Profil uživatele

Teufel

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Anežka Hrebiková: 10 % (6)
Helena Grégrová: 10 % (23)
Jan Pařízek: 10 % (20)
Pavel Širmer: 10 % (37)
Lukáš Holubec: 11 % (14)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: < 1 2 3 >

(zadáno: 24.10.2017)
Barunka Is Leaving - Divadlo Disk: 80 %
Tahle inscenace diváka obklopí a ubytuje do své atmosféry. Strávil jsem celý ten čas s melancholickým úsměvem. Propojenost, klid, přesnost. Nic kolosálního, přestřeleného, patetického. Vlastně se o té inscenaci špatně mluví, je potřeba tam být a pocítit ji kolem sebe.
(zadáno: 18.10.2017)
Triptychon_di_voce - Cabaret Calembour: 80 %
Třetí počin Calembouru, na který jsem se byl podívat. Svoji roli možná hrála vysoko nastavená očekávání, ale nebyl jsem tolik nadšen jako u Plejtváka a Čertovské kvidoule. Přesto je to pořád zatraceně dobrá inscenace. Dokonalé písňové texty, žánrová přesnost všech tří částí. A navíc asi definitivně miluji Lucii Polišenskou, protože její přítomnost na jevišti je prostě přehlídkou energie, espritu a přirozenosti.
(zadáno: 10.10.2017)
Sudí - Divadlo Verze: 70 %
Váhám mezi 60 a 70, dávám 70, bo to pan Hampl hrál i přes akutní chřipku s neuvěřitelnou energií. Velmi dovedná je aktivizace publika, to nabírá chvílemi opravdu až fotbalovou atmosféru. Skvěle inscenace funguje tam, kde L. Hampl od mírné ironie směřuje až k náznakům šílenství. Tím se vybuduje očekávání, že se něco stane, že to nebude jen nářek sudího, že to celé získá nějakou velmi temnou či překvapivou pointu. Jenže se nic nestane a v dynamice monologů na plné pecky se také nic nezmění. Inscenace se tak prostě vymluví a skončí.
(zadáno: 26.9.2017)
Törless - Divadlo Disk: 60 %
První polovina je trochu vleklá, atmosféru chlapeckého internátu se v ní podařilo navodit, i když ne na 100%. Při vší genderové korektnosti by asi osazenstvo mělo být pouze pánské protože druhá půle je vlastně dost fyzická a realistická. Pro mě byl chvilku v postavách trochu zmatek, protože jsem nepostřehl okamžik přechodu od vyprávění do akce. Nebyl jsem si tudíž nějakou dobu jist, jak je do věci zapletena hlavní postava. Druhá půle je spádná a jde k věci. Inscenace má zřetelný potenciál a umí zanechat dojem.
(zadáno: 13.8.2017)
Olga (Horrory z Hrádečku) - Divadlo Letí: 90 %
Skvělá inscenace. Nápaditá, nepatetická a lidská... scéna "intelektuál a plot" patří mezi to nejkrásnější, co jsem kdy na divadle viděl.
(zadáno: 28.6.2017)
Hamlet - Letní shakespearovské slavnosti: 30 %
(premiéra) Je to komedie či drama? Jde hlavně o slovo nebo o hereckou akci?
Samo neví. Polonius umírá, Ofelie umírá, vadí vám to? Chybí vám ty postavy? Mě ne. Je to těžké uhrát velký hlučný prostor bez elevace, když přizvučení nehraje ve váš prospěch a odcizuje. Některá slova slyšet nejsou, ruchy naopak báječně a celé to zní jak ze staršího mobilu.
Mohlo to fungovat alespoň na komorní scéně? Zřejmě ne, protože dramaturgie. Vztahy mezi postavami se nerozvinuly. Scéna, kdy Hamlet hraje divadlo je nápaditá, ale osamocená. Vtípky (i ty povedené) škodí. Herci se snažili (a umí), ale tohle nešlo.
(zadáno: 6.3.2017)
Tajemná záře nad Vilou - Divadlo Letí: 70 %
Prostor vily ve spojení se skvělým světlem, zvukem a hereckými výkony mě zpočátku velice bavily a byl bych ochoten s hodnocením jít i o dalších 20% nahoru, jen kdyby mi konec dal kromě neotřelého scénického řešení něco víc. Jenže po pauze jsem si říkal, jestli jsem na tu druhou část vůbec potřeboval čekat. Jestli jsem se náhodou nedozvěděl v té první úplně všechno a ve druhé už nic. Představení ovšem rozhodně stojí za vidění.
(zadáno: 22.12.2016)
LoutnaCZ - Geisslers Hofcomoedianten: 60 %
Promyšlený počin sympatického souboru. Velmi oceňuji ten nápad, ideovou stránku věci i to jak do sebe zapadají multimédia, Michna z Otradovic a rocková kapela. Jakkoli s poselstvím souhlasím, akcent na současnost mi připadá jako přílišná agitka. Sílu opravdovosti získává až v písni 12. Domácí vojna mezi duší a tělem, která v podání smutného Bartoloměje Veselého umí pořádně zamrazit. Jako celek, mě představení spíše minulo (chladný rozum potěšen, ale emoce nezasaženy). Diváci okolo se zdáli velmi spokojeni, takže pokud jste do Vily mířili, nenechte se odradit.
