Profil uživatele

Varan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Lukáš Dubský: 9 % (39)
Pavel Širmer: 9 % (86)
Anežka Kotoučová: 10 % (26)
Jan Pařízek: 11 % (72)
Lukáš Holubec: 11 % (24)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 28.2.2017)
Záskok v češtině znám prakticky zpaměti a byl jsem hodně zvědavý, jestli hra nějak utrpí v anglickém překladu. S radostí musím říct, že neutrpěla. Cimrman works in English too! Všichni herci ke hře přistupují s maximální pokorou a je vidět, že je tento druh divadla velmi baví. Shoduji se s Eviikem, že výslovnost českých jmen a názvů je roztomilá.
(zadáno: 14.2.2017)
Skvělá Věra Hlaváčková v hlavní roli arogantní a cynické Věry, která věří, že za peníze se dá koupit všechno, uráží všechny kolem sebe, aby pak zjistila, jaké to je ocitnout se na úplném dně. Tragikomedie, která má spád a rozhodně nenudí. (viděno z TV záznamu)
(zadáno: 9.2.2017)
Hra o lásce, která kvete i v pokročilém věku a o boji s nepochopením rodiny. Začátek se trošku vlekl, přišlo mi, že zde bylo zbytečně moc vysvětlování toho, kdo je kdo. Od scény společné snídaně dostala hra ten správný spád. Přes drobné problémy s výslovností herecký koncert Petra Nárožného, kterého jsem měl poprvé možnost vidět naživo v divadle. Vzhledem k velkému počtu postav neměli ostatní moc možností vyniknout, ale Zindulka s Dulavou určitě nezklamali. Ondřej Vetchý na mě působil znuděně, snad to není běžný styl jeho hraní.
(zadáno: 10.1.2017)
Iva Janžurová je v roli královny Alžběty II. nepochybně skvělá, ale tím za mě veškeré klady této hry bohužel končí. Pro Brity je ústřední téma jistě velmi atraktivní, ale pro našince bez potřebné znalosti reálií, politických orientací a vzájemných vztahů se bohužel hra stává nudnou a statickou přehlídkou jednotlivých obrazů.
(zadáno: 13.12.2016)
Příjemná komedie o mezilidských vztazích s výbornými hereckými výkony třech hlavních představitelů. Za sebe bych vyzdvihl především výkon Jitky Smutné, které postavy rázných, zemitých žen vyloženě sednou. Dějově sice nejde o nic převratného, našlo by se několik ne úplně logických míst, nicméně účel pobavit tato komedie bezesporu splnila.
(zadáno: 8.12.2016)
Příběh tohoto muzikálu je hodně slabý a najde se v něm několik vyloženě hluchých míst (např. scéna s pečením bábovky). Šlo evidentně o to vymyslet jednoduchou kostru sloužící k tomu, aby zaznělo co nejvíce písní od Václava Neckáře, které do příběhu vlastně ani nezapadají (např. Mademoiselle Giselle). Dejdarovo herecké zpívání bylo fajn a celou náročnou roli zvládl velmi dobře, naopak Tereza Kostková mi úplně nesedla. Bezesporu nejvíce mě ale pobavil Josef Vágner v roli homosexuálního majitele cukrárny Ondřeje Skýpaly. Šlo sice o hodně stereotypní karikaturu, ale tady se to prostě hodilo.
(zadáno: 15.11.2016)
Vtipná a milá hra plná suchého britského humoru, která ale ve druhé polovině obsahuje několik momentů až zbytečně se blížících laciné a ukřičené frašce. Nejtěžší roli měl určitě Petr Kostka, který musel balancovat na hraně mezi uvěřitelným ztvárněním Hawkinse a homosexuální stereotypní karikaturou, což se mu až snad na jeden moment úspěšně podařilo. Myslím, že František Němec bude i v civilu typ britského gentlemana, a proto mu ztvárnění Cecila sedlo náramně. Alena Vránová předvedla hezký výkon, ale přece jen mi seděla v Poslední romanci o trochu více.
(zadáno: 20.10.2016)
Poměrně smutná hra s jednoduchým příběhem o stárnutí a touze prožít asi to poslední životní dobrodružství. Komorní scéna divadla Ungelt je pro tuto hru jako dělaná. Všechny ústřední herecké výkony byly výborné. Vedle správně upjaté Rose a žoviálního Ralpha bych ale nejvíce vyzdvihl herecký výkon Aleny Vránové v roli atraktivní a tajemstvím obestřené Carol. Skutečný divadelní zážitek.
(zadáno: 27.9.2016)
Od Mameta jsem již viděl Listopad a Sexuální perverze v Chicagu. V porovnání s těmito hrami mi Glengarry Glen Ross vychází jako nejslabší kousek. Hlavně část před přestávkou mě vyloženě nudila a podkresová hudba z japonského sushi baru dost iritovala. Po přestávce se s otevřením scény vše o hodně víc rozjelo, nicméně na výše zmíněné hry tato přece jen trochu ztrácí. Každopádně jak je pro Mameta typické, ani zde se nejde pro sprosté slovo daleko a pokřivených charakterů je plné jeviště.
