Zpráva

Absolvent v Divadle F. X. Šaldy
vydáno: 13.6.2016
Divadlo F. X. Šaldy uvede v pátek 17. června 2016 od 19.00 hodin komedii podle stejnojmenného oscarového filmu Absolvent, o den později je pak na programu druhá premiéra.

Benjamin, čerstvý univerzitní absolvent, se vrací domů k rodičům, kteří pozvali na oslavu synova úspěchu své známé. Podle Benjamina ale není co slavit, zavře se v pokoji a oslavu bojkotuje. Stane se ovšem něco neočekávaného. Přítelkyně Benjaminových rodičů, paní Robinsonová, mladíka svede. Situace se zkomplikuje, když se Benjamin zamiluje do Elaine, dcery paní Robinsonové...

Divadelní adaptaci napsal Terry Johnson podle novely Charlese Webba a filmového scénáře Caldera Willinghama a Bucka Henryho. Film byl uveden v roce 1967 a herecky v něm zazářil tehdy neznámý Dustin Hoffman, režiséru Miku Nicholsovi vynesl film Oscara za režii. Absolvent se stal ve své době kultovním filmem, který odrážel konflikt mladé a starší generace typický právě pro šedesátá léta. Patří k nejvýznamnějším snímkům celé filmové historie. S libereckým souborem komedii nazkoušel nový šéf činohry, režisér Šimon Dominik. Do hlavních rolí obsadil Jakuba Albrechta (Benjamin), Veroniku Korytářovou (paní Robinsonová) a Karolínu Baranovou (Elaine).

Dramaturg inscenace Tomáš Syrovátka k inscenaci uvedl: „Žánrově je to komedie, která ale přerůstá do vážnějších dramatických poloh. Skoro by se chtělo zmínit klišé, že Absolvent nabízí velké herecké příležitosti, přesnější by ale asi bylo mluvit o velkých hereckých úkolech. Těžké je nejen pohybovat se na hraně komediálního a dramatického žánru, ale především je v komedii hned několik situací, kdy jsou na jevišti pouze dva herci a jejich dialog je autory rozepsán na mnoho stránek. Vybudovat na jevišti takovouto situaci, když si nemůžete pomoci filmovým střihem a nemáte možnost záběr opakovat, není vůbec jednoduché. Navíc se často jedná o intimní dialogy, my ale musíme zasáhnout celé hlediště velkého Šaldova divadla. Zkoušení proto probíhalo velice intenzivně a herci si dokonce ve svém volnu domlouvali zkoušky navíc. Chceme jim za to s režisérem Šimonem Dominikem upřímně poděkovat a věříme, že spousta enormní práce, kterou do zkoušení investovali, se jim vrátí v podobě diváckého úspěchu. Jsme přesvědčeni, že inscenace bude zajímavá i pro diváky, kteří film dobře znají. Dnešní pohled na témata, která hýbala společností šedesátých let, je trochu jiný. Některé situace, které v té době mohly působit provokativně nebo byly ve filmu vynechány, mají dnes spíše komediální nádech.“

Kromě premiér divadlo do prázdnin naplánovalo ještě dvě reprízy. Absolventa můžete vidět ve středu 22. června nebo v sobotu 25. června.

zdroj zprávy: Jakub Kabeš