Profil uživatele

Slamajak

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Veronika Boušová: 3 % (7)
Helena Grégrová: 7 % (35)
Lukáš Dubský: 8 % (32)
Jiří Koula: 9 % (12)
Michal Novák: 9 % (30)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 20.9.2019)
Hodně jsem se bál českého překladu i zpracování na českém jevišti. Před návštěvou Rokoka jsem si našel fotky z inscenace a herci mi na postavy vůbec neseděli, takže další důvod bát se. Navíc je těžké překonat dojem ze skvělého textu hry nebo z vynikajícího filmu. Ale byl jsem na mnoha frontách hodně mile překvapen. Překlad hezký, dramaturgie skvělá, herecké výkony naprosto perfektní, hlavně Aleš Procházka a Veronika Kubařová zářili (rozhodně bych nečekal, že Honey mě bude bavit víc než Martha!), celkový dojem naprosto úžasný. Možná budu potřebovat vidět znovu :)
(zadáno: 30.10.2019)
Úžasné, geniální, nejlepší. Těšil jsem se jako malej kluk, sledoval jsem se zatajeným dechem a místy s husí kůží, už se těším, až půjdu znovu. Snad jen škoda té Polednice, ta měla určitě větší potenciál, ale zase je to takové hezké intermezzo, a možná taky škoda obsazení dívky ve Svatebních košil, LP mi tam moc nesedla.

Edit: Druhé zhlédnutí mě dostalo ještě víc než první. Provázání balad (třeba Vodníka a Dceřiny kletby nebo Svatebních košil a Holoubka) vynikající.

