Profil uživatele

Vladimír Rogalewicz

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Pavla Haflantová: 14 % (83)
Helena Grégrová: 15 % (357)
Jan Pařízek: 15 % (292)
Lukáš Dubský: 15 % (233)
Michal Novák: 15 % (237)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 26.5.2021)
Od září 2020 poprvé v divadle. Přesilovka: 11 herců a 18 diváků. Přesto super zážitek - obě strany dávaly najevo uspokojení :-)
A ke hře? Mnohokrát jsem měl chuť vykřiknout: "Úplně jako u nás doma, maminko!" Námět dobře odpozorovaný - zjevně to na maloměstech chodí stejně v USA i v Čechách. Hra je ale v zásadě průměrná, potřebovala by výrazně proškrtat (samotným autorem!). Filipu Nuckollsovi se toto představení mimořádně vydařilo, jeho zásluhou se divák nenudí a hra působí aktuálně.
(zadáno: 23.5.2021)
Staří dobří Buchty a loutky. Hravé, poetické a havlovské. (Ze záznamu.)
(zadáno: 16.5.2021)
Tohle rozhodně není můj šálek kávy, téma je zcela mimo můj kulturní obzor. Proto jsem nedokázal ani ocenit kulturní odkazy - prostě proto, že jsem je neznal. Jeden z textů, které se Tomáši Dianiškovi vymkly z rukou a v nichž postrádám autorský kritický pohled. Nicméně herecky je představení velmi zdařilé a v poslední třetině to z toho neskutečného zmatku začíná dostávat srozumitelné a apelativní obrysy. (Ze záznamu.)
(zadáno: 11.5.2021)
Skvěle vystavěné představení založené na herectví a důrazu na Ibsenově textu. Dokonalý dojem narušovala pouze scéna, která jakoby k té hře vůbec nepatřila. Herci ale byli natolik přesvědčiví, že ta scéna byla vlastně nadbytečná a divák ji nevnímal. (Ze záznamu, mimochodem velice kvalitního.)
(zadáno: 9.5.2021)
Pokud by Kytici takto ztvárnili venkovští ochotníci, setkali by se s velikým uznáním. Od profesionálního divadla čekám mnohem více. Příběhy ztratily kouzlo částečným převedením do prózy a krácením i doplňováním děje. Pro koho to bylo určené? S životem mladých neměla pseudolidová výprava nic společného. A my starší bychom rádi očekávali nějakou aktualizaci nebo nový výklad, nikoli jen pouhou ilustraci. Tak mé hodnocení jde pouze za herci - ti si zaslouží potlesk. (Ze záznamu.)
(zadáno: 24.4.2021)
Studený Čumáček stihl napsat úplně všechno. Taková pohádková představení mám rád - plná imaginace a s netriviálními linkami pro děti i pro dospělé. (Ze záznamu.)
(zadáno: 23.4.2021)
Buchty a loutky si se svým dospělým publikem hrají, a nejinak je tomu v tomto titulu. Představení začne jako pravé divadlo marionet, ale v jeho průběhu čeká řada překvapení. Každé setkání s tímto souborem je rozhodně milé. (Ze záznamu.)
(zadáno: 22.4.2021)
35 %. Mně vzdálená estetika. Představa biomatky o edukativní zábavě pro své děti. Pseudolidovost, podbízení, pohrdání inteligencí dětí, pitvoření, prvoplánové vtipy. V zásadě nudné. (Z titulků: Vyrobila Agentura Recese s.r.o. - možná se jedná o dobrou firmu, ale její jméno vyvolává přesně ten dojem, jaké bylo představení.) (Ze záznamu; podle starších hodnocení záznam představení asi dost ublížil, nepřiblížil popisované propojení hlediště a jeviště.)
(zadáno: 18.4.2021)
Není mi jasné, pro koho by představení mělo být určeno. Neznám knížku Petra Síse - při jejím čtení si ale děti mohou o všem povídat s rodiči, knížka může sloužit jen jako podnět k rozhovorům. To při představení není možné, a sled obrazů a událostí nedává mladým sám o sobě smysl. Není ani jasné, co z toho má být vnímáno pozitivně, a co negativně. Pro dospělé je představení příliš triviální. (Ze záznamu.)
(zadáno: 16.4.2021)
Poctivý a vcelku sympatický pokus o hrabalovské představení, které ale končí, jak je tomu u Hrabala často, trochu nudným blábolením. Jak to Jiří Menzel dělal, že vždy dokázal inscenovat Hrabala zajímavě, netriviálně a s přesahem? Toto představení ukázalo, že to vůbec není jednoduché. (Ze záznamu.)
(zadáno: 10.4.2021)
Skvělé. Před 12 lety to byla má první režie Jana Mikuláška a první výprava Marka Cpina. Byl jsem okouzlen. Dnes jsem byl zvědavý, jaké to bude po létech. A přidávám dalších 10 % do plného hodnocení. Oněgin přišel v době, kdy byl soubor DPB nejsilnější. Sešel se s krásným překladem. A v dramatizaci velkých děl světové literatury je Mikuláškova největší síla. Není, co dodat. Krásné, dojemné, a zcela současné. (březen 2009 - hostování DPB v Praze; duben 2021 - z TV záznamu, DRAMOX)
(zadáno: 4.4.2021)
Spíš cvičná etuda (nebo jejich řada) než plnohodnotné představení. Mnohé nedořečené - možná ku škodě vyznění. (Ze záznamu.)
