Zpráva

Autoři povídek budou soutěžit v Divadle D21
vydáno: 5.3.2016

V prosinci minulého roku vyhlásilo Divadlo D21 výzvu pro autory povídek Otevřená kniha. Do soutěže o nejlepší povídku se přihlásilo více než sto spisovatelů, kteří poslali celkem 124 povídek. V současné době probíhá užší výběr do dalšího kola. V pátek 11. března proběhne semifinálový večer, 16. března finále, kde porota vyhlásí tu nejlepší povídku.


„Projekt Otevřená kniha má být příležitostí, jak proměnit psaní – alespoň na chvíli – v dialog. Z dialogu se pak rodí další nápady, přichází vzájemná inspirace a ve výsledku to může být přínosné pro všechny. Pro autora i naše divadlo. A ano, samozřejmě, hledáme „čerstvou krev" protože té je potřeba – tahle krev dělá divadlo výživným, silným, proudícím a živým!," popisuje projekt dramaturgyně Divadla D21 Magdalena Frydrych Gregorová.


Povídky do dalšího kola soutěže nyní vybírá umělecký šéf divadla Jiří Ondra. Ten už nyní předesílá, že kvalita povídek ze zimní výzvy je velmi vysoká a nebude lehké vybrat z rekordního množství jen pět nejlepších. Které povídky se umístily na vrcholu jeho žebříčku, se dozvíme na soutěžním večeru Otevřené knihy, který proběhne v pátek 11. března. Rozhodnutí o nejlepší povídce bude na porotě při finálovém večeru 16. března.


Do finálového večera postoupí mimo jiné i čtyři nejlepší povídky z podzimní výzvy. Z aktuální výzvy má zatím D21 deset favoritů.


Povídky budou číst herci souboru Divadla D21. Diváci soutěžního večera se mohou těšit také na příjemný hudební program, který je zatím překvapením.


Největším lákadlem pro spisovatele a hlavní cenou v soutěži je to, že vítězná povídka bude zpracována formou divadelního představení souborem Divadla D21. V minulém roce se stal vítězem Jakub Haubert, jehož povídka Průvodce byla realizována v malém sále divadla.


Premiéra vítězné povídky je naplánovaná na 15. dubna 2016.


zdroj zprávy: Ilona Machová


Další zprávy