Profil uživatele

Žíža

Žíža
Jsem (i s rodinou) fanda divadla, obzvláště muzikálů a postupně ukládám své recenze i na dřívější kusy.
Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jiří Landa: 9 % (21)
Jan Pařízek: 11 % (18)
Helena Grégrová: 12 % (20)
Michal Novák: 12 % (22)
Iva Bryndová: 13 % (26)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 10.6.2019)
Skvělý zážitek! Neuvěřitelná atmosféra a souhra obou protagonistů. Doposud jsme viděli premiéru a jednu reprízu, obě v podání famózní dvojce Ríša Pekárek a Lukáš Adam. A musíme uznat, že chemie mezi nimi opravdu funguje dokonale. Minimalistický přístup (ideální pro komorní scénu dvanáctky) umožnil dominovat všem emocím, které z tohoto díla přímo srší. Ríša jako "nadčlověk" a Lukáš jako na něm závislý submisiv byli tak dokonalí, že (pokud by je člověk neznal) se vtíral pocit, že snad jde o realitu. Pochvala Jurajovi Čiernikovi za dokonalé režijní vedení. Těšíme se na další reprízy :-).
(zadáno: 19.6.2019)
Totální kultovní klasika, tentokrát částečně v novém. Při předpremiéře jsme se v první půlce (odehrávající se v maturitním ročníku) ještě přeci jen hledali, ale pak už to šlapalo na 110%. A s dalšími představeními (zatím 8x), jsme se dostávali Vlasům hlouběji pod kůži a můžeme říci jediné - díky za tuto inovaci! Pěvecké výkony jsou vynikající (snad až na P. Vraspírovou, - nemyslíme si, že je dobrou volbou)- dokonalý Bergr (Roman i Přemek), bezva Míša (a překvápko Simona Tlustá). A hlavně velká poklona Ríšovi Pekárkovi -dokonalý Claud! Emoce stříkají fakt daleko!
24.9.- úprava bodů na max.
(zadáno: 11.6.2019)
Vysoká spokojenost - představení (4.4.) "šlape". Neuvěřitelně rozjetá M. Šnytová, skvělá Hanka Fialová, bezvadný Billy Radka Melši a bezkonkurenční padouch v podání Tomáše Savky. No a nelze opomenout roztomilého lorda ve skvělém podání Romana Haroka. Prostě vše fungovalo dokonale a okamžitě po příjezdu zpět domů člověk začal hledat další vhodný termín - už se nemůžeme dočkat až znovu vyrazíme na plavbu :-) .
(zadáno: 19.6.2019)
Skvělé ztvárnění džungle. Myslím, že duo SKUTR se zhostilo své práce dokonale a vše je jak má být. Výborní tanečníci, kdy každý pohyb je charakteristický pro zrovna předváděné zvíře, skvělí hlavní představitelé. Zatím máme za sebou cca 30 zhlédnutí a vždy palec nahoru - vyzvedávám např. Juraje s Honzou v roli Šerchána, Baghíru - skvělá Píseň strachu v podání Honzy Sklenáře, Strena, a nyní i Honzy Tenkráta, nebo třeba oblíbení supové... Vše prostě šlape a vždy jsme odcházeli s maximálně pozitivními zážitky ( snad s výjimkou posledních rolí V. Marka v r.2016 - ale zdravotní problémy omlouvají)
(zadáno: 12.9.2019)
po shlédnutí premiéry a druhé reprízy se dostavila plná spokojenost. I po Osmáči bylo stále z čeho vybírat, takže muzika super. Výborné výkony Honzy a Romana, jako vždy bezvadný Honza Tenkrát coby Fero. Skvěle ulítlá scéna s "bompárkami" - Radim Flender si zaslouží pochvalu :-). Překvápko pro nás pak byla Marika Procházková - její Godzila byla excelentní. Každopádně si pochvalu zaslouží i Michal Pleskot - Čaba byl bezkonkurenční! Zatím nám ještě chybí shlédnout Marušku, Míšu a Zbyňka, na které se těšíme - Zvláště Maruška Křížová se svým hlasem bude asi velmi zajímavá - no určitě ještě uvidíme.
(zadáno: 24.9.2019)
Co o tomto muzikálu říci. Asi to, že je to herecký a pěvecký koncert jedné postavy- paní Danversová v podání Míši Horké je prostě geniální. Při jejím projevu člověku prostě běhá mráz po zádech! A pohled, který vrhne na hlavní představitelku při pokusu o bližší seznámení je tak mrazivý, že by zamrzlo i peklo. Samozřejmě i další postavy jsou výborně zahrané a odzpívané - namátkou Jack Fawell (jak Savka tak i R. Hárok), skvělý Ben Honzy Vlase ( člověk má pocit, že to snad ani nehraje)?
