Profil uživatele

Varan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Anežka Kotoučová: 10 % (25)
Lukáš Dubský: 10 % (37)
Pavel Širmer: 10 % (80)
Helena Grégrová: 11 % (79)
Jan Pařízek: 11 % (67)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 3.4.2018)
Vtipná, svižná, uvěřitelná hra ze společného života stárnoucí manželské dvojice s velmi sympatickým výkonem Milana Lasici. Viděno z TV záznamu.
(zadáno: 1.4.2018)
Text se pokouší šokovat, ale je v něm poměrně dost nelogičností, nerealisticky také působila náhlá změna v přístupu vyšetřovatele Goldberga k Freitagovi. Hru jako takovou pozvedává výkon Stanislava Zindulky, sedět v první řadě dva metry od něj je skutečně divadelní zážítek. Jakub Zindulka za výkonem svého otce nikterak nezaostával. Hra je velmi krátká, drobné prodloužení a zapracování na uvěřitelnosti zápletky by jistě nebylo na škodu.
(zadáno: 15.3.2018)
Skvělý Patrik Děrgel v roli Don Juana. Chvílemi jsem se velmi bavil a chvílemi ukrutně nudil. Těžko v tomto případě hledám slova, kterými bych představení ohodnotil. Bylo to vše dosti bizarní, divné, zvláštní...
(zadáno: 19.12.2017)
Jsem asi jeden z mála, který neviděl původní film, což ale nemusí být na škodu, ba naopak. Moc se mi líbil bezkonkurenční výkon Lukáše Pečenky a krásně slizký Václav Svoboda, naopak herectví Anety Krejčíkové mi moc nesedělo (ale ne až tak jako v představení Famílie). Na můj vkus je v tomto zpracování příliš prvoplánových narážek na vyměněná pohlaví. Písničky jsou zapomenutelné a pouze spojují jednotlivé činoherní výstupy. Inscenace v druhé půlce místy ztrácela dech a vůbec se mi nelíbila scéna s bohatými starci v hotelu Ritz, ač s milým cameo výstupem Ladislava Trojana a Dalimila Klapky.
(zadáno: 12.12.2017)
Historické drama, kde by se napětí na jevišti dalo krájet (a to jsem viděl představení pouze z TV záznamu). Líbily se mi oba ústřední výkony (civilní Havlová, skvěle váhavá Juřičková), které výborně doplňoval Jan Šťastný. Hra měla spád a ani chvíli nenudila. V představení je vidět zřetelná režijní stopa Daniela Špinara (scéna, hudba, moderní kostýmy...).
(zadáno: 3.12.2017)
Bezesporu krásná hra o dvou zcela odlišných polovinách. Tu první půlku se budete jen smát, budete mít rádi všechny ty čtyři kouzelné prarodiče, kteří zahrnují láskou svého vnuka, udělali by pro něj první poslední, skáčou si do řeči a i přes svůj věk jsou plní života. Tu druhou půlku vám naopak do smíchu moc nebude, přijde to, co bohužel se stařím přichází - nemoce a nakonec smrt. Přesto druhá polovina není zbytečně sentimentální. Kdybych měl vyzdvihnout dva herecké výkony, byla by to jistě dokonalá Ludmila Molínová a Zdeněk Maryška. Jen styl hraní Anety Krejčíkové mi připadal poněkud rušivý.
(zadáno: 30.11.2017)
Díky retrospektivnímu vyprávění od začátku víte, jak to vše dopadlo, a postupně se dozvídáte, co k tomu vedlo. Příběh hry je banální, vše se točí kolem vzájemných nevěr, odcizení, přetvářky, z jednání postav se člověku dělá místy špatně. Martin Finger z hereckého tria na jevišti nepochybně kraloval, Kateřina Lojdová solidně zahrála a navíc jí to moc slušelo, jen u Ondřeje Sokola jsem měl pocit, že ho celá hra nudí a nejsem si jistý, do jaké míry to byl jeho herecký záměr. Chválím řešení se SMS promítanými přímo na scéně.
(zadáno: 28.11.2017)
Hudební revue ze života Karla Hašlera, která místy působila poněkud těžkopádně. Potěšilo mě, že Petr Rychlý, pro mě doteď herec spíše nevalných kvalit, dokáže přesvědčivě vést celou hru bez zbytečného pitvoření se a včetně pěvecké stránky podal velmi příjemný výkon. Zato herectví Kateřiny Brožové bych nějak vysoko nehodnotil; ostatní herci vystupovali spíše v epizodních rolích. Narozdíl od některých zde mě režisérské vstupy Tomáše Töpfera nerušily, přišly mi vhodně načasované a dokázaly zajímavě oživit dění na jevišti. Moc potěšila živá kapela. Viděno v TV v rámci živého přenosu.
