Zpráva

Chantal Poullain a Štěpánka Křesťanová jako rebelky na cestě, která je cílem
vydáno: 12.11.2019
Uprostřed noci se na kraji silnice setkávají dvě svérázné stopařky. Elegantní starší dáma Claude (Chantal Poullain) utíká z domova důchodců, mladší a na první pohled praktičtější Margot (Štěpánka Křesťanová) z oslavy osmnáctin své dcery. Nesourodá dvojice žen sice nejprve soupeří o to, která z nich získá odvoz rychleji, ale postupně zjistí, že je spojuje mnohem víc, než silná touha po svobodě.

Nedomyšlený útěk pak začne navzdory prvotní vzájemné antipatii mezi oběma poutnicemi nabírat nečekané obrátky. Premiéra francouzské tragikomedie Rebelky v režii Antonína Procházky se odehraje 15. listopadu od 19 hodin v Divadle Bolka Polívky v Brně. Pražská premiéra se koná 21. listopadu od 19.30 hodin na Malé scéně divadla Studio DVA.

„Nejsilnějším poselstvím té hry je asi to, že spolu mohou vycházet lidé různých společenských vrstev a odlišných povah. Dokonce mezi nimi může vzniknout opravdové přátelství. Dnes je nám často předkládáno, že to možné není,“ říká představitelka Margot, herečka Štěpánka Křesťanová. A Chantal Poullain ztvárňující Claude dodává: „Je to krásný příběh dvou žen na útěku, které jdou kousek cesty spolu.“

Autory tragikomedie Rebelky jsou dva francouzští herci, dramatici a režiséři Pierre Palmade a Christophe Duthuron, kteří si spolupráci vyzkoušeli už při psaní hry Pierre a syn pro legendu francouzského humoru Pierra Richarda. Hra Rebelky byla v České republice dosud uváděna pod názvem Na útěku.

Anotace: Ve francouzské tragikomedii se náhodně potkají dvě zralé ženy, které se rozhodly vzepřít se nalinkovaným životům a vzít osud zpět do vlastních rukou. Dost bylo příkoří a manipulování! Je na čase, aby o nich přestali rozhodovat jiní. I když jsou Claude a Margot zpočátku jako oheň a voda, prožijí spolu několik dní, na které do smrti nezapomenou. Možná, že ani rebelky Chantal Poullain a Štěpánka Křesťanová nezapomenou do smrti na zkoušení s režisérem Antonínem Procházkou...

Autoři: Pierre Palmade, Christophe Duthuron
Režie: Antonín Procházka
Hrají: Chantal Poullain, Štěpánka Křesťanová
Scénografie: Petr Hloušek
Kostýmy: Lenka Polášková
Překlad: Alexander Jerie
Délka: 100 minut + přestávka
Brněnská premiéra: 15. 11. 2019
Reprízy Brno: 16., 17., 18. a 19. 11., 10. a 20. 12. 2019
Pražská premiéra: 21. 11. 2019
Reprízy Praha: 9. a 22. 1., 21. 2. 2020


zdroj zprávy: Vladana Drvotová