Profil uživatele

Vladimír Rogalewicz

Vladimír Rogalewicz
Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 14 % (282)
Pavla Haflantová: 14 % (82)
Helena Grégrová: 15 % (341)
Lukáš Dubský: 15 % (218)
Michal Novák: 15 % (236)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 27.1.2021)
65 %. Prachsprostý zájezdový kabaret, který sice neklesne pod hranici vkusu, ale větší ambice nemá. Pánové Jiráň a Kořínek (spolu s celou Ypsilonkou) už mají bohužel nejlepší kusy dávno za sebou. Obě dámy vyzařují obrovskou sílu osobnosti, ale jejich stylizace je trochu laciná: Dagmar Pecková jako (Suchého) Teta z Liverpoolu, Bára Hrzánová ... no laciná. (Z TV záznamu na jaře 2020.)
(zadáno: 26.1.2021)
Životopis u nás prakticky neznámého maďarského hitmakera a baviče se odvolává na řadu ? v Maďarsku asi obecně známých ? peripetií z jeho života. Všichni čtyři vystupující jsou přirozeně uvěřitelní a zejména pro Zbigniewa Kalinu (v roli Rezsö Seresse) hra poskytuje velkou příležitost, kterou herec přesvědčivě využil. Otázky se ale vznášejí nad výběrem této hry, která vzhledem ke zdejší naprosté neznalosti Rezsö Seresse a jeho života postrádá smysl a ve výsledku nudí. (online premiéra v lednu 2021)
(zadáno: 26.1.2021)
To, co inscenátoři nazývají svěžím přístupem a čerstvou hrou napsanou s humorem a nadsázkou (viz videodokument na stránkách divadla), je holý ideologický fanatismus. Extremistický ekoterorismus. Naivní zaslepený pohled bez zrnka invence a uměleckého zpracování. Bez stopy pochybnosti o zobrazované pravdě. Navenek to navíc vypadá jako amatérské představení studentské divadelně-extremistické skupiny. To je politický apel, nikoli kulturní zážitek. (online premiéra v lednu 2021)
(zadáno: 22.1.2021)
Spousta nápadů, udělátek, vychytávek, ale vše je jaksi samoúčelné, přeintelektualizované. Výsledkem je nuda. Představení pro ty, kdo si hrají, nikoli pro ty, kdo se dívají. (Ze záznamu.)
(zadáno: 17.1.2021)
Tak takhle (dál) ne! Kajetáne, spolkla jsem SIM kartu. Humor k popukání! (Ze záznamu, DRAMOX.)
(zadáno: 16.1.2021)
Roztomilé. Nevím, jak děti, ale já jsem se skvěle bavil. To nemá chybu! Poetické, invenční, dokonale řemeslně provedené. (Ze záznamu)
(zadáno: 15.1.2021)
Skvěle napsaná hra ukazující zrůdnost i snadnost totalitních postupů. Z trojice pohledů Arény na historii poloviny 20. století nejlepší. Zapamatováníhodný výkon Aleny Sasínové-Polarczyk ve smutné, opravdově pojaté roli Josefy Slánské a kabaretní pojetí celé inscenace umocňuje silné vyznění. Kolik takových justičních omylů a manipulací jsme od té doby (nevědomky?) viděli, kolika jsme uvěřili (a věříme) a kolika jsme sice úplně nevěřili, ale přešli jsme je s tím, že na každém šprochu je pravdy trochu. A Karlové se mají stále dobře a jen se nám smějí. (Ze záznamu, DRAMOX.)
(zadáno: 14.1.2021)
Zábavná absurdní miniatura.
Dobře zvolené typy a přesně vypointované.
(Ze záznamu.)
(zadáno: 13.1.2021)
Poctivě vystavená a bez slabších míst provedená inscenace. A to není málo, zvlášť u této silné hry. Vždyť si na tom nedávno vylámali zuby J.A. Pitínský i Martin Františák. Nicméně vzpomínám na skvělé představení Hany Burešové s absolventy KALD DAMU v Dlouhé (pravda, už asi hodně pozapomenuté). (Ze záznamu.)
(zadáno: 9.1.2021)
Byl jsem zvědavý na regionální kultovní představení. Viděl jsem telenovelu kříženou s partičkou. Obrovskou fantazii Davida Drábka lze jen obdivovat, ale režírovat vlastní hry je cesta do pekel. Představení by potřebovalo pevný tvar, nekompromisní ruku dramaturga a sebekázeň celé pánské části souboru, zejména pak Jiřího Zapletala. (Ze záznamu, DRAMOX.)
(zadáno: 5.1.2021)
Předloha sama má značné rezervy. Ostravské aktualizace jí pomohly, a kvalitní soubor Arény zajistil, aby se divák nenudil. Výsledný dojem je ale jen mírně nadprůměrný. (Ze záznamu.)
