Profil uživatele

Studený Čumáček

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Lukáš Dubský: 7 % (112)
Kateřina Jírová: 8 % (39)
Helena Grégrová: 9 % (129)
Jiří Koula: 9 % (97)
Jiří Landa: 9 % (165)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 18.12.2020)
záznam
85%
Dvakrát naživo, záznam na osvěžení, ale stále mám pocit, že to bylo uhranutí. Karel Dobrý s naprostým přehledem ovládal scénu i kolegy jako své osobní loutky i v naprosto vyhraněných okamžicích (znásilnění a topení herečky ve vaně zároveň). Nicméně...v paměti mi stále nejvíc zůstává zubatý krtek se samopalem a dojemné tři žebrající malé děti zpívající dětskou písničku, a to všechno v podání Karla Dobrého.
(zadáno: 19.12.2020)
záznam
Úžasnoucnější a úžasnoucnější. Stálo to i za nohy křížem, protože se mi tak strašně nechtělo zastavit záznam, to prostě muselo jít v kuse. Hilského překlad, výkony na jedničku + Puk/ Markéta Mrákotová na šálách + maňásci + velké loutky...nádhera.
J. Plouhar/Hubička/Zeď - ta skvěle do nicoty vyplýtvaná snaha několikrát vyjádřit herecky Zeď
L. Černoch/Klubko věrohodně postižený Me too
Na férovku jdoucí Demetrius/A. Ernest a Lysandr/P. Uhlík, v závěsu s Hermií/A. Fišerová a Helenou/A. Nesvadbová
skvělá živá hudba
(zadáno: 31.12.2020)
záznam
Věc absolutně kouzelná tím, že se těžko odhaduje, co se bude dít dál. Outsiderská čtyřka, klapající dirigent Petr/V. Fridrich, skrčený mykolog Patrik/L. Rous, ubrečený úředník Karel/M. Písařík a hříčka vlastních střev Aleš/V. Šanda jsou podivnou náhodou svedeni na jedno určité místo, aby se tu zbavili svých vad díky kouzelným srnkám.
A jestli to teď zní řádně psychedelicky, tak vězte, že srnky jsou sexy, zkušené a krásné...
(zadáno: 1.1.2021)
78%
záznam
Proč se všichni bojí i jen vyslovit to jméno? Mgr. Marek kráčí Ostravou po stopách neznámé skupiny z konce šedesátých let a naráží jen na mlčení a paniku. Rottrová rozrušeně omdlévá, Nohavica ho omylem zahrne do své rituální výměny píšťaly s Richardem Krajčem, tata Radka Pastrňáka mlčí nebo si plete Marka s Vojtou Dykem, lze ho však tajně následovat, bo Ostrava je region razovity.
Podaří se přesvědčit Romana? Bude nutno Půjdem spolu dál přetextovat? A co na to Marie Rottrová? Odzpívá její part Ewa Farna? Mnoho, mnoho otázek a záznam vymazali, teda omylem...a Ewu uneslo UFO!
(zadáno: 4.1.2021)
78%
záznam
Má velkou hlavu a pocit viny. Jinak nic. Tedy, on měl i červenou kravatu s vyšitými puntíky, Vlastu a Filomenu, ale už je nemá. I jeho práce na hřbitově je provizorium, až jednoho dne ulehne k Filomeninu hrobu a zemře. Po narození Karlův jediný velký čin. Karel/J. Černý, Karel/S. Majer a Karel/M. Finger pádlují bizarním textem s neobyčejnou jistotou. Zasněná Filomena/I. Uhlířová, drsná Vlasta/D. Poláková a zpěvem doplňující L. Dusilová jsou tichými hybatelkami a doprovazečkami děje.
A ta boží "Ptáčata" Lenky Dusilové v barovém blues!
(zadáno: 5.1.2021)
záznam
Není to jen ostrý průřez tvorbou. Není to jen historie pantomimy. A není to jen kus nádherné práce. Je to něco jako akce tři v jednom, ale ne ve slevě nebo dokonce výprodeji.
Bílý mim, moderní mim, mim-tanečník, fyzický mim-uzel, žvatlavý Týýjóó žvýkající a manipulující se vším, co mu přijde do ruky (především předměty, které ke žvýkání určené nejsou), veselý jak dobře naladěné batole...
(zadáno: 8.1.2021)
záznam
Karl Kraus byl v podstatě šťastný člověk. Šťastný, protože zažil "jen" I. světovou válku a zemřel včas, aby nezažil tu druhou.
Herecky nádherná práce hlavního týmu Typů, protože postavy jsou prakticky bezejmenné a vyjadřují jen určité omezené okruhy myšlenek příslušející k situaci (voják/S. Majer, politik/M. Daniel, duchovní/M. Pechlát. novinářka/I. Uhlířová, herečka-manželka/G. Míčová, pán/J. Štrébl). K nim však také přísluší i stranou stojící fluidní postava pijana a prapodivného filosofa, velmi zajímavá a herecky cenná (J. Černý).
