Zpráva

Aréna představí v české premiéře hru Rolanda Schimmelpfenniga
vydáno: 21.5.2019
Čtvrtou premiérou, která uzavře sezónu 2018/2019 v Komorní scéně Aréna, je Zimní slunovrat (v originále Wintersonnenwende) z pera současného německého autora Rolanda Schimmelpfenniga.

Premiéra se uskuteční v sobotu 25. května 2019. Schimmelpfennig hru napsal na zakázku pro Královské činoherní divadlo ve Stockholmu, kde měla hra světovou premiéru 25. ledna 2015. V Německu ji poprvé uvedlo divadlo Deutsches Theater Berlin (říjen 2015). Hra bude u nás uvedena vůbec poprvé.

Drama začíná 23. prosince, kdy k sociologovi – Albertovi a jeho ženě Bettině přijíždí tchyně Corinna. Vztah Alberta a Bettiny není ideální, situace je však s příjezdem tchyně ještě více napjatá a k tomu se u dveří objeví lékař Rudolf, nový známý Corinny, se svými radikálními politickými názory. Albert, zabývající se holocaustem, následující hodiny stráví v opojení vínem a pod vlivem prášků proti bolesti, jen tak je totiž schopný ustát radikální názory Rudolfa, který přiletěl z Paraguaye, která byla po válce útočištěm mnoha nacistů.

Charakteristickým pojítkem Schimmelpfennigových her je téměř básnický jazyk, se kterým pracuje velmi rafinovaně. Existenční zápas člověka konfrontovaného společenskou situací se nachází v centru autorovy pozornosti. Protože však jeho drama nemůže reagovat na právě probíhající změny, obsahují jeho texty univerzálnější témata. Sám autor se netají tím, že jeho tvorba je silně ovlivněna tvorbou klasiků. Ve svých textech se vrací k Shakespearovi, Moliérovi, ale i k antickým kořenům – Euripidovi nebo Sofokleovi.

Dramaturgicky a režijně hru ukočírovalo duo Adam Svozil a Kristýna Kosová, mladí umělci, kteří za svůj režijní debut obdrželi Cenu Marka Ravenhilla.

„Není to postavené na hereckém koncertu, postavy samy sebe spíše komentují, bude to souhra herců. Hra je herecky náročná, jedná se o německé divadlo brechtovského typu. Sám autor říká, že jeho hry jsou ovlivněny magickým realismem, hry jsou literární, autor uvádí že vše, co se nachází v textu, by mělo zaznít i na jevišti, herci říkají všechno, a ještě popisují sami děj a komentují své činnosti. Zcela realisticky se popisují detaily, je to skoro jako film a velmi poetické,“ uvádí dramaturg divadla Tomáš Vůjtek.

Hlavních rolí se zhostí Vojtěch Lipina a jeho manželku ztvární Petra Kocmanová, která se v premiéře objeví poprvé od své mateřské dovolené. Dále se diváci mohou těšit na Alenu Sasínovou-Polarczyk, Vladislava Georgieva a Josefa Kalužu.

Premiéra je již beznadějně vyprodaná, nejbližší reprízy se odehrají 27. května, 3. června a naposledy v sezóně divadlo titul na svých prknech uvede 14. června 2019.

zdroj zprávy: Kristýna Lindovská, Jan Rušaj