrov pokladů - Městské divadlo Brno: 80 %
85 % když hraje L. Janota (z jeho provedení Bena mě mrazí, jen si na to vzpomenu), 80 % když hraje A. Slanina, který na můj vkus moc kašle. Jako Fanny byla nejlepší Holišová, na druhé místě Vaňková. P. Štěpán je právem na všech plakátech, ale i J. Zedníček není k zahození. Kluci jsou tak nastejno, Dalecký i Hrdlička mají každý své jedinečné kouzlo. M. Havelka sice nezpívá jako nějaký mistr, ale dává do své role něco navíc, co L. Kolář i přes preciznost ve zpěvu i projevu nemá a nikdy nebude mít. L. Janíková líp zpívá, J. Musilová líp hraje. D. Vitázkovi Bones sedl ale neskutečně!
(zadáno: 26.10.2015)
Pískání po větru - Městské divadlo Brno: 50 %
Zázrak se nekonal. Bylo to děsně strnulé. Jednotlivé obrazy na sebe nějak obtížně navazovaly. Některé byly moc dlouhé, po chvíli nudily. Nevím, jestli protagonisté moc řvali při společných písních nebo to bylo krkolomným překladem, ale chvílemi jsem jim nerozuměla. První polovina hry rozvleklá až hanba. Druhá půlka trochu víc akčnější. Ale marné čekání na pořádnej polibek, který měl přijít a vono nic. Snad jen Gazdík (jo, zas se hodil do hlavní role) to celkem zachraňoval, abychom neusínali. Vitázek, Skálová supr. Matušovová moc tlačila na pilu. 50 % za našlapaný orchestr, bez něj jen 40 %.
(zadáno: 4.4.2015)
Pokrevní bratři - Městské divadlo Brno: 90 %
Tady bych neváhala dát klidně i 95 %. Bombasticky uchopený silný děj protknutý výraznými hereckými i pěveckými výkony. Aleš Slanina i Dušan Vitázek (u kterého mi tentokrát ani nevadilo jeho přílišné vitázkovství, asi proto, že měl oholené fousy) ze sebe dostaly maximum. Příjemným překvapením byl Stano Slovák v malé roli něčeho jako vypravěče. Závěrečná píseň "Snad to byl jen sen..." mě osobně úplně pohltila, stejně jako celý muzikál. Třikrát velké WOW, WOW, WOW! Věčná škoda, stejně jako u Mary Poppins, že se to již nehraje.
(zadáno: 6.5.2018)
Představ si... - Městské divadlo Brno: 70 %
Mimořádně silný námět. Odvážný byl nejen režisér, ale i diváci, kteří u tohoto kusu vydrží do konce (a že jich pár o přestávce odešlo). Ne každý to totiž dá. Sice se občas projevuje místy krkolomný překlad, ale písně jsou i tak celkem zapamatovatelné. M. Havelka sice pěvecky nejistý, činoherně ale drží inscenaci pohromadě. Ostatní pěvecky precizní. Celkově náročné dílo s velkým přesahem.
(zadáno: 1.3.2017)
Premiérareprízareprízaderniérapremiéra - HaDivadlo: 80 %
Popsatelné nepopsatelno. Nepopsané popsatelno.
(zadáno: 2.1.2019)
Prezidenti: Cesta tam a zase - Divadlo Polárka: 70 %
Pro danou věkovou skupinu 11+ je inscenace velmi hravá a interaktivní. Přitáhne je a nepustí. Děti jsou nadšené, že mohou o přestávce sami zvolit prezidenta, takže s přehledem zhltnou v druhé půlce zjednodušený nástin části české historie. Pro dospělé to není nudné, humor je nevtíravý a nebudou jistě litovat společně stráveného času se svými dětmi v divadle.
(zadáno: 1.5.2015)
Provaz - Národní divadlo Brno: 70 %
Přesněji 75 %. Ještě přesněji zde:
http://www.i-divadlo.cz/blogy/klara-tesarova/kterak-v-redute-tahnou-dva-za-jeden-provaz
(zadáno: 19.5.2019)
Rent - Městské divadlo Brno: 50 %
Byla jsem z toho trochu rozpačitá. Některé písničky hodně zanikaly. Výrazněji si pamatuji pouze výkon Aleše Slaniny, Igora Ondříčka a Kristiana Pekara. Osobně bych dala tento muzikál na větší scénu, kde mi hře možná prospěla lepší akustika. Pokud je někdo milovník RENTU a viděl ho na více scénách, bude rád, že uvidí porovnání. Ale u diváků, kteří RENT vůbec neznají, bude docházet spíše k rozpačitým reakcím, stejně jako u mě.
(zadáno: 14.8.2015)
Romeo, Julie a já - Divadlo Husa na provázku: 50 %
Nápad s ledničkama? Supr ? zvlášť v těchto vedrech (trefně využito v několika narážkách). Vyloženě chlapské složení nevadilo, ale přesto jsem počet zasmání mohla na prstech počítat. Nějak mi asi nesedla beztvarost, některé vtípky jsem nechápala. Muži se měnili v ženy, pak zase v ledničky, pak zase v muže. Ale ocenit se musí bezprostřednost, kytara, zpěv, komunikace s diváky... Podruhé bych nešla, ale za návštěvu to stojí. (Znojmo, 12.8. 2015 v rámci Znojmo žije divadlem)

Další stránky hodnocení: < 1 2 3 >