Zpráva

Bezruký Frantík, prvorepublikový Forrest Gump, první premiérou 72. sezóny Divadla pod Palmovkou
vydáno: 18.9.2019
Dne 30. září 2019 od 19:30 se na studiové scéně PALM OFF Divadla pod Palmovkou uskuteční světová premiéra divadelní hry autorů Tomáše Dianišky a Igora Orozoviče na motivy skutečného příběhu Františka Filipa – asi nejznámějšího chovance Jedličkova ústavu – Bezruký Frantík. Skutečný příběh nadchnul autory nejen svojí originalitou a poetičností, ale také pestrostí nosných témat promítajících se do života jednoho člověka. Vznikla tak jedinečná černočerná komedie, která se soustřeďuje na vypjaté chvíle Františková života.

Tématem je příběh, zobrazující čeho všeho se dá dosáhnout i přes tak výrazný handicap, když člověk má dost silnou vůli a pozitivní smýšlení. Frantík se naučil nohama psát, kreslit, řezat pilou, šít, cvrnkat kuličky nebo řídit automobil. Byl úspěšným podnikatelem, napsal několik knih, procestoval kus světa a potřásl si „nohou“ i s americkým prezidentem Hardingem. Vědomě pak celý život motivoval ostatní svým příkladem a optimismem. Jezdil po školách a dělal přednášky o tom, co se dá dokázat s heslem, které mu vštípil svérázný učitel Bakule: „Chci, a proto umím!“

Ke spolupráci si tvůrci inscenace přizvali řadu renomovaných umělců, například hudebního skladatele, studovaného výtvarníka a držitele ocenění nejlepší hudba v Cenách divadelní kritiky 2018 Ivana Achera, vynikajícího a uznávaného tanečníka a choreografa Marka Zelinku nebo skvělého herce Jana Hartla, který namluvil hlas vypravěče.

„Velmi nás zajímalo, jaký vnitřní život měl tenhle usměvavý elegán doopravdy. On sám říkal, že jediná chvíle, kdy mu chyběly ruce, byla, když nemohl obejmout svou milou. Ale nám bylo z poznámek v jeho knihách jasné, že těch chvil muselo být daleko víc. Celý nápad vznikl asi před 5 lety. Kamarád pocházející právě z Jamného nad Orlicí mi vyprávěl celý Frantíkův příběh. Říkal jsem si, že to je jak od Cimrmanů, ale doopravdy. Začal jsem pátrat, sehnal úplně všechny dostupné materiály a přemýšlel, jak skvělý příběh dostat do divadla. Nakonec jsem oslovil Tomáše, protože jsem znal styl divadla, jaký dělají v PALM OFF studiu, jestli by to se mnou nechtěl napsat jako divadelní hru a Tomáš díkybohu souhlasil,“ říká jeden z autorů Igor Orozovič.

V hlavní roli se představí Jakub Albrecht, který přípravě role Františka Filipa věnoval výrazné úsilí, trénoval a naučil se například nohama psát, malovat nebo zahrát na metalofon ústřední melodii hry. V dalších rolích se objeví oba autoři Tomáš Dianiška a Igor Orozovič, dále Tereza Dočkalová, držitelka 2 cen Thálie za mimořádný jevištní výkon, Adama Vacula, Nataša Mikulová a další.

„Podařilo se nám vytvořit příběh ukazující okamžiky, v nichž tvrdohlavý člověk usiluje o vymanění se z daného osudu i prostředí. Na pozadí novodobých českých dějin tak Frantíka čeká veliký zápas o lidskou důstojnost. Je to příběh, který diváka prostě chytí, jak mi říkáme, za srdíčko,“ dodává druhý z autorů Tomáš Dianiška.

Každou reprízu doprovodí i výstava děl tělesně postižených umělců sdružených pod nakladatelstvím UMÚN (umělci malujících ústy a nohama), která jsou inspirována příběhem Bezrukého Frantíka.

Nejbližší reprízy: 27. 10. – PALM OFF FEST, 29. 11., 07. 12. a 18. 12. 2019.

zdroj zprávy: Markéta Hanušová