Profil uživatele

Studený Čumáček

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Lukáš Dubský: 7 % (90)
Kateřina Jírová: 8 % (35)
Helena Grégrová: 9 % (107)
Jiří Koula: 9 % (87)
Jiří Landa: 9 % (150)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 6 7 8 9 10 11 12 > >>

(zadáno: 24.5.2020)
záznam
Zhmotnělý sen šotoušův...ale jiskra od nákolku schází
Vlastně inscenaci alespoň formálně nic nechybí. Až detailně promyšlená scénografie, herecké party plynoucí bez výkyvů, režijní a dramaturgické vedení také nemá výraznější vady. Pečlivost, to je asi nejpřiléhavější slovo, kterým lze představení označit. Ale pokud schází silná jiskra, nic nenaděláte, bude to jako chlebíček bez šunky a okurky, a ani obětaví kulisáci, lezoucí po zemi v kostýmech obrovských krabů, to nezachrání.
(zadáno: 8.6.2020)
58%
záznam
Trochu doufání v nějaké podstatnější posuny a modernější vyznění, bohužel režisér evidentně myslel na to, aby náhodou nepohoršil konzervativnější diváky. Až přehnané zdůrazňování násilí na úkor reálné herecké akce, vlažně působící Vávra a nijak zvlášť přesvědčivý Francek. Trochu moc utažené kohouty tam, kdy by energie měla ne téct, ale tryskat, zbytečně krotké a pasivní.
(zadáno: 10.6.2020)
65%
Herecky bez vad, nepřehrává se, netlačí na pilu, nedojí slzičky...taky proto hodnotím tak vysoko. To jen ten slaboučký text mi leze na nervy. Určitě to nebylo pro mě, ale pokud jste náhodou rozvedená padesátnice +, poslužte si, bude se to líbit. Lepší než zbaštit bonboniéru a zapít ji sedmičkou laciného vína.
(zadáno: 3.11.2020)
záznam
Pozvolný zrod banálního zla, umožněný rozvratem společnosti, tak bývá obvykle Mannův Mefisto vykládán. V téhle inscenaci to ale nepoznávám a M. Havelkovi jeho role Hendrika Höfgena příliš nesedla. Navíc hra je prošpikována erotickými scénami, které vyznívají mírně trapně. Zajímavá je ale studie drobného nácíčka Hanse Miklase/I. Ondříček, lehce načrtnutého frocka Sebastiena Brucknera/V. Blahuta či naivního a dychtivého komunisty Otto Ulrichse/M. Isteník.
(zadáno: 7.11.2020)
záznam
Je to syrák, pane Bamba...a spoustě věcí nerozumím. Autorská věc, díky hercům ale koukatelná a relativně svižně odsýpající. Nádherně panenkovská Klára Sedláčková-Oltová, Jan Meduna se svým příběhem medvěda na skládce, Ondřej Rychlý a jeho příběh lásky k učitelce dějin hudby... Ale být to delší, tak to asi nedám.
(zadáno: 12.12.2020)
záznam
Staré dobré argumenty "Já nic, já muzikant, fidli fidli..." "Dělal/a jsem jen svou práci.." "Byla jiná doba..." "To nemůžeš pochopit, protože jsi tehdy nežil..." mi už lezou z krku, ať už zaznívají z úst kohokoliv, z té dobré i té ne-dobré strany. I na divadle. Nerozčiluje mě to, ani to nepovažuji za kontroverzní. Jen je to v tuto chvíli prostě duševně nehygienické.
herecky slušná N. Boudová i J. Tesařová.
(zadáno: 18.12.2020)
záznam
Neurazí, ale brněnská verze toto provedení bere minimálně o koňskou délku. Škoda, že dámské třídní osazenstvo je jen trojhlasé a ne zcela vyladěné, u pánů je to o něco lepší (František Mitáš/Benetka). Občas i zábavné (přehrát tak úžasně naživo bitvu u Bosworthu je "vskutku" zajímavé) jen kdyby ten zbytek nebyl brán tak smrtelně vážně. Kostýmy slušné, šatky ale spíš z konce čtyřicátých (slušivé, což o to)...
(zadáno: 24.12.2020)
záznam
Natočil tři významné celovečerní filmy (divné, ale ceněné). Napsal pár skvělých scénářů, o nic méně divných.
Měl mindy z vlastního vzhledu. Bral Fenmetrazin jak bonbóny. Nebyl dobrým manželem ani otcem a všechno si dokumentoval, až patologicky. Převést jeho deník do divadelní podoby, navíc velmi statické, proto nevidím jako fajn nápad. Téměř mám pocit, že se jedná o akademické cvičení v čistotě formy a typu. V tomto ohledu tedy má inscenace mnoho kladů, to jen já jim nerozumím.