(zadáno: 2.1.2021)
Bizár, jak se dalo očekávat. Velký bizár. A velká slátanina. Strašná slátanina. Ale překvapivě nepřekročí mez dobrého vkusu a také - jak je u Drábka zvykem - se sice pohybuje na hranici kýče, ale tuto hranici (těsně) nepřekročí. Představení se opírá o dobrou hudbu a kvalitní činoherní soubor. Ano, je to spíš hra se zpěvy než muzikál. Přistupte na hru a budete se bavit. Ale nečekejte nezapomenutelný zážitek. Je to kouzlo okamžiku, které rychle vyprchá. (Ze záznamu.)
(zadáno: 1.1.2021)
Marně přemýšlím, co napsat. První polovina snad slibovala docela vtipnou lehkou komedii, druhá polovina však byla nanejvýš trapná, bez nápadu, nesmyslně přehrávaná, i v silvestrovské noci bylo utrpení se na to dívat. (Ze záznamu.)
(zadáno: 30.12.2020)
Nuda, nuda, nuda.
(Působí to jako školní představení.)
(Ze záznamu.)
(zadáno: 28.12.2020)
Komorní hra, která dobře pojmenovává situaci a pocity dnešních emancipovaných ambiciózních třicátnic, ale ani náznakem neukazuje jakékoli východisko. Soustředěný výkon všech tří aktérek, který musel v malinkém Divadle Troníček silně rezonovat. I záznam stojí rozhodně za shlédnutí. (Ze záznamu.)
(zadáno: 26.12.2020)
64 %. Miniatura, která není plnohodnotným představením. Pokud se na ni dívám jako na vánoční besídku pro blízké přátele divadla, je docela sympatická. Nicméně si nejsem jist, jestli si zasloužila zařazení mezi letošní koronavirové záznamy z archivu. Spíš tam měla zůstat zavřená jako milá vzpomínka pro ty, kdo byli přítomni. (Ze záznamu.)
(zadáno: 26.12.2020)
Spíš 67 %. Toto představení patří k lepším inscenacím této hry. Veskrze moderní, s velkým nasazením celého souboru. Různorodý a zajímavý aparát (velké loutky, maňásci, akrobaté, živá kapela) překvapivě působí organicky a představení ozvlášťňuje. Nicméně ve svém souhrnu tato inscenace spíše nudí, vlastně ničím nepřekvapí. (Ze záznamu.)
(zadáno: 26.12.2020)
Dobře vystižená drobnokresba figurek z ostravského prvorepublikového podsvětí. Vše je ale příliš přímočaré, k pobavení publika, bez hlubšího přediva. (Ze záznamu.)
(zadáno: 25.12.2020)
Poctivě inscenovaný Višňový sad, příjemně se to sledovalo, ale ani tato inscenace Arény nezlomila jakési inscenační prokletí - nenašla poselství pro dnešek, nepřesvědčila o potřebě uvedení. Nicméně je to režijně dobré a herecky vyrovnané a nadprůměrné představení. (Ze záznamu.)
(zadáno: 21.12.2020)
Šibeniční humor s říšskou orlicí nad hlavou a studeným potem v zátylku se střídá s civilními obrázky z života normálních lidí, které historie postavila do rolí těch 294 statečných. To nechcete vidět, protože bohužel celou dobu strašně dobře víte, co bude následovat. Zatím nejlepší Dianiškův opus. Obdivuhodná studijní příprava. Režie bezchybně vedoucí k požadovanému vyznění. Výborná práce s hudbou. Celý soubor zaslouží obdiv. (Ze záznamu, DRAMOX.)
(zadáno: 18.12.2020)
Notoricky známá anekdota Václava Havla je postavena na výkonu herců. Norbert Lichý a Jiří Müller se jí zhostili velice dobře a jejich (a Páclova) inscenace Divadlu Petra Bezruče ostudu rozhodně nedělá. (Ze záznamu.)
(zadáno: 18.12.2020)
Téma hry je z mého pohledu nezajímavé, nudné a hodně ujeté. Může to být generační pohled, ale pro mne je naprosto pokleslé a vzdálené realitě. S tímto pocitem jsem pak jen těžko viděl to, co ostatní hodnotí vysoce pozitivně - herecké výkony i režijní pojetí. Možná jsem neviděl nějakou hlubší rovinu, ale pro mne to představovalo pokleslou zábavu mládeže. (Ze záznamu.)
(zadáno: 18.12.2020)
Skvěle napsané na základě pečlivého studia historických materiálů. Ve své zkratce velmi působivé. Skvělý Marek Císovský v roli Eichmanna. (TV film.)
(zadáno: 6.12.2020)
Viz přesné hodnocení Lukáše Dubského. (Z TV záznamu).
(zadáno: 21.11.2020)
Není to špatné, ale mezi představeními Arény to patří k podprůměru. Těžkou filozofickou hru se nepodařilo odlehčit, jak to dokázala Hana Burešová v Dlouhé. Ukřičené. Závěr už byl nestravitelný - zdlouhavý a nudný. (Ze záznamu.)