Zpráva

Büchnerův příběh outsidera Vojcka připravuje Divadlo D21
vydáno: 3.2.2016
Letošní sezona v Divadle D21 na Vinohradech má téma Bez střechy a bez zákona. Zaměřuje se na hrdiny, kteří jsou spíše k politování, posměchu a jsou spíše terčem vtípků. Takový je i Vojcek německého spisovatele Georga Büchnera. Jeho příběh inscenuje v D21 umělecký šéf Jiří Ondra. Premiéru bude mít na konci února. A jaký bude?

„Vypadá to, že náš Vojcek bude nekompromisní a nesmlouvavý, stejně jako náš přístup k inscenování toho textu, rezonující, apokalyptický, drásavě dylanovsko-thomasovský, výtvarně a hudebně výbušný, a taky asi bude, jak to tak vypadá, velmi krutě vtipný,“ slibuje režisér Jiří Ondra.

Divadlo D21 Vojcka zařadilo do letošního dramaturgického plánu i proto, že v současnosti má velice silný soubor. V hlavní roli Vojcka tak uvidí diváci Michala Dudka, hejtmana ztvární Petr Pochop a dvě ženské role – Vojckovu manželku a další postavy svěřil Ondra Kristýně PodzimkovéHaně Mathauserové. Roli lékaře dostal hostující Hasan Zahirovič. Pro inscenování hry je zásadní, protože je to právě on, kdo má vlastní zkušenost s válkou – herec narozený v bývalé Jugoslávii emigroval během války v Bosně do České republiky a do hry vnáší zajímavé postřehy a prožitky z toho období.

Přesto, že Büchner napsal Vojcka před více než sto lety, hra je stále velice živá a aktuální. „Skoro všechna témata, která se ve Vojckovi objevují, mají zásadní přesah do současnosti. Je to výjimečná dramatická vize nepochopitelně mladého autora v nepochopitelně brzké době, vzhledem k tomu, o čem Vojcek pojednává a jakým stylem je napsán. Büchner minimálně o sto let předběhl inscenační praxi a také předznamenal příšernosti v dějinách 20. a 21. století, včetně zcela konkrétního jednání zcela konkrétních jednotlivců, o kterých dopředu nemohl vědět, že budou existovat. Jeho Vojcek v každém řádku působí jako úplně současná zpráva o stavu společnosti a o tom, na jaké lidském a morálním dně se mohou ocitnout mocní i bezmocní. Ta hra, asi, čím bude starší, tím bude bohužel současnější. Je to strohé, příšerně výstižné, vykloubené, perverzní a divně vtipné,“ komentuje přesah hry Ondra.

Mimo černého humoru Ondra slibuje také zajímavou hudební složku inscenace, kterou připravuje hudebník Jindřich Čížek a také výrazné scénografické pojetí výtvarnice Jany Smetanové. Ta přistoupila k výtvarnému řešení, které nahlíží na postavu Vojcka jako na experiment, jako na pouhou rostlinu ponechanou ve skleníku na pospas pokusům choré mysli.

Diváci si na premiéru Vojcka počkají do 26. února.

zdroj zprávy: Divadlo D21