Zpráva

Antická Štvanice již popáté!
vydáno: 1.7.2020
Tygr v tísni uvádí pátý ročník série divadelních plenérových událostí Antická Štvanice, která se každoročně koná na začátku sezóny na ostrově Štvanice a postupně uvádí inscenace antických dramat, či her s antickým námětem v koprodukci se stálými soubory Divadla VILA Štvanice a spřátelenými režijními osobnostmi. Letošní ročník doplní dosavadní dramatickou nabídku (Oresteia, Orfeus, Faidra-Prosebnice, Plodnost! Mír! a Bohatství!) o českou premiéru římské tragédie Šílený Herkules z pera Lucia Annaea Senecy. Režie se ujal Tomáš Loužný.

Premiéra inscenace připadá na 31. 7. 2020 ve 20:30, následně navazuje pouhých 10 repríz (2., 3., 10., 11., 12., 14., 15., 16., 17. 8.) s derniérou 18. 8. Představení se budou odehrávat na Letní scéně Štvanice pod obloukem Hlávkova mostu.

Senecova tragédie zastihuje bájného Herkula na konci jeho hrdinské dráhy. Porazil vše, co mu bohové postavili do cesty, pokořil jako první i podsvětí a vrací se domů. Zaslouží si neutuchající potlesk a obdiv. Ale dokáže teď žít normálním životem poté, co jeho hrdinská mise skončila? Může akční hrdina a zabiják, jehož život je plný násilí, potu, krve a adrenalinu obejmout svou ženu a vychovat děti? Nebo je jen bytostí stvořenou bohy na jedno použití a jakmile se zastaví a přestane plnit danou úlohu, musí nutně zešílet? Boží žoldák je odeslán do důchodu a svou nevyčerpanou sílu vrhne tím nejhorším způsobem, zničí ty, kteří na něj celý život čekali.

„Seneca psal patrně své tragédie jako materiál k popularizaci stoické filosofie. Jeho Herkules je odstrašujícím příkladem člověka hnaného afektem, u nějž vítězí hněv a duševní nemoc nad čistým rozumem. Šílený Herkules je nadrozměrným obrazem Římana, který je neustále vystavován krutosti a brutalitě, až se sám stává krutým,“ říká dramaturgyně Marie Nováková.

Herkulova tragédie tkví v samotném smyslu jeho existence. Byl stvořen bohy jako výkonný nástroj bez vlastní vůle. Je seslán na Zemi jako hrdina civilizátor, jehož úkolem je vymýtit ze světa chaos v podobě oblud, živlů a obrů a nastolit řád, učinit svět srozumitelným. Zlikviduje všechno hrůzné a neuchopitelné a čeká jej zápas nejtěžší. Zápas se sebou samým, který končí prohrou. Herkules sám se stává monstrem a obrací řád světa naruby.

Inscenace je zasazena pod mostní klenbu, do chrámu, které se stalo útočištěm a provizorním domovem vypuzené královské rodiny. Živoří zde Herkulova manželka Megara (Eva Josefíková) s dětmi a jeho nevlastní otec Amfytrion (Hanuš Bor / Milan Kačmarčík) pod diktaturou samozvaného vládce Lyka (Jakub Albrecht). Jejich ubohý život má dvě řešení, buď smrt, nebo návrat Herkula (Tomáš Dastlík). Jejich prosby jsou vyslyšeny, božský Herkules si proráží cestu do Théb rovnou z podsvětí v doprovodu hrdiny číslo dvě Thésea (Petr Konáš). Je na vrcholu sil a čeká ho pád stejně strmý jako vzestup. Na inscenaci hudebně spolupracuje rapové duo P/ST. Ivo Sedláček a Dan Kranich tak budou představovat jak antický chór, tak kapelu, která se antikou pouze inspiruje a dává mýtu o Herkulovi nový rozměr.

„Místo pod mostním obloukem, kde budeme hrát, nabízí výhled nejen na kousek přírody, ale i na město, které ji rámuje a pomalu pohlcuje. Chaos je poražen, už není co objevovat, podsvětí je otevřené... i za to může Herkules, velký hrdina a zabiják nestvůr. V naší inscenaci, která se bude pohybovat mezi koncertem a divadlem, se podíváme na Herkula jinak. Je to člověk, který dokázal jak úžasné věci, tak i takové, které hraničí s krvavou noční můrou. Uvažování o Herkulovi je vždy i uvažováním o podstatě hrdinství,“ dodává režisér Tomáš Loužný.

zdroj zprávy: Aneta Kučeříková