(zadáno: 4.4.2021)
Skvělá adaptace české klasiky, která rozhodně potěší děti i jejich rodiče (pravda, zasažené notnou dávkou nostalgie). A navrch krásné loutky vlků - až je jich člověku líto :-) (Ze záznamu.)
(zadáno: 3.4.2021)
Na můj vkus příliš edukativní (i když ve škole by takový praktický výklad děti asi hltaly). (Ze záznamu.)
(zadáno: 2.4.2021)
Příjemné představení pro nejmenší děti, které je vkusné a zábavné. A navíc se pojí se zajímavým příběhem, který by nám měl být sympatický.
(zadáno: 28.3.2021)
Díky lockdownu a záznamům zjišťuju, že mezi pokleslými inscenacemi plnými šmíry vzniká na Vinohradech i řada poměrně kvalitních představení, i když - nazvěme to třeba - pro konzervativnější (Vinohradské?) publikum. František Langer na Vinohrady patří. Martinu Hubovi se podařilo vytvořit zajímavou dobovou atmosféru, nenašel ale inscenační klíč, aby hra promluvila k dnešku, a tak z toho vznikl takový trochu muzeální kousek. Také se to neskutečně táhne, v současnosti žijeme v jiném rytmu než před sto léty. Skvělí Bareš a Kotrbatá, Markovi Lamborovi nelze tu roli uvěřit. (Ze záznamu.)
(zadáno: 27.3.2021)
Ze všeho nejvíc to připomíná videoklip.Místo kouzla neopakovatelného okamžiku,radosti z bezprostřednosti a unikátního osobního setkání v divadle představení nabízí přetechnizovanou,zmechanizovanou a na efekt zaměřenou prefabrikovanou show,kde je každá milisekunda předem předprogramovaná.To platí i o Janu Cinovi,jemuž lze sice závidět kondici,ale není to nevinný a zvídavý Malý princ,spíš akční postava z nějaké pubertální gamesy.Inscenátoři po divákovi nežádají,aby filozofoval s Malým princem,ale aby obdivoval,co dalšího v každé vteřině vymysleli.Představení překročilo hranici kýče.(Ze záznamu.)
(zadáno: 26.3.2021)
Silný inscenační tým vytvořil symbolistické představení, kterému se formálně nedá nic vytknout. Působí ale chladně, vykonstruovaně a nedokáže vzbudit vášně. Nejsilnější je hudba Vladivojny La Chiary skvěle interpretovaná Natálií Tichánkovou. (Ze záznamu.)
(zadáno: 13.3.2021)
Ne každý nápad je vhodné realizovat. (Ze záznamu.)
(zadáno: 12.3.2021)
Poctivě udělané, ale nepřekvapivé, neinspirativní, zapomenutelné, takové do čítanky. Nicméně dramatizované s vkusem a velice dobře zahrané. Díky režisérovi a hercům se jedná o nadprůměrnou inscenaci současného DnV - jinde by to byl ale přinejlepším zapomenutelný průměr. (Ze záznamu.)
(zadáno: 9.3.2021)
Extrémně pomalé tempo, od poloviny ještě dále zpomalené rozsekáním na kratičké epizody proložené dlouhými zatmívačkami. HaDivadlo hraje Maloměšťáky ve velmi úsporné verzi, kde proškrtání vede místy až ke ztrátě souvislostí. Dost hrozné je použití vysoké hladiny hluku. Režie je celkově velikým zklamáním. Oproti tomu herecky není představení co vytknout. (TV záznam. Ivan Buraj režíroval i záznam a ani ten se mu nepodařil - kamera prakticky stále zabírá velké detaily, klouže i mimo postavy a nedává divákovi možnost udělat si představu o celé inscenaci a vybrat si, na co se chce soustředit.)
(zadáno: 6.3.2021)
Inscenátoři setřeli z kultovní hry semaforský prach a oblékli ji do amerických muzikálových šatů. Dobře placená procházka to překvapivě zvládla a komorní prostředí jí opravdu slušelo. Hudebně mimořádně dobré a vyrovnané. Velice příjemné představení. (Ze záznamu.)
(zadáno: 5.3.2021)
Bulvární fraška inscenovaná na podprůměrné úrovni oblastní štace. Autor i divadlo mají na mnohem víc. Škoda času. (Ze záznamu.)
(zadáno: 4.3.2021)
Neznám předlohu a nevím, jestli je to plus nebo minus. Představení působí samo o sobě velice silně. Mnohovrstevný pochmurný a lehce tajemný kaleidoskop scén, kde je mnoho nedořečeného, vyvolává zvláštní náladu a vzpomínky. Sehraná dvojice režiséra a scénografa vytvořila velice působivé obrazy. To je naše historie. Skvělé představení hodné Národního divadla. (Poznámka. Přijetí je možná otázkou generační. Kdo nezažil, nechápe.) (Online derniéra.)
(zadáno: 27.2.2021)
Dlouhý lockdown už zřejmě leze na mozek i souboru v Dlouhé, když mohli přivést na svět takový nesmysl. Proč? (Ze záznamu. Ale této slátanině by ani autentická vůně divadelního sálu nepomohla.)