(zadáno: 23.6.2016)
Strefovat se tři hodiny vzájemně do sebe ve smyslu, v čem jsou chlapi lepší a v čem zase hrají prim ženy, nemusí být úplně pro každého. Chybí ucelený příběh, vše je de facto pouze přehlídka skečů provázaných písněmi. Ano, krátil bych, ano, bylo tam hodně prvoplánových poznámek od homosexuála v podání Jiřího Klema, ano, chlapi z toho rozhodně nevyšli vítězně, ale přesto přese všechno jsem se vlastně docela bavil. Vybrané písničky byly chytlavé, texty vtipné a výkony herců (a to i ty pěvecké) byly víc než dobré.
(zadáno: 24.5.2016)
Ač viděno z TV záznamu, umím si představit, jak autenticky tato hra působí na přítomné diváky (roznášení piva, nutnost přemístění židlí před 2. obrazem...). Za sebe bych vyzvdvihl hlavně 1. dějství, kde se našlo i nejvíce vtipných momentů. Rozhodně originální hra s dokumentárními prvky, na kterou se rád přijdu podívat i naživo.
(zadáno: 20.5.2016)
Mé druhé představení ve Švandově divadle (po dvakrát zhlédnutých fantastických Idiotech) a opět velká spokojenost. Líbilo se mi moderní pojetí této tragédie, velmi dobře řešená scéna (mikrofon, působivé poslední dějství se skleněnou vitrínou) a mrazivý hudební podkres. Vyzdvihnout si především zaslouží výborný výkon Patrika Děrgela (nominace na cenu Thálie je zcela zasloužená), jemuž ale skvěle sekundovali i ostatní (za mě především Krátká, Hřebíčková a Červinek).
(zadáno: 26.3.2016)
Dost depresivní hra, kterou odlehčují vtipná místa. Mít ve své farnosti lidi typu Colemana a Valena, vůbec se nedivím otci Welshovi (v příjemném podání Ondřeje Sokola), že se dá na chlast. Rád bych vyzdvihnul hlavně Dulavu a Taclíka za jejich skvělé ztvárnění dvou totálních magorů. Jen ten konec byl hodně zdlouhavý a stejně nevěřím tomu, že by se někdo tak šílený jako Coleman a Valene mohl kdy s tím druhým usmířit.
(zadáno: 14.3.2016)
Velmi depresivní představení o složité (alkoholik, narkoman, nevěrník, velký pochybovač...) osobě mně neznámého režiséra a scénáristy Pavla Juráčka, kterého na jevišti ztvárňuje celkem pět herců. Ačkoli jde zcela určitě o hru, která má co říci a které vévodí pět kvalitních a vyrovnaných hereckých výkonů, se mnou se bohužel úplně nepotkala. Otázkou ale zůstává, do jaké míry toto nebylo zapříčeněno i faktem, že jsem hru viděl z TV záznamu.
(zadáno: 16.2.2016)
Slušné a velmi dobře propagované uvedení světoznámého muzikálu v ČR. Po pěvecké stránce mě bavili všichni hlavní aktéři (Vojtko, Gemrotová, Vaněk, Silkenová), co se týče herecké stránky, tak tam pokulhával hlavně Marian Vojtko. Pochválil bych výbornou scénu (střecha, podzemí), kterou kazí hlavně hodně nepovedená scéna s padajícím lustrem. Překlad působil místy až úsměvně.
(zadáno: 11.2.2016)
Příjemná hra o životě na slovácké vesnici během druhé světové války, kterou jsem bohužel moc srovnával s výborným filmem. Líbila se mi dobře udělaná scéna i vhodně zvolená hudba, která ale během děja byla sem tam dost nepříjemně utnuta. Dění na jevišti působilo místy mírně chaoticky. Pochválil bych především herecké výkony Jitky Smutné a Vasila Fridricha, i když jeho pojetí Jozy bylo na můj vkus trochu málo "buranské". Oldřich Vízner mi přišel během představení (i při děkovačce) znuděný a téměř dvacetiletý Matyáš Valenta je na roli Lipky už přece jen starý.
(zadáno: 12.10.2015)
Příjemná a svižná hra s vynikajícími a skvěle sehranými výkony Hynka Čermáka (čekal jsem ale u něj něco jiného?) a Lindy Rybové. Ano, i já byl zvědavý, zda mi nebude projev Lindy Rybové proti srsti, ale sedla mi ve všech polohách, počínaje upjatou starou pannou a konče sebevědomější mladou ženou. Hra má spád, je vtipná, dobrodružná i dojemná zároveň a je dobře hudebně a zvukově podkreslena.
(zadáno: 30.6.2015)
Slušná konverzační hra, kterou kvalitativně pozdvihují výborné herecké výkony Petra Kostky a Františka Němce. Kostkův obhroublý pan Halpern a Němcův distingovaný pan Halpern rozehrávají skutečný herecký koncert. Hra má celkově spád a i díky své kratší délce nemá mnoho hluchých míst. Možná lehce podbízivý konec mi nevadil. Celkové hodnocení pro mě trochu snižuje atmosféra letní scény divadla Ungelt. Přece jen potemnělý sál komorního divadla Ungelt na diváka působí jinak než otevřená scéna za denního světla se zvukem snímaným mikrofony.