Herecky výrazný J. Hájek a J. Vyorálek.
(zadáno: 27.12.2020)
65%
záznam
Po schůzi by člověk čekal víc, než jen přehrát to pozpátku. Možná by to působilo napřímo, záznam je jen záznam a nedotkl se mě tak, jak by se dalo očekávat. A ještě ke všemu nesnáším dechovku a volksmuzik...
(zadáno: 31.12.2020)
záznam
Předobraz, rozhlasová hra, má sympatických 62 minut. Divadelní tvar přebujel na 2:45, místy je až neadekvátně rokokový (taneční scény),vesele křepčí kolem zlatého telete sportovní propagandy a co mě nejvíc mrzí, že zmizela většina zmínek o dopingu. Hra je jinak založena na výkonu Pavly Tomicové, která předvádí vrh koulí i slovy se stejnou lehkostí, bohužel postava redaktorky Sáry Tlachecí je přehrávající šišlavo-patlavá tragédie, Moderátor Klubu seniorů (Jiří Zapletal) něco podobného, jen postiženého senilní demencí.
(zadáno: 2.1.2021)
57%
záznam
Charleyova teta je asi guilty pleasure. Dávno zaniklý svět, který nakonec nejspíš takový nebyl nikdy, převlíkačka za dost šerednou starou vraždu, nepravděpodobná setkání a náhody, které se nedají osvětlit ani výsadkem UFO, ne úplně dokonalé dialogy. Vždyť poblouznění starších pánů zrovna Igorem Ondříčkem/teta, Babberly se dá vysvětlit jen zhoubným dlouhodobým nedostatkem sexu, a těch mladších/P. Štěpán, A. Novotný zas vytrvalým přehlížením vad mladých dam, neb jsou krásné, ale hloupé jak necky.
Nicméně, je tu jedna skrytá perla...rozkošný suverén sluha Brasset/J. Mazák.
(zadáno: 2.1.2021)
65%
záznam
Klidný, věcný, seriózní. Takový je Walter, stavební inženýr pracující pro Unesco, muž, který rozhodně nevěří na náhodu, osud a podobné hlouposti. Jenže osud věří na Waltera, a vrací mu vše, co Walter cestou životem ztratil: Hanu, Sabeth a snad i lásku. A pak si bere zpět, s neúprosností antického dramatu.
Zajímavé, ale trochu suché, naštěstí kdysi předcházel film, takže časové roviny rozeznávám, to spíš posun děje prostým vyprávěním Waltera je mi mírně proti srsti.
Dobrý Martin Finger/Faber a Marie Štípková/Sabeth.
(zadáno: 5.1.2021)
záznam
58%
Tak si je hoši poměřili. A cestou na Roxanu zapomněli.
A to mi všichni ódy pěli.
Ba ne, to pro mne není, tohle je divné představení.
Nejrozkošnější Montfleury/D. Bambas, co mi zatím přeběhl přes jeviště. Udržet výraz a přitom ze sebe vymáčknout falzet hodný Bee Gees, aby zněl přesto čistě a ne jako parodie...díky.
Výkon k zaznamenáni - P. Batěk/De Guiche.
On a ona mi prostě k sobě nesedí. Hvězdičku do čtvercové díry taky nenarvete, a to není nic proti hvězdičkám nebo kostkám.
(zadáno: 9.1.2021)
záznam
Zábavná hříčka bez většího přesahu, základní požadavky však splňuje.
(zadáno: 14.1.2021)
65%
záznam
Kdyby to nebyl Havel, byl by to Čechov. Divný a dlouhý Čechov. Drobátko samožerný, to kvůli mluveným vstupům. Trochu zloděj, to kvůli Wildovi, co přišel o naroubovaného Leara. A až vykácí višňový sad, postaví obchodní centrum. Bude tam řezník a tři restaurace, včetně thajské.
Bez Třísky téměř bez života.
(zadáno: 18.1.2021)
záznam
Dělají džem. Z jablek. Mají jich prostě moc a pokud je nezpracují, zkazí se. Jane, Cassandra a máti. Na jednom stole se vrší sklenice, naděje i beznaděj.