Nechápu, že nominaci na Thálii získala Hasprová a ne Míša - bez ní by mé body byly každopádně výrazně nižší.
(zadáno: 25.9.2019)
Tak alespoň takto návrat k naší srdeční záležitosti. Rent v překladu M. Prostějovského byl opravdu skvělý. Výborný výběr hlavních představitelů - obě Míši (Horká i Doubravová) se pro tuto roli snad narodily. No a mužští představitelé - T. Vaněk a Roman Tomeš se určitě nenechali zahanbit. Ale ani vedlejší role nijak nezapadly - namátkou skvělý Laco jako Angel, T. Novotný, Míša Zemánková... - prostě vše šlapalo na 100% - asi i proto, že to herci nebrali jako "povolání" ale jako svou osobní věc. Jediné co ubírá na zážitku byla kvalita ozvučení.
(zadáno: 9.10.2019)
Kočky jsou prostě legenda, navíc ve skvělém ostravském zpracování ( a se zapracováním místních reálií) I když je člověk na Kočkách po Xté, vždy si najde nějakou novou zajímavou věc ( mimo hlavní postavy a děj).Skvělá Hanka Fialová, excelující Laco Hudec jako Rozumbrad. Divácky úžasně vděčná rozverná dvojice Tingl-tangl a Mungojerrie ( zvláště v podání K. Štarhové a Roberta Urbana - díky za kapesníky :-) ), která to dokáže v představení úžasně rozjet! No a nelze opomenout Jémine v podání Karolínky Novákové - nejen skvělá Krysařova duše, ale i zpěv vynikající. A + samozřejmě i pro R. Haroka. 95%
(zadáno: 30.10.2019)
Jak bych to řekl - asi SUPER! Bára Hrzánová v tomto představení opravdu exceluje. X krát jsme v minulosti zhlédli záznam z roku 2003 a až teď jsme se konečně mohli potkat naživo - v Kalichu. A musím konstatovat, že čas na atmosféře a skvělých výkonech nic neubral, naopak vše bylo dovedeno do ještě vyšší dokonalosti. Samozřejmě skvělé výkony i u obou vícerolí J. Vlčkové a L. Jeníka. Člověk opravdu z divadla odcházel skvěle naladěný a hromadu hlášek "Helenky Freinsteinové" se následně honilo hlavou. No a navíc jsem si z divadla odnesl i bonus -hromadu vosku z chanukové svíce na oblečení :-)
(zadáno: 31.10.2019)
Legenda se vrátila. Když se objevily první informace o obsazení Přemka Pálka, trochu jsme byli nejistí, ale byla to trefa do černého, je famózní. V novém zpracování je atmosféra Krysaře opravdu strhující, čemuž pomáhá i skvělé obsazení - nutno vypíchnout Marušku Křížovou jako Agnes - vždy dokonalá! Skvělá i K. Steiner, Roman Tomeš, nově Elis Ochmanová, Honza Vlas jako excelentní vrah. Pokud ubírám body, tak bohužel za několik obsazení, které se nepovedly - Anička Slováčková přeci jen pěvecky dost bída, totéž Suchařípa (občas falešný jak..), a Zounar hrozně přehrává. Bez nich by bylo 100 bodů.
(zadáno: 9.12.2019)
Večer tříkrálový v komediálním duchu. Výborné zpracování, kdy je příběh až zparodován a úmyslně přehráván. Skvělé herecké výkony jak u hlavních rolí ( Honza a Přemek), tak i u "menších roliček" - namátkou možno vypíchnout Maruška Křížová jako matka, Genny Ciatti či Míša jako Lorraine, Honzík Tenkrát v obou rolích, či Renáta Podlipská jako nesnesitelná starostka... Je vidět, že muzikálová(mírně obnovená) parta divadla Kalich dává do této hry maximum a výsledek se opravdu dostavil. Nezbývá než doufat že Harley Srdcového Krále opět začne dělat džigili-vigili a donutí jej zase zastavit v Kalichu.
(zadáno: 7.2.2020)
Tak máme za sebou premiéru a jednu generálku a musím konstatovat, že se opět v Ostravě trefili do černého. Vynikající hudební nastudování Jakuba Žídka + jeho energický způsob dirigování (sledovat jeho "taneční" styl dirigování hned z první řady je úžasné) daly představení jasný řád. Z představitelů musíme samozřejmě vyzvednout obě hlavní protagonistky -M.Šnytovou a V.Gidovou - mezi nimiž dokonale fungovala "chemie". Další skvělý výkon byla Kristýna Štarhová - v roli Čáry byla tak živelná, že člověk často očima sledoval jen ji - blahopřejeme! No a dále pak zaujal nesmělý Chino Lukáše Adama.