Nápaditě a funkčně členěná scéna.
(zadáno: 13.1.2021)
77%
záznam
Kompaktní inscenace, které se podařilo vyjádřit stísněnou atmosféru, aniž by pominula také linii nepochopení dvou generací (otce a dětí, vnuka a babičky). Tvrdý a ve vztahu k vlastním dětem neobratný Král/D. Viktora, zdánlivě naivní Marie/L. Bělašková, obratně proplouvající Raf/R. Urban, slabomyslný Jindřich, toužící se zavděčit otci/J. Kovář...vše sloužící hře.
(zadáno: 14.1.2021)
záznam
Německý-dlouhý-starý. Ahóój a Synfonietta, teorie moderního divadla a průřez teorií herectví od Stanislavského až po...zde doplnit nějaké to současné jméno. Hlavně nezobrazovat, neprožívat. I být je v podstatě proti duchu hry. Jenže oni bytostně jsou, a náramně prožívají, když si přeberou text, nebo se honem nedostanou ke slovu. A zobrazují všechny nectnosti herců a také režisérů a kritiků. Jen to spílání jim moc nejde, na to je totiž potřeba pořádný dožer a riskovat překřiknutí je pro herce katastrofa. Ale do strupů mi vážně nikdo nikdy nenadával, a ještě tak něžně zvou na příště...
(zadáno: 16.1.2021)
záznam
Nezklamalo. Opět nádherná práce, loutkářská i s textem. Jen si říkám, až ze z Plzně na Milešovku, odkud to oni brali...od východiště turistických cest z  Velemína, Bílky, Černčic nebo Milešova? A může vůbec mrňavý Archeopteryx piškoty?
(zadáno: 29.1.2021)
záznam
Jo, jasně, pár drobností bylo nutno dovygooglit. Ale jinak...nejen, že pánové jsou k sežrání, ať už si grinderují jak o život, nebo se rvou jako drag queen a škubou se navzájem za paruky. Prší třpytky, blýská se satén a leskne se kůže a latex. A pánové lomcují dokořán otevřenými dveřmi, za vší tou sladkostí tak dostupného sexu a nevázanosti se připlížila hořkost, protože...co dál? O co ještě bojovat, usilovat, snažit se, když už je jim čtyřicet, nesladkých čtyřicet, v tak zúženém výběru?
Líbíš se mi, smajlík s hvězdičkama v očích...
(zadáno: 4.2.2021)
záznam
Z toho by mohla být dobrá opera, řekl ten pán, a byla z toho velká bžunda, s létajícími srdíčky, růžovým obláčkem, věrným milováním a tak...
(zadáno: 14.2.2021)
on-line živě
Těžký je život štěněte, se třemi páníky, na Vinohradech, ach jo. Pořád vážit, venčit, hlídat, pohádky povídat a taky fotit a hledat, když se foxteriéří slečna učí norovat. A zpívat, to především!
(zadáno: 14.2.2021)
78%
záznam
Velmi punkové provedení s bez rozpaků přiznanými sexuálními narážkami, nevyškrtané a hrané vážně od začátku až do konce. Hilského překlad, herecké výkony a myšlenkové posuny v textu jsou (i když jde o inscenaci starší) velmi zajímavým protivníkem stejných inscenací novějších (dobrým příkladem může být porovnání s ND). Velmi slušná hudba, civilní kostýmy.
(zadáno: 15.2.2021)
78%
záznam
Román Simona Mawera by mě normálně nezajímal. Jako románová fikce, odehrávající se v sice exkluzivním prostoru, avšak evidentně jako čistě vztahové drama by u mne zastání asi nenašlo. Jako divadelní adaptace však přitahuje pozornost tvarováním prostoru pouze světlem, využívání výjimečnosti místa zdůrazněním nábytkovými solitéry (ty zelené Barcelony jsou prostě krásné) a samozřejmě i herecké výkony P. Vitázkové, P. Štěpána, I. Vaňkové a M. Isteníka.
Tak jen doufám, že Tugendhat uvidím alespoň letos, snad.
(zadáno: 16.2.2021)
záznam
Ačkoliv se může zdát, že inscenace Panoptikum přímo ukazuje na film Freaks (1932), není to zcela pravda. Ani odkazy na známé panoptikální "celebrity" nejsou jediná a přímá cesta, dokonce ani představa, že takto snad vypadá nový cirkus. Přesto byly všechny (a ještě pár dalších) použity, mluví specifickým jazykem tance a vytvářejí zvláštní příběh o boji o právo být lidmi, ne věcmi. O lásce, nenávisti, závisti, soudržnosti, nestálosti a křehkosti lidského života vůbec. A taky o kvokání a pštrosím péru na zadku.