(zadáno: 2.9.2016)
Oresteia - Tygr v tísni: 50 %
Představení má svá atmosfericky velmi silná místa, ale je příliš dlouhé a ukecané na to, aby se uneslo. Proudy slov, která se v plenéru hůře přenášejí se tlučou se silnými pocity, které se občas daří navodit prací se syrovým prostorem. Ale třeba si to ještě sedne.
(zadáno: 27.7.2016)
Univerzální sci-fi - BuranTeatr: 70 %
Lehké a příjemné představení. Možná by mu slušela nepatrně kratší stopáž. Představitel scénáristy ze začátku nevyslovoval dobrou třetinu hlásek, což bylo rušivé. Odkazy k uprchlickému tématu občas malinko zatahají za uši, jinak je ale satirická nápodoba seriálu včetně oduševnělých rozhovorů s herci nesmírně přesná a zábavná. Slovní gagy těšily, vizuální podoba představení moc pěkná, hlavně díky hudbě a světlům.(viděno v Praze v Celetné)
(zadáno: 27.4.2016)
Terminus - Divadelní spolek Kašpar: 80 %
Subjektivně bych dal 70% ale uznávám, že na dojmu z představení se hodně podepsaly ruchy okolí (pozdní příchody, brzké odchody, kašel). Mít plnou možnost soustředění, asi by to na mě zapůsobilo víc, ne-li mnohem víc.
Tím, že představení stojí na textu, který je říkán hodně rychle a místy trochu zašumlován je potřeba naprostá koncentrace diváka a v tu chvíli je kromě ruchu problém také stopáž představení. Přestávka by představení určitě poškodila, ale menší zkrácení by pravděpodobně prospělo.
(zadáno: 18.4.2016)
Hamlet - Švandovo divadlo: 90 %
Ten moderní střih vyšel velice přirozeně, snad díky těm muzeálním vitrínám a tomu, že na severu mají dodnes monarchie se staré s novým prolnulo tak dokonale, že to pro mě nemá chybu. Herci úžasní, Petra Hřebíčková (Gertruda) byla dokonalá. Líbí se mi i uměřeně komediální rovina. Konec trochu mrzí. Patrik Děrgel vypadal podle prvních vět, že bude poněkud umělý a patetický, kteréžto podezření se pak vůbec nepotvrdilo a chvála za jeho výkon je rozhodně zasloužená. U někoho opravdu může vzniknout pocit, že je to představení uřvané, minimálně v jedné scéně to rušivé bylo, ale jinak je to organické.
(zadáno: 18.4.2016)
Walls & Handbags - Losers Cirque Company: 90 %
Naprostý návrat do dětství obohacený o výkony, při kterých si divák opravdu nedovolí ani mrknout. Možná ještě o kousíček víc divadla v některých momentech (kdy mě mimoděk napadlo, zda nějaký prvek není samoúčelný) a byla by to úplná bomba. Při tom, co protagonisté umí, je skoro kacířství nechat si těch 10% ještě na příště. Každopádně je to představení, které musíte vidět, o tom snad ani není sporu.
(zadáno: 18.4.2016)
Magdalena lascivní a kajícná - Geisslers Hofcomoedianten: 80 %
Představení v nejlepším slova smyslu krásné. Sympatický prostor s pěknou čistou scénografií, úžasné vokály a divadelnost bez doslovnosti. Živé, životné a opravdové. Prastaré téma, starý hudební základ a přitom velmi současné zpracování.
(zadáno: 5.11.2015)
Korespondence V+W - Divadlo Na zábradlí: 90 %
Silné představení. Utíká, plyne a diváka pohlcuje, takže úvodní šaškovství, které trochu vyděsí, pokud člověk čeká více literární žánr se vysvětlí a vstřebá. A najednou je konec a slzy se derou do očí. Prostředky nejsou patetické, scéna je nápaditá a všechno má svůj význam. Nic navíc, nic zbytečně. Zásah.
(zadáno: 25.2.2015)
PanzerFaust - Palác Akropolis: 80 %
Aktuální, humorné představení, v němž jsou vážná témata podána tak, že se jeden s radostí zasměje, obsažené memento je však mnepřehlédnutelné. Letmým dotekem, mnohdy se značnou mírou absurdity a na hraně vkusu je jakoby mimochodem pojednáno mnoho dalších bytostně aktuálních témat, a to tak přesně, že mrazí. Nádherná výtvarná složka, hudební mi trochu kazil výsledný reprákově odtržený zvuk. Nápaditá hra se slovy (byť by občas zasloužila proškrtnout). Závěr je geniální. Soubor ví, co chce říct a ničeho se nebojí. Byl to zážitek.
