Zpráva

Červený Kukiš - kontroverzní kabaret
vydáno: 26.3.2017
Vršovické divadlo Mana ve spolupráci s EMD production a divadelním studiem NEKLID uvede tuto sezónu divadelní novinku pod názvem Červený Kukiš – aneb Sorry jako!. Už název napovídá, že půjde o ostrou politickou satiru. Autoři hry si však kladou za cíl pobavit i diváka, kterého politika nezajímá. Půjde o zábavný – a do jisté míry interaktivní – kabaret. Divák se totiž stane přímým účastníkem natáčení absurdní televizní talkshow.

Autorem námětu a scénáře je Milan M. Deutsch, který si ke spolupráci přizval zkušeného dramatika a režiséra Ivoše Šormana. Ten působí řadu let v divadelním studiu NEKLID. Šorman se ujal dramatizace scénáře a režie. Autorem tanečních výstupů je choreografka a tanečnice Klarisa Pivodová.

Jak už sám název napovídá, hra je ostrou kritikou současné politické situace a její dopady ad absurdum ilustruje na příběhu malého chlapce, který se toužil stát králem. Na své cestě za svým snem a politickou kariérou šel ale přes mrtvoly. Příběh akcentuje prosazování moci nad médii, ekonomickými vztahy i lidmi samotnými. „Naším cílem je především diváka pobavit, proto jsme zvolili formát, který klade nároky jak na herce, tak na scénografii a techniku. Kombinace reálných situací z natáčení TV talkshow s živým zpěvem a tanečními výstupy herců připomíná fantaskní kabaret,“ uvedl režisér Ivo Šorman.

„Lásku k divadlu jsem v posledních třech letech rozvíjel pod vedením lektorky autorské tvorby a herectví Eriky Merjavé. V rámci jejího souboru Talent Drama Dílna, která je inspirovaná metodou Ivana Vyskočila, jsme již spolu s dalšími herci vytvořili tři divadelní představení. Inspiraci k námětu Červeného Kukiše mi přinesl život sám – a především nespokojenost s absurdností současné politické situace. Možná podoba s českými politiky je však – samozřejmě - čistě náhodná!,“ uvedl autor scénáře, Milan M. Deutsch. „To, že je hra velice aktuální, potvrdila reakce potenciálních sponzorů, ale také např. jednoho z majitelů reklamních ploch, kteří s odkazem na přílišnou kontroverzi hru odmítli podpořit. Zafungovala tak – dle našeho očekávání – autocenzura vyvolaná strachem ze mstivého stíhání. Ale i to je vlastně dobrou reklamou,“ dodává Deutsch.

Premiéra se bude konat 18. května 2017, reprízy jsou zatím plánované na 25. května a 13. června 2017 - v tento termín uvede soubor speciální formát představení, za účasti živé jazzové kapely pod vedením Jakuba Zomera. Kapela doprovodí herce ve 4 písních v rámci hry a zároveň zahraje na after-párty ve foyer divadla. Na podzim se soubor chystá k turné po regionálních českých divadlech.

Obsazení: Pavla Drtinová, Veronika Svozílková, Pavel Little Krejčí, Josef Chytil, Milan M. Deutsch.
Více na www.cervenykukis.cz.