(zadáno: 23.2.2021)
78%
záznam
Krátký životní příběh Vítězslavy Kaprálové vykuchaný ve dvou (a něco) hodinách. Kuchaný nemilosrdně, disharmonicky a nevybíravě. Jenže bez přípravy člověk zjistí, že ví jen to, že Kaprálová "něco" složila a že byla milenkou Martinů, tečka. Jen kdyby byl člověk aspoň trochu víc muzikální...což nejsem, bohužel.
Skvělá Tereza Marečková/Vitka, neméně dobrý Dušan Hřebíček/Martinů, roztomilý cifrující T. Milostný.
(zadáno: 26.2.2021)
85%
Natolik divnodivné, že to budu potřebovat vidět naživo. Tak krabatě poskládaný text, a ono není bytostně komu ho vytknout. GPT-2? Může se umělá inteligence urazit, protože její vtipy nejsou vtipné a herec, jdoucí cestou, kterou mu předepsala, vypadá jako bionická nápodoba? Tedy přesně tak, jak by měla vypadat, chodit a mluvit představa AI o tom, jak vypadá lidská představa o robotech vyšší úrovně? Moc filosofuju....a on přitom vždycky skončí u blízkosti a sexu. Sám, ztracený, hledající, nechápající, takový robotický Malý princ bez růže ve světě úchylů, Úřadů práce, sexu, smrti...
(zadáno: 13.3.2021)
77%
záznam
Večerníček byl černobílý, divný a připadal mi už kdysi mírně přiblblý. Tahle inscenace má odpich a i když je viditelně určená vážně malým dětem, nebude nudit ani doprovod. Odboural mě pěvecký výkon "Máš má ovečko dávno spát!", také propracované loutky vlků a velká loutka sedící ovčí babičky. Nádherná původní hudba.
(zadáno: 18.3.2021)
85%
Šlo to vidět po třech částech, s přestávkami na vydýchání. Téměř neskutečná práce, nápad využít dnešní technologie a dát tak přeživším obětem, přihlížejícím i vrahům tváře a hlasy, využít prakticky celou činohru a ještě muset přizvat herecké hosty, protože jich stále není dost. A absolutně vše slouží příběhu, jediná kulisa zdi, kostýmy, líčení i výkony hereček a herců, kteří se mohli spolehnout jen na výraz tváře a hlas. Ano, tohle provedení do Národního patří plným právem.
(zadáno: 28.3.2021)
Nádherná párová souhra Josef Jelínek/Petr Vydarený v chytré loutkové klauniádě aneb jak si zařídit pohodlný pokojíček ve velrybím břiše a ještě si řádně zařádit a zazpívat.
(zadáno: 5.4.2021)
Hada upravíme dušeného na cibulce s bílým pečivem a předkládáme jako teplý předkrm. Dalším chodem je pak udavačská moucha přidušená poklicí, servírovaná s jemně oblanšírovanými mravenci/šváby. Jako hlavní chod budeme připravovat předem cvičená kuřata/krkavce, následovaná štikou. Tyto pokrmy vhodně sladíme s mrtvou a živou vodou a jako sladkou tečku budeme hostům nabízet Zlatovlásku s kůrčičkou, pečenou na 40 stupňů. Dobrou chuť!
(zadáno: 19.4.2021)
Harry je sebevědomý čtyřnohý fešák. Doma má páníčky už dobře vycvičené a jediným problémem jeho života je škopek a kartáč. Ten se v jeho životě objevuje bohužel často, a tak Harry vyrazil do světa. Do báječného světa plného páchnoucích věcí, ve kterých je možno se válet, do hlučného světa, kde se bagruje, válcuje a staví...
Příběh skvělý (Vít Peřina), loutky povedené, nádherně funkční mini stavební stroje.
(zadáno: 28.8.2021)
Iggy sedí v blázinci. Diana se bojí o mámu. Balcar je šmejd desetiletí. Bohnicemi klušou Mouční Šemíci, bojovně řičí...a někdo s tím prostě něco musí udělat!
Skvělý autorský vklad, překvapivě znepokojivě přesný obraz současnosti zpracovaný v divadelní zkratce, herecké výkony na vysoké úrovni šperkované drobnými klauniádami (žvýkat tenisku s takovou chutí se opravdu nevidí denně), kostýmy, make-up (a taky nádherná paruka).
V. Hybnerová, A. Bílík, E. Leinweberová, E. Salzmannová, P. Konáš, K. Krhovják, N. Horáková - krása krása.
(zadáno: 17.9.2021)
85%
Anglická verze byla překvapení, takže česká už tak ne. A Luboš Veselý není James McAvoy. Díky, že není. To svojské, bojující, drzé, rvavé, sprosté a křehké zvíře tak existuje v jediném exkluzivním exempláři.
Nadšení, plné zaujetí, komické i drtivé momenty, muchlačky a líbačky, řev a řežba.
Ještě, prosím, ještě...