(zadáno: 24.9.2014)
Zlomatka - Divadlo v Řeznické: 80 %
Jít na Zlomatku znamená sedět s herci v jednom obýváku a přihlížet rodinnému dramatu, kde komické prvky postupně ustupují tragickým, vnímat každý detail scény a každou nuanci v hereckém projevu. Dialogy se občas zdánlivě opakují, ale tak to při mezilidském nepochopení zkrátka bývá a navíc každá otočka přináší u matky novou polohu, nové odkrytí jejích názorů a náhledů. Jitka Smutná v roli matky je fantastická. Zobrazení jakéhosi neformálního teroru je dokonalé. Čím víc je matka na zabití, tím víc se nabízí otázka, co po ní syn vlastně může a nemůže žádat.
(zadáno: 11.6.2014)
Nový bleší cirkus - Studio Ypsilon: 30 %
Mám rád Ypsilonku, Milan Šotek mě v Plejtvákovi a Borůvčí přesvědčil, že je génius. Nápad "nového blešího cirkusu" mi připadal skvělý. Neváhal jsem tudíž, vyrazil naslepo a ještě vzal kamaráda. Když mi po představení dával peníze za lístek měl jsem chuť být neviditelný.
Představení je poslepovaná mozaika záminek pro slovní fórky (občas zdařilé, o tom není pochyb) a hudebních čísel, která se nezdají příliš souviset se zbytkem obsahu. Herecky nepřesvědčivé (otázka je, jestli herci měli co hrát). Celek působí násilně, strojeně, odbytě. Ach jo.
(zadáno: 30.5.2014)
Vojna - Divadlo Disk: 80 %
Vysloveně krásná choreografie, silné sólové zpěvy, působivá a zároveň zajímavá hudba, jednoduchá scéna. Nechal jsem se nést i přes okamžiky, kterým jsem příliš nerozuměl (občasný nepořádek v postavách různých otců a synků, kdy si člověk říká "tak je to ten samý nebo není a kdo je zase k čertu tohle?" Úroveň recitace nebyla vždy stoprocentní a to umí rušit. Nebýt toho, tak je to fakt naprostá pecka.
(zadáno: 26.5.2014)
Polibky - Geisslers Hofcomoedianten: 70 %
Příjemné. Hodinka mi připadala akorát. Krásná hudba, netuctová slova, charismatická konferenciérka. Některé scénky skvělé... výstižné, k věci, některé méně.
(zadáno: 20.5.2014)
Romeo a Julie (ve)dle Romia und Juliety - Geisslers Hofcomoedianten: 80 %
Představení je velmi nápadité a k tomu lehké a spádné. Některé motivy jsou zjednodušené na kost, ale díky tomu postižené s parádní přímostí. Syntéza tragického a komického je pro mě spíše kladem než záporem. Způsob, kterým se v představení pracuje s hudbou mě také velmi bavil. Tohle je divadlo podle mého gusta. Příznivci hlubokomyslné klasiky mohou být naopak zklamáni.
(zadáno: 24.4.2014)
Poslední trik Georgese Mélièse - Divadlo Drak: 100 %
Není to úplně nejlepší představení divadla Drak, ale přesto je dokonalé. Jedno jediné prostředí a ono se v něm dá hrát tak, že zapomenete na čas. Vtipné, nápadité, zábavné a přitom tématicky o smrti. Smějete se, žasnete, necháváte se překvapovat a téma a okolnosti jsou přitom mrazivě jednoduché, stále aktuální a podstatné.
(zadáno: 24.4.2014)
Mnoho povyku pro nic - Divadlo v Dlouhé: 60 %
Začátek byl slabší, hodně postávání a podivně nevyužitých rukou a nohou, ale pak se do toho herci dostali. Moc pěkné hlavně z hlediska scénografie, kostýmů a vychytávek, které umožňovaly některé scény utnout dříve než dojdou trapnosti. Měl jsem pocit, že technicky to má vše, co to má mít a dokonce množství detailů navíc... v gestech, v dějích na pozadí. Představení plyne velmi přirozeně, ale nestrhává. Je to pořád jen jako a na komedii vlastně málo komické. Je to tak dobře zpracované a přesto nijak zasahující. Jednotlivosti oceňuji, ale jako divák jsem se vlastně moc nebavil. Škoda.
(zadáno: 2.4.2014)
Oběť - Divadlo Continuo: 90 %
Skvělé představení, syrové, výstižné. Zasáhlo mě a má ještě dlouhý dozvuk.
(zadáno: 16.3.2014)
Divotvorný hrnec - Divadlo Na Fidlovačce: 40 %
Texty písní jsou skvělé, muzika také, herci velmi dobře zpívají, velmi slušně tančí, ale hra nefunguje. S postavami necítím, jejich chování jsem nerozumněl a nemůžu jim proto fandit ani s nimi sympatizovat. Vtipy až příliš vysvětlené, satira na současné dění dost umělá a násilná, moralizování protivné. V+W z toho mluví skvělou hrou se slovy... ale buď se s tím za těch několik desítek let něco zlého stalo, nebo je to špatně režijně uchopené, nevím. Zkrátka potenciál souboru tam evidentně je, ale připadal mi zmarněný.

Další stránky hodnocení: < 1 2 3 >