(zadáno: 26.10.2017)
Začátek hry byl pomalejší, scéna s uvedením první Mozartovy opery byla nevýrazná, ale pak dostala hra ten správný spád. Hlavní výhodou tohoto nastudování je bezesporu geniální hudební nadání Ondřeje Brouska, díky němuž můžeme slyšet část Mozartových skladeb naživo. Salieriho roli ztvárnil Denny Ratajský. Nejsem si jistý,zda ještě dochází k alternaci s Jiřím Dvořákem, ale umím si představit, že jeho Salieri by měl o trochu větší charizma. Chválím výborně řešenou scénu (hlavně dechberoucí zakončení první půle), neotřelý nápad s větříčky a úchvatný závěr se starým a zapomenutým Salierim.
(zadáno: 19.10.2017)
Nepochybně vážné téma, které by ale silněji rezonovalo před nějakými třiceti lety než v dnešní době, kdy homosexualitu jako problém bere málokdo a takto vyhraněné situaci lze hodně těžko uvěřit. Jitka Smutná, na jejímž výkonu hra stojí, byla ale výborná. Postava Diega mi místy dost lezla na nervy střídaním submisivní polohy s ukřičenými výstupy. Ve scéně s prostitutkou bylo kroucení zadku a roztahování nohou přespříliš. Body hře ubírá i to, že představitelé Diega a Alberta jsou pro své role studentů už staří, je vidět, že od premiéry uběhlo přes deset let. Finální scéna byla mrazivá!!!
(zadáno: 17.10.2017)
Hra mi přišla milá, místy úsměvná, ale o velký divadelní majstrštyk se nejednalo. Největší smích se paradoxně dostavil, když oba herci odbourali sami sebe. Herectví Jiřího Bartošky bylo příjemně civilní, Karel Heřmánek na můj vkus až příliš žoviální a výrazný. Ostatní herci byli spíše do počtu, i když Veronika Freimanová jako hostinská byla příjemným oživením. Umím si představit, že v dřívějších uvedeních měla hra kouzlo o dost větší, zde to působilo jako bilanční setkání stárnoucích herců. Viděno z TV záznamu (představení z roku 2014).
(zadáno: 18.7.2017)
Netradiční divadelní hra založená na monolozích třech žen (babička, matka, dcera), které se spolu setkají až na úplném konci. Všechny tři herečky podaly výborné výkony a rád jsem viděl I. Pazderkovou hrát bez zbytečného afektu. Souhlasím, že výkon E. Balzerové velmi připomínal ten ze hry Můj báječný rozvod, ale rozhodně mi to nevadilo, ba naopak herectví E. Balzerové je mi velmi blízké v porovnání s například velmi expresivním herectvím H. Maciuchové. Bavil jsem se celou dobu a je mi moc líto, že jsem neměl šanci vidět tuto hru živě před její nečekanou derniérou. Viděno z TV záznamu.
(zadáno: 13.6.2017)
Nejsem úplně příznivcem těchto rodinných tragikomedií, kdy každý je vlastně obrovský hajzl, nemáte se s kým ztotožnit a ze všech se vám dělá zle. A obzvláště u této hry mi celá zápletka přišla přece jen trochu přitažená za vlasy. Nicméně herecké výkony byly moc dobré, vyzdvihnul bych určitě Annu Fialovou a Ivanu Jirešovou (tu hlavně v druhé půlce). Měl jsem trochu problém uvěřit hajzlovství Ivanu Luptákovi, ale to přikládám hlavně jeho líbivému zevnějšku. Vím, že v Kalichu nedostávají žádné dotace, ale to skutečně musíme před představením sledovat reklamy jako někde v kině???
(zadáno: 20.4.2017)
Kdybych měl hodnotit pouze tu část před přestávkou, dal bych pěkných 70%. Po přestávce se ale vše zvrhlo ve zcela absurdní frašku, kde některé výkony byly až na hranici snesitelnosti (Ivana Chýlková a zejména Dana Černá). Mile mě tentokrát překvapil Ondřej Vetchý, Jaromír Dulava byl i přes kvalitu hry jako vždy skvělý. Obecně ale nechápu, proč se zrovna tenhle kousek drží v repertoáru Činoherního klubu tak dlouhou dobu.
(zadáno: 7.3.2017)
Lehce absurdní komedie, které na hodnocení ubírá, že už se přece jen (díkybohu) nejedná o tak úplně aktuální téma (hra je z roku 1968). Výborný, stoprocentně věrnou lásku fanaticky hledající, předseda Jaromíra Dulavy a příjemný Ondřej Vetchý v roli děvkaře ředitele. Vedlejší postavy trefně balancují na hranici karikatury (Kikinčuk, Procházková). Viděno z TV záznamu.
(zadáno: 28.2.2017)
Záskok v češtině znám prakticky zpaměti a byl jsem hodně zvědavý, jestli hra nějak utrpí v anglickém překladu. S radostí musím říct, že neutrpěla. Cimrman works in English too! Všichni herci ke hře přistupují s maximální pokorou a je vidět, že je tento druh divadla velmi baví. Shoduji se s Eviikem, že výslovnost českých jmen a názvů je roztomilá.
