Profil uživatele

Vladimír Rogalewicz

Vladimír Rogalewicz
Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 14 % (277)
Pavla Haflantová: 14 % (82)
Helena Grégrová: 15 % (335)
Lukáš Dubský: 15 % (212)
Michal Novák: 15 % (235)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

(zadáno: 12.2.2021)
Příjemně uvolněné, ale i přes krátkou stopáž místy nudící. (Ze záznamu, DRAMOX)
(zadáno: 9.2.2021)
Ano, Dejvické v době své největší slávy bylo k sežrání!
(Ze záznamu, DRAMOX.)
(zadáno: 6.2.2021)
Typická hra pro vrcholné období absurdního divadla, kde forma nabývá vlády nad obsahem. I když tato hra má dodnes aktuální smysl, dal bych přednost autorovu složitějšímu a zajímavějšímu textu; to, co v dalších hrách používá jako prostředek, je zde v roli cíle (pochopitelně, Havel si principy práce s jazykem v této časné hře spíše osahával). V rámci toho, co scénář umožňuje, dosáhlo představení asi maxima možného. (Ze záznamu.)
(zadáno: 2.2.2021)
V centu dění stojí Miroslav Hanuš v úžasné kreaci Jana Wericha, lavírujícího mezi neskrývanou přesnou charakteristikou doby a kompromisem s establishmentem ve snaze neztratit možnost hraní. Ostatní postavy - včetně Holana - mu pouze přihrávají. Představení není rozhodně lidové, místy se noří do oblasti symbolismu, poetiky a enigmatičnosti, kam jsem k svému překvapení nedokázal postavy plně sledovat. (TV záznam.)
(zadáno: 1.2.2021)
65 %. Edukativní pásmo ze života sv. Vojtěcha, proložené písněmi s extrémně aktualizovanými texty a záměrně používanými jazykovými novotvary (reset, chat, vykérkovaný,...) a doplněné realistickým pohledem na bezbožný poživačný lid, tentokrát posunutým do současnosti. Vůbec to nedrží pohromadě. Naivní pseudolidové zobrazení se však postupně posouvá a jádro představení je v zásadě strhující a netriviální, až je příběh dovyprávěn zase s tou edukativní dikcí. Boleslavskému divadlu však vzdávám hold za odvahu takovou hru uvést, a v zásadě povedeně. Za to přidávám deset procent. (Online derniéra.)
(zadáno: 29.1.2021)
Od znamenitého nápadu k dobré realizaci je velký kus cesty. V Ústí rozhodně boduje zajímavé a nosné zachycení příběhu z pohledu "padouchů" i posun děje do současnosti. Také Stí-nad-la a jejich umístění je pěkný fór. Tady pozitiva končí. Vlastní provedení je hodně nedotažené, na půli cesty. Pro děti je potřeba hrát chytře a kvalitně, rozhodně to neznamená menší nároky. Celkový dojem je ovlivněn také extrémně levnou výpravou. (Ze záznamu.)
(zadáno: 27.1.2021)
65 %. Prachsprostý zájezdový kabaret, který sice neklesne pod hranici vkusu, ale větší ambice nemá. Pánové Jiráň a Kořínek (spolu s celou Ypsilonkou) už mají bohužel nejlepší kusy dávno za sebou. Obě dámy vyzařují obrovskou sílu osobnosti, ale jejich stylizace je trochu laciná: Dagmar Pecková jako (Suchého) Teta z Liverpoolu, Bára Hrzánová ... no laciná. (Z TV záznamu na jaře 2020.)
(zadáno: 26.1.2021)
Životopis u nás prakticky neznámého maďarského hitmakera a baviče se odvolává na řadu ? v Maďarsku asi obecně známých ? peripetií z jeho života. Všichni čtyři vystupující jsou přirozeně uvěřitelní a zejména pro Zbigniewa Kalinu (v roli Rezsö Seresse) hra poskytuje velkou příležitost, kterou herec přesvědčivě využil. Otázky se ale vznášejí nad výběrem této hry, která vzhledem ke zdejší naprosté neznalosti Rezsö Seresse a jeho života postrádá smysl a ve výsledku nudí. (online premiéra v lednu 2021)
(zadáno: 26.1.2021)
To, co inscenátoři nazývají svěžím přístupem a čerstvou hrou napsanou s humorem a nadsázkou (viz videodokument na stránkách divadla), je holý ideologický fanatismus. Extremistický ekoterorismus. Naivní zaslepený pohled bez zrnka invence a uměleckého zpracování. Bez stopy pochybnosti o zobrazované pravdě. Navenek to navíc vypadá jako amatérské představení studentské divadelně-extremistické skupiny. To je politický apel, nikoli kulturní zážitek. (online premiéra v lednu 2021)
(zadáno: 22.1.2021)
Spousta nápadů, udělátek, vychytávek, ale vše je jaksi samoúčelné, přeintelektualizované. Výsledkem je nuda. Představení pro ty, kdo si hrají, nikoli pro ty, kdo se dívají. (Ze záznamu.)
(zadáno: 17.1.2021)
Tak takhle (dál) ne! Kajetáne, spolkla jsem SIM kartu. Humor k popukání! (Ze záznamu, DRAMOX.)
(zadáno: 16.1.2021)
Roztomilé. Nevím, jak děti, ale já jsem se skvěle bavil. To nemá chybu! Poetické, invenční, dokonale řemeslně provedené. (Ze záznamu)
(zadáno: 15.1.2021)
Skvěle napsaná hra ukazující zrůdnost i snadnost totalitních postupů. Z trojice pohledů Arény na historii poloviny 20. století nejlepší. Zapamatováníhodný výkon Aleny Sasínové-Polarczyk ve smutné, opravdově pojaté roli Josefy Slánské a kabaretní pojetí celé inscenace umocňuje silné vyznění. Kolik takových justičních omylů a manipulací jsme od té doby (nevědomky?) viděli, kolika jsme uvěřili (a věříme) a kolika jsme sice úplně nevěřili, ale přešli jsme je s tím, že na každém šprochu je pravdy trochu. A Karlové se mají stále dobře a jen se nám smějí. (Ze záznamu, DRAMOX.)
(zadáno: 14.1.2021)
Zábavná absurdní miniatura.
Dobře zvolené typy a přesně vypointované.
(Ze záznamu.)
(zadáno: 13.1.2021)
Poctivě vystavená a bez slabších míst provedená inscenace. A to není málo, zvlášť u této silné hry. Vždyť si na tom nedávno vylámali zuby J.A. Pitínský i Martin Františák. Nicméně vzpomínám na skvělé představení Hany Burešové s absolventy KALD DAMU v Dlouhé (pravda, už asi hodně pozapomenuté). (Ze záznamu.)
(zadáno: 9.1.2021)
Byl jsem zvědavý na regionální kultovní představení. Viděl jsem telenovelu kříženou s partičkou. Obrovskou fantazii Davida Drábka lze jen obdivovat, ale režírovat vlastní hry je cesta do pekel. Představení by potřebovalo pevný tvar, nekompromisní ruku dramaturga a sebekázeň celé pánské části souboru, zejména pak Jiřího Zapletala. (Ze záznamu, DRAMOX.)
(zadáno: 5.1.2021)
Předloha sama má značné rezervy. Ostravské aktualizace jí pomohly, a kvalitní soubor Arény zajistil, aby se divák nenudil. Výsledný dojem je ale jen mírně nadprůměrný. (Ze záznamu.)
(zadáno: 2.1.2021)
Bizár, jak se dalo očekávat. Velký bizár. A velká slátanina. Strašná slátanina. Ale překvapivě nepřekročí mez dobrého vkusu a také - jak je u Drábka zvykem - se sice pohybuje na hranici kýče, ale tuto hranici (těsně) nepřekročí. Představení se opírá o dobrou hudbu a kvalitní činoherní soubor. Ano, je to spíš hra se zpěvy než muzikál. Přistupte na hru a budete se bavit. Ale nečekejte nezapomenutelný zážitek. Je to kouzlo okamžiku, které rychle vyprchá. (Ze záznamu.)
(zadáno: 1.1.2021)
Marně přemýšlím, co napsat. První polovina snad slibovala docela vtipnou lehkou komedii, druhá polovina však byla nanejvýš trapná, bez nápadu, nesmyslně přehrávaná, i v silvestrovské noci bylo utrpení se na to dívat. (Ze záznamu.)
(zadáno: 30.12.2020)
Nuda, nuda, nuda.
(Působí to jako školní představení.)
(Ze záznamu.)
(zadáno: 28.12.2020)
Komorní hra, která dobře pojmenovává situaci a pocity dnešních emancipovaných ambiciózních třicátnic, ale ani náznakem neukazuje jakékoli východisko. Soustředěný výkon všech tří aktérek, který musel v malinkém Divadle Troníček silně rezonovat. I záznam stojí rozhodně za shlédnutí. (Ze záznamu.)
(zadáno: 26.12.2020)
64 %. Miniatura, která není plnohodnotným představením. Pokud se na ni dívám jako na vánoční besídku pro blízké přátele divadla, je docela sympatická. Nicméně si nejsem jist, jestli si zasloužila zařazení mezi letošní koronavirové záznamy z archivu. Spíš tam měla zůstat zavřená jako milá vzpomínka pro ty, kdo byli přítomni. (Ze záznamu.)
(zadáno: 26.12.2020)
Spíš 67 %. Toto představení patří k lepším inscenacím této hry. Veskrze moderní, s velkým nasazením celého souboru. Různorodý a zajímavý aparát (velké loutky, maňásci, akrobaté, živá kapela) překvapivě působí organicky a představení ozvlášťňuje. Nicméně ve svém souhrnu tato inscenace spíše nudí, vlastně ničím nepřekvapí. (Ze záznamu.)
(zadáno: 26.12.2020)
Dobře vystižená drobnokresba figurek z ostravského prvorepublikového podsvětí. Vše je ale příliš přímočaré, k pobavení publika, bez hlubšího přediva. (Ze záznamu.)
(zadáno: 25.12.2020)
Poctivě inscenovaný Višňový sad, příjemně se to sledovalo, ale ani tato inscenace Arény nezlomila jakési inscenační prokletí - nenašla poselství pro dnešek, nepřesvědčila o potřebě uvedení. Nicméně je to režijně dobré a herecky vyrovnané a nadprůměrné představení. (Ze záznamu.)

Další stránky hodnocení: < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>