V jistých okamžicích až nudné, zacyklené. Nejen depresivní opakování tvrzení, že neprovdaná žena je prakticky bezcenná bez nějakého vysvětlení těm, kteří se nezabývají historií a byli na toto představení vysláni češtinářem (sic!), je možná odežene od Austenové i od divadla, a zbytečně.
vyrovnaný výkon A. Veldové/Jane a M. Málkové/paní Austenová
(zadáno: 3.2.2021)
65%
Chvílemi pocit, že vidím špičkové představení, chvílemi pocit, že by se po někom mělo hodit botou a pak vyčkat, zda bude vrácena. Tedy, co funguje skvěle: L. Veselý/Holan a B. Pavlíková/Holanová. Nádherný trojzpěv naživo (B. Pavlíková, A. Buršová, D. Barešová). D. Barešová/Kateřina, Jana velmi křehce zpodobnila dvě tak absolutně rozdílné dívky, A. Buršová pak svou raně socialistickou milostpaní obdařila neobyčejnou životností. Tohle ale přebije až nepříjemně přehnaná stylizace M. Hanuše/Werich, scéna, která asi měla být výstřední, ale způsobuje problémy, herci bez textu (a smyslu)...
(zadáno: 14.2.2021)
on-line živě
65%
K Valentýnu dobrý. Ne příliš sladké, ne příliš hořké lehčí pitíčko, od kterého nechcete hlubokomyslnost a freudovskou psychologii. Vrtulníková matka, holka, co tak dlouho mluví o svobodě, až by si na krku vlastníma rukama utáhla obojek a kluk, co sice nic pořádně neumí (krom kytary) a nic pořádně nevidí, ale i s tím nic chce dělat svou dírku do světa. Herecky slušné, trochu dlouhé, ale dá se...
(zadáno: 21.2.2021)
56%
záznam
Mi to nesedlo, asi...
(zadáno: 21.2.2021)
65%
záznam
Bůh ohol královnu, bůh ohol královnu jejím holicím krémem...
Byť pravděpodobně tento kousek nebude patřit k veledílkům režiséra Špinara, jde o vinohradskou "lepší" inscenaci. Herecky i dramaturgicky. A že si, ó hrůzo, režisér dovolil použít právě rammsteinovské Du hast, no, pak stačí si jen text celé písně přeložit.
Skvělá scéna oddělení obou královen, Marie/D. Havlová-Veškrnová a Alžběty/L. Juřičková, od jejich doprovodu dveřmi uzavřenými alarmem, takže se octnou na stejné straně scény.
Ale pro pravověrné Vinohraďany to vážně moc není...
(zadáno: 22.2.2021)
65%
záznam
Vlastně ne divadelní představení v pravém slova smyslu, jde spíš o divadelní dokument. Ačkoliv kvalita záznamu je horší, v žádném případě nejde o představení špatné, má dost silný příběh s absurdními momenty (zrůdný valčík pro vybalované kusy oblečení v Kanadě, žehrající sousedka, protože ti "její" Židé si dovolili se vrátit a chtít zpět své uschované věci). Škodí mu ale vyprávěcí forma, která příběh zplošťuje a bere mu víc, než by jinak bylo pro účely divadla nutné.
(zadáno: 4.4.2021)
65%
záznam
Formálně vytříbená, ale chladná inscenace, která mi nepřináší mnoho přidané hodnoty. Buď mi romantismus nic neříká /a o tom dost pochybuji/ nebo je chyba jinde. Velmi slušná výprava Marka Cpina.
(zadáno: 5.4.2021)
65%
záznam
Mírné, ale příjemné posuny významů, zajímavá scénografie a potěšující moderní vsuvky (ponižující on-line "aukce" Kordelie mezi Burgunďanem a králem Francie). Pěkné herecké výkony R. Madeja/šašek, R. Teprt/Kent, M. Hrubý/Glostr, L. Stach/Edgar. Jen ten Lear mi osobně nejde moc pod nos, nevím, jestli to byl režijní záměr, ale vypadá a chová se spíš jako vyšší úředník z magistrátu než jako král. Ruší to...
(zadáno: 6.4.2021)
záznam
Divné, hodně. Nechápu propojení jinak skvělé scénografie a hry, smysl chování některých postav a jejich tanečky, skoky nebo jednání, které připomíná člověka bodnutého vosou. Což nic nemění na tom, že Klára Sedláčková-Oltová/Arkadinová byla naprosto skvělá jako polohysterický diblík, Pavel Neškudla/Treplev přiměřeně "sašol z uma", než se neoděn zastřelil a Petr Jeništa/Trigorin se ukázal být relativně úspěšným afektovaným "baličem" naivních nanynek, což na Čechova není vůbec špatné.
(zadáno: 19.4.2021)
Pan Bucifal udělal řezníka, pan Viktor obloudil řeznici i slečnu s umělými květy a taneční mistr stále chodí do kuchyně volat pro krásné dámy...
Možná trochu moc imaginační a lehoučké představení, bohužel v prolínajících se postavách se mi mírně ztrácel příběh.

Další stránky hodnocení: << < 6 7 8 9 10 11 12 > >>