Zpráva

Činohra ND moravskoslezského hostuje v Divadle Archa
vydáno: 25.4.2016
Díky dotaci na financování zájezdu odehraje činohra Národního divadla moravskoslezského představení inscenace Lesík v Divadle Archa. Pražské hostování je plánováno na 15. května.

Národní divadlo moravskoslezské uvedlo na podzim roku 2015 českou premiéru této divadelní hry. Příběh Lesíku rozvíjí detektivní zápletku, kdy se dospělé postavy snaží vrátit do svých vzpomínek z dětství, aby odhalily, co se tenkrát stalo s jejich „kamarádkou“. Přítomnost se mísí s minulostí zrovna tak, jako se do reality přimíchává snová imaginace. Ve snaze dopátrat se objektivní pravdy se počínají otvírat bolestivá témata jako domácí násilí či zanedbávání a zneužívání dětí.

foto: Radovan Šťastný
foto: Radovan Šťastný

Uvedení Lesíku nebylo jen českou premiérou tohoto textu, ale i prvním uvedením textu dramatika Jespera Halleho na česká divadelní jeviště. „Nejspokojenější jsem s těmi projekty, v nichž jsem prokázal jistou zralost. Buď ve způsobu psaní, anebo jsem byl zralý jinak. Nejlepší, co jsem napsal, je myslím Lesík. Doufám, že ještě napíšu něco stejně dobrého,“ uvádí autor Jesper Halle, který patří mezi nejvýraznější osobnosti současného norského dramatu. Je držitelem několika ocenění a právě za Lesík obdržel v roce 2004 prestižní divadelní Cenu Hedda v otevřené kategorii za výrazný tvůrčí přínos.

Díky prestižnímu grantu z EHP fondů se režie ujala jedna z nejprogresivnějších osobností současné norské režie a držitelka Ceny Hedda v kategorii Nejlepší režie Victoria Meirik: „Jako cizinka některým předpokladům českého přístupu možná nerozumím nebo je mohu zpochybňovat, ale místní herci jsou nesmírně kreativní a velice hraví při rozehrávání divadelních situací v prostoru. Zdá se mi, že v některých ohledech je tu víra v divadelní iluzi hodně silná,“ okomentovala spolupráci Victoria Meirik.

Scénu vytvořil přední norský scénograf Olav Myrtvedt a česko-norskou inscenaci doplňují kostýmy Sylvy Zimuly Hanákové, světelný design Davida Baziky, videoprojekce Františka Pecháčka a Pavla Příkaského a hudba Jakuba Kudláče. Sondu do dětské duše žijící v dospělém podvědomí divákům v Norsku představí František Strnad, Robert Finta, David Janošek, Aneta Kernová, Lada Bělašková, Jiří Sedláček, František Večeřa, Lucie Končoková, Vít Hofmann, Petra Lorencová, Izabela Firlová a Ivan Dejmal.

zdroj zprávy: Marcela Bednaříková