Edit: Třetí zhlédnutí, tentokrát konečně z přízemí, mě dostalo ještě víc. Na několika místech jsem skoro brečel.
(zadáno: 15.11.2019)
Skvělé herecké výkony (hlavně boží Jana Stryková, standardně skvělá Martina Preissová, a pro mě překvapivě dobrá Alena Štréblová - tohle byla asi první inscenace, kde se mi poslední zmíněná opravdu líbila), úžasná scéna a provedení, nečekaně zábavné, ale zároveň vedoucí k zamyšlení (nejen) o divadle. Doporučuju!
(zadáno: 27.2.2020)
Vynikající inscenace, skvělé výkony (ad Thálie - upřímně, výkon Beáty Kaňokové mi přišel citelně lepší než jeden každý mužský výkon, a zrovna výkon Viktora Dvořáka mi nepřišel nijak zvlášť mimořádný, obzvlášť ve srovnání s Havlínkem a Pavelkou), jen škoda, že v Česku zřejmě nemáme herce tmavé pleti a že některé prvky (zjevení, duchové, scény s anděly) nebyly provedeny úplně v souladu v Kushnerovými záměry (které jsou celkem explicitně rozebrány v poznámkách za textem hry v kdejakém jejím anglickém vydání). Nicméně na druhé zhlédnutí o pár měsíců později - opět boží, chci jít znovu!
(zadáno: 16.9.2020)
Vynikající inscenace, vynikající scénografie a tak dále, perfektní herecké výkony (M. Řezníčkovi pořád nemůžu přijít na chuť, ale byl skvělý, stejně jako J. Bidlas, O. Pavelka, J. Boušková a v miniroli i P. Beretová plus T. Vilišová a J. Dudziaková, které zbožňuju čím dál tím víc). Pro tenhle ideální mix absolutního vytržení, pocitu přemíry skutečnosti, smíchu a pocitu totálního WTF (kam se hrabe nějaký Pynchon) si půjdu znovu.
(zadáno: 17.7.2021)
Perfektní. Skvělé výkony, skvělá zvuková a vizuální stránka, skvělé i pro stránce mého guilty pleasure - totiž scén, ve kterých je na jevišti pár postav navíc, které jenom němě stojí nebo se na místě pohybují a dodávají probíhající scéně boží atmosféru.
(zadáno: 15.8.2021)
Jednoznačně nejlepší věc, co jsem na shakespearovkách viděl. Strašně se mi líbila scéna, herci (i akrobati) naprosto boží (Mária Schumerová! Sisa Slovska! David Hartl! Tomáš Turek! a tak nějak všichni!), celkový režijně-dramaturgický pojetí super. Z posledního jmenovaného hlediska hlavně obrovský palec nahoru za to, co se čeští režiséři na shakespearovkách furt nějak nenaučili nebo co: vkládání komediálních prvků do tragédie tak, aby to nebyla trapná šaškárna. Mám rád, když mě něco přehazuje mezi smíchem a zimomriavkama a tím, že se mi fakt chce bulet. Šel bych znovu!
(zadáno: 10.12.2021)
Nejlepší česká inscenace Hamleta, kterou jsem viděl. Celkově to fungovalo, modernizace skvělá; oceňuju vtipnost, která ale nebyla trapná, jak to je třeba na Shakespearovkách. P. Děrgel mi poprvý přišel fakt boží, Ofélie a Gertruda mě nejdřív vyděsily, ale P. Hřebíčková a Z. Onufráková si to nakonec daly taky na jedničku. Jediná věc, co pro mě nefungovala, byl závěr: sice oceňuju, ehm ehm, kompletní odhalení Hamleta, ale nějak to pro mě nevyznělo, jak mohlo, vlastně jsem pak už ani moc nedokázal vnímat, co postavy říkaly, a nějak to prostě nebylo ono. Celkově ale super, snad ještě stihnu znova.
(zadáno: 6.1.2022)
Tak tohle mě hodně bavilo a mrzí mě, že už se to stahuje z repertoáru. Jak se pozná gay? Přesně jak říká pan Charles, nespal jsem a třímal v ruce program :) A přišlo mi to boží, vtipný naprosto dokonale, parodický a strefující se do toho a onoho zcela precizně. No a monolog p. Bouškový je naprostá dokonalost, už HODNĚ dlouho jsem takhle doslova nebrečel smíchy. Takhle se má dělat neblbá a netrapná komedie! Herci ze sebe nemusí dělat blbce a říkat jakoževtipný hlášky. ND umí i komedii s velkým ká, která není trapná a zároveň trefuje ten sweet spot mezi vtipnem a dojemnem, miluju & smekám.
(zadáno: 13.4.2022)
Víte co, soudruzi? Mně se to, pardon my french, fakt kurevsky líbilo. Naprosto to pohltí, místy jsem skoro bulel. Jsem rád, že jsem se na to včera trochu neplánovaně dostal a že už dlouho mám lístky na květen. S povděkem kvituju alternativně-antičinoherní elementy, jako byla ta scéna, kdy všichni sedí u stolu, mlčí (40 sekund? asi víc, že) a koukají do publika. Ano prosím, chci víc, budu se vracet. Zatím si tu nechám jen těch devadesát procent, ale mj. za styl herectví, "choreografii", intro a přerod čechovovskýho monologu o zahrádce na falešno-nefalešný zpívánky etc. se mi chce jít ke 100.
(zadáno: 10.6.2022)
Tohle se hodně povedlo. Na veřejný generálce se mi poprvý stalo, že mě vyloženě naštvalo, že to má přestávku, tak moc jsem se do toho zažral. Zpětně ovšem trochu dávala smysl, rozdělila první až komediální půlku od půlky druhé, komediální ani omylem. Naprosto totální herecký koncert úplně všech zúčastněných, skvěle minimalistická scénografie, fajn zvuk, konec... tak nějak adekvátně koncovatej. Vlastně mě moc nenapadá, co by se téhle inscenaci dalo vytknout, snad jen ta přestávka. Tohle si někdy budu muset zopakovat.
(zadáno: 2.10.2019)
Výborná hra, vynikající scénografie a zvuk, skvělé herecké výkony. Možná chyběla výraznější dějová linie, ale hra hezky odsýpala. Mrzí mě, že jsem byl na derniéře, tohle bylo jedno z těch představení, která bych si možná rád zopakoval.
(zadáno: 14.12.2019)
Zajímavá scéna, skvělé herecké výkony, z mého pohledu výborná dramaturgie a úprava původního textu; klidně bych šel znovu.
(zadáno: 19.12.2019)
Zajímavá hra, skvělá dramaturgie a režie, vynikající herecké výkony. Stivínovou jsem viděl poprvé a občas jsem měl pocit, že možná trošku přehrává, ale to je možná jen zdání; Juřičkovou jsem viděl poněkolikáté a začínám ji zbožňovat; Rašilov si drží svůj standard. Místy vtipné, místy nervydrásající. Skvělý zážitek, i když bez oběda :)
(zadáno: 24.1.2020)
Má první návštěva DNZ mě rozhodně nezklamala. Skvělá scéna, moc fajn herci, vynikající zvuk. Nepřijde mi, že by inscenace nedržela pohromadě, jak tu někteří komentují, jenom prostě divákovi není všechno superexplicitně naservírováno pod nos. To, kolik času postavy stráví expresivním mlčením, pak pro mě dodalo sílu scénám, kdy se najednou mluvilo ? v první polovině mě obzvlášť dostalo to, když všechny postavy postupně začínaly číst vzkazy z lepicích lístečků. Místy jsem se smál, místy jsem měl husí kůži, jednou až dvakrát jsem měl stažené hrdlo, spokojenost. Možná budu potřebovat vidět znovu :)
(zadáno: 24.4.2020)
Sice zhlédnuto ze záznamu, ale stále zajímavá podívaná: postupný rozklad rodiny, doslovný i metaforický, originální zpracování souboje a ducha, naprosté vypuštění politické dimenze, zachycení mezigeneračních sporů (například i prvky jevištní řeči) a tak dále a tak dále.
(zadáno: 11.7.2020)
Skvělá hra, skvělá inscenace, skvělá Erika Stárková a spol. Takhle má vypadat "politické" divadlo, které si programově nebere servítky (tleskám). Jen ke konci se mi zdálo, že to hlavně ty závěrečné písně zbytečně natahovaly. Příjemně mě překvapila předtočená videa s dialogy z filmu Víkend (Andrew Haigh, 2011), která do toho dobře zapadala (jen bych asi čekal zmínku v programu?).