(zadáno: 17.6.2015)
Příjemný muzikál o židovském mlékaři Tovjem a jeho trablech s pěti dcerami na vdávání (a lehce dominantní manželkou k tomu). I přes svoji délku jsem se prakticky nenudil, muzikál je vtipný, má povedenou choreografii, scénu i nadšené zapojení celého souboru. Jmenovitě bych vyzdvihl především výborný herecký a milý pěvecký výkon Tomáše Töpfera. Z důvodu ukončení licence se bohužel jednalo o derniéru tohoto muzikálu. Dlouhé ovace ve stoje na konci byly z mého pohledu zasloužené, přestože se jedná přece jen o poněkud lehčí žánr.
(zadáno: 25.5.2015)
Hra z ortodoxního židovského prostředí, jejíž ústřední téma je pro mě bohužel dosti vzdálené. Každopádně se ale jedná o skvělou divadelní příležitost pro osm hereček, z nichž nejvíce vynikají Iva Janžurová a Vanda Hybnerová, jimž zdatně sekundují ostatní (líbila se mi odlehčená role Jany Bouškové a drbna Taťány Medvecké). Ze začátku má hra možná trochu pomalejší rozjezd, ale druhá půle je strhující a ukáže se, že žádná z postav vlastně není záporná a každá je vedena dobrou vírou ve své činy. Chválím jednoduchou, ale účelnou scénu a živou hudbu, která představení výborně dokresluje.
(zadáno: 29.4.2015)
Pro mě bohužel dost laciné, afektované a fraškoidní. Oba hlavní protagonisté na můj vkus až moc přehrávali a asi nejvíc mi vadilo (zejména u Simony Stašové) jejich hlasové pitvoření. Význam svlékacích scén u jinak příjemného Petra Vančury jsem nepochopil. Pár dobrých momentů by se sice našlo, filmové dotáčky byly příjemným osvěžením, ale jinak za mě velké zklamání. Okamžité ovace vestoje po skončení představení ale svědčí o tom, že hra si své spokojené diváky určitě najde.
(zadáno: 19.3.2015)
Jedno ze zásadních děl amerického dramatu na prknech Činoherního klubu. Výkon všech tří ústředních postav byl bezchybný a dechberoucí. Úplně nejvíce na mě zapůsobil Jan Hájek, jehož Stanley ve mně budil takovou hrůzu, že jsem začal přemýšlet a doufat, že takový není i v reálném životě. Lucie Žáčková ani Marika Procházková ale rozhodně nezůstaly pozadu, ostatní postavy nemají ve hře tolik prostoru. Vážím si velice snahy text nijak nezkracovat, i když musím přiznat, že zejména ze začátku druhé poloviny hra lehce ztratila na tempu. I tak se ale jedná o opravdový divadelní zážitek.
(zadáno: 7.3.2015)
V porovnání s originální produkcí je ta česká bohužel o mnoho příček níže. Volba Kongresového centra (kromě toho, že se tam dá nacpat hromada lidí) nebyla nejlepší. Jeviště je obrovské a herci se v něm ztrácí, ozvučení je katastrofální, textům písní jsem prakticky nerozuměl. Daniela Šinkorová byla až na šilenou paruku docela fajn, Langmajerův civilní zpěv se mi líbil, Pavel Vítek se do role Harryho hodil výborně a jeho taneční kreace mě bavily, zato Jitka Asterová je docela průšvih, ta mi nesedla. Velká pochvala platí pro výborně sehranou company, jinak ale pro mě celkově docela zklamání.
(zadáno: 2.3.2015)
Divadelní hra zaměřující se na mezigenerační problémy a vzájemná rodinná nepochopení. Těžký text s lehce váznoucí druhou polovinou. Z hereckých výkonů bych určitě vyzdvihl Ondřeje Brouska, jež se role zdecimovaného homosexuála Nicka ujal bez zbytečně přehnaných stereotypních gest, a Danielu Kolářovou v roli zastydlé "hippiesačky". Na druhou stranu mi vadilo občasné přehrávání Simony Postlerové. Užití vulgarismů, ani exhibování Ondřeje rychlého mě nikterak nepopuzovalo, oboje mělo svůj význam. Nejedná se určitě o špatnou hru, ale zároveň bych nemluvil o mimořádné události.
(zadáno: 14.2.2015)
Naprosto se ztotožňuji s předchozím hodnocením. Výkon Veroniky Gajerové byl skutečně fascinující a při děkovačce bylo vidět, že její skvostné podání role Marthy ji totálně psychicky i fyzicky "odrovnalo". Velmi mě zaujala i Veronika Kubařová v roli naivní Honey, ale ani oba pánové svými výkony nezůstali pozadu, i když souhlasím s tím, že jejich společně scémy byly asi jedinými slabšími momenty celého představení, které ale jinak hodnotím velice pozitivně.