(zadáno: 20.9.2019)
Zatím jsme viděli 5x, včetně premiéry. Myslíme si, že nejnovější počin Pixů se velmi povedl. Děj i skladby takové, že si určitě vyberou všechny věkové kategorie a odjedou spokojeni. Skvělá výprava, kostýmy, atmosféra - a i ta EKO osvěta je pro děti zajímavá. Z výkonů asi vyzvedneme J. Zenáhlíkovou a obě Míši - Noskovou a Zemánkovou. No a u mužských partů -skvělý "Katýsek" v podání Strenáčika - jak pěvecky, tak herecky je výborný ( jako vždy). No a z menších rolí možná vypíchnout Tomáše Brychtu - doufáme, že bude dále pokračovat v započaté dráze.
(zadáno: 23.9.2019)
Hodně povedené provedení osvědčeného zahraničního muzikálu (od autory m.j. Rebeccy. Výborný výkon tehdy ještě mladičké Natálky Grossové (obrovský rozdíl proti "mýdláči"), povedené výkony od Randáka, Zonygy, Podlipské. A hlavně skvělý Laco Šubrt a Míša Nosková! Choreografie od Qaši si myslím, že byla vynikající. Diváci si "živost" upírů opravdu užívali (zvláště v první řadě - shození "jeptišky" z pódia občas někoho i vystrašilo :-) .
Pokud výtka -tak Marián Vojtko. Subjektivní pocit je, že de fakto každou roli hraje a zpívá úplně stejně. Dávám sice 80%, ale pokud by šlo po jednotkách, tak 75%.
(zadáno: 25.9.2019)
Včerejší představení opravdu pobavilo. V hlavních rolích V. Polák a J. Sedláček excelovali. Jedna hláška střídala druhou, hlediště bylo záhy rozchechtané naplno. No a když se k tomu přidala sem tam nějaká ta improvizace a pokus o odrovnání kolegů na jevišti, všichni si hru opravdu užívali. Každopádně si dokáži představit, že se na to v budoucnu vydáme ještě. Plných 80 to asi není, v podrobnější stupnici to vidím na cca 77%.
(zadáno: 25.9.2019)
Velmi výpravný muzikál s výborně udělanou scénou. Kalich na svém malém jevišti vykouzlil opravdu hodně. Celé představení šlape jak má a divák se určitě nenudí. Pochvala pro Míšu Tomešovou ( Mariana, Kitty)- ona je prostě živel. Totéž samozřejmě i pro Marušku Křížovou - její Kitty je excelentní. Dále jsme rádi, že čarodejnici nyní už hraje pouze Radka Pavlovčinová - přeci jen tomu na rozdíl od Machálkové dává vše. A pokud nějaká výtka, tak M.Pošta - jeho přehrávání a pitvoření se se s postupem času neustále zhoršuje - ale stále je to lepší než dříve hrající Kamil Střihavka -v závěru bez hlasu!
(zadáno: 27.9.2019)
Výborné "modernější" podání Ježíše. Snad s výjimkou Venduly Příhodové viděny již všechny alternace. Vyzvedáváme Jidáše Romana Tomeše (ale výborný je i Lukáš Adam). Geniální výběr hlasu byl u Kaifáše - Juraje Čiernika - je skvělý i když to musel dát třeba i s berlemi. Výborně expresivní Honza Vlas, přesvědčiví oba Piláti - Savka i Roman Hárok. Cmorik jako Ježíš s chraplákem OK ( občas trochu problém), L. Vlček hlasově výborný, ale příliš "studený" - jakoby odtažen od děje. Pokud je někde problém, je to u Anáše - když se P. Svetlík (jinde úžasný) pustí do výšek, člověku se hrůzou "rulují nehty".
(zadáno: 30.9.2019)
Dvanáctka po Thrill Me uvedla další komorní muzikál a opět to byl dobrý výběr. The Last Five Years od J.R. Browna v překladu libreta od Tomáše Novotného se povedlo. Na premiéře s obsadou Savka + Šnytová mezi představiteli fungovala ta správná chemie. Je pravda, že Tomáš Savka měl hlavně z počátku daleko více prostoru ukázat své herecké i pěvecké umění - třeba song o Schmuelovi kde přímo exceloval (a evidentně si to i užíval). Ale posléze i Martina Šnytová dostala prostor a ukázala, že premiérová volba byla dokonalá. Z Thrill Me sice člověk odcházel daleko více "vzrušen" - ale i tak dávám 85%.