(A hnidopišsky: hercům nechybí průprava v jevištní řeči a některá divadla spolupracují s fonetiky - bylo by fajn, aby se to týkalo i angličtiny; některé výslovnostní drobnosti bez toho občas tahají za uši.)
(zadáno: 12.8.2020)
Skvělá inscenace, šel bych znovu. Tomáš Dastlík a Eva Josefíková jsou vynikající; hudba pro mě byla taky hodně příjemným překvapením. Scénograficky super. Dramaturgicky - občas nějaké to hluché místo asi trošku bylo, ale nebylo to nijak extra na škodu. Celkově obrovská spokojenost - a palec nahoru za to, že se inscenátoři nesnažili do textu zbytečně nacpat rádobyvtipné explicitní narážky na politiku v Česku nebo jinde, to mě teď obzvlášť na Letních shakespearovských slavnostech krapet irituje.
(zadáno: 7.9.2020)
Na začátku jsem si říkal, kam jsem to vlezl, a jestlipak asi Stavovskému ulítne střecha, ale od příchodu Zuzany Stivínové (na veřejné generálce při jejím odchodu ze scény po tomhle výstupu zněl Stavovským zasloužený potlesk, to jsem na činohře ještě nezažil) to jelo dost solidně. Kromě Z. Stivínové je skvělá hlavně Anna Fialová. Pro mě skvělá atmosféra, skvělá scéna, a tak vůbec. Možná by neuškodil nějaký ten dramaturgický škrt nebo přestávka, ke konci bylo už dost těžké udržet pozornost. Ale já na to asi budu muset jít znova.
(zadáno: 9.9.2020)
Skutečně originální pojetí, na jedničku. Herecké výkony na jedničku, a pro M. Königa a A. Kubátovou jedničku podtrženou. Snad jen místy až zbytečně pomalé - a možná by nebylo na škodu, kdyby s herci nějaký fonetik dopiloval anglickou výslovnost.
(zadáno: 23.6.2021)
Skvělá předpremiéra! Beátu Kaňokovou zbožňuju od Andělů v Americe, tady mě jen utvrdila v tom, že jsem ready stát se členem jejího fanklubu. Dost se mi začíná líbit i Petr Konáš ? a Samuel Budiman byl taky boží. Místy pomalejší tempo, jedna píseň mi přišla nadbytečná, ale užil jsem si to, jen co je pravda. Plus palec nahoru za zvládnutou nezvládnutou motorku.
(zadáno: 21.2.2022)
Nekriticky zbožňuju J. Grundmana a M. Štípkovou, teď už asi i O. Hese. Mně to přišlo tuze fajn. Začátek trošku překvapil (ale jasně, dokážu si tam nacpat takový ty intelektuální bláboly, jakože očista duše, rituál, chápu a blabla), provedení některých scén překvapilo ve výrazně pozitivnějším smyslu, no a když něco zvládá dobře surfovat mezi různýma vlnama vážnosti, sebeironie, smrtelný vážnosti, humoru, vážnosti, dobrejch režijních nápadů a náběhem na zimomriavky, tak prostě spokojenej bejt musím.
(zadáno: 4.3.2022)
Skvělá inscenace, skvělý herecký výkony, především v konfrontacích jednotlivých postav, místy to bylo hodně silný a některý odhalení toho, kdo je kdo a proč a zač (a zlatá brána, a počítání do 33!), jakbysmet. Jen ten konec mi přišel dost nedotaženej.
(zadáno: 2.5.2022)
Scénografie & hudba za jedna. Poeova poetika v hezky zabalené kostce. Nejlepší módní přehlídka v dějinách ND. Elegantní spojení Laterny magiky, Činohry a Baletu ND. Právě balet člověka posadí na zadek hlavně ve zpracování Masky Červené smrti, Ondřej Vinklát je naprosto boží. V první třetině jsem byl na rozpacích, mluvené části ke mně nepromlouvaly a na abstraktní tanečky moc nejsem, a navíc ne vždycky mi - vystudovanému anglistovi a poeofilovi! - bylo jasné, co přesně že se to na jevišti děje, ale pak to tak nějak nabralo grády a olalá. Konec tuze pěkný. Doporučuje pět a půl havrana ze sedmi.