(zadáno: 14.2.2017)
Skvělá Věra Hlaváčková v hlavní roli arogantní a cynické Věry, která věří, že za peníze se dá koupit všechno, uráží všechny kolem sebe, aby pak zjistila, jaké to je ocitnout se na úplném dně. Tragikomedie, která má spád a rozhodně nenudí. (viděno z TV záznamu)
(zadáno: 9.2.2017)
Hra o lásce, která kvete i v pokročilém věku a o boji s nepochopením rodiny. Začátek se trošku vlekl, přišlo mi, že zde bylo zbytečně moc vysvětlování toho, kdo je kdo. Od scény společné snídaně dostala hra ten správný spád. Přes drobné problémy s výslovností herecký koncert Petra Nárožného, kterého jsem měl poprvé možnost vidět naživo v divadle. Vzhledem k velkému počtu postav neměli ostatní moc možností vyniknout, ale Zindulka s Dulavou určitě nezklamali. Ondřej Vetchý na mě působil znuděně, snad to není běžný styl jeho hraní.
(zadáno: 10.1.2017)
Iva Janžurová je v roli královny Alžběty II. nepochybně skvělá, ale tím za mě veškeré klady této hry bohužel končí. Pro Brity je ústřední téma jistě velmi atraktivní, ale pro našince bez potřebné znalosti reálií, politických orientací a vzájemných vztahů se bohužel hra stává nudnou a statickou přehlídkou jednotlivých obrazů.
(zadáno: 13.12.2016)
Příjemná komedie o mezilidských vztazích s výbornými hereckými výkony třech hlavních představitelů. Za sebe bych vyzdvihl především výkon Jitky Smutné, které postavy rázných, zemitých žen vyloženě sednou. Dějově sice nejde o nic převratného, našlo by se několik ne úplně logických míst, nicméně účel pobavit tato komedie bezesporu splnila.
(zadáno: 8.12.2016)
Příběh tohoto muzikálu je hodně slabý a najde se v něm několik vyloženě hluchých míst (např. scéna s pečením bábovky). Šlo evidentně o to vymyslet jednoduchou kostru sloužící k tomu, aby zaznělo co nejvíce písní od Václava Neckáře, které do příběhu vlastně ani nezapadají (např. Mademoiselle Giselle). Dejdarovo herecké zpívání bylo fajn a celou náročnou roli zvládl velmi dobře, naopak Tereza Kostková mi úplně nesedla. Bezesporu nejvíce mě ale pobavil Josef Vágner v roli homosexuálního majitele cukrárny Ondřeje Skýpaly. Šlo sice o hodně stereotypní karikaturu, ale tady se to prostě hodilo.
(zadáno: 15.11.2016)
Vtipná a milá hra plná suchého britského humoru, která ale ve druhé polovině obsahuje několik momentů až zbytečně se blížících laciné a ukřičené frašce. Nejtěžší roli měl určitě Petr Kostka, který musel balancovat na hraně mezi uvěřitelným ztvárněním Hawkinse a homosexuální stereotypní karikaturou, což se mu až snad na jeden moment úspěšně podařilo. Myslím, že František Němec bude i v civilu typ britského gentlemana, a proto mu ztvárnění Cecila sedlo náramně. Alena Vránová předvedla hezký výkon, ale přece jen mi seděla v Poslední romanci o trochu více.
(zadáno: 20.10.2016)
Poměrně smutná hra s jednoduchým příběhem o stárnutí a touze prožít asi to poslední životní dobrodružství. Komorní scéna divadla Ungelt je pro tuto hru jako dělaná. Všechny ústřední herecké výkony byly výborné. Vedle správně upjaté Rose a žoviálního Ralpha bych ale nejvíce vyzdvihl herecký výkon Aleny Vránové v roli atraktivní a tajemstvím obestřené Carol. Skutečný divadelní zážitek.
(zadáno: 27.9.2016)
Od Mameta jsem již viděl Listopad a Sexuální perverze v Chicagu. V porovnání s těmito hrami mi Glengarry Glen Ross vychází jako nejslabší kousek. Hlavně část před přestávkou mě vyloženě nudila a podkresová hudba z japonského sushi baru dost iritovala. Po přestávce se s otevřením scény vše o hodně víc rozjelo, nicméně na výše zmíněné hry tato přece jen trochu ztrácí. Každopádně jak je pro Mameta typické, ani zde se nejde pro sprosté slovo daleko a pokřivených charakterů je plné jeviště.
(zadáno: 23.6.2016)
Strefovat se tři hodiny vzájemně do sebe ve smyslu, v čem jsou chlapi lepší a v čem zase hrají prim ženy, nemusí být úplně pro každého. Chybí ucelený příběh, vše je de facto pouze přehlídka skečů provázaných písněmi. Ano, krátil bych, ano, bylo tam hodně prvoplánových poznámek od homosexuála v podání Jiřího Klema, ano, chlapi z toho rozhodně nevyšli vítězně, ale přesto přese všechno jsem se vlastně docela bavil. Vybrané písničky byly chytlavé, texty vtipné a výkony herců (a to i ty pěvecké) byly víc než dobré.