(zadáno: 30.9.2019)
Je nádherné, když člověk zjistí, že po průs... s Časem růží dokáže HDK uvést dílo z opačné strany hodnotícího žebříčku. O. Brzobohatý jako kompletní autor opravdu zazářil! Muzikál postupně graduje až do velkého finále. Pokud je potřeba vypíchnout část hry, tak scéna ve vlaku - opravdu vydařené. A z představitelů - výborný Vojta Dyk, kterému skvěle sekunduje Honza Sklenář coby skvostný padouch (tedy dvojpadouch) - Honzo blahopřejeme - po skvělé Baghiře další krok nahoru! Každopádně se těšíme na další představení a případně i jiné alternace. Hodnocení 83%
(zadáno: 30.10.2019)
Tak musím konstatovat, že tentokrát se Jana Paulová udržela tak trochu více pod kontrolou a nesklouzlo to k laciným vtípkům za každou cenu ( jak mi poslední dobou trochu u ní vadí). Humor filmu byl na scénu přenesen velmi dobře a divák se opravdu pobavil, k čemuž přispěl i výborný výběr herců. Skvělý L. Hampl a výborní Křížovi. Tady musím vyzvednout Honzu - chvílemi měl člověk pocit, že toho natvrdlého svalnatého trenéra snad ani nehraje :-)
(zadáno: 5.12.2019)
Tak opět jsme měli šanci zhlédnout skvělou komedii z "oněch časů". Přeci jen od doby, kdy byla na repertoáru Kalichu už nějaká voda uplynula a nic neubrala na tom, jak se u ní člověk pobaví. Skvělý "Tim, říkej mi Tim" Petr Halíček, Old Banjo Petr Babuský či dvojrole M. Zbrožka - prostě nutno vidět a řehtat se na vlastní kůži.
(zadáno: 17.2.2020)
Je to muzikálová stálice jak Kalichu, tak i celé muzikálové scény. Vše šlape na plné obrátky, má spád a správný směr. Za těch skoro 8 let (a více než 30 shlédnutí) jsme s Pomádou již tak nějak srostli. Výborné výkony hlavních postav ( Honza+Přemek+Roman, Ver. Gidová +Kačka Steiner, Markéta +Míša), tak i těch "pomocných" nás vždy nadchnou. Je to prostě velká prd... - a v případě "Kejty" Michala Pleskota i nejen obrazně :-). No a i ta postupná obnova tváří se vcelku daří ( snad s výjimkou Sokolíkové) - zvláště silvestr byl hodně o nových tvářích.
Tak snad jen trochu přetřít auťák a vyrazit dál.
(zadáno: 21.9.2021)
Tak po shlédnutí generálky a premiéry jsme Goldonim plně uspokojeni a pobaveni. Přenesení do Ostravy a současnosti se opravdu povedlo. Herecký (a občas spíše i sportovní) výkon Petra Panzerbergera v roli Trufa je opravdu famózní a člověk mu opravdu postavu věří. Výborné výkony ( i pěvecké) podali i Jiří Sedláček, Lada Bělašková a třeba pád Víta Rolečka do hlediště byl na generálce tak věrohodný, že jsme si nebyli jistí, jestli byl vůbec hraný. No a to že slovník není úplně nejslušnější - holt odpovídá prostředí a vše tam patří. Prostě byla to "sranda jak cyp". 85%
(zadáno: 20.10.2021)
Opravdu příjemně strávený večer na výběru devíti Čechovových povídek velmi dobře spojených postavou Autora. Je velmi příjemné, že se nejedná pouze o (dnes moderní) prvoplánový humor, ale některé části jsou spíše k zamyšlení, případně má humor onen smutnější nádech.
(zadáno: 21.12.2021)
Velmi zajímavé zpracování známé klasiky. Hlavní role psaná přímo pro Libora Olmu je výtečně vystavěná a nabízí Olmovi v závěru i velmi působivý přechod z komické figurky do vážného a následně i laskavého tónu. Skvělá postava dohazovačky Froziny byla výtečně ztvárněná Míšou Horkou. Vyzdvihnout si zaslouží i nádherně zahrané naivní děti v podání Radka Melši a Andrey Gabrišové - oba si zaslouží bouřlivý potlesk (a salvy smíchu). Kontroverzní pro hodně lidí je pak zařazení rapové scény - Pitralón a teplákovky část publika asi nedala, ale mělo to svoje kouzlo ( a šokovat